Elkezdődött az Intel Xe-HPG DG2 grafikus kártyák tesztelése

Szerző: xoki | 2021. July 02. | hír | 15 hozzászólás

Az Intel már régóta teaseli az Xe-HPG GPU-architektúráját, de úgy tűnik, már nem kell sokat várnunk a hivatalos megjelenésre sem, mivel elkezdődött a DG2 grafikus kártyák tesztelése.

Raja Koduri már többször is közzétett néhány érdekességet az Intel gaming GPU-iról, de most már a hivatalos Intel Graphics Twitter-fiók is elkezdte beharangozni az új termékeket, ingyenes Odyssey márkájú merchandise felajánlása mellett. Az Intel általában nagy megjelenések előtt szokott ilyesmit szétküldeni a médiának, mint ahogy azt például a Tiger Lake esetében láthattuk.

A hivatalos oldalon közzétett prezentáció hat diáján fellelt információ alapján pedig már elkezdődött a DG2 Sampling fázis, amely azt jelenti, hogy a hardver és az ahhoz szükséges illesztőprogram is készen áll a tesztelésre. A tesztpéldányok pedig már a cég partnereinél vannak, szóval valószínűleg már nem kell sokat várnunk a hivatalos bejelentésre sem, miközben a megjelenésre pedig már ebben az évben sor kerülhet.

Hozzászólások: 15
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
RaggaBone avatar
Nagy kérdés a teljesítmény/ár érték arány, nem bánnám ha felkavarnák a vízet a jelenlegi helyzetben, de őszintén szólva az intel egyenlő ilyen szempontból az nvidiával....a saját sz@rukat megennék ha nem lenne büdös, így sok jóra személy szerint én nem számítok...de (!) ne legyen igazam.
0
0
0
0
💬 3
odinx avatar
@RaggaBone: Lehet ezek is bányászatra lesznek.😆
0
0
0
0
RaggaBone avatar
@odinx: Szerintem azért lassan csak lecseng már ez....már nagyon kéne egy vga (annyira nem hogy 3x nagyobb árat adjak érte)
0
0
0
0
odinx avatar
@RaggaBone: Hát pedig még várni kell, ilyen szénné hajtott kártyát nem éri meg venni.
0
0
0
0
bukta2 avatar
Kíváncsi leszek mit tudnak, anno egy kissebb szivárgás szerint az egyik verzió hozza majd az RTX 3070-es szintjét!
0
0
0
0
💬 8
no avatar
@bukta2: Legyen úgy. Bár azok azt hiszem csak szintetikus tesztek voltak, ami tudjuk hogy nem sok mindent jelent gaming szempontjából + kezeld úgy mint szivárgás. Amire még kíváncsi leszek azok a driver-ek.
0
0
0
0
bukta2 avatar
@LordSzalko: hát, igazából van alapjuk, ott az nVidia meg az AMD is, tudnak onnan tanulni. szerintem nem lesz ilyenekkel gond aztán majd igen, meglátjuk.
0
0
0
0
xCube avatar
@LordSzalko: A driver -ekre én is kíváncsi leszek. Az intel az utóbbi években elég erősen ráfeküdt a témára, nekem legalábbis elég sok pozitív - nem várt tapasztalatom volt velük. A kétezres évek hiányzó textúrái és az általános haszontalanság már a múlté, a beállítások is elég sok lehetőséget adnak, és ami a leginkább meglepett az az, hogy a régi játékokban is alig van kompatibilitási hiba. Én őszintén szólva örülnék, ha hatékonyan tudnának belépni a VGA piacra és nyomást tudnának gyakorolni az árazásukkal (ami nem valószínű, mert ha igaz a régi hír nem in-house termelés).
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Meglátjuk mi sül ki belőle, őszintén megmondva annyira nem érdekelt a téma hogy komolyabban belemenjek, csak hébe-hóba olvastam róla mikor szembejött. Nekem ezzel azaz érzésem van, hogy az első generációért biztosan nem fognak kapkodni az emberek, ez egy hosszabb folyamat lesz amíg beeszi magát az emberek közé mint létező alternatíva. Sajnos sok olyan eset van az AMD oldaláról GPU terén, hogy hiába volt versenyképes ár/érték szempontjából, a konkurencia marketingje bedarálta.
Reméljük lesz egy erőteljes betoppanójuk, szívesen kipróbálnám valamelyik modellt a későbbiekben.
0
0
0
0
xCube avatar
@LordSzalko: Én úgy érzem, hogy a piac kész egy új versenytársra. Az intel jó ideje foglalkozik a témával, de eddig nem igazán sikerült belépniük a diszkrét GPU világba (leszámítva a meglehetősen jó, de matuzsálemi i740 -et, ami piszok jó ár/érték aránnyal rendelkezett). Én annak idején folyamatosan követtem a Larrabee fejlesztését / fejlődését és őszintén szólva egy ilyen egység radikálisan megváltoztathatta volna a grafikai irányzatokat, csak éppen nem lehetett hatékonyan gyártani és a programozása sokkal időigényesebb lett volna, mint egy hagyományos GPU -é. Az új megközelítés sokkal egyszerűbb, ezért is bízok benne, hogy a költséghatékonyság és egyszerűség jegyében valamelyest sikeres lehet.

Mindezek mellett osztom a véleményed arról, hogy az első széria valószínűleg nem lesz sikeres, mert nem fog rekordokat dönteni.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Igen az őskori i740-ről már olvastam korábban kíváncsiságképpen, mikor felmerült a kérdés hogy volt e már az Intel-nek diszkrét kártyája a jelenlegi próbálkozás előtt. Larrabee-vel nem voltam tisztában, de köszönöm a rövid leírást róla.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@xCube: Bízzunk benne, hogy jóféle bevezető ára lesz.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Lehet nem lesz rekorddöntögető, de nem lehet mindenki az egy adott piacon. Van aki sosem megy feljebb egy adott kategóriában, ékes példa az autópiac.

Alsó és közép kategória bőven elbírna alternatívát a jelenlegiek mellett, feltéve ha ezeket lehet majd kapni és megfelelő áron lesznek, nem a mostani legalább 2x szorzóval. Ám korábban volt cikk, hogy az Intel ezeket szintén a TSMC 7nm-es során készítené majd ahol jelenleg nagyobb a torlódás mint péntek délután a Budapestről kivezető utakon...

Kis érdekesség: jelenleg a 7nm hozza nekik a bevételek nem kis részét:
https://images.anandtech.com/doci/16621/RevenueSplit_575px.png
0
0
0
0
misota31 avatar
Vajon ezek is a bányákba készülnek?
Vagy esetleg korlátozva lesz.
0
0
0
0
💬 1
odinx avatar
@misota31: Hát tuti túl lesz árazva. Legalábbis szerintem.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció