Epic Games: a Valve miatt nem kapnak Steam kulcsot a Shenmue 3 támogatói

Szerző: xoki | 2019. June 30. | hír | 25 hozzászólás

A Steam a PC játékok legnagyobb és legnépszerűbb platformja, és a legtöbb közösségi finanszírozás útján létrejövő projekt mind a Valve szolgáltatását használja a kulcsok szétosztásához.

Az idei E3-on viszont kiderült, hogy a Shenmue 3 Epic Games Store-exkluzív lesz, és nem terveznek a támogatóknak Steam kulcsokat adni annak ellenére, hogy korábban ezt ígérték. Az Epic Games főnöke, Tim Sweeney szerint ez a Steam irányelveinek köszönhető, ugyanis a Valve előírásai miatt nem hajlandó Steam kulcsokat biztosítani az olyan játékokhoz, amelyek nincsenek jelen a platformon már a megjelenés napján. Tehát az Epic Games Store-exkluzív játékok esetében lehetetlen Steam kulcsokat biztosítani a támogatók számára. A Shenmue 3 fejlesztői próbálnak lépéseket tenni az ügyben, de ennek tudatában valószínűleg nem járnak majd sikerrel, hiszen a játék csak később válik elérhetővé a Valve platformján.

Az Epic Games egyébként még partnereit is támogatná a 30% kifizetésével, ha a Valve hajlandó lenne Steam kulcsokat biztosítani a játék támogatói számára. Tim Sweeney azt is elmondta még, hogy a Steam irányelvei miatt nem hajlandók elutasítani az exkluzív partnerek támogatását.

Shenmue III
Shenmue III
Shenmue III
Megjelenés: 2019. November 19. (PC)
Műfaj: Akció, Kaland
Fejlesztő: Ys Net
Hozzászólások: 25
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
csuz-li avatar
Jól értem? Az a baja az Epic-nek, hogy a Steam nem ad kulcsokat olyan játékhoz, ami nincs a steam-en? Mégis hogyan adna? Nincs az a jogi csűrcsavar, ahol ezt megtehetné még a legjobb szándék mellett sem. Bár gondolom a "legjobb szándék" eleve nincs meg bennük ezek után, amit meg is értek.
A Steam nem ígért ilyesmit, hanem a fejlesztők ígérték. Mennyire szerencsétlen próbálkozás már az, hogy a Fejlesztők megígérik a Steam kulcsot, de később úgy döntenek, hogy Epic exkluzív lesz a játék és ezek után, miután kihátráltak az ígéretük mögül, az egészet rá akarják tolni arra a Steam-re, aminek semmi köze az egészhez. Ennyi erővel követelhetnének Uplay és Origins kulcsokat is.
Az Epic egyre szánalmasabb.
0
0
0
0
💬 8
no avatar
@csuz-li: Más kérdés hogy az Ubi rájött arra hogy a kulcsok nélkül is megoldható a szoftverek kereskedelme. Az is megérne egy külön cikket.
0
0
0
0
no avatar
@csuz-li: Igen, ezt olvastam, de a többi kiadó esetében mi a helyzet, illetve hogy lesz ez hatással a különféle "független" szoftverboltokra...
0
0
0
0
csuz-li avatar
@Palanova: Bent van a megoldás a cikkben: Megadod az Uplay, Steam, vagy más boltnál lévő fiókodat, ahol termék kapható és arra aktiválódik a termék. Ennyi a történet. És itt ugye a Steam például független bolt, mivel nem csak a saját játékai kaphatók benne.
0
0
0
0
no avatar
@csuz-li: Kérdés hogy egy újonnan indult boltnak megadnád-e pl a uplay vagy origin vagy steam fiókod adatait amin van már sokX darab játék...

illetve pl akkor teljes átjárhatóság kellene a boltok között, pl az Origin fogadja el hogy én a steam accomra akarom az originen vett játékot aktiválni. Vagy hogy a GoG fogadja el hogy a uplay fiókomra akarom a warcraft 2-t. Vagy a Blizzard engedje hogy a my.com-os Skyforge-t a battlenet accomra aktiváljam.

Nekem ez így kicsit scifi. Persze szép lenne...
0
0
0
0
csuz-li avatar
@Palanova: A kiindulás az, hogy ezek a boltok eleve steam kulcsokat árulnak.
Amúgy én biztos nem adnám meg. Még steam kulcsot sem veszek sehonnan, hiába olcsóbb. Ha kell a játék, megveszem a steam-en.
0
0
0
0
no avatar
@csuz-li: Én Humble-ön szoktam még vásárolni (Monthly bundle, pl a mostani is remek, már csak a Surviving Mars miatt is) ami többnyire Steam kulcsot ad, de a fiókjaimat ott sem kötöttem össze, pedig a Humble nem egy frissen indult sufni webshop...
0
0
0
0
no avatar
@csuz-li: Köztudott, hogy az Epic mindenben is próbál fogást keresni, miközben a saját politikájuk, nem beszélve a platformjuk millió sebből vérzik.
0
0
0
0
tadam00 avatar
A fejlesztők gerinctelenek, plusz pénzért felrúgnak mindent, az epik meg egy féreg, hogy olyan játékokat környékez meg, ami már elvan adva máshol.
A Steam-nek szerződésbe kéne ezt foglalnia, hogy ha már az ő platformján előrendelték, akkor az a játék ne lehessen máshol exkluzív. Gondolom azért nincs ilyen még a szerződésben mert senki nem gondolta, hogy lesz ilyen féreg alak mint az epik, azt meg végkép, hogy lesz olyan fejlesztő aki tesz magasról a vásárlóira.
Igazság szerint szerintem a Valve pereskedhetne mind a Metró mind a Shenmue fejlesztőivel, hogy megkárosították, ha nem is pénzileg, de a jó hírét rombolták (persze nem de ez annak számít).
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@tadam00: Ubisoft? Anno 1800? Division 2? Igaz ezeknél még a steamen vásárolt verziók elvileg steamen megmaradtak, de akkor is problémás hogy megjelenés előtt le lettek szedve.
0
0
0
0
tivike avatar
@tadam00: Igaz, pereskedhetnének. Gondolom azért nem pereskednek, mert arra játszanak, hogy tönkre fog menni az epik. Ha ez végre bekövetkezne akkor meg nem kéne rosszban lenni nagy címek fejlesztőivel/kiadóival. Egy dologra biztosan jó volt ez a helyzet. Az exodus után már sokan előrendelik azonnal a játékokat. 😃
0
0
0
0
no avatar
Steamen meg lehetett volna oldani:
új állapot: exkluzivitás miatt később lesz elérhető
Feloldásig hátra lévő idő: 365 nap...
és aki akarja megveheti, de majd "csak" 365 nap múlva fér hozzá

és megoldva, fejlesztők megkapják az exkluzivitásból a zsetont, EGS szintén megkapja az 1 évét, Steamen újabb játék lesz, és a felhasználók is megkapják/megvehetik a Steamen. És mindenki boldog, mert itt a világbéke.
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@Palanova: Ja, csak a marketing nem így működik. Valve-nek meg nem érdeke hirdetni a játékot másik platform-ra, fejlesztők meg eleve Steam-re hirdették a játékot, ezek után magukra vessenek, ha megy az utálat. 😊
0
0
0
0
no avatar
@LordSzalko: Részben igazad van. Én sem foglalkoznék olyan játékkal, ami soha nem lesz nálam kapható, de jó pár érintett játék esetében szerintem nem ez a helyzet.

Fejlesztők nem Steamre hirdették?
Shenmue 3 - steam kulcsot ígértek
Anno 1800 - Steamen volt fent majd leszedték, és tették át EGS-re
Division 2 - Steamen volt fent majd leszedték, és tették át EGS-re
és még pár cím ami az exkluzivitás után jó eséllyel meg fog jelenni a Steamen. Vagyis van/volt/lesz Steam oldala. Véleményem továbbra is fenntartom:
aki akarja, Steamen megveheti, de majd "csak" 365 nap múlva fér hozzá
0
0
0
0
WeKing avatar
Ez az ujjal mutogatás annyira gyerekes.. és kib*szott gáz.. 😃 Mr. Epic magát járatja le ezzel..
0
0
0
0
Geravor avatar
Thank you epic, very cool.

https://i.imgur.com/ntaSLTy.jpg
0
0
0
0
susguy avatar
Mert ugye fizikailag lehetetlen lenne megvárni a Steames megjelenést és azután kiküldeni a kulcsokat, elvégre addig nem tudnak játszani úgy sem.

Persze nem is az a lényeg hogy ezt hogyan lehetne megoldani. Az egész platform arról szól hogy teremtsünk problémákat amit aztán a Valve-ra kenünk, mert ők ezért meg azért mekkora mocskok.
0
0
0
0
no avatar
Érdekes PR fogás ez.
EGS a Steamet hibáztatja, hogy a userek miattuk nem kapnak kulcsot. Közben a Shenmue 3 fejlesztői meg lapítanak mint az a bizonyos a fűben, és megint csak a user az aki szív.
0
0
0
0
tivike avatar
Nem hiszem el, hogy még nem nyírta ki a piac ezt a sz*r epic-t...
0
0
0
0
💬 5
MentaStrike avatar
@tivike: Nem is fogja, amíg az övéké az Unreal Engine meg a Fornite, ja meg a Gears Of War széria is házon belül készül. Plusz most jön az új Star Wars Fallen Order az ő motorukkal, abból meg kitudja mennyi részesedést kapnak 😃
0
0
0
0
susguy avatar
@MentaStrike: Plusz támogatja őket az egyik (ha-nem-a) legnagyobb kínai cég aki jelenleg kifejezetten ellenfelének tekinti a Valve-t.
0
0
0
0
MentaStrike avatar
@susguy: Azok meg imádják az adataidat. Ezért sem játszok a PUBG Mobile-al és bármi olyan játékkal, ami mögött Tencent ott van már 😃
0
0
0
0
no avatar
@MentaStrike: Ja es naluk(tencentnél) van a riot games is ami a league of legendset uzemelteti azt se felejtsd ki
0
0
0
0
MentaStrike avatar
@Criffer: Csajszival akko beszélni kell, bár asszem törölte már. 😃
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció