Menu

Maximum 16 magosak lehetnek az AMD Raphael (Zen 4) asztali CPU-k

Szerző: xoki, 2021. július 15., hír

Sokan várnak már az AMD Zen 4 processzoraira, amelyek sokkal fejlettebbnek ígérkeznek az azt megelőző generációhoz képest. Most viszont kiderült néhány részlet azzal kapcsolatban, hogy milyen téren nem érdemes változásra számítanunk.

Két jól ismert leaker, ExecutableFix és Patrick Schur szerint az AMD Zen 4 chipek maximum 16 magosak lesznek, vagyis ugyanannyi, mint a már piacon lévő Ryzen 9 5950X esetében. Tehát feltehetően a cég jelenlegi 8 magos CCX dizájnja maradni fog, és a felső kategóriás fogyasztói chip (Ryzen 9 6950X) két 8 magos lapkakészletet tartalmaz majd. A pontos konfigurációról még semmilyen hivatalos információ nem érkezett, ahogy a következő generációs termékek elnevezéséről sem, de utóbbi esetében valószínűleg maradnak a jelenlegi sémánál.

Az Intel flagship Alder Lake-S SKU-ja szintén 16 magos lesz, annyi különbséggel, hogy az AMD Raphael csak nagy teljesítményű maggal, míg az Intel terméke 8 energiatakarékos és 8 nagy teljesítményű maggal készül. Az AMD Raphael széria a TSMC 5 nm-es gyártási technológiáján alapul majd, és az első olyan processzorok lesznek, amelyek támogatni fogják a DDR5 memóriát, illetve új IHS dizájnt kapnak az LGA 1718 (AM5) sockethez.

Korábbi pletykák alapján az AMD Raphael a következő év második vagy harmadik negyedévében érkezik, tehát valószínűleg az Alder Lake-S utódjával veszik majd fel a versenyt.

Támogasd a Gépigény.hu-t, hogy tovább fejlődhessen!
TÁMOGATÁS
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 6
SuperPuma avatar
Akkor ez most proci, vagy dinnye?
0
0
0
0
carl18x avatar
A Háború elkezdődött. 😃
0
0
0
0
💬 4
AMDMonsteR avatar
@carl18x: Fáj a hasam 😆
0
0
0
0
carl18x avatar
@AMDMonsteR: Lisa Su 2 ellenfélel is fel veszi a harcot, az Apple M1 is röhög a markában 😃
0
0
0
0
LordSzalko avatar
@carl18x: Ja ezt láttam még korábban, M1-et adom benne a legjobban 😆
0
0
0
0
carl18x avatar
@LordSzalko: Intel 11900K felbátorodva támad ( 400 Watt) 😃 Hát annyi energiából nem is csodálom nagy a önbizalom 😆
0
0
0
0


Lite versions:
Vírusírtó balVírusírtó jobb