Egy tanulmány szerint a Denuvo csak néhány hétig hatásos

Szerző: xoki | 2024. October 17. | hír | 21 hozzászólás

A kalózkodásnak a játékeladásokra gyakorolt hatásáról szóló örökös vita most még érdekesebbé vált egy újonnan közzétett tanulmánynak köszönhetően. Az Entertainment Computing című szakfolyóiratban jelent meg William Volckmann „The Revenue Effects of Denuvo Digital Rights Management on PC Video Games” című kutatása, amely elég érdekes betekintést nyújt a Denuvo DRM játékeladásokra gyakorolt hatásába.

Volckmann tanulmánya 86 Denuvo-védett játékot vizsgál, amelyek 2014 szeptembere és 2022 vége között jelentek meg a Steamen. A kutatásban a védelem hatását elemezték ki, hogy az milyen hatással volt az eladásokra a kalózkodás előtti és utáni esetekben, de kiemelték, hogy bizonyos címeknél sajnos nem nyilvánosak az értékesítési adatok, ezért a pénzügyi adatok számszerűsítése nehéz feladat. Emiatt Volckmann egy olyan helyettesítőt használt, amely az új felhasználói értékelések számát és az átlagos aktív játékosok számát kombinálja (csak egyjátékos játékok esetében), hogy felmérje az eladások csökkenését egy crack megjelenése után.

Ami a tanulmány tényleges eredményeit illeti, egy crack elkészülése a megjelenést követő minden egyes héten átlagosan mintegy 19%-os bevételkiesést eredményezett. Egy Denuvo-védett játék, amelyet a megjelenést követő első héten feltörnek, pedig nagyjából 20%-kal kevesebb bevételre számíthat. A tanulmány alapján nagyjából 12 hétig éri meg alkalmazni a védelmet, mivel ezt követően az új eladások elhanyagolhatóvá válnak, a veszteség minimális, és bizonyos esetekben még nyereséghez is vezethet az eltávolítása a DRM-kerülő fogyasztók miatt.

Volckmann megállapításai összhangban vannak az Irdeto álláspontjával, mely szerint a Denuvo védelem lényege az, hogy a megjelenés heteiben ne lehessen kalóz verziókhoz hozzájutni.

Hozzászólások: 21
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
visor261 avatar
Támogatom az ötletet, így jobb teljesítménnyel lehetne futtatni az:
Ace Attorney Investigations Collection
Assassin's Creed Mirage
Avatar: Frontiers of Pandora
Beyond Good & Evil - 20th Anniversary Edition
Black Myth: Wukong
City Transport Simulator: Tram
Construction Simulator
Damaged Core (VR)
Dead Rising Deluxe Remaster
Dead Space Remake
Deliver Us Mars
Demon Slayer -Kimetsu no Yaiba- Sweep the Board!
Demon Slayer -Kimetsu no Yaiba- The Hinokami Chronicles
Dragon Quest Monsters: The Dark Prince
Dragon's Dogma 2
EA Sports FC 24
EA Sports FC 25
EA Sports PGA Tour
ENDLESS Dungeon
Eagle Flight (VR)
Edge of Nowhere (VR)
F1 2021
F1 23
F1 24
F1 Manager 2022
F1 Manager 2023
F1 Manager 2024
FAR: Changing Tides
FIFA 20
FIFA 21
FIFA 22
FINAL FANTASY XVI
Firefighting Simulator - The Squad
Football Manager 2022
Football Manager 2024
For Honor
GRID Legends
Harry Potter: Quidditch Champions
Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix+
Hi-Fi RUSH
Homeworld 3
Kunitsu-Gami: Path of the Goddess
Life is Strange: Double Exposure
Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name
Like a Dragon: Infinite Wealth
Like a Dragon: Ishin!
Lost Judgment
Lost in Random
Madden NFL 21
Madden NFL 22
Madden NFL 23
Madden NFL 24
Madden NFL 25
Marvel's Midnight Suns
Metaphor: ReFantazio
Monopoly
Monopoly Madness
Monster Hunter Stories
Mortal Kombat 1
NBA 2K24
NBA 2K25
Need For Speed Hot Pursuit Remastered
Need For Speed Unbound
PGA TOUR 2K23
Persona 3 Portable
Persona 3 Reload
Persona 4 Arena Ultimax
Persona 5 Royal
Persona 5 Tactica
Prince of Persia: The Lost Crown
Professional Baseball Spirits 2024-2025
Redfall
Riders Republic
Scott Pilgrim vs. The World
Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster
Shin Megami Tensei V: Vengeance
Skull and Bones
Sniper Elite 5
Sniper Elite VR
Sonic Colors Ultimate
Sonic Frontiers
Sonic Origins
Sonic Superstars
Soul Hackers 2
Star Wars Outlaws
Star Wars: Squadron
Starlink: Battle for Atlas
Stranded: Alien Dawn
Street Fighter 6
Suicide Squad: Kill the Justice League
Super Mega Baseball 4
The Bus
The Great War: Western Front
The Settlers: New Allies
Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint
Tom Clancy's Rainbow Six Extraction
TopSpin 2K25
Total War: PHARAOH
Total War: Warhammer III
Tourist Bus Simulator
Trials Rising
Two Point Campus
Undisputed
Valiant Hearts: Coming Home
Visions of Mana
WRC
Warhammer 40,000: Chaos Gate - Daemonhunters
Warhammer Age of Sigmar: Realms of Ruin
0
0
0
0
TommyVercetti0_X avatar
Van ahová Denuvo se kell lásd Ubisoftos játékok folyamatos internetkapcsolat kell és ennyi. A Denuvo egy másolásvédelem amit csak is kizárólag a kalózkodás megállítása érdekében hoztak létre vagy is ez volt a cél de persze ez is elbukott.

Spoiler!
A Denuvo Anti-Tamper vagy Denuvo hamisításgátló technológia, melyet a Sony DADC DigitalWorks vezetői kivásárlásával létrehozott osztrák Denuvo Software Solutions GmbH fejlesztett.
0
0
0
0
Legendrush27 avatar
Nyugodjanak meg a legtöbb új játékhoz ingyen sem akarnék hozzáférni 🤣 Vannak jó címek, vannak jó ötletek, de pár hónapot várok amíg javítják a kezdeti bugokat, kijön pár patch és rendesen játszható az adott játék. Nem sírok soha el tudom fogadni ezt, sőt még az ára sem riaszt vissza, de jó élményt szeretnék.
1
0
0
0
X9K338DA avatar
Ami a tanulmány tényleges eredményeit illeti, egy crack elkészülése a megjelenést követő minden egyes héten átlagosan mintegy 19%-os bevételkiesést eredményezett.


Egy Denuvo által megrendelt és pénzelt tanulmány. Ez nem kutatás, hanem REKLÁM.

Egy Denuvo-védett játék, amelyet a megjelenést követő első héten feltörnek, pedig nagyjából 20%-kal kevesebb bevételre számíthat.


Mihez képest? Önmaga nem feltört változatához képest? A folytatás/előzményhez képest? Mi alapján hasonlítják össze tök más játékok eladásait?
1
0
0
0
santakigyo avatar
Van egy jó védelem, a neve:jól elkészített játék.
Régen az (akkori mércével mérve) olyan játékok jöttek ki amik megjelenés előtt napokkal kerültek fel egyéb oldalakra, mégis sikereket arattak eladás terén.
Felemelkedtek azok a kiadók, stb amik ma szembeköpik a saját rajongóikat.
A Denuvotol azt remélték, hogy majd az emberek úgy is megveszik mert nincs más választás, hát nem túlzottan jött be az elképzelés.
0
0
0
0
💬 1
MrPAYER avatar
@santakigyo: Pontosan, jó játékot kell készíteni és ennyi. Anno nem egy olyan cím volt amit először virágboltiban próbáltam ki, aztán félóra-óra múlva már láttam mi a helyzet, ha tetszett, megvettem úgy is.

Lassan 15 éve, hogy nincs demója semminek, mégis honnan kellene akkor tudnom, hogy tetszik e a játék? A marketinges videókból? Ugyanmár. Direkt nincs demó, mert a megjelenések 90% egy kalap sz*r és hogy ne menjen el az emberek kedve, ha meg már megvetted és mégsem tetszik akkor a lecsó már úgyis a kiadónál és mehetsz isten hírével. Törjenek fel minél többet nyugodtan, főleg az AAA vagy újfent az AAAA (🤣) szegmensből meg pláne.

Egy időben úgy voltam, hogy refundolgatom majd ami nem tetszik, csak amikor már a 3. AAA retket akartam visszatéríteni két hét leforgása alatt a Steam elutasított, szóval ez sem járható út, évi max 2-őt engednek meg.

Szóval az igazság az az, hogy legális, tisztességes úton nem ad az ipar lehetőséget a kipróbálásra így csak a tisztességtelen út marad.... vicc komolyan.. még a Blahán a parfümárus C type-nál is megszagolhatod a kamu 1500 Ft-os Versace-t mielőtt megvennéd.... de 30 ezer forintos játékot viszont nem próbálhatsz ki hanem látatlanul tejelheted le az egészet. Ilyenkor sajnálom, hogy nincs egy erős fogyasztóvédelmi szakszervezet az ipar mögött, más lenne a piac minősége az biztos.
0
0
0
0
Raketa avatar
A Denuvo lassítja az egész játékot, tehát kevesebb fps van egy játékban, ha Denuvós!
0
0
1
0
💬 1
enslaved avatar
@Raketa: A procit veszi jobban igénybe sajnos, és lényegében azokkal tolnak ki akik megveszik mindenből az eredetit. Olyan védelmet kellene végre kitalálniuk amelyiket nem tudják feltörni, de nem is veszi jobban igénybe a hardvert, és egy szava nem lehetne senkinek.
0
1
0
0
kovb677 avatar
Wukongbol sincs virágbolti verzió
0
0
0
1
💬 12
Zollee avatar
@szilver: Szerintem sincs, és nagy valószínűleg nem is lesz mivel a denuvot feltőrni inkább a 3dm cracker team szokása bár tudtommal nem is terveznek caracket készíteni hozzá. Esetleg majd az EMPRESS. De Mondjuk érthető is hisz a majom király-ról van szó. Ez náluk elég erős tényező

A denuvó az igen megbízható és elég nehéz feltörni. Általában a fejlesztők szokták leszedni a játékról bizonyos idő után.
0
0
2
0
X9K338DA avatar
@Zollee: B@szhatják a denuvo hatékonyságát. Aki virágboltban vásárol, az nagyrészt akkor sem veszi meg, ha nincs törés, viszont vannak, akiket pont a denuvo tart vissza a vásárlásból. Én pl. elvből nem veszek denuvoval védett játékot. Az Atomic Heart is érdekelNE, de amíg ki nem patchelik belőle, addig tolják fel maguknak oda, ahová nem süt a nap.
1
0
1
0
cabus26 avatar
@X9K338DA: Gamepassba benne volt annó 300 ft-ért végigvihetted volna...
Most kb 3600 Ft.
Nem hinném,hogy egynél többször végigviszed egymás után.
0
0
0
0
X9K338DA avatar
@cabus26: Van több olyan játék, amit 5-7 alkalommal is végig viszek. A Gamepass meg egy másik olyan dolog, amire elvből nem fizetek elő. Egy játék legyen termék, nem előfizetős szolgáltatás.
0
0
0
0
cabus26 avatar
@X9K338DA: Pedig eddig se volt a tiéd a játék xD
Ha lekapcsolják az alkalmazást,bukod a játékot,lásd the crew.
És,ha konzolon veszel játékot lemezesen,akkor is csak max az 1.0-s verzió a tiéd,ami,hát...
0
0
0
0
VidarArt avatar
@kovb677: Crackwatch-en tényleg azt írja, hogy nincs (ahogy a majdnem egy éve megjelent Avatar játéknál is) viszont van belőle tört verzió, mind a kettőből 🤔 csak jó helyen kell keresni
1
0
0
0
NemAzaSrac avatar
@VidarArt: Pontosan, ez teljesen igy van , de az egy masik szint ha az ember tudja ezeket .
0
0
0
0
NemAzaSrac avatar
@kovb677: Ki mondta hogy nincs, attol mert te vagy mas nem tudja hogy hol kell keresni es hogy lehet hozza jutni, az nem azt jelenti hogy nem letezik .
Meglepodnel hany jatekot lehet tort verzioba jatszani es ugy hogy nincs feltuntetve sehol.
Annyit szoktam mondani erre, hogy legyel okos, mert hulye van eleg 😂😂🤣🤣
0
3
0
0
kovb677 avatar
@NemAzaSrac: Az a kérdés hol? Legnépszerűbb oldalakon mint fg, dodi, elamigos 1337 még semmi nincs.... Gondolom nincs feltörve.
1
0
0
0
NemAzaSrac avatar
@kovb677: Ezeket nem fogom nyilvanossagra hozni, ez nem is az az oldal ahol meg fogom .
Utanna kell nezni de tudni kell hol es merre , nagyon sok mindenki meglepodne mik vannak , minden harag nelkul ilyen informacioval nem fogok most szolgalni .
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció