Kiszivárgott ütemterven az Intel Raptor Lake asztali és mobil szériák

Szerző: xoki | 2021. March 13. | hír | 10 hozzászólás

A VideoCardz hozzájutott egy ütemtervhez, amelyen az Intel egy újabb bejelentetlen mainstream processzor szériája, a Raptor Lake is felfedezhető.

Az ütemterv kétséget kizáróan már elég régi, hiszen még mindig 2020 látható a Rocket Lake-nél. A hamarosan debütáló 11. generációs Core szériát tavaly év vége felé csúsztatták el márciusra, és valamikor ekkor készülhetett a lenti kép is.

A kép alapján a Raptor Lake a hibrid architektúrán alapuló, 12. generációs Alder Lake utódja lesz majd. A Raptor Lake lényegében egy Alder Lake refresh lesz. Korábbi pletykák alapján a Meteor Lake rögtön az Alder Lake után érkezhet, de az előbbit már a 7 nm-es SuperFin architektúra idejére saccolják, ami egy kicsit túl korainak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy az Intelnek több problémája is van ezzel a gyártási folyamattal.

Az Intel asztali és a mobil szegmenshez is készíteni fog processzorokat, amelyekre különböző egyedi funkciók lesznek jellemzők. A mobil szériánál ilyen lesz például a DLVR áramellátás. A cég ezt a rövidítést még nem használta eddig, szóval jelenleg nem tudni biztosan, hogy pontosan mit is takar. Ez a széria egyébként LPDDR5X memóriával készülhet majd, az Alder Lake-nél használt LPDDR5 helyett.

Korábban egyébként felbukkant a Lunar Lake megnevezés is. Ezt a kódnevet a 14. generációs szériához kötötték, de a Raptor Lake megerősítésével valószínűleg inkább a 15. generációs Core szériáról van szó. Persze az sincs kizárva, hogy ennyi idő elteltével az Intel megváltoztatta az ütemtervét, ami viszont mindenképpen érdekes az az, hogy jelenleg már öt olyan architektúráról tudunk, amelyek még meg sem jelentek.

Hozzászólások: 10
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
Kivarom akkor mar azt a Meteort, vagy minimum a Raptor-t. Akkor aztan szep valtas lesz a mostani i7 2600k-rol egy 12-16 magos procira. Ami majd 24-32 szalon tudja futtatni a muvelteket a mosttani 8 szal helyett. Raadasul pl. gyorsabb RAM-ok mellett. 😎
0
0
0
0
no avatar
Az első tesztek alapján a földbe állt rakétát szerintem ki is vennék legszívesebben.
0
0
0
0
carl18x avatar
Áhhh fél évente változik az intel terve a jövővel kapcsolatban! 😃 Fene se tudja mi a jövő, az évek alatt annyiszor változott.
Ice Lake eredetileg 2016/2017-ben lett volna esedékes 10 nanométeren, aztán 2019-2020-ra csuszott.
Végül nem lett belőle semmi, vagy a Rocket Lake-S egy 10 nanométeres Ice Lake vissza portolásra! 😃
Nesze neked még ezt is 14 nanométeren tudja az intel gyártani, amit eredetileg 10 nanon dobot volna piacra.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
Miért nem lehet egyszerübb neveket használni nem értem. A sok Lake mellett a magokat is külön kell nevezni (Cypres Cove, Willow cove). Ott a sapphire rapids meg a Ponte Vecchio 😃 Az Xe HPC stb nevekre ki sem rérek. Katyvasz
0
0
0
0
botmunpls avatar
A 9. szériát se tudom fejből hogy milyen lék. De mondjuk kb a hasvell meg skynetlék vagy mi után elvesztem.
0
0
0
0
💬 2
Quadgame94 avatar
@botmunpls: 8th gen: Coffee Lake (Skylake mag)
9th gen: Coffee Lake refresh (Skylake mag)
10th gen: Commet Lake asztali vonalon (skylake mag) / Ice Lake (Sunny Cove) mobil vonalon
11th gen: Rocket Lake asztali (Cypress Cove) nem soká megjelenik / Tiger Lake (Willow Cove) mobil
12th gen: Alder Lake asztali és mobil (Golden Cove nagy magok és Gracemont kis magok)
13th gen: Raptor Lake
14th.gen: Meteor Lake

Cannon Lake meg Whisky Lake-t kihagytam mert nem akarlak jobban összezavarni 😆
0
0
0
0
botmunpls avatar
@Quadgame94: Thx, wikin már utánanéztem egyszer, de el is felejtettem hogy milyenem van, illetve a többi meg-meg maradt, de nem hiszem hogy ezeket észben fogom tartani.
Majd úgy fogok hivatkozni a jövőben hogy t-rex lake, meg wildcat, lava, scorpion stb hangzatos mainstream elnevezések, aztán 90% hogy tudni fogják miről beszélek, és 50%+ esély hogy létezik is olyan/be van jelentve 😃
0
0
0
0
odinx avatar
Én már nem bírom követni az Intel processzorait, annyi van. 😆
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Finnországban nincs ennyi tó, aki ezeket követni tudja, minden elismerésem.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció