Az AM5-tel is hosszú távra tervez az AMD

Szerző: xoki | 2022. January 13. | hír | 5 hozzászólás

Az AM4-es socket már 2016 szeptembere óta elérhető, és az AMD a mai napig kiad AM4-kompatibilis processzorokat. A cég azonban hamarosan piacra dobja az AM5 platformot, szóval sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon az új aljzat is olyan sokáig kitart-e, mint az elődje.

Az AMD vezérigazgatója, Dr. Lisa Su egy Q&A szekció keretein belül az AM5 socket (LGA1718) élettartamáról mesélt egy kicsit. Kifejtette, hogy az AM4-hez hasonlóan az AM5 is több évig kitart majd. Az AM4 socketet egyébként a Zen 4 processzorok I/O-ja miatt cserélik le, de szerencsére az új platform megjelenését követő néhány évben az AM4 is piacon marad még.

Robert Hallock és Frank Azor további részleteket is megosztott ezzel kapcsolatban a PCWorldnek adott interjú során. Úgy tűnik, az AMD eltávolodik a PGA CPU-któl, mivel a DDR5 és PCIe 5.0 támogatásához nagyobb tűsűrűségre van szükség. A változások ellenére az AM4 hűtők az AM5 socketekkel is kompatibilisek lesznek.

Az AMD Zen 4 processzorok 2022 második felében érkeznek, valószínűleg az utolsó negyedévben.

Hozzászólások: 5
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
YourMomIsNotMale avatar
A tok oké, de akkor a chip is legyen :D
1
0
0
0
carl18x avatar
5 évig szerintem megkapja a támogatást, + a régi hűtők is kompatibilisek maradnak vele. :)
Ez nagyon szép dolog, mert sok gyártónak megkönnyiti a dolgát vele. :)
6
0
0
0
💬 2
Kuci19 avatar
@carl18x: Ennek én is örülök :D Am3+ azaz közel 10 éve ugyan azt a hűtőt használom a procikhoz. Mikor AM4 jött gyártótól(CoolerMaster) kértem átalakítót ingyen kipostázták, meg egyszer kellett ventilátort cserélni.
0
0
0
0
carl18x avatar
@Kuci19: Igen, ezért jó egy léghűtés. Nyűhetetlen darab, max a ventilátor pusztul ki alóla de az meg cserélhető. Akkor viheted tovább a hűtésed AM5 foglalatra, úgy látszik egy életre veled marad. :D
0
0
0
0
redbull6969 avatar
Ez nagyon jól hangzik. Kíváncsian várom milyenek lesznek. 3-GEN jött ki a Ryzen óta és mind AM4-es...
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció