Az IBM bejelentette a világ első 2 nm-es chiptechnológiáját

Szerző: xoki | 2021. May 09. | hír | 13 hozzászólás

Az IBM leleplezte a világ első olyan chipjét, amely 2 nm-es nanolap-technológiát használ. Az új 2 nm-es dizájnnak köszönhetően jelentős fejlődésre számíthatunk teljesítmény és hatékonyság szempontjából egyaránt.

Az IBM új chipje 50 milliárd tranzisztornak ad helyet. Állítólag 45%-kal jobb teljesítményre lesz képes, és 75%-kal kevesebb energiát fogyaszt a jelenlegi 7 nm-es chipekhez képest. Az IBM bejelentésében kiemelte, hogy a 2 nm-es chipek megnégyszerezik a mobiltelefonok akkumulátorának élettartamát; csökkentik az adatközpontok karbonlábnyomát; jelentősen felgyorsítják majd a laptopok különböző funkcióit, és hozzájárulnak az önvezető autók fejlődéséhez, hogy gyorsabban felismerjék az objektumokat, illetve felgyorsítsák azok reakció idejét.

Az IBM volt egyébként az, aki előállt a világ első 7 nm-es és 5 nm-es technológiájával, szóval ezt a trendet folytatva most is egy újabb nagy áttörést értek el a chipgyártásban.

Hozzászólások: 13
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
carl18x avatar
Intel tanulhatna tőlük 😃 14 nanométer++++++ vs 2NM persze ez még nem a tömeggyártásra alkalmas változat.
De jó írány 😃
0
0
0
0
💬 5
xCube avatar
@carl18x: Az intel együttműködik velük a gyártás fejlesztésében, ahogy a Samsung is.
0
0
0
0
no avatar
@carl18x: Igazából pont, hogy az Intel-nél fog landolni elsők között a technológia a Samsung-al együtt. Persze ez önmagában még kevés mert mire processzort terveznek rá, hát az sem most lesz finoman szólva. Közben a TSMC meg úgy is előáll addigra egy fejlettebb 2nm-es eljárással.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@LordSzalko: Ha előáll egyáltalán bármilyennel is
0
0
0
0
no avatar
@SuperPuma: Miért ne tenné? 4 és 3nm gyakorlatilag track 2022, 2nm pedig development előreláthatólag 2023.
0
0
0
0
carl18x avatar
@LordSzalko: De a jó kérdés hány év múlva? 😃 Nem 2-3 év múlva fog ez piacra kerülni .D
0
0
0
0
Techthomas avatar
Very nájsz!
Így haladunk el képzelni se tudom lassan mi lesz 10-20 év múlva...
0
0
0
0
💬 6
bukta2 avatar
@Techthomas: Nano technology! ,,Maximum Game" Spoiler!
Crysis
😃
0
0
0
0
hekli96 avatar
@Techthomas: Úgyanúgy 2nm és talán quantum számítógépek 😃
Már a kettő is az alsó határon van, egy bizonyos anyagvastagság alatt a tranzisztor nem képes meggátolni az elektron áthaladását, ez a határ 1-3nm, itt már belép Quantum tunnelling jelenség és gyakorlatilag a tranzisztor megszűnik tranzisztorként működni. Ezt a határt nem lehet lejebb vinni, a jelenlegi technológiának ez a fizikai határa. A következő lépcsőfok a quantum számítógép de az már egy egészszen más elven működik, és nemhiszem, hogy ez lesz az általános a mindennapi életben. A következő évtizedekben legalábbis biztosan nem.
0
0
0
0
bukta2 avatar
@hekli96: Mivel intel a mai napig 14nm en hozza azt a szintet amit tart, így 2-5nm-ben van még potenciál bőven! Majd fejlesztenek még ezt azt, finomhangolják és el leszünk még egy jó 5-8 évig ezen a szinten, addigra meg jön a következő lépcsőfok amit kitalálnak addigra, fejlődés mindig lesz, bár kína erősen próbálkozik írtani a népet (vírus,most meg ez a 11 vagy hány tonnás rakéta darab...) 😃 de szerencsére nem sikerült ,,egyenlőre" nekik
0
0
0
0
xCube avatar
@hekli96: A MCM és többszintes chipblokkok lesznek egy darabig mint alternatíva, illetve a jelenlegi és közeljövőbeli gyártástechnológiák életciklusának megnyújtása szoftveres optimalizációval karöltve.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@xCube: Azt sem hiszem, hogy ezekből a technológiákból minden leszivárog az átlag felhasználóhoz.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció