Az AMD kicseréli a hibás hőkamrával készült RX 7900 XTX kártyákat

Szerző: xoki | 2023. January 08. | hír | 17 hozzászólás

Az AMD beismerte, hogy az AMD Radeon RX 7900 XTX kártyák kis százaléka hibás hőkamrával lett értékesítve, és garanciális cserét kínál minden ebben érintett vásárlónak.

A 2023-as CES-en a PCWorldnek adott interjú során Scott Herkelman az RX 7900 hűtésével kapcsolatos problémákról is beszélt. Ő az AMD Radeon vezető alelnöke és vezérigazgatója, szóval nála alkalmasabb személyt nem is találhattak volna a kérdések megválaszolására. Állítása szerint az AMD már beazonosította a probléma forrását, és a legyártott kártyák nagyon kis százaléka érintett ebben. Azt viszont nem részletezte, hogy körülbelül mennyiről van szó.

Mint kiderült, a túlmelegedést a hőkamrában található folyadék okozza, pontosabban annak mennyisége nem elegendő. Az AMD és partnerei, akik az MBA (Made by AMD) termékeket árulják, mostantól visszacserélik a megvásárolt, hibás kártyákat. Az AMD szerint elegendő cseredarabbal rendelkeznek, ezzel megcáfolva a hiánnyal kapcsolatos pletykákat is. Az AMD arra kéri a 110°C-os GPU-problémákban érintett felhasználókat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, és cseréljék ki a kártyájukat.

Fontos, hogy ez a probléma kizárólag az AMD referencia dizájnját, illetve csak az RX 7900 XTX GPU-t érinti. Az RX 7900 XT-vel és a cég partnerei által megtervezett RX 7900 XTX modellekkel nincs ilyen gond. Bár a hőkamrával kapcsolatos gondok „csak” a teljesítményre vannak kihatással, az AMD azt szeretné, hogy ügyfelei a lehető legjobb élményben részesüljenek, így a végfelhasználók zökkenőmentes csereprogramra számíthatnak.

Hozzászólások: 17
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
pinkyke avatar
ez érdekes én még mindig el vagyok a GTX 1060 6gb-os kártyámmal nem érzem úgy hogy mindig ujjat kéne vennem csak azért mert van benne rtx vagy más baromság 1080pbe játszom arra ez a kártya bőven elég a mai napig.

én is gondoltam már rá hogy vegyek amd kártyát annak idején amikor vettem a 1060-at de,inkább maradtam az nvidianal a megszokott jobb mint a bizonytalan.
0
0
0
0
💬 9
santakigyo avatar
@pinkyke: Csak addig mondod ezt míg nem lesz egy új.Megtapasztalod mennyivel gyorsabb,jobb aztán 1 hónap múlva nézed a régi géped és nem érted,hogy volt ez jó.
Nekem mindig így volt 🙂
0
0
0
1
pinkyke avatar
@santakigyo: nagyon tévedsz én teljesen meg vagyok elégedve a mostanival is 60fps nekem bőven elég. nem játszom olyan játékkal aminek kell hogy 144fps-em legyen.
csak azért nem fogok egy csomó pénzt kidobni hogy 10-20%-al több fps-t lássak és hogy legeltessem a szemem olyan dolgokon amit alapjáraton le szarok magasról mint pl a játékokban az árnyékok meg a pocsolyák tükröződése én nem azért játszom hanem azért hogy jól érrezem magam.
a látvány egy dolog ha a sztori jól van meg írva és élvezetes a játék akkor nekem az elég.
amit a gépembe cserélni akarok az a 2 első 200-as ventilátor meg majd ssd-ről NVMe M.2 SSD-re cserélni de,az majd az is rá ér még.
röviden elégedett vagyok azzal amim van persze ez nem jelenti azt hogy a jövőben nem fogok fejleszteni rajta de,nem fogok meg venni minden szart csak azért mert az előzőnél jobb.🙁
0
0
0
0
santakigyo avatar
@pinkyke: Pedig mi másért vesz az ember ha nem azért mert jobb az előzőnél.
De nem is mondtam,hogy kell venni csak azt ha majd csere lesz utánna megszokja az ember a jobbat és másképp néz arra ami eddig jó volt.
0
0
0
0
EowynTheHunter avatar
@pinkyke: Nekem is 1060 6 GB volt idáig. Aztán váltottam 3060Ti-re. És eszméletlen nagy lett a javulás. FHD-ban főleg. Nagyon sok játékkal tudok QHD-ban is játszani. Én is azt mondtam, hogy 1060-as, jó lesz még évekig. Tévedtem. És ez "csak" egy 3060Ti. 🙂
0
0
0
0
pinkyke avatar
@EowynTheHunter: gratulálok hozzá.😉

Én majd veszek nyáron majd másikat akkor az a 3060 lesz 12GB-os ram miatt minél több annál jobb főleg hogy nem OC-om a kártyámat alap órajelen használom.🙂
viszont a mostanimat azt meg tartom nem fogom eladni ez lesz a 1060-as ereklye 🙄😋
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@pinkyke: Pedig van értelme leváltani az 1060-ast. Igaz FHD felbontás mellett még elmegy, de nem biztos hogy sokáig. Én is FHD-ba toltam ezidáig, tavaly december közepéig i5 6600-al, de leváltottam egy i5 12600-ra, és meglepődtem mennyivel tud többet. Gyakorlatilag fixebben volt meg a 60FPS a 60Hz-es monitorral, de attól függően hogy újabb címek nem nagyon fognak meg, de az Euro Truck Simulator 2 igen, és abban is FHD felbontás mellett nem igazán tudtam maxolni a részletességet, mert akkor bizony sűrűn voltak droppok. Kis híján full volt, de mégsem. Viszont VGA-t is váltottam, igaz használtan 1 év garanciával még, mert újonnan horror áron lett volna, és most FHD max felbontás mellett is a gépem lazsál, így váltok 2K 144Hz-re.

Ezzel nem akarlak fejlesztésre ösztönözni, de be kell látnod hogy ha fejlesztesz és odafigyelsz mit veszel, sokkal előrébb lehetsz teljesítményben. Nekem az hozta el a monitor váltását hogy kipróbáltam 43"-os 4K 60Hz-es TV az említett játékot, és már az is ég és föld volt a FHD-hoz nézve. Viszont ahhoz már komolyabb gép kéne így maradt a 2K 144Hz. Oda pont jó lesz a gépem.
0
0
0
0
pinkyke avatar
@reszler112233: nekem is meg van az eu truck sim 2 és én is maxon játszom vele. nincs nagy gépigénye annak a játéknak. viszont azt el felejted hogy az enyém nem 4 magos hanem 6 mag 6 szálon. minek vegyek ujjat ha ez is jó még!?🤔
engem nem érdekel a 2k vagy 4k felőlem lehet 20k is a 1080p nekem elég.
és a teljes gépemet nem fogom csak azért ki cserélni hogy ki tudja hajtani hogy élvezzem a 4k-t azt a felbontást amit magasról le tojok.
én maradok a 1080p 144hz-nél.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@pinkyke: Az Eu Truck Simulator valóban leírás szerint, és alap dolgokkal nem nagy gépigényű, de ha bemodolod akkor már jóval többet kér. Elég csak a PM térképet berakni és már többet kér, ezt elhiheted mert én már tapasztaltam. Nem is írtam hogy nem próbáltam volna FHD-ban az i5 6600 vagy a 12600-al az 1060-assal, mert volt rá példa, de a rendelerést vissza kellett raknom 200-ra hogy viszonylag stabilan tartsa a 60FPS-t.
Procidat meg tudom hogy 6/6-os, és az új nekem is 6-os, de 12 szálas már.
És írtam is hogy nem fejlesztésbe akarlak hajtani, csak leírtam hogy van értelme a fejlesztésnek, mert még jobb képet kaphatsz.
0
0
0
0
visor261 avatar
"AMD azt szeretné, hogy ügyfelei a lehető legjobb élményben részesüljenek, így a végfelhasználók zökkenőmentes csereprogramra számíthatnak"

100C°-os a kátya? "ez teljesen normális, a határértéken belül van"
ki merted próbálni a terméket? "sajnos az eredeti dobozból kivett terméket nem áll módunkban visszavenni"

sőt nemcsak hogy szar a hőkamra, még ferdén is rakták rá így valahol jobban érintkezik valahol rosszabbul, elvileg függőleges orientációval még elfogadható, de vízszintesen kapufa... olyan mint a ps5 csak fordítva :D
0
0
0
0
santakigyo avatar
Egyre több a hiba mindenhol,nem csak ezen a téren.Tojnak már magasról a minőégre,annyira csak a profit a lényeg,hogy átesnek a ló túloldalára.
0
0
0
0
💬 4
Payphoner avatar
@santakigyo: Ez a Covid óta hatványozottabban igaz sajnos. Autók, telefonok, PC hardverek/perifériák. Mindenhol jelen van hogy sz*rt gyártanak. Hihetetlen
0
0
0
0
MrPAYER avatar
@Payphoner: Nekem a munkám egyik része, hogy a világpiacot és termelést időszakosan szondázzuk rengeteg szegmens információját felhasználva és egyértelmű az a trend, hogy a gazdasági visszaesés az elmúlt években termelői/gyártói oldalon elindított egy olyan folyamatot amelyet a vállalatok "költség optimalizációnak" neveznek, ezt nem a pre-covid jelentésén kell leginkább értelmezni, hanem úgy, hogy rengeteg pénzt ölnek kutatás-fejlesztésbe, hogy hogyan lehet helyettesíteni kevésbé költséges anyagokkal a már meglévő, többségében jól beváltakat. Ez persze nem egy új trend, eddig is ez volt a jellemző, csak ennek gyorsasága ami aggasztó és végtére ez is okozza az ilyen jellegű problémákat, hogy nem hagynak elég időt valami tökéletesítésére mert a befektetők gyorsan várják az eredményt. Sokszor pedig ez sem érdekli őket, fogyasztói társadalom kulcsszava mögé rejtőzve bármilyen minősíthetetlen állapotba, már önmagában konstrukció hibásan jelentetnek meg termékeket a gyors profit miatt.

Amíg fogyasztói oldalról nem változik meg a vásárlási mentalitás, gondolok itt pl.:

-Kijött az új 320d, megveszem!
-Kijött az új iPhone, megveszem!
-Kijött az új GPU gen, megveszem!

Addig ez a tendencia nem fog változni, sőt csak rosszabb lesz és ez a gyártói mentalitás az évtized végére le fog csurogni a multiktól a kicsikhez is. Óriási közhely de nagyon igaz, a pénztárcáddal kell szavazni. Persze ez működik x ideig, de előbb utóbb eljutsz oda, hogy kellene az új valamiből kötelező jeleggel és nem tudsz mit tenni ellene, mert nem opció a mai világban, hogy nincs autóm és mobilom, a régi nokiákat és az 1.9 TDI-t sem lehet örökké használni. Mesterien kitervelt a kapitalizmus ezen megnyílvánulási formája.
0
0
2
0
Payphoner avatar
@MrPAYER: Wow ezt így végig olvasva picit másabbul látom a piacot. Alapvetően nekem egy érdekes dolog es ezt mai napig fent tartom hogy a VGA-k hűtő ventije milyen gyengus ótvar anyagból van. Sokkal vastagabb és keményebb/szilárdabb műanyagból volt régen. (a régent itt úgy értem hogy mondjuk 6-8 éve). És gondolom akkor ezis átment egy olyan folyamaton hogy megnézték milyen alapvető dologgal lehet a műanyag részeit helyettesíteni ami olcsóbb de ugyan úgy hűt.

És perszer azis igaz hogy egy idő után az általad példának hozott 1.9-et is le kell cserélni. De viszont pl PC-nél vagy Telefonnál ez hatványozottabban igaz. Nő a gépigénye minden játéknak és egy idő után nem tudod hásználni a géped. Talán irodai szempontbol más a helyzet mert van egy 3. genes 10 éves i5-öd ssd-vel és mai napig számlázni, word, exel stb tökéletes. Nem is értem a nagy cégek 2-3 évente lecserélnek 30-40 i7-es laptopot. Ezek meg megtudod venni a használt nagykerekben "jobb" áron.

Telefonnál szinten ki*sznak veled mert ott egyszerűen a szoftvereket és az OP-rendszert úgy frissítik hogy 1-2 év múlva rá se lehessen ismerni a telefonodra annyira belassul. Mai napig emékszem hogy pont most 10 évvel ezelőtt volt egy Samsung Galaxy S-em. A legelső galaxy és volt benne 512mb ram. Tisztán megvan hogy ment a youtube és közben tudtam messengeren irkálni. Most meg 8gb rammal is akad az összes. Most egy iphone 12-m van. Megjelenéskor vettem meg. Már 2 éve megvan és már ezerszer lassabb. De ez még ki is bír 2 évet. Ami szomorú hogyha nem 300 ezres telefont veszel azt maximum 1-2 évig tudod használni "kellemes" felhasználói élménnyel.

De viszont amit mindig felhozok és fel is fogok, a következő: A PS3-ban 256mb Ram és 256mb VRam van. 256mb rammal fut egy gta5, fut egy watch dogs stb. (és direkt nem sony játékokat mondtam amik szét vannak optimalizálva de azért az durva hogy egy Uncharted 3 vagy egy Heavy rean hogys fut 256mb ramma, pedig már akkor is 30-40gb votl egy játék). Számomra hihetetlen átverés ez az egész. A mostani gépek töredéke is elég lenne. Csak ezeknek a gépigényét mesterségesen növelik hogy vegyél újat. És msotmár az új konzolokban is akkora hardver van hogy ha picit is figyelnének az optimalitásra akkor nem 30 FPS-el kéne futni 4k-ban az új játékoknak. Szerintem nagyon gáz. Nem érdekel a 60 FPS teljesen elvagyok 30-al. Csak nem azzal kéne reklámozni hogy júj 60 FPS meg 4k, 8k minden. És Egyetlen egy játék sincs még ami natívan tudna 60 FPS-t vagy egyáltalán 30-at mert max ilyen 1800P-ben fut. Én számomra ez egy nulla és megvetem az egész bagást hogy egy GTA5 tetves 256mb rammal futott 720P-ben 30 FPS-el most meg egy Gotham Knights tud 30 FPS-t upscale 4k-ban. (EGY ELŐZŐ GENES motorral (Unreal Engine 4) )

(természetesen az utolsó bekezdésben a PS5-re és az új Xboxra gondoltam)
0
0
1
0
visor261 avatar
@Payphoner: a telefonoshoz annyit hozzátennék hogy már nem sima html oldalakat töltesz be a neten és a cégek törekednek arra hogy tömörítve tárolják a tartalmat és a cél hw dekódolja ez a két dolog járul hozzá ahoz hogy ha pl előveszed a padról és leporolod a régi pc-t beindítod, bejön az xp és futnak a rá telepített játékok de ha felmész a netre akkor már valahogy nem hozza azt a
1 sebességet amihez most hozzászoktál(egy ssd után a hdd rendszerindítás lassúnak tűnik mikor mindig is ilyen gyors volt)
2 a nosztalgia sebességet amire te emlékszel a régi szép időkből(bár lehet hogy elfelejted hogy megnyitottál 5 oldalt, kimentél teát csinálni és mire visszajöttél már betöltöttek)
arról nem beszélve hogy teletömik mindennel így ha kell egy olló akkor is egy tiszti kést kapsz
az én GT-I9001 6.0.1-es androiddal 270MB használt a 423MB-ból 153MB szabad, offline használatra tökéletes ha felmész a netre akkor lefagy, DE erre simán felmennek azok az alkalmazások amik a redmi note 2-re nem mert hát az android 5 ez meg 6, és hát macerás azt a sok verziót életben tartani, de azért belekódoljuk hogy ha nem a legfrisseb verzió akkor ne tudja használni a felhasználó és irányítsa át a gp-re ahol nem tudja majd telepíteni a leguljabb verziót mert a gp csak a kompatibilis verziókat mutatja az eszköznek, de még jó hogy már készül az android 14 api34+-al ami lehetett volna android 5.7 is csak ki van adva hogy évente főverziót kell váltani akkor is ha felesleges...
0
0
0
0
kovb677 avatar
Ugyanakkor a probléma valószínűleg nem lehet annyira nagyon korlátozott - az AMD ugyanis a megszokott gyakorlattól eltérően nem cserekártyát, hanem visszatérítési lehetőséget kínál a vásárlóknak. Ez arra utal, hogy a cégnek vagy nincsenek jól működő kártyái, tehát a probléma lényegében minden példányt érint az adott modellből, vagy annyira sokan igényeltek már cserekártyát, hogy a vállalat egyszerűen kifogyott ezekből - ezért kénytelen a vásárlók pénzét visszaadni csere helyett.


forrás: pcforum
0
1
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció