Az Intel állítólag kiszervezi a 3 nm-es CPU-k gyártását

Szerző: xoki | 2021. January 31. | hír | 32 hozzászólás

Az Intel vezérigazgatója korábban magabiztos volt abban, hogy a jövőbeli CPU-k gyártását is belsőleg végzik, de most néhány forrás alapján úgy tűnik, a 3 nm-es termékeket inkább a TSMC-re fogják bízni.

Az ezzel kapcsolatos információkat RetiredEngineer tette közzé, illetve fordította le. Ezek alapján az Intel 2022 második felében a TSMC-nek adja át a 3 nm-es processzorokat, és ezzel a megrendeléssel az Intel a TSMC második legnagyobb - az Apple után - vásárlójává válik. A gyártás kiszervezése ellenére az Intel továbbra is folytatni fogja a munkát, viszont jóval kisebb mennyiséget gyártanak majd le. Az Intel és a TSMC partnersége állítólag a 2 nm-es chipeket is magába foglalja majd.

Amennyiben az Intel tényleg meglépi ezt, akkor a vállalat több időt tud a kutatásra és fejlesztésre szánni, illetve könnyebben elkerülik a hiányt, és halasztásokra is sokkal kevesebb eséllyel fog sor kerülni.

Hozzászólások: 32
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Firesward avatar
Bármit megpróbálnak, de már túl késő, AMD nyerte a CPU háborút
0
0
0
0
💬 3
xCube avatar
@Firesward: Nem tudom mióta foglalkozol hardverekkel, de ez a kijelentés arra enged következtetni, hogy nem igazán ismered a hardvertörténelmet.
0
0
0
0
Koala007 avatar
@Firesward: Álmodj királylány
Intel4ever
0
0
0
0
no avatar
@Firesward: Tény hogy amd felzárkózott,idén nyáron lessz a core2duo/quad architektura 15 éves ez idő alatt az amd is fejlesztgetett de nem nagyon volt ütöképes,ryzennel azért kis borsot törtek intel orra alá,remélem összekapják magukat mert tudjuk jól milyen az amikor nincs felsőházban konkurencia(lásd több éven keresztül a sok ráncfelvart Lake procik...)
0
0
0
0
carl18x avatar
Álmodj Királylány! 😃 Az kemény hogyvégül még ők is a TSMC-hoz fognak menekülni. A kérdés hogy fognak elég cpu-t gyártani? mert a TSMC már most se tudja kiszolgálni az ügyfeleket.
0
0
0
0
💬 10
botmunpls avatar
@carl18x: Mire ez eljön, szerintem annyi év fog eltelni, hogy addigra más gyártók is képesek lesznek hasonló színvonalra, így nem lesz nagy gond mire odajutunk.
Vagy teljesen kifogy a Föld anyagkészlete és világ/polgárháború lesz mindenhol, aztán a kutyát se fogja ez érdekelni. 😃
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@botmunpls: Vicces lesz azért lőni egymásra, hogy legyen szilicium videokártyához és procihoz, hogy tudjuk online lőni egymást
0
0
0
0
botmunpls avatar
@SuperPuma: Anyagkészletet írtam, nem csak proci, hanem közlekedőeszköztől a háztartási gépen keresztül az erőmű ellátásáig semmi. Tudod, rendes világvége.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@botmunpls: Nem lenne világvége, max egy 1500 év visszafejlődés...vagy nagyon hamar megkellene tanulni kvázi "advanced" újrahasznosítani...úgy kb tegnapra
0
0
0
0
botmunpls avatar
@SuperPuma: Hm, végülis egy fekete bűnöző előállításakor bekövetkezett halála után egy kontinensnyi területen csoportos garázdaság, gyújtogatás, erőszak, rablás és elvétve gyilkosság történt. Biztos nem lenne világvége ha leállna a tömeggyártás.
0
0
0
0
xCube avatar
@carl18x: Ha a gyártókapacitást eleve magasabb igények szerint tervezik és építik ki, akkor semmi probléma nem lesz. Egy chip gyártósort szerződések alapján alakítanak ki, nem olyan egyszerű bővíteni, mint egy egyszerű üzemi gyártószalagot. Ha visszaesik a megrendelések száma az sem jó, mert nem hozza vissza a befektetett tőkét, ha túl sok a megrendelés az sem jó, mert a gyártósor nem annyira flexibilis. A jelenlegi gyártósorok felépítésénél senki sem számolt akkora többletmegrendelésre, mint ami most kialakult, köszönhetően részben a COVID 19 -nek.
0
0
0
0
no avatar
@carl18x: Szerintem annyi pénzt megvillantottak, hogy abból bármit megcsinálnak nekik
0
0
0
0
carl18x avatar
@Csakos10: Intelnél van is annyi pénz! 😀 Csak időbe foglalják le a gyártó sort!
0
0
0
0
no avatar
@carl18x: Azt a gyártó sort nekik építik majd
0
0
0
0
pcboy avatar
Én meg i5 6600-al nyomulok ac originsben a szerény 4mag 4 szállal 😞 Nem tehetem meg többé az új gép váltást. Nagyon drágák lettek a dolgok ahhoz képest mint amikor vettem ezt a procis gépet. Még így amd procival is kemény összeg gépet venni mert ha szépet akarsz látni azt a vidikártyát ki kell csengetni és vannak fontosabb dolgok is az életben hogy ennyire drága dolgokat vegyen az ember.
De ha i9 proci ennyire drága akkor mi lesz ennél a prociknál??
0
0
0
0
💬 5
SuperPuma avatar
@pcboy: Az lesz kb, mint anno 30 éve. Sőt, egyre több helyen a laptopokat ki is szorítják az okostelefonok. Leginkább azoknál figyelhető meg, akik nem igen szoktak játszani. Leginkább a nők esetében figyelhető meg, hogy már minden digitális tevékenységre az okostelefont használják.
Annyira amúgy talán nem is lenne baj, ha a mai emberek kicsit kizökkennének és a valóságban is lefoglalnák magukat.

Spoiler!
Persze mondom én az FX8350-el és RX570-el, de amúgy most tervezek egy 34 éves autót venni...na ott aztán lesz mit tevékenykedni 😊
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@pcboy: 10400F egyáltalán nem drága és nagyon jó proci. Plusz a 2600 vagy 1600AF tavaly jó árban voltak, meg igazából 2018-19-ben is jó procikat kaptal 50 ezer alatt, ami pont a 6600 árkategóriája volt anno. Nem értem a problémádat. Ja hogy mooost? Nem.ebből a két.hónapja tartó időszakból kéne kiindulni
0
0
0
0
Koala007 avatar
@Quadgame94: I3-10100f vagy i5-10400KF nagyon jo arban van
0
0
0
0
bassus16 avatar
@pcboy: 25 körül kapsz egy i3 10100-at, de ha a tiedet eladod 30 környékén még annyit hozzáraksz és tudsz venni egy 10400-at akár. Sokat dobna a mostani gépeden.
0
0
0
0
Memento Mori avatar
Ez lenne a magyarázat arra, hogy miért toporognak ennyit 14nm-en? Skippelni akarnak 3-ra?
0
0
0
0
💬 1
xCube avatar
@Memento Mori: Esélytelen. Saját kapacitással 10nm -re mennek (ami igazából 7nm-), és tovább kutatnak a 3nm -nél kisebb csíkszélesség irányába.
0
0
0
0
pinkyke avatar
sok értelme nem lesz mivel ezt sem lehet majd kapni meg aztán 2022 még odébb van.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Eddig 14nm volt a csíkszélesség, most meg már 3-ról beszélnek? Most ennyire nagyot mondtak, vagy ennyire csiszolgatták ezt, hogy még a vezető szerepet is hagyták veszni.
0
0
0
0
💬 7
bukta2 avatar
@SuperPuma: Igen, ez elég gyanús nekem is 😃 de aztán legyen így! Látom már 2nm ről is szó esik a cikkben... ha elérik az 1-et utána mijön? Marmint mivan az alatt? Micronanometer vagy mi? 😃 vagy utána jöhet amit a Wakanda-iak használnak? Vagy Tony Stark?
0
0
0
0
TikoTime avatar
@bukta2: Mikro-nano-piko, 1000 a váltószám, tehát akkor most a cél a 3000 pikométer, aztán 2000, és így tovább.
0
0
0
0
hekli96 avatar
@bukta2: Nem nagyon lehet lejebb menni, egy bizonyos csíksélesség alatt már nem lesz képes a tranzisztor gátolni az elektronok áthaladását, vagyis megszűnik tranzisztorként működni. Most nem tudom fejből pontosan hol van az alsó határ, de nm alá már nem lehet menni a jelenlegi technológiával.
0
0
0
0
bukta2 avatar
@hekli96: Igen,ezt mondták anno a 10nm nél is hogy az alá nem fognak tudni menni aztán megtörtént az áttörés, valószínűleg kitalálnak valamit úgyis ahogy fejlődik az ipar.
0
0
0
0
xCube avatar
@bukta2: Ezért is lendült be a kvantumprocesszorok tervezése az utóbbi években. A 10nm -es határt annak idején nem átléphetetlennek gondolták, hanem túlságosan költségesnek. Ami igaz is, részben ezért drágábbak a hardverek, mindent sokkal drágább fejleszteni (gondolok itt az eljárásokra, szerszámokra) és a terméket gyártani. A mostani lépcső már nem költség szempontból gond, hanem fizikai okokból, ahogy hekli is írta egy bizonyos küszöb alatt nem lehet működő tranzisztort gyártani. Amíg nem találunk más utat fel kell készülni a 3D chipekre, MCM modulokra, töbchipes megoldásokra (ezt látjuk már ma is), és ami a legfőbb, emelkedő fogyasztásra.

Hogy aztán a jövő mi lesz az még kérdéses. Kvantum rendszerek már léteznek, de labori kísérleti stádiumban vannak a megkövetelt hihetetlenül extrém működési körülmények miatt. A neuron alapú rendszerek is fejlődnek, de ezek inkább a gépi tanulásban működnek jól.

Egy biztos, a következő évtizedekben búcsút fogunk inteni a klasszikus x86 alapú architektúráknak.
0
0
0
0
bukta2 avatar
@xCube: kösz a részletes beszámolót! érdekes! kíváncsi leszek mit hoz a jövő 😃 de ezzel sztem nem vagyok egyedül.
0
0
0
0
xCube avatar
@SuperPuma: Talán azért, mert a 3nm -es gyártósorok fejlesztése és felépítése beletelik pár évbe? Ha ez igaz, akkor időben reagáltak.

Sokan elfelejtik, hogy egy gyártástechnológiai lépcsőt nem elég megtervezni, a gyártókapacitást is le kell hozzá képezni. Ezért is nem értik sokan, hogy manapság miért van chiphiány.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció