Hosszabb élettartamot és akár 900W-ot kínál a kábel nélküli GPU-csatlakozó

Szerző: xoki | 2023. September 05. | hír | 19 hozzászólás

Előfordulhat, hogy a jövőben egy vadonatúj megoldás veszi majd át a grafikus kártyák jelenlegi energiaellátásáért felelős PCIe tápcsatlakozó helyét. A GC-HPCE-t 600W-900W közötti teljesítményre találták ki, tehát bőven kielégíti a jelenlegi csúcskártyák bármelyikét, illetve valószínűleg még a gyártók által, következő generációra megálmodott termékeket is.

A GC-HPCE idegesítő kábelek nélkül kezeli az energiaigényeket. A PCIe X16 csatlakozóval párhuzamosan helyezkedik el a kártyán, és emiatt olyan alaplapra van szükség, amely lehetővé teszi az áram ilyen módon történő átfolyását. Ez sajnos teljesen az alaplapra helyezi a hangsúlyt, de a jelenlegi állás szerint sokkal jobb megoldásnak tűnik a 12VHPWR csatlakozótól, amellyel az Nvidia RTX 4000-es szériánál találkozhattunk először.

A GC-HPCE dokumentációja, amelyet @momomo_us fedezett fel, leírja a csatlakozó tűkiosztását, illetve néhány kulcsfontosságú adatról is lerántotta a leplet. Fontos kiemelni, hogy valójában nem egy új csatlakozót láthatunk, hanem egy szerver alkatrészt, és a dokumentáció olyan helyeket is ajánl, ahonnan az beszerezhető. A specifikációk alapján a GC-HPCE 200 alkalommal csatlakoztatható újra károsodás nélkül, miközben a 12VHPWR esetében csak harmincat tüntettek fel.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy a 12VHPWR vagy a 8-tűs tápcsatlakozók teljesen eltűnnek, hanem a tápegységből az alaplap hátuljába csatlakoznak majd a kártya helyett, és ennek köszönhetően elméletben nem kell majd olyan gyakran leválasztani/újracsatlakoztatni azt. A szervereken kívül is látható volt már a GC-HPCE. Az Asus például bemutatott egy RTX 4070 GC-HPCE prototípust, illetve azzal kompatibilis alaplapokat.

Jelenleg nem tudni, hogy a gyártók tervbe vették-e a szabvány alkalmazását, de a felbukkant dokumentáció arra enged következtetni, hogy a specifikációt sokkal szélesebb körben használhatják, mint sokan gondolták. Mindenképpen nagy változást jelentene a PC-k összeállításánál, de egyelőre nehéz megmondani, hogy mainstream megoldássá tud-e válni.

Hozzászólások: 19
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
XanoX_ avatar
Kom gec...
Én akkor fogok valamit is elismerni ha majd a vidikari Wifi-vel dolgozik, és vezetéknélküli áramal megy bele az szufla 🤣

Aki nem értené.... (Ironia)

Nyugi én se értem mit írtam....
0
0
0
0
Mystream_HBL avatar
'High Power Card Edge"
Ez nem újdonság szervereknél elég gyakran használják ott bizonyos típus képes akár 3000 - 3400 W leadásra is , egyszerübb mert azért 100 - 200 db - os készletnél egyesével kábelezni eléggé hosszadalmas lenne.. inkább a hőelvezetésre leszek majd kiváncsi hogyan tudják azt majd megoldani..
0
0
0
0
FoLey avatar
Azért kezdetleges lapoknál megnézném,meddig bírják hogy ne égjen le.
Meg amúgy ha valaki többkártyás rendszert akar akkor a lap bírni fogja?
0
0
0
0
Dwight Schrute avatar
Ennek picit olyan szaga lesz majd , hogy dobd ki az éppen használatba lévő géped, még ha működik is, és vegyél újat... 🙃
1
0
0
0
💬 1
santakigyo avatar
@Dwight Schrute: A PC általában erről szólt mindig is.
Ha jött egy komolyabb fejlesztés,akkor az komplett cserével járt fő alkatrészek tekintetében.
De még sok a "ha" az egésszel kapcsolatban.
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
Gondolom, ha el is terjed, kelleni fog a kommunikáció a PSU-val, mert ha átmókolom és mondjuk 450w a táp, nemigen fog az leadni sok powert. De ha 1kw fölött van, akkár bármit képes ellátni. Ami nem lenne rossz, mert nem fognák a 500w noname mellé berakni a top kártyákat, vagy úgy bármit.
0
0
0
0
Pokman avatar
Én örülnék neki ha következő gépcserémre már elterjedne és több gyártó is alkalmazná, nagyon rontják az összképet azok a böhöm kábelek amik ott lógnak a kártyámból most XD
0
0
0
0
💬 6
MaximumGame avatar
@Pokman: Majd a melegedés az szép lesz az alaplapon... Majd 5cm vastag lapok lesznek pár év..
0
0
0
0
Pokman avatar
@MaximumGame: állítólag az alaplap hőmérsékletét semmiben sem befojásolja, de majd meglátjuk mikor jönnek a tesztek
0
0
0
0
PoPet avatar
@Pokman: Aha, a feszültség meg az amperek majd csak úgy átsuhannak rajta. Mint az nv új fűtőszá csatlakozóján.
0
0
0
0
Pokman avatar
@PoPet: Csak azt mondom amit ők mondtak, menj veszekedj velük 🤣 biztos van valami megoldásuk rá ha ezt mondták
0
0
0
0
INFERNO avatar
@Pokman: Vegyél hozzá Custom kábeleket, és nem lesz böhöm hanem szép csinos!
0
0
0
0
Pokman avatar
@INFERNO: Custom kábel is ugynúgy lóg rajta tökmindegy milyen veszel, most pár mm ide vagy oda méretben már sokat nem változtat XD
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Csak annyit jelentene hogy kényszerítenének egy számítógép cserére... Féregség lenne ha régi modi nem menne.
0
0
0
0
💬 5
Pokman avatar
@MaximumGame: Ez még nagyon kezdeti fázisban van, mire ez a technológia elterjed már rég ott fog tartani mindenki hogy számítógépet cserél. Azok akik meg 1-2-3 évente amúgy is cserélnek, azoknak tökmindegy.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@Pokman: Nem tetszik a rendszer. Meg a spárba és tescoba is csak mobil appos kuponok... Meg BKV nál is erőltetik... Szóval 2026 alaplapokba már nem mennek majd bele a 2024 es VGA-k már.... Pl szép lesz... De egy 2005 gépbe bele tudok rakni egy 2023 as VGA-t is
0
0
0
0
Viktorinho avatar
@MaximumGame: Szerintem attól még bele mennek majd,csak kábelról fogják kapni a delejt a kártyák ugyanúgy mint most. Nem hinném,hogy táp ellátáson kívül másra lesz ez a csatlakozó a lapon. Bár amilyen szemetek a gyártók direkt úgy mókolnak,hogy tényleg mindent cserélj.
0
0
0
0
PoPet avatar
@Pokman: Nincs olyan, hogy egyszerre cserél mindenki, ha most vezetnék be akkor is lenne aki épp most cserélt illetve tervez cserélni, meg később is lesz olyan aki nemrég vette és 2-4 évig hozzá se akar nyúlni.
0
0
0
0
Pokman avatar
@PoPet: Egyszerre mindenki biztos nem, de ez sem egyszerre lesz bevezetve mint kötelező mindenhová és pár év alatt (4-5) így már standard lehet
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció