Computex 2022: az AMD bemutatta a Zen 4/Ryzen 7000-es processzorokat

Szerző: xoki | 2022. May 23. | hír | 8 hozzászólás

Elrajtolt az idei Computex, és az AMD már meg is tartotta az első nagyobb bemutatót, amely során új részleteket osztottak meg a Zen 4 processzorokról, illetve az első AM5-ös sockettel érkező alaplapokról is.

Az AMD 5 nm-es technológiát alkalmaz az új processzoroknál, köztük a Ryzen 7000 szériánál. A fenti képen látható, hogy az új CPU-k egyedi dizájnt kaptak az AM4-hez tervezett hűtőkkel való kompatibilitás miatt. A Zen 4 architektúrával rádupláztak az L2 cache méretére, több mint 15%-kal jobb egyszálas teljesítményt értek el, új AI gyorsító technológiák mutatkoztak be, miközben annak maximális boost órajele 5 GHz feletti értékeket produkál.

Dr. Lisa Su egy 16 magos és 32 szálas Ryzen 7000-es processzor erejét demonstrálta az Intel 16 magos, 24 szálas Core i9-12900K-val szemben, amelyhez a népszerű Blender szoftvert használták. Az AMD új terméke 31%-kal körözte le a konkurenciáét. A rendering demó mellett az említett chip GhostWire: Tokyóban nyújtott teljesítményét is megmutatta, mely során a magfrekvencia 5,3 GHz és 5,5 GHz között mozgott.

Az első Zen 4 processzorok idén ősszel érkeznek, szóval a Ryzen 7000 asztali szériáról előreláthatóan valamikor szeptemberben kapunk majd bővebb információt. Ezekhez a processzorokhoz új alaplapra is szükség lesz.

Az AMD bemutatóját visszanézhetitek itt, amelyről egy rövidebb összefoglaló is készült.

Hozzászólások: 8
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
downuser avatar
31% az azért nem egyszerű. 5.5Ghz brutális.
2
0
0
0
💬 2
no avatar
@downuser: Az amd-nek a gyártási technológia az előnye. Az intel még mindig csak 10nm-nél tart a 12.gen-nel. Ahhoz képest nem olyan sok az a 30% szerintem.
1
0
0
0
bukta2 avatar
Hát... ha igaz lesz ez a 30+ % blenderbe... huhúú az nem lessz gyenge!, de az AMD legutóbb sem hazudott! Kíváncsi leszek! Legyen úgy!
3
0
0
0
💬 3
Bronson avatar
@bukta2: Ez szep teljesitmeny, de van par dolog ami kerdojeleket hagy... a 3D vcache ami a 58003XD-n van meg sem lett emlitve hogy jelen lesz az uj procikon, valamint a +15% egyszalas teljesitmeny sem lesz elmeletben eleg hogy behozza az intel jelenlegi elonyet. Legalabb 30% kene, de remelem van meg par trukk a tarsolyukban, jo latni hogy igazi verseny alakult ki vegre!
3
0
0
0
no avatar
@Bronson: Ezt így nehéz megmondani majd a tényleges tesztek esetében kiderül a külöbség. Mennyi lesz az áram felvétel és melegedés munka közben, ami kihat a magas boost orajel fenntartásra. Attól, hogy egy proci képes egy szálon pillanatnyi jó értéket produkálni még nem jelenit azt, hogy mikor elkezd forrósodni tartósan képes azt a teljesítményt kihozni. már pedig az Inteleknek azért messze magasabb volt a felvett teljesítménye mint általában az AMD prociknak. Az új AMD proci 5 NM-es. ami csökkenti a melegedés és az áram felvétel mennyiségét.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció