Forspoken: a képkockasebesség kárára csökkent a töltési időn a DirectStorage

Szerző: xoki | 2023. January 26. | hír | 5 hozzászólás

Elérhetővé vált a Forspoken, az első olyan játék, amely támogatja a PC-s DirectStorage technológiát. Sajnos a játékról egyáltalán nem mondható el, hogy kiemelkedő alkotás lenne, viszont mindenképpen érdemes vetni egy pillantást az új technológia előnyeire.

A Microsoft DirectStorage technológia az egyik legalacsonyabb betöltési időt biztosítja, amely a Forspoken esetében mindössze néhány másodpercet jelentett egy teljes mentés kiválasztásakor. A technológia minden bizonnyal nagyot megy, és mindenképpen hasznos lesz abban, hogy a konzolos betöltési idők visszaköszönjenek a PC-s ökoszisztémában.

A Microsoft DirectStorage PCIe SSD-ken aktiválható. Remekül működik az NVMe SSD-kkel, de vannak olyan termékek, amelyek még nem kompatibilisek a teljes kihasználtsághoz. Bizonyos termékeknél feltüntették a támogatást, de sajnos egyelőre nincs DirectStorage eszközöket tartalmazó lista, ezért csak az Xbox Game Baron (Windows gomb + G) keresztül tudjátok leellenőrizni, hogy a rendszeretek megfelel-e a célra.

A PC Games Hardware egy Intel Core i9-12900K-t és egy GeForce RTX 4090-et futtató gépen, illetve három különböző tárhellyel (PCIe Gen 4, PCIe Gen 3 és SATA SSD) tesztelte le a Forspokent. A játékon belüli benchmarkot használva elég érdekes eredmények születtek.

A DirectStorage használata mindhárom eszköznél hasonló 1-0,1%-os értéket mutatott, de az átlagos képkockasebességnél már más volt a helyzet. A DirectStorage nélkül használt SATA SDD 83,2 fps-t produkált, miközben a Gen 4 SSD 74,4 fps-t, a Gen 3 SSD pedig 75,3 fps-t. Ez alapján úgy tűnik, a technológia némileg leterheli a GPU erőforrásait, ami akár 10%-kal is leronthatja a teljesítményt.

Természetesen ez csak a technológia kezdeti bemutatója volt, szóval remélhetőleg azok a jövőbeli címek, amelyek támogatni fogják, már egy sokkal jobban optimalizált motorral érkeznek, hiszen a Forspokennél bőven akadnak még más teljesítménybeli problémák is.

Forspoken
Forspoken
Forspoken
Megjelenés: 2023. January 24. (PC)
Műfaj: Akció, Kaland, Szerepjáték
Fejlesztő: Luminous Productions
Hozzászólások: 5
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
cabus26 avatar
Meg kell várni azt a fél-egy évet,aztán ez is helyre lesz rázva.
No meg olcsóbb is lesz.
Kb,amennyit érni fog majd,mert 80€-t nem ér.
0
0
0
0
santakigyo avatar
Huu basszus.Majdnem vagy talán milliós konfigokról van szó és azon megy a kattogás,hogy lehet az egyébként teljesen nulla felhypolt játékot értelmesen futtatni.
Bennem van a hiba,hogy ez szerintem nagyon gáz?
1
0
6
0
💬 2
xCube avatar
@santakigyo: Ez a Direct Storage első valódi implementációja, így azért annyira nem meglepő. Elsősorban a technológiáról és annak implementációjáról szól és nem annyira a játékról magáról.
2
0
0
0
cabus26 avatar
@santakigyo: Hát maga a 4090 kerül majdnem 1 millióba
Inkább az 2 millióhoz közeli összeg 🙂
0
0
0
0
kismadar avatar
Működik rendesen a technológia, mert sokan szopnak az alacsony képkockaszám miatt, bár szerintem nem erre számítottak a fejlesztők. 😅
0
3
0
1


Elfelejtett jelszóRegisztráció