Egy korszak vége: az Nvidia kivonja a forgalomból az utolsó GTX szériás kártyákat

Szerző: xoki | 2024. March 05. | hír | 31 hozzászólás

Amint a GTX 16 fennmaradó készletei is kimerülnek, a Turing architektúrán alapuló kártyák nem kerülnek többé a partnerek, forgalmazók, kiskereskedők, illetve a játékosok kezébe. Kínai források szerint a legfrissebb ütemterv erősítette meg, hogy a gyártás leállt, és a viszonteladók most már kizárólag a meglévő készleteikkel gazdálkodhatnak.

A hír összhangban van a decemberi pletykákkal, melyek szerint az Nvidia teljesen leállítja a népszerű, ray tracing és a DLSS támogatás nélküli középkategóriás kártyák gyártását. A GTX 1650 és a GTX 1630 voltak az utolsó GTX szériás modellek, amelyek még piacon voltak, tehát végleg lezárult egy korszak, a cég teljesen áttér az RTX márkanévre. Ez azt jelenti, hogy az Nvidia kínálatának legalsó szintje mostantól az RTX 20-as szériától indul, azaz a mobil RTX 2050 és az asztali RTX 3050 lesznek az új belépő szintű modellek.

Az Nvidia illesztőprogramjai továbbra is támogatják a GTX 16 szériát, illetve még a GTX 700-as szériát is, így eléggé valószínűtlen, hogy a GTX 16-os kártyák illesztőprogram-támogatását a közeljövőben megszüntetik, de sajnos egyre nehezebb lesz hozzájutni ezekhez a modellekhez.

Hozzászólások: 31
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Zollee avatar
Szerintem a gtx 1650-nél nincs jobb kártya amelyik 75w-os tdp-vel rendelkezik, én még szoktam használni a másodlagos gépemben, hihetetlenül sok oldalú ha okosan használja az ember lehet játszható beállításokkal játszani vele.

Valamint ez a kártya A Brand gépek lelke az tulajdonságainak köszönhetően még lazán belefér egy SFF gépbe is. Ami elég jónak számít ha az ember minimál budgetből akar játszani.

Valamint "igaz kicsit elüt az itteni témáktól" de Turing architektúrán alapuló kártyák már tudják az xformerst használni. ( aki érti hogy miről beszélek az tudja úgyis mire gondoltam.)

Valamint a 1650 a mainapig második helyet foglal el a legnépszerűbb gpu-k listáján, csak a 3060 előzi meg.

[LINK]
0
0
0
0
💬 2
PotykaPal avatar
@Zollee: De van már, az RTX 3050 6GB 70W-ot fogyaszt, most jelenleg ez a "legjobb" kártya, amelyiknek elég az áram az alaplapból.
1
0
0
0
Zollee avatar
@PotykaPal: Valóban, nem is tudtam hogy készítettek belőle ilyen verziót. Mondjuk így hogy a 1650-est kivezették, kellet valami a helyére. Én még mindég azt mondom hogy sokan jóval erősebb kártyát vásárolnak mint amilyenre "valóban" szüksége van az embernek.

Viszont ez érthető mivel van akit annyira nem érdekel a beállítások csak úgy van vele, hogy mennyen maxon.

De én ahogyan elnézem a steam statisztikákat, a legnépszerűbb kártya a 60' kártyák, de szerintem ezek a legjobban pozicionáltabb karik, ár-teljesítményben. 3060-as vezeti a népszerűséget. Majd nyomban a második a 1650.

Másrészről meg azt szoktam még érdekesnek találni hogy rengetegen inkább az influencerek megvásárolt véleményére hallgatnak és az alapján döntik el hogy mit vegyenek ezzel is konstatálva hogy sikeresen végbement az influencer "feladata".

Pedig rengeteg olyan oldal van aminek nagyon jó tesztjei és statisztikái vannak szinte minden kárytáról, (például Tom's hardware).

Én így vettem a 4060-at, és teljesen meg vagyok vele elégedve, szerintem egy nagyon sokoldalú kártya, kár hogy sokan úgy szidják hogy nem rendelkeznek vele.
0
0
0
0
T1m8r avatar
Nem GTX16 kéne megszüntetni, hanem GT szériák GT210,220,710,730,1030 akár 1024-2048MB-os ezeket örökre megszüntetni (ipari hulladék) És még mindig van forgaloman!:(
1
0
0
0
Magoold avatar
Mennyi a RTX3050 legalsó ára? Kb. 80.000Ft. Na ez a belépő szint és magyarázza a többi termék magasabb árát.
De azt jobban meg tudom érteni, hogy el kezdtek kopni a GTX készletek és ezért vezeti ki őket. Ez tiszta sor én is ezt csinálnám. Az már más probléma, hogy (az első mondatba belekapaszkodva) az ár nem mindegy hol kezdődnek az új RTX -es kártyák.
0
0
0
0
redbull6969 avatar
Nemán pedig most akartam venni 1db GTX 1650-et 😅😱
0
0
0
0
X9K338DA avatar
Hülye nevezéktan volt ez egyébként is. Régen a GS-GT-GTS-GTX az azonos GPU-ra épülő, de eltérő teljesítményű kártyákat jelölte. Aztán a GT/GTX(/néha GTS) jelölést a modellszám elé mozgatta. Totál semmi értelme nem volt. 5-10 év és visszahozzák a modellszám végén.
0
0
0
0
Kelori avatar
A szutyok e-waste kategóriájú GT szériát kellett volna inkább belelőniük végre az árokba. GT 210, 710, 1030, konkrétan ipari hulladék szintű kártyák. Ha tényleg csak irodai használatra kell valakinek PC, arra elég az intel összes iGPU-ja egy excel táblázat meg egy e-mail megnyitásához, ha meg budget megoldást akar bárki e-sport játékokhoz, vagy low setting 1080p gaminghez, akkor az AMD új APU-i körbehugyozzák bármelyik belépőszintű nvidia foshalmazt.
0
0
1
0
💬 1
Payphoner avatar
@Kelori: Max arra volt jó amivel énis találkoztam hogy itt maradt nagyon jó áron nálunk egy 10. genes F-es i3-as proci és ha vett mellé valami alap GT 710-et még úgyis olcsóbb volt mint a sima i3
0
0
0
0
no avatar
Ezeknek nem is baj, mai játékokra édeskevesek voltak már, 1630-ból meg gondolom jó ha elment 10 darab XDXDXD
0
0
0
0
💬 21
reszler112233 avatar
@Kings Bounty fan: Azért az túlzás hogy a régi GTX kártyák kukák. Amit te írtál példának lehet, de gy 1080TI még mai napig azért nem gyenge kártya. Jó van tőle erősebb és jobb alternatíva, de azoknak ára is van.
2
0
0
1
Dwight Schrute avatar
@reszler112233: Ezt csak megerősíteni tudom 😁 nekem még egy 1080Ti ketyeg a gépben, nem mai tény de a 11GB VRAM nekem még doszta elég 😊 Gondok maid akkor lesznek ha bizonyos játékok az illesztőprogramba kötnek majd bele hogy elavult vagy éppen a legfrissebbet követeli.😅
0
0
0
0
no avatar
@Dwight Schrute: Mint az alan wake?
0
0
0
0
Dwight Schrute avatar
@Kings Bounty fan: Ha már konkrét példával jöttél. Igen az speciel játszhatatlan rajta de az megvan series s-re és problem solved. 😃 De minden más pacek módon fut.😎

Szerk: persze ez igény függő is, biztos van a tisztelt jelenlévő fórumtársak között olyan is akinek a 1080Ti már bullsh*it kategória , ami teljesen rendben van, mert mindenkinél más a mérce. A lényeg hogy ha mindenki elégedett a saját buildjével akkor minden happy 😁
3
0
0
0
Mizushio avatar
@Dwight Schrute: Ne aggódj én olvastam nexus forum-on, hogy ami nem RTX 4090 az minden lowend kategóriának számít. Vannak bajok a fejben.
0
1
0
0
Dwight Schrute avatar
@Mizushio: Azért az úgy eléggé egy érdekes kijelentés, 😁 lehet hogy azokban a fejekben akik ilyet gondolnak a videokártya egy státusz szimbólum/presztízs pusztán.😅
Nem akarok belemerülni de az se mindegy, hogy hogyan jutsz hozzá ezekehez a perifériákhoz, teljesen más érzés az utolsó forintig saját kezűleg megdolgozni értük, meg az is egy külön dolog hogy "pistike" hisztizik és a szülők egyből megveszik neki a high-end kártyát. Utóbbi esetében nem érzi a súlyát hogy most mit kapott milyen értéket képvisel, annyit lát apa/anya megvette azt kész. Mintha az egy teljesen evidens dolog lenne.
0
0
0
0
Mizushio avatar
@Dwight Schrute: Nem hiszem hogy apa/anya vette neki. Mert ő csinálta a palworld-hoz az RTX mod-ot.
1
0
0
0
Dwight Schrute avatar
@Mizushio: Fentebb kifelejtettem hogy általánosságban értem a bizonyos ilyen felfogásokat elnézést 🙂
0
0
0
0
Mizushio avatar
@Dwight Schrute: Az viszont nem mentség afelől, hogy valakinek túl nagy az EGO-ja csak mert valami erős neki. Mondta hogy csak 4090-en fut normálisan. Szóval csak mert az én 3060-omon van 45-55fps Palworld-be ray tracingel, akkor már az játszhatatlan? Mai napig úgy gondolom hogy ha 30fps megvan valamibe az játszható kategóriába számít.. Nem hiszem hogy Esport FPS mennyiség kéne egy TPS survival game-be..
1
0
0
0
Dwight Schrute avatar
@Mizushio: A fix 30-40fps még azért bőven tűrhető számomra főleg ha mászkálós játékról van szó, de például a FH5-öt Series S-en is kisebb FPS szàmmal nyomom quality módban inkább és ott nem zavar hogy 30fps van lockolva abba a módban. De PC-n valahogy máshogy érződik a lockolt 30fps nem tűnik olyan fluidnak mint konzolon ha versenyautós játékról beszélünk.
0
0
0
0
enslaved avatar
@Dwight Schrute: A 30 fps ha fixen is van beállítva PC - n kissé röcögős, nem jó a szemnek hosszabb távon. A 60 legyen meg, még akkor is ha egy mászkálós játékról van szó, azt már fluidnak látja az ember. A 4090 - ről meg csak annyit, hogy sajna eljut odáig a játék ipar, hogy szükség lesz rájuk, és még csak nem is 4K - ra, hanem akár 1440p - re is. FHD esetében pl. már van olyan játék amelyik max. beállításokkal megfektet egy 4080 - at, a képelmosó eljárások meg csak az fps - en segítenek ezen a felbontáson. Akinek nem gond megvenni (legyen az felnőtt saját magának, vagy szülő a gyereknek), az tegye csak meg. Én még el vagyok a jelenlegi 6700XT - vel, mivel a 60 fps - t kihozza, a srácaim is elvannak a 6600 - asokkal meg a 3060 - nal, ha nem is max. grafikán de száguld rajtuk a Fortnite, vagy akár maxon is a Valorant, CSGO, Roblox, én akkor fogok váltani mindenkinek amikor már tényleg szükségét érzem. Igazából egy olyan játék volt ami kissé szenvedősebb volt, ott a 60 fps - t csak lowon tudtam kihozni (Alan Wake 2), de ami érdekes volt hogy még így is szebb volt mint sok más játék akár very high - on, így meg aztán nem volt azért nagy gond. A másik meg hogy én a régi konzolokon, Amiga 1200 - ason nőttem fel, így aztán nem dőlök a kardomba ha nem minden játék csillog-villog.
1
0
0
0
Tuhajohn avatar
@enslaved: Te pár évvel ezelőtt még nem azt állítottad, hogy annyira jól keresel, hogy még a gyerekeidnek is a legdrágább videokártya van a gépeikben és te se adod a maximum alá?
0
0
0
0
enslaved avatar
@Tuhajohn: Változott az értékrendem, vagy mondjuk úgy, mindig legyen az éppen aktuális "mindenre elég" rendszer. Cserélni bármikor lehet. Egyébként meg a gyerekeim gépeiben anno 1060 - as kártyák voltak pont, de ez ott is volt az eszközök menüpontnál. Amúgy meg hiába cseréltem ki nekik erősebbekre, amikkel játszanak ugyanúgy futnak most is mint eddig, hiszen ezekkel az 1060 is lazán elbírt. Én az utóbbi időben elég keveset játszom időhiány miatt, nekik meg meg minek kellene egy Deep Rock Galactic - hoz meg a már felsorolt játékokhoz egy 4090? Amúgy nyáron tervben van azért egy teljes gép csere saját részre, de most nem érzem szükségét még, főleg hogy nálam a 60 fps mindössze a kötelező, afelett úgysem érzékelek semmit, single játékok esetében meg főleg, az online dolgok meg nem érdekelnek.
0
0
0
0
xCube avatar
@Dwight Schrute: Az Alan Wale 2 most kapott egy frissítést, ami segít a Pascal GTX kártyákon, mert variál a mesh shader rendszeren.
1
0
0
0
Dwight Schrute avatar
@xCube: Ez viszont jó hír, köszönöm az infót.
0
0
0
0
no avatar
@Dwight Schrute: Jaja akinek van még 1 játéké még nem kell kidobnia, majd a gta 6-nál. Na ott már kénytelen lesz kidobni XDXDXD
0
0
0
0
Pokman avatar
@Dwight Schrute: 1080ti és 1630 között azért nem kicsi különbség van 😂
0
1
0
0
Dwight Schrute avatar
@Pokman: Kb 400%-al erősebb net szerint a 1080ti 😂jó persze ott van különbség. 😁
0
0
0
0
Pokman avatar
@Dwight Schrute: hát 400% azért már kicsit túlzás de erről beszélek, és ő is ezt mondja csak valahogy mindenki leragadt egyetlen kijelentésnél
0
0
0
0
Dwight Schrute avatar
@Pokman: GPU benchmarkon néztem meg ott írta ki 😁
0
0
0
0
Pokman avatar
@Dwight Schrute: GPU benchmarkot sosem szabad használni, az embereknek ideje leszokniuk róla, már rég ideje lett volna ha már itt tartunk. Techpowerup vagy youtube tesztek hogyha pontos információt akarsz.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció