Menu
Intel CPU AMD GPU-val: így vélekedik az Nvidia vezérigazgatója
Szerző: xoki, 2017. november 12., hír

Az utóbbi napokban az Intel és az AMD volt a középpontban, ha technológiával kapcsolatos hírekről volt szó. A két cég összefogott, hogy közösen hozzanak létre új processzorokat, ráadásul az AMD Radeon Technologies Group fejese, Raja Koduri elhagyta az AMD-t, majd kiderült, hogy az Intelhez csatlakozik.

Miután ekkora lépéseket tett az Nvidia két nagy versenytársa, a cég vezérigazgatója, Jensen Huang sem hagyhatta szó nélkül a történéseket. A legnagyobb innováció, amely az Nvidiára is kihatással lehet az, hogy az Intel high-end diszkrét GPU-kat is készít majd az eddigi integráltak mellett. Valamint azt is megemlítette, hogy hatalmas veszteség az AMD számára Raja Koduri kilépése és a tény, hogy az Intelnél fog dolgozni, azt jelenti, hogy „valószínűleg az Intel felismerte, hogy a GPU hihetetlenül, hihetetlenül fontos.”

Huang szerint több évre lesz szüksége az Intelnek, hogy sikereket könyveljen el a high-end GPU-k piacán, amely "hatalmas vállalkozás", majd hozzátette, hogy körülbelül 3 évre lesz szükségük egy új dizájn piacra dobásához.

Az Nvidia vezérigazgatója megkérdőjelezte a két rivális cég, az Intel és AMD közös hibrid csipjének szükségességét. Az Intel szerint az új design lehetővé teszi a magas teljesítményű gamer laptopok minél vékonyabb kialakítását. De Huang véleménye szerint az Nvidia már rendelkezik ilyen energiahatékony grafikus csipekkel, amelyek szintén használhatók az ultravékony laptopokban.

Ajánló
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 11
Floriian avatar
1 éve | 2017. 11. 13. 18:11:25
#
Következőre NVIDIA betör a CPU-k piacára, és akövetkező fszságok fognak terjedni:
AMD proci mellé csak AMD gpu!
NV proci mellé csak NV gpu!
Intel proci mellé csak Intel gpu!
HakuDragon avatar
1 éve | 2017. 12. 03. 20:30:08
#
@Floriian: Régebben SLI csak nforce chipes alaplapokkal volt lehetséges.
De azért ennyire csak nem vadulnak el 8-)
Keewie avatar
1 éve | 2017. 11. 13. 18:00:48
#
Intel vagy nVIDIA hmm vajon melyik lesz a drágább ? :?
HakuDragon avatar
1 éve | 2017. 11. 14. 17:32:35
#
@Keewie: Az mekkora poén lenne, ha az olcsóbb modellekre egy az egyben 775ös hűtést raknának XD
PWM-es is, inteles is

Legalább a CM 212 dobozára rálehetne írni, hogy kompatibilis vele
csuz-li avatar
1 éve | 2017. 11. 13. 09:28:38
#
Hát elég érdekes gondolatkísérlet, hogy belép az Intel a GPU piacra. A jelenlegi vezérigazgatójuk nem az innovációról, kitartásról és a kockázatvállalásról híres. De tegyük fel, hogy összejön. Akkor tényleg bajban lesz az Nvidia. Az Intel grafikus chipek már most modernebbek (jobbak a dx12-es és Vilcan alatt), mint az Nvidia, ráadásul nekik szintén erős a brendjük és a marketing költségvetésben is fel tudják venni a versenyt az Nvidiával. Szóval velük szemben már el is veszett az Nvidia két legfőbb előnye. Persze az is kérdés, hogy mennyiben változtatná meg a piacot egy erős új belépő. Mert, ha jól rajtol az Intel, akkor a fejlesztők is úgy lesznek vele, hogy beleteszik azokat a funkciókat is a szoftvereikbe, amiket eddig az Nvidia képességei miatt kihagytak. Hiszen akkor már nem az lesz a gondolatmenet, hogy a két piaci szereplő közül a nagyobb nem tudja, szóval hagyjuk ki, hanem az, hogy a háromból kettő tudja, úgyhogy mehet a dolog.
Kiki4444 avatar
1 éve | 2017. 11. 13. 12:48:03
#
@csuz-li: Plusz Intel AMD összefogással nő a piacon a GCN archiutektúrát használók száma.Ergo jobban megéri fejlesztőknek eslődlegesen GCN-re fejleszteni.Még nem beszéltünk AMD APU-ról, ilyen téren mindig is előrébb voltak Intel, Nvidiánál. Ryzennel végre erős integrált grafika mellé erős és jó fogyasztású processzor is kerül(3,5 ghz-n jobb a Ryzenek fogyasztása Inteléknél).Raven Ridge APU-val jó eséllyel befutók Apple-nél is, csökkenhet intel piaci részesedése.Asztali fronton nem is tarol Ryzen, szerver és mobil szinten erős APU-val, eléggé ott vannak.
xCube avatar
1 éve | 2017. 11. 13. 07:57:05
#
Nem tudom, szerintem az, hogy az Intel valaha is diszkrét GPU -kat gyártana utopisztikus. Itt arról van szó, hogy amit fejlesztenek az az Intel procik társ processzora lesz, a már korábban is hangoztatott MCM modulos felépítésben. A diszkrét grafikus kártyák piaca nem olyan nagy, hogy szükség lenne egy harmadik félre, az árverseny nem tenne jót a piacnak.

Az nvidiát szerintem nem kell félteni ebben a helyzetben, ők elég jó helyzetben vannak egyéb területeken, ahová eddig az AMD -nek sem sikerült igazán betörnie, hiába a nagy számítási teljesítménybeli fölénye.
Keewie avatar
1 éve | 2017. 11. 13. 18:03:20
#
@xCube: xCube akkor bemutatom neked az Intel 740 et :D
www.vgamuseum.info/images/vlask/intel/i7404mfb.jpg
Sok értelme nem volt de létezik :D
Annyibol jól hangzik a dolog h az AMD eléggé stagnál vga terén egy jó ideje, egy kis pénz lehet segítene a dolgokon az intel részéről :D
mikej95 avatar
1 éve | 2017. 11. 12. 23:01:32
#
Az Intel előbb fog high end GPU-t gyártani, mint az nVidia épkézláb CPU-t ezért annyira savanyú a szőlő a nyilatkozatot tevő úriembernek. Hiába erősebbek GPU fronton, mint az AMD, ha az Intel és az AMD is saját gyártású grafikus gyorsítókat kezd el pakolni a processzoraik tokozásába nagyon nagy piactól esnek el.
AMDMonsteR avatar
1 éve | 2017. 11. 12. 17:21:39
#
Kíváncsian várom!
Nagyon jó lenne végre, ha nem kéne kompromisszumokat kötni a teljesítmény és üzemidő között. A MaxQ nagyon tetszik, viszont ára is van... Hozhat ez még érdekességeket, ha jól megcsinálják.
HiImSulu avatar
1 éve | 2017. 11. 12. 17:00:33
#
Hmmm érdekes, izgatottan várom , ha tényleg belép az Intel az milyen hatással lesz a piacra!


Lite versions: