Kevés AM4 x370 alaplap áll rendelkezésre

Szerző: xoki | 2017. March 08. | hír | 8 hozzászólás

Nemrég jelentek meg a Ryzen 7 processzorok, amelyek hibái ellenére is pozitív értékeléseket kapott a tesztelőktől. Mindössze a játékokban nyújtottak a vártnál rosszabb teljesítményt, amelynek az AMD állításai szerint az lehet az oka, hogy még nem optimalizáltak rá a fejlesztők.

Kiindulva a jó értékelésekből, sokan döntöttek amellett, hogy egy új gépet állítanak össze, amelybe az említett CPU kerül. Sajnos egy dolog megakadályozza ennek kivitelezését: a rendelkezésre álló alaplapok. Sokan nem hajlandóak addig CPU-t venni, míg nem szereztek be alaplapot. A nagyobb kereskedésektől már elkapkodták, ráadásul már a még meg sem érkezett szállítmány tartalma is le van foglalva az előrendelőknek köszönhetően. Vajon mi lehet ennek az oka?
Az egyik központi oka ennek valószínűleg az AMD nem túl jó hírneve az előző generációs CPU-t illetően, bár állítólag a gyártók nem voltak elégedettek a mérnöki példányokkal sem, amit rendelkezésükre bocsájtottak, ezért ennek lehet a legnagyobb valóságtartalma. Ebből kiindulva nem meglepő, hogy az alaplapgyártók kisebb mennyiséget készítettek el, mivel nem tudták mennyire lesz majd kelendő.

Remélhetőleg hamarosan megoldódik a probléma, mivel már a gyártók is tudnak a fent elhangzottakról.

Hozzászólások: 8
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
csuz-li avatar
Shark_Ryan: A nyilvános bejelentése az AM4-nek, ami ugye később van, mint az alaplapgyártókkal való tárgyalás, specifikáció egyeztetés és mérnöki tesztpéldányok kiküldése tavaly szeptember elején volt. Egy időben azzal, hogy forgalmazni kezdték az első AM4-et használó Bristol Ridge APU-kat, amik már ebben a foglalatban működtek. Szóval akkorra már léteztek az első működő AM4-es foglalatú alaplapok. Szóval az a "pár hónap" minimum egy év volt, de valószínűleg több is...
0
0
0
0
gaborw avatar
"majd 1-2 év múlva lesz rendes választék"-vicces vagy! 😀
0
0
0
0
Fukoshi avatar
"Kevés AM4 x370 alaplap áll rendelkezésre" Mit gondoltak, alig létezik AM4 csak pár hónapja (kb azóta kapták meg a gyártók), és nem is tudják hogy megéri-e ilyesmire fejleszteni, majd 1-2 év múlva lesz rendes választék.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
csuz-li: Ez igaz, de amekkora hype volt a ryzen körül, számíthattak volna rá, hogy lesz rá kereslet rendesen. Meggyőző bemutatók voltak a munkaképességéről, a 4k gaming potenciálról, egyszóval jól behatárolták a procit abba a kategóriába ahova való. Még a mézga család is előrendelt egyet MZ/X nek, hogy upgradeljen már az öreg. 😃 Szerintem arra számítottak az alaplap gyártók, hogy bukás lesz az egész téma, és nem nagyon foglalkoztak vele, hogy akár minőségben, akár menyiségben komolyan gyártsanak. Kár hogy ennyire leírják az AMD-t. Biztos ők is GTA V öznek és kevés az fps. 😃
0
0
0
0
csuz-li avatar
LordSzalko: Erre a magvas következtetésre milyen logikai soron jutottál el onnantól, hogy annyira bejött a vevőknek az új processzor, hogy a megjelenés után pár napon belül elkapkodták a teljes készletet az alaplapokból? Gondolj bele: kijött egy processzor, ami erősebb, mint a 6900K és kevesebb, mint a felébe kerül. Vagy más oldalról: majdnem annyit tud, mint a 6950x, csak kevesebb, mint a harmadába kerül. Mindenki ráugrott, akinek ilyen szintű teljesítményre van szüksége, de eddig nem tudta megfizetni. (+ a fan club, akire meg lehet számítani, mert megveszi akkor is, ha semmi szüksége rá... 😜)
Szóval nem az a baj, hogy nem éri meg, hanem az, hogy a gyártók nem bíztak benne, hogy ekkora siker lesz, ami érthető az előzmények fényében, és ezért keveset gyártottak. Szóval megéri nekik gyártani, csak készületlenül érte őket a dolog, mert nem halmoztak fel nagyobb készleteket. A gyártók óvatosságát amúgy megértem, egyrészt a cikkben leírt előzmények okán, másrészt azért, mert ez tiszta üzleti döntés. Őnekik akkor megy jól a bolt, ha az adott laphoz tartozó processzor mögé jó marketinget teszt a processzorgyártó, amiben az AMD nagyon gyengén teljesített az előző FX szériánál, mert sem jól pozicionálni, sem jól brand-elni nem tudta, gondolom itt is erre számítottak és nem arra, hogy kivételesen ez is működni fog.
0
0
0
0
no avatar
Eddig sem röpködtek az AMD foglalattal szerelt lapok, majd akkor talán, ha maga a proci is bizonyít, de amit már maga a Windows sem kedvel, ne várjon nagy kínálatot.

Röviden tömören egyenlőre a gyártóknak nem éri meg az AM-es foglalat.
0
0
0
0
kornel244 avatar
Asus-t tervezek venni. Azokról van amit jó tudni?
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Még kint sincs a többi procc a szériából. Év végére már rendesen lesz választék.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció