Komoly bírságot fizethet a Valve és öt másik kiadó a régiózáras játékok miatt

Szerző: xoki | 2021. January 23. | hír | 62 hozzászólás

Az Európai Bizottság elég komoly pénzbírságot szabott ki a Valve-re, illetve további öt kiadóra régiózáras árusítás miatt. Ezek a vállalatok megsértették az EU Egységes Digitális Piacra vonatkozó szabályait, mivel körülbelül 100 játéknál regionális árakat alakítottak ki.

A Valve mellett az alábbi vállalatok érintettek még az ügyben: Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media és a ZeniMax. Kiszabott büntetéseik ugyanebben a sorrendben pedig a következők: 340 000€, 396 000€, 2 888 000€, 977 000€ és 1 664 000€. Ezeknél a kiadóknál 10-15%-kal csökkentették a bírságot, mivel együttműködtek az Európai Bizottsággal, viszont a Valve nem segédkezett a nyomozásban, ezért 1,6 millió euróra büntették őket.

A bizottság szerint a fent említett kiadók és a Valve összefogtak, hogy régiózárral lássanak el különböző játékokat az Európai Gazdasági Térségen belül. Ez annyit tesz, hogy bizonyos országokban sokkal olcsóbban lehetett hozzájutni az adott címekhez, viszont ezekhez más térségekben már nem lehetett hozzáférni. Néhány játékkulcs például csak Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Észtország, Lettország és Litvánia területein volt felhasználható, amelyek értelemszerűen jóval olcsóbbak voltak, mint amelyeket a nyugat-európai játékosok számára tettek elérhetővé.

A Valve szóvivője az Eurogamernek elmondta, hogy nem értenek egyet a döntéssel és fellebbezni fognak. Állítása szerint a hét évig tartó nyomozás során szorosan együttműködtek a bizottsággal, és minden bizonyítékot és egyéb információt a rendelkezésükre bocsátottak. A Valve szerint nem szegték meg a törvényt, mivel ők csak játékkulcsokat biztosítottak, amelyeket a kiadók kérésére kötötték az adott régiókhoz. A Valve ezért nem számol fel semmit, szóval ily módon nem jutnak bevételhez sem, és ezeket a kulcsokat third-party oldalakról szerzik be a játékosok, amelyeket aztán a Steamen lehet aktiválni.

Hozzászólások: 62
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
hekli96 avatar
A kiadók csökkentették az árakat, hogy a szegényebb országokban is arra ösztönözzék a lakosokat, hogy inkább vegyék meg a játékot a torrent helyett. Nyilván valamiből meg is kell élni ezért a jóléti országokban ahol könnyedén kiszarják a játékok árát meg kellett akadályozni, hogy ezzel a rendszerrel visszaéljenek a kedves vásárlók. Szúrta néhány ***nak az oldalát, hogy mi az, hogy megvette a lengyeleknél a játékot (vett egy lengyel serialt sanszosan az országot még a térképen sem találja meg) és nem tudja otthon beaktiválni ezért beleállt a kiadókba. Ez ténylegesen az a mentalitás, hogy nehogy már a másiknak jobb legyen. Addig már nem látnak, hogy az átlagos jövedelem nem egészen egységes az EU-ban viszont egy digitális terméket nemlehet máshogy régióra árazni csak a régió zárral.

Bírom, hogy úgy állítják be, meg sok kommentelő is úgy veszi le, hogy megint a kiadók voltak a szemetek. Értem én, hogy ez a "törvény" de menjenek már a picsába. Amúgy meg nincs letiltva a játék, csak az aktiváció, ha valaki tényleg valamelyik régiózáras országban vette meg és nem csak a rendszert akarta kihasználni akkor amíg az országban tartózkodik be is tudja aktiválni.

Szóval aki most a kiadók ellen hőzöng az olvassa végig a cikket mert ha feltünt volna, Magyarország is a kedvezményezett régiók között volt. Mostmár egységes lesz lehet gratulálni, sikeresen visszataszítottak egy jópár embert a kalózkodásba, aki eddig ha mást nem néha megengedett magának néhány eredeti játékot. Meglehet nyugodni mostantól mindenki egységesen 60+ euróért veszi az EUban a jétékot függetlenül, hogy 3000 euró a havi fizetése vagy 500-1000.
0
0
0
0
Apor avatar
1.6 millió eurós bírság...olyan mintha engem megbüntetnének 160 forintra. lol
0
0
0
0
💬 4
no avatar
@Apor: Körülbelül, tartsd meg az aprót te mocskos állat 😜
0
0
0
0
Apor avatar
@LordSzalko: Igen. 😃
0
0
0
0
Techthomas avatar
@LordSzalko: Tartsd meg a mocskot te apró állat! 😆
0
0
0
0
no avatar
Megszegték az EU előírásait és utána még arcoskodnak is, hogy szerintük ez nem így van. Végül is ők csak a kulcsokat adták amiket csak náluk lehet aktiválni. Hát minek generálták ha nem akarták hogy aktiválják őket?

7 évre majd 2 millió €...bejön egy majd feb 11-15 között a többszöröse. Ez egy vicc.

Valve ezért nem számol fel semmit, szóval ily módon nem jutnak bevételhez sem
- ezt nehezen hiszem el. A kulcsnak ára van, ami magában foglalja a steam használatát/rendelkezésre állását is. Biztos vagyok benne hogy kulcsonként a kiadók fizettek 10-30%-ot a Valvenek, vagy egy keretszerződés is van amit ilyen esetekre használnak: generáljad a kulcsokat és a részesedést megkapod érte akármennyiért is megy el a kulcs, hiszen csak nálad lehet aktiválni. Az, hogy az aktiváláskor érvényesül a részesedés vagy a kulcs generáláskor, az mindegy.
0
0
0
0
💬 8
susguy avatar
@Palanova:
Biztos vagyok benne hogy kulcsonként a kiadók fizettek 10-30%-ot a Valvenek
there is no fee to generate keys on Steam
[LINK]
Az egyetlen követelményük az, hogy ne legyen szándékos hátrányban a Steames ajánlat.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Azután ez vagy igaz, vagy nem. Nem tudjuk hogy a nagyobb kiadók szerződéseiben mi van. A Valve amúgy is nekik kedvez a steam részesedés során...

Mert ezek után sem hiszem el, hogy ha a játékomat felrakom a steamre és kérem hogy generáljon 100.000 kulcsot nekem amit én értékesítek más csatornákon, és mindegyik kulcsot eladom (steamen kívül - így a 30%-ot sem kell kifizetnem nekik) amiket a steamen aktiválnak, azt a steam vígan szó nélkül hagyja. Ebben nekik közvetlenül semmi pénz nincs, de a 100.000 példány az ő infrastruktúráját használja. Hacsak nem az hogy a játékhoz a steamre kell felmenni és hátha a felhasználó meglát más címet amit talán megvesz.
Üzletpolitikát meg nem építünk talánra meg háthára.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova: Ez már lassan egy 5G microchip szintű összeesküvés elmélet, de legyen. Biztos jobban tudod mint az összes platformon lévő kiadó akik közül egyetlen sem cáfolja ezt meg. Főleg amikor már azon is menstruálni kell Steamen ha 25-30%-os részesedést kérnek a platformon lévő eladásokért (attól függetlenül hogy szinte mindenhol ez az alap), majd pont ezt fogják szó nélkül hagyni a nagyobb kiadók.

Azért számold azt is bele, hogy a máshol eladott kulcsoknak is vannak költségei a kiadóknak (kivétel persze ha saját üzletről van szó). Máshol eladott kulcsoknak is van részesedési aránya, és egy saját platformnak is vannak kiadási költségei.

a 100.000 példány az ő infrastruktúráját használja.
Az összes eladott steam kulcsos példány az ő infrastruktúrájukat használja. Az is amelyiket Steamen adnak el. Ebből van bevétel. Valószínűleg nem kulcsonként számolják külön a "használati díjat", hanem játékonként.

Üzletpolitikát meg nem építünk talánra meg háthára.
Igen, talán és hátha sokan használják a Steamet és vásárolnak rajta. Nem lehetünk ebben biztosak...

Egyébként van is ismerősöm aki saját játékkal tudja igazolni hogy minimum az indie részlegen garantáltan nincs ilyen, viszont teljesen megértem ha ez így látatlanba nem hihető, ezért csak mellékesen teszem hozzá.
0
0
0
0
no avatar
@susguy:
Főleg amikor már azon is menstruálni kell Steamen ha 25-30%-os részesedést kérnek a platformon lévő eladásokért


vs

Valószínűleg nem kulcsonként számolják külön a "használati díjat", hanem játékonként.


ennek az ellentmondásnak a magyarázata érdekelne.

Rendben, legyen igazad a steam nem számol fel költséget a kulcsokért.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova: A játékból van bevételük, mivel a platformon elérhető, valószínűleg ott veszik a legtöbben, és a szabályzat is megadja hogy szándékosan nem lehet direkt rosszabb ajánlatokat adni ott. Ebből a bevételből valószínűleg lehet fedezni a játék használati/eltartási költségeit.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@Palanova: A "nem jutnak bevételhez" szerintem egy pontatlan fogalmazás, szerintem arra gondolt a költő hogy extra bevételhez emiatt.
De ami engem felbosszant az ügyben az az, hogy egységesen kell kezelni a régió két részét, amikor nyugodtan beszélhetünk 2 külön régióról kereseti tekintetben. És álszent módon, álintézkedésekkel indítják a keleti felzárkóztatás projekteket, aztán tessék.
Oké digi platform, de azt miért nem szabályozzák le, hogy az ázsiából legördülő vga-k a magyar mediában ne 1400€-ért adják, mikor német mediában csak 700? A keleti régió konkrétan hidegen hagyja őket.
De hagyjuk is, ez már nem gépigényes téma.
0
0
0
0
no avatar
@botmunpls: Na igen az EU-n belüli eltérések jelen vannak az adott EU tagországokban is, közöttük nálunk is, akkor már ott is lehetne régiózni...de ez nagyon messzire menne.

Egész régiózásnak egyféle képpen lehetne véget vetni: egységes ár mindenütt. És akkor nem lenne az hogy orooszo-ban vagy brazíliában veszed meg az adott francia/amerikai/angol játékot mert ott olcsóbb.
0
0
0
0
19ati93 avatar
@Palanova: Kb napi szinten keresnek ennyit. Farzsebből kikapja Gaben ezt a 1.6 misit. 😃
0
0
0
0
Gyrger72 avatar
Szerintem lehetnének a játékok még olcsóbbak. Azért már egy egy játék ára luxusnak számít (pl. Cyberpunk 2077) Magyarországon is.
0
0
0
0
💬 27
no avatar
@Gyrger72: Nem bántásból.

60€ luxus? 21600.- az luxus?
Szerintem ha luxusnak számít a 60€ egy évben 1-10 alkalommal akkor talán nem játékokra kellene költeni ha az ember nem engedheti meg magának. Mi jön majd? Hitel vesz fel hogy a következő R6 szezont megvehesse?

És azt is szeretjük elfelejteni hogy Magyarországon 1995-2010 ( esetleg - 5 év) között a játékok árai nem változtak itthon. Be volt égetve a 12.000.- a top címeknél (a $ és később sz € meg szabadon szárnyalt ). Vagy gyakran még alatta is volt, lásd Mass Effect kb 9000.- volt megjelenéskor dobozosan.
0
0
0
0
Koala007 avatar
@Palanova: 60 euró egy játékért amit ráadásul meg se kapsz offlineba csak akkor ha belépsz steamre vagy gogra(tehát nem tudod használni anélkül hogy lenne interneted, kb mintha nem is a tiéd lenne hiába vetted meg). rohadt nagy lehúzás ezért veszem a játékok többségét instant-gaming-en több éve 80%os leárázások
0
0
0
0
no avatar
@Koala007: A játék alapból nem a tiéd. Te csak a hozzáférést vásárolod meg, a használati jogot, függetlenül attól milyen oldalon/boltban veszed. Nem véletlen, hogy a vásárolt játékodat később jog szerint nem is adhatod el, mert az sosem volt a tiéd, a használati jog meg a kiadó engedélye nélkül nem átruházható, amit meg hülye lenne engedni...

Attól hogy nem steamen veszed, attól még az adott címhez kell internet hozzáférés, az nem a steam sajátossága, hanem az adott címé. pl steam is indítható offline módban.

Az hogy 2021-ben még ott tartunk, hogy internet kell egy játékhoz szerintem irreleváns érv már. Amikor modemes korszak meg ISDN volt akkor igen, nem foghattad a vonalat csak mert játszani akarsz, de akkor nem is ez volt az érv, részben mert kevés cím volt ami csak online ment, hanem az volt az érv, hogy drága a folyamatos neten lógás.
Ma ez csak akkor érvényes érv ha csak mobilnetet használsz egyfolytában (amit nehezen hiszek), de ennyi erővel akkor az MS-t is lehet anyázni a win frissítések miatt ami fél évente 5GB plusz a közbeni havi gigás hibajavítások, vagy éppen a játékkészítőket a 50-100GB-s játékokért amikhez 0. napon kijön egy 80GB-s patch.

Szíved joga, hogy ott és annyiért vedd meg az adott címet amennyit neked megér (nekem is volt cím ami nem ért 40-60€-t, de 20€-ért már megvettem). Nem is akarlak meggyőzni az ellenkezőjéről, de a fentiek ettől még igazak.
0
0
0
0
Koala007 avatar
@Palanova: Instant-gaming-en kulcsot árulnak tehát tulajdonképpen steamre, uplayre, originre, rockstargames launcherre veszem , igen kell internetelérés de lényegesen olcsóbban jutok hozzá
0
0
0
0
no avatar
@Koala007: Akkor döntsd el mi nem tetszik:
- internet elérés kell
- ár
mert az előző hzsben még fúj internet kell és ár, majd kiderült hogy internet így is úgy is kell, akkor most már csak az ár fúj? Azt meg kitárgyaltuk már:

Szíved joga, hogy ott és annyiért vedd meg az adott címet amennyit neked megér
0
0
0
0
susguy avatar
@Koala007: Az egész gog arra épül, hogy egy DRM mentes üzlet, és az ott vett játékok telepítőjét megtarthasd és játszhass offline is. Egy kicsit mellé lőttél.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Attól hogy a telepítő nálad van, ugyanúgy nem a tiéd a játék. Nincs egymáshoz a kettőnek semmi köze.
Plusz ha egy cím online kapcsolatot kér mert pl multi, akkor meg mindegy hogy a telepítőt elraktad és offline felrakod vagy sem.

DRM mentességnek egy haszna van szerintem: kevesebb erőforrást kér az adott cím, mert a drm-et nem kell futtatnia, illetve kevesebb bug lehetőség a drm hiánya miatt.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova:
Attól hogy a telepítő nálad van, ugyanúgy nem a tiéd a játék. Nincs egymáshoz a kettőnek semmi köze.
Ahogy ennek sincs semmi köze ahhoz amit írtam.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Koala felvetése:
60 euró egy játékért amit ráadásul meg se kapsz offlineba csak akkor ha belépsz steamre vagy gogra(tehát nem tudod használni anélkül hogy lenne interneted, kb mintha nem is a tiéd lenne hiába vetted meg).


Erre jöttél hogy:
Az egész gog arra épül, hogy egy DRM mentes üzlet, és az ott vett játékok telepítőjét megtarthasd és játszhass offline is.


Az alapfelvetés az volt, hogy ha nem lépsz be a gogra, nem tudod letölteni és játszani, vagyis nem a tiéd a játék. -> Erre írtad hogy hát a gog odaadja a telepítőt. -> És erre írtam hogy attól hogy a telepítő kinél van annak semmi köze ahhoz hogy a játék kinek a tulajdona, mert az sosem volt a felhasználóé.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova: Az alapfelvetés nekem az volt, hogy online kapcsolat kell ahhoz, hogy játszani tudjon. Erre reagáltam, nem másra.
0
0
0
0
Koala007 avatar
@susguy: Igen gog-on de steamen nem.
0
0
0
0
susguy avatar
@Koala007: Igen, ezért írtam a gog-ot, és nem a Steamet.
0
0
0
0
Koala007 avatar
@susguy: Én meg mindkettőt írtam.
0
0
0
0
susguy avatar
@Koala007: Ezért javítottalak ki, mert az egyikre nem igaz.
0
0
0
0
Gyrger72 avatar
@Palanova:
60€ luxus? 21600.- az luxus?


Nekem ez az összeg fele a fizumnak. Tehát igen is luxus!
0
0
0
0
susguy avatar
@Gyrger72: Szerintem a gond ezzel a megfogalmazással volt:
Szerintem lehetnének a játékok még olcsóbbak. Azért már egy egy játék ára luxusnak számít (pl. Cyberpunk 2077) Magyarországon is.
Nem Magyarországon is, hanem Magyarországon már.
Nem a játékok lettek luxus cikkek, a megélhetés lett luxus nálunk. A játékok árai nem mentek sehova, azok maradtak úgy ahogy eddig is voltak, csak közben euró/forint érték aránya rohant el jó messze (többet közt). Nem a játékoknak kellene olcsóbbnak lenniük, a magyar fizetésnek (többek közt) kellene ezerszer jobb helyzetben lennie.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: A játékok árai emelkedtek. 12.000-ről (1995) simán felmentek 21.000.- körülre (2020). Közben a fizetések is azért nem keveset emelkedtek, ahogy minden másnak az ára is.

$/€ -> Ft váltást 2005-10-ig kb nem is éreztette a piac velünk, és most rácsodálkozunk...

Fizetés meg annyi, amennyit a munkáltatónak és/vagy piacnak megérsz. Ha kevesled, képezd magad, keress másik állást. Amúgy is arra van pénzed amire akarod hogy legyen, épelméjű keretek között (akarhatsz egy bugatti la voiture noire-t, ha nincs 5 milliárdod rá, nem lesz).
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova:
A játékok árai emelkedtek. 12.000-ről (1995) simán felmentek 21.000.-
A játékok árai nem mentek sehova, azok maradtak úgy ahogy eddig is voltak, csak közben euró/forint érték aránya rohant el jó messze (többet közt).
Direkt érted félre amit írok? Igen, ez azt jeletni hogy nálunk drágábbak, de nem azért mert a játékok árát növelik.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: 1995-höz képest a fizetetések is emelkedtek, jobban, mint a játékok árai. Tehát hol lett arányaiban drágább?

Az, hogy a 60€ ma már csak egy alapjáték és a 40€-nyi extra kell mellé, ez az igazi áremelés, ami nem is lett eddig említve.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova: Arányban is hasonlóan emelkedtek?
0
0
0
0
no avatar
@susguy: 1995-ben kb 40.000 volt az átlagkereset, 2010-ben kb 200.000 volt az átlag. Míg 1995-ben az akkori 12.000 nem kis összeg volt, nem vehettél havonta egy teljes árú játékot ha enni is akartál (a fizetésed 30%-a volt egy játék). Ugyanez nem volt gond 2010-ben a 21.000-s játékokkal (10,5%-a a fizetésnek egy játék, a már emelt, 21k-s áron).

Tehát igen szerintem (és a KSH oldaláról puskáztam a számokat([LINK])), emelkedtek a fizetések is, jobban mint a játékok árai.
0
0
0
0
Koala007 avatar
@Palanova: Ezt mond a sok koldusnak hogy képezze magát egyszer majd úgyis sohanapján kiskedden mikor piros hó esik milliárdos lesz.
0
0
0
0
no avatar
@Koala007: A koldus és az interneten PC-s/ konzol játék árra panaszkodó rétegnek szerintem nagyon kicsi a keresztmetszete, így nem tartom helyesnek a hasonlatodat.

És sehol sem írtam hogy egy okj-s melegedő után 8 millió / hó lesz a fizetésed, de ha elégedetlen vagy a helyzeteddel, az az első lépés hogy teszel ellene: keresel másik munkát és mellette képzed magad, Te és nem mástól várod a megváltást...vagy várhatod de nem fog jönni.
0
0
0
0
Koala007 avatar
@Palanova: Címezd a koldusoknak. 😀
0
0
0
0
no avatar
@Gyrger72: Ez sajnálatos, és itt és most egyikünk sem tud ezen segíteni, illetve csak egy valamit tehetek:
https://gepigeny.hu/hir/cikkirot-keresunk-2021-…-2021-4497
0
0
0
0
Ayistion avatar
@Gyrger72: Szerintem rohadtul nem luxus ár. Évek óta nem változtak a játékok ára, ahogy Palanova is írta. Közben meg mi történt? Egyre jobb grafika és fejlesztési költségek meg nőttek, csodálkoztak az emberek ha az utóbbi időben rendszeresen ott volt a két megvásárolható DLC és a mikrotranzakciók. A gaming egy elitista hobbi lett, de inkább a PC része, a drága alkatrészek miatt. Az hogy egy játék 20.000 forint, szerintem rohadtul nem luxus. Így is rohadt sokan torrentezik a játékokat, mert nekik az jár, és örüljön a cég hogy hajnaldó volt játszani a sz*rjával.
Az hogy a nextgen játékok ára már elfogja érni a 80€-t, az szerintem várható volt. Inkább fizetek 20€-val többet, de akkor dolgozzanak rajta és ne a kiskaput keressék hogy még honnan lesz pénz a játékból, érts mikrotranzakciók.
Nem hiszem hogy minden AAA címet megveszel égész évben. Minden playernek ott van az a 6-7 cím, amire azt mondja hogy úúú bazzeee ez idén jön, akkor itt a duncosüveg, ebbe rakjuk félre rá a pénzt. Ha viszont már a vizeszsemle helyett költi valaki a pénzt játékra, ott már baj van. Ha össze tud rakni valaki egy olyan gépet hogy normálisan fussanak rajta a játékok, vagy megvesz egy nextgen konzolt, annak nem hiszem hogy a 6-80€ lesz a legnagyobb baja. Vettél majmot, vegyél hozzá banánt is.
0
0
0
0
no avatar
@Ayistion: Szerintem nem lett elitista (azt meghagyom a festmény-, fegyver- és autógyűjtőknek), de mindenképpen költséges lett, még ha arányaiban ez a költség picit emelkedett is a 2000-s évekhez képest. 2020-at ne vegyük alapnak amikor 750$ itthon 500.000-600.000.- a 250.000.- helyett.

Ma már eleve egy felső kategóriás cím 100€. 60€ az alapjáték és 1-2 dlc/ sesaon pass 40€ mellé, plusz a mikrotranzakciók...

Tippre a 80€-s címek mellé is jön majd dlc meg mikrotranzakció, nem fogják kivenni, mert látják van kereslet rá. Más kérdés hogy mennyire etikus kivágott tartalmat dlc-ként értékesíteni, és mennyire etikus ótvar skineket alapból berakni hogy egy normálisabb 10-20€-ba kerüljön.
0
0
0
0
Twist avatar
Ez mondjuk szerintem épp nem szemétség, ha az adott ország lakosságának a keresetéhez igazítják az árakat. És az sem ördögtől való, hogy az adott országban megvett játékot ott is aktiváld. 3000 eurós kereset mellett sírna valaki, hogy 1-2 ezer forinttal drágábban vesz játékot, mint ahol 8-900 euró az átlagfizu?
0
0
0
0
💬 17
Warlordcommander avatar
@Twist: Nem az a baj hogy olcsóbb volt pl itt, hanem hogy ha itt megvette valaki mert olcsóbb, azt nem használhatta pl német területen, ami ugyan úgy eu. Itt a régiózár miatt büntettek, nem azért mert nem egységesek az árak.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@Warlordcommander: wat? Ez az a fajta játékkulcs lenne, hogy megveszed g2a meg cdkeys és társain(?), aztán csak adott régióban aktiválhatod. Az utolsó bekezdésben le is van írva, bár nem így.
0
0
0
0
no avatar
@Warlordcommander: AZ EU másik rendelete meg kimondja hogy EU-t egységesen kell kezelni, nem lehetne adott (digitális) termék ára régiótól eltérően más.

Akárhogy is, ügyeskedni próbáltak, bebukták, arcoskodnak, és most fizetnek, amit majd behoznak kb 4 nap alatt. Komoly elrettentő erő az ügyeskedés ellen. És ehhez 7 évnyi nyomozás kellett, tippre a nyomozás többe került.
0
0
0
0
Twist avatar
@Palanova: Azért az annyira nem nagy ügyeskedés, hogy valahol olcsóbban adják a játékokat. Nyilván azt nem hátrány elkerülni, hogy mindenhol a legolcsóbban vegyék meg, de ezzel most pont azokat a régiókat fogják megszívatni, ahol amúgy sem dúskálnak a pénzben, mert hogy nem a magas keresetű országokban fogják a legolcsóbbhoz igazítani az árakat, az is biztos.
0
0
0
0
no avatar
@Twist: EU-n belül nem lehet más ár. Ennyi. Ezt a fenti kiadók nem értették meg. Pedig egyszerű mondat.

Persze vitatható, hogy mondjuk 60€ mennyire igazságos egy moldovai fizetéshez és egy luxemburgihoz képest, de a fentiekben nem ez az helyzet.
0
0
0
0
Twist avatar
@Palanova: Attól, hogy egyszerű még nem lesz igazságos is.
0
0
0
0
no avatar
@Twist: Nem és amíg a teljes egyenlőség nem érvényesül soha nem is lesz igazságosság, mert addig valamelyik fél mindig sérül. És mivel az soha nem fog teljesülni, nem nehéz kitalálni a folytatást sem.

Az sem lenne igazságos hogy ha EU-n belül eltérő árazást alkalmaznának, így ugyanazért a termékért a francia 60€-t amiért a lengyel 20€-t fizet? Az igazságos lenne? Az sem.
Kb mintha Mo.-n belül Vásárosnaményban harmada lenne az ára ugyanannak a terméknek, mint Sopronban.

Ha Eu-n kívül vesszük, akkor melyik országot vennéd alapnak?
[LINK]
0
0
0
0
Twist avatar
@Palanova: Az EU-nak akkor lenne "joga" elvárni az egységes árazást, ha gazdaságilag is egységesek lennének a tagállamok. És ennek csak egy kis szelete a játékpiac, mert a határ mellett nap, mint nap jönnek át vásárolni, mert olcsóbban jutnak hozzá mindenhez. Vagy ez mondjuk a kenyérnél mindegy?
Ha a francia keres 3000 eurót, akkor igazságos, ha 60-ért veszi meg a játékot, amit a lengyel 20 euróért, ha 1000 eurót keres havonta.
A magyar példa meg azért nagyon rossz, mert itt pontosan ez van. A pesti 500k átlagkeresetek mellett nézd meg az ottani árakat, és nézd meg szabolcs megyében ugyanazokat az árakat, ahogy 100k az átlagkereset. Az élelmiszerláncok az egyetkenek amik tartják úgy-ahogy az áraikat országon belül.
0
0
0
0
no avatar
@Twist: Tehát a francia fizessen háromszoros összeget ugyan azért a termékért, mert háromszor jobban keres? És ez igazságos?
0
0
0
0
Twist avatar
@Palanova: Szerintem nem kevésbé igazságtalan, mint eleve kissebb kereset mellett ugyan annyit fizetni valamiért. Ha igazságot keresünk, akkor az arányosság szerintem sokkal közelebb áll hozzá.
0
0
0
0
no avatar
@Palanova: rosszul ülsz a lovon,
miért nem irod azt, hogy a Magyar fizett 3x kevesebbet azért. amiért a francia ???
miért kell rossz oldalrol megközeliteni?

Másrészröl az menynire igazságos, hogy délamerika oroszország stb. országokban 20-25euro az ami nállunk EU miatt egységesen 60euro ??? jah hogy szegéynebb országok, értem, de M.O nem hiszem hogy a felső gazdag országok listájában ennyire elöl van.
És az hogy EU, és verseny jog meg szabályozás, mind szép és jol hangzatos szarság de nem több, amég nem egységesek a fizetések, de legalább nem egységes a minimum.
Kelet EU-ban 300-600euro / minimum bér.
nyugat(német lux,franc stb.) EU részben meg több mint 2000euro.
ez a probléma, és amég ez a közel 1700euros probléma nincs megoldva, addig ne magyarázza már az EU és más se, hogy de egységes legyen, igen, legyen az támogatom, de akkor elöbb a minimálbér is legyen egységes, egész EU-ban, utána jöhet a minden más árának egységes és nem régio záras része, nem pedig forditva.
Persze Brüsszelben és Strasburg-ban üllésező EU politikusok, a havi közel 3milliós , juttatásaikkal szarnak erre elvannak mint a befőtt, csak magukat képviselik és tömik a zsebüket.
0
0
0
0
no avatar
@laciqwer: Akárhogy is nézed valahogy igazságtalan, valakit hátrányosan érint. Az oldaltól független, de persze lehet alakítani saját ízléshez, csak éppen alap alapja nem változik.
Alapfelvetés az hogy a fizetésekhez képest az egységes 60€ nem igazságos. Az hogy a francia vagy a lengyel oldalról nézed, mindegy, sehogy sem lesz igazságos. Max jobban hangzik, de attól még nem jobb.

EU kívülieket meg nem véletlen nem hoztam a képletbe, mert akkor lehetne Afrikával és ahogy tetted dél-amerikával is példázódni.

A politikát meg máshol kell kitárgyalni.

És egy gondolat a végére: havi 600€-ból ki lehet gazdálkodni egy 60€-s címet, akár havonta is ha erre van igényed - más kérdés hogy alig van havonta egy 60€-s cím ami megérné -, nem kell hozzá 2000€. De persze mindenkinek arra van pénze amire akarja hogy legyen, épp elméjű keretek között.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova:
Komoly elrettentő erő az ügyeskedés ellen.
Nem az összeg a lényeg, hanem a precedens.
0
0
0
0
no avatar
@susguy: Ha nincs visszatartó ereje egy büntetésnek akkor az nem sokat ér szerintem. Pláne ha a felderítése ilyen lassú és kérdéses hogy mennyi másik eset nem került egyáltalán felderítésre.

Büntetésnek akkor van hatása szerintem, ha az elkövetés után minél hamarabb érzi az elkövető a tetteinek következményét és ha a visszatartó ereje akkora hogy ne legyen ok a bűnismétlésre. Jelen esetben egyik sem teljesült.

Nem ismerem a fentiek hátterét és nem is néztem utána, de ha a fenti egy konkrét időszakra vonatkozott, pl egy steames nyári vásár, akkor az 7 évvel ezelőtti, vagyis nem éppen kevés idő az elkövetés és a büntetés között, és azóta mennyit megúsztak, plusz a büntetés mértéke is vitatható.
0
0
0
0
Gyrger72 avatar
@Twist: Ha már így feljött szóba az átlagfizu. Az Én átlagom havonta 150 euró és ebből kell megélni. Tehát én ha veszek játékot akkor is nagyon ritkán.
0
0
0
0
Twist avatar
@Gyrger72: Azért abból nem lehet semmi megélni 😞
0
0
0
0
Koala007 avatar
@Twist: "Orbán Viktor: Dübörög a gazdaság" a valóság meg az hogy egyre jobban lehetítetlenek el az élettől. Tudatos népírtás folyik
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció