Áprilisban jön az AMD eddigi leggyorsabb gamer CPU-ja

Szerző: xoki | 2022. March 15. | hír | 35 hozzászólás

Az AMD bejelentette, hogy áprilisban érkezik az új 3D V-Cache technológiát használó Ryzen 7 5800X3D, amely teljesítményben még a Ryzen 9 5900X-et is lepipálja.

Az új chip nagyban hasonlít az AMD Ryzen 7 5800X-re: egy 8 magos és 16 szálas CPU-ról van szó, amely a TSMC 7 nm-es gyártási technológiájával készül, és a jelenleg piacon lévő AM4-es alaplapokkal is működni fog. Az új modellt a 3D V-Cache (3D stacking támogatása) teszi különlegessé azzal, hogy háromszorosára növeli az L3 cache méretét, vagyis 32 MB-ról 96 MB-ra. Az AMD szerint ez körülbelül 15%-kal jobb teljesítményt eredményez a játékokban (1080p) a 12 magos Ryzen 9 5900X-szel szemben.

Az említett technológia valójában a Ryzen 7 5800X3D megjelenésével fog betörni az asztali számítógépek piacára. A Ryzen 7 5800X3D egy 449 dolláros árcédulával - amely megegyezik a Ryzen 7 5800X kezdőárával - válik majd elérhetővé április 20-án. Ehhez a dátumhoz közeledve valószínűleg további grafikonokat is közzétesznek majd a processzor játékokban nyújtott teljesítményéről.

Hozzászólások: 35
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
1080p felbontás mellett , így hogy nem versenyszerűen űzöm a BR gameket, még mindig nem látom értelmét lecserélni az i5-6500 -at és a 1060 6GB-os ócskaságomat.Amiket játszok mindent visz minimum 60 FPS-en.Akkor meg minek?
0
0
0
0
💬 3
bassus16 avatar
@Dpoci: Igazad van, ha neked 1080p-ben minimum 60fps-el mennek a BR játékok akkor fölösleges. Azonnal meg kellene állítani a gyártósort! :"D

Remélem azért világos, hogy létezik 1080p 60fps fölött is élet ugye? Pl én 4k-ban szeretnék játszani és a grafikából nem vagyok hajlandó visszább venni, legfeljebb az élsimítást áldozom be ezért. És képzeld, a jelenlegi gépem sem minden címnél tudja ezt teljesíteni, tehát én azt mondom had jöjjön az az új cpu és új vga is minél előbb minél olcsóbban. :)
0
0
0
0
bazsi135 avatar
@bassus16: Ha van rá pénzed :D
0
0
0
0
bassus16 avatar
@bazsi135: A gtx 1080-óta ingyen vannak a gpu-k. Az i7 7700-ról i9 9900-ra váltás is 0ft-ba került. :"D
Annyim lesz még egy 3070ti-re utána meg egy 3080-ra is.
0
0
0
0
Win-xp-SP3 avatar
Az elmúlt 1 hónapban egy harmadik gyártó simán elment az Intel és az Amd mellett. Az oldal gamersége miatt le sem lett közölve.
0
1
0
0
💬 29
Win-xp-SP3 avatar
@hekli96: Egy 1976-ban alapított számítástechnikai cég.
0
2
0
0
hekli96 avatar
@Win-xp-SP3: 🤣😂🤣 OK...
0
0
0
1
Win-xp-SP3 avatar
@hekli96: Látom nem néztél utána csak elviccelted.
De akkor segítek 1976.03.01 az alapítás dátum és következő év januárjában jegyezték be a céget.
0
0
0
0
Win-xp-SP3 avatar
@Lewiskecs: Így van, köszönöm a helyesbítést.
Ezek szerint tájékozott ember vagy.
0
0
0
0
hekli96 avatar
@Win-xp-SP3: De rákerestem a dátumra, sőt a processzorra is amire gondolhatsz, annak meg a variánsaira, kerestem több különböző benchmarkot. A reakció mindezek után jött. Mert néhány almás fanboy cikken kívül és a marketing osztály grafikonjain kívül semmi de semmi nem utalt arra, hogy ez a cucc legalább egy ligába lenne a high-end Intel, AMD párossal, nem, hogy elment volna melettük...

Elfogadom, hogy jó lesz meg minden, a különböző ARM Cortex-A szériás proceszorok is teljesen erősek, de azért egy transzformerbook/mobil/tablet de még egy notebook CPU se fog sose versenyezni egy asztali, teljesítményre kiélezett procival számos okból kifolyólag.

Az oldal gamersége miatt le sem lett közölve.
Egyébként meg nem csoda, hogy nem hozták le, elég ritka madár az aki MacBookot kifejezetten játékra vesz.
2
0
0
0
Win-xp-SP3 avatar
@hekli96: A "játék" az csak egy felhasználási opció gépeknél.
Szerintem meg elment a nagy gyártók mellet szépen csöndben.
Amit ott megvalósítottak, és ahogyan az működi fantasztikus.
Ha éppen nem állnék lakásvásárlás előtt vennék egy felső kategóriás Macbookot.
Az M1 család utolsó résztvevőjét ajánlom figyelmedbe.
Ha arra is azt mondja az ember hogy nem ment el a nagyok mellet, akkor az az ember bizony tájékozatlan és nem képes belátni semmit.
Vagy Intel, Amd, Win fan. 😀
0
0
0
0
redbull6969 avatar
@hekli96: Ne legyél telhetetlen vannak akik szerint tökéletesen futnak a játékok Macbook-on is🤣😎
0
0
0
0
Win-xp-SP3 avatar
@redbull6969: Igen a mac rendszerekre is megírt játékok tökéletesen mennek.
De merem állítani hogy az egyik legnépszerűbb "keretrendszerrel" a GeforceNow-al is jól mennek.
0
0
0
0
redbull6969 avatar
@Win-xp-SP3: Melyikre gondolsz a Zhaoxin CPU-ra???
0
0
0
0
hekli96 avatar
@redbull6969: Nem, az Apple M1-re gondol...
0
0
0
0
Win-xp-SP3 avatar
@hekli96: Igen de a teljes M1 családra gondoltam az összes tagjával. Főleg az utolsóra.
0
0
0
0
redbull6969 avatar
@hekli96: Ja az Apple m1 családra. De azt miért is érdekelje egy játékost aki játszik és nem dolgozik a gépen. De a gyengék még olvasni se tudnak. (Áprilisban jön az AMD eddigi leggyorsabb gamer CPU-ja) az m1 család nem gamer cpu...
2
1
0
0
Win-xp-SP3 avatar
@redbull6969: Olyan hogy gamer processzor nincs. Az hogy valaki gamerkedik a gépén csak a felhasználást mutatja. Appel gépeken meg simán lehet játszani csak a hülye magyar agyában van hogy csak munkára jó. Régen sem volt olyan hogy gamer cpu vagy bármi más, és mégis játszott vagy egyébb dolgot csinált a gépen. Ez a gamer jelző egy pár éves baromság.
0
0
0
0
redbull6969 avatar
@Win-xp-SP3: Gamer jelemző nem baromság. Gamer gép is azért gamer gép mert poteciálisan jobban lehet vele játszani mint pl egy office gépen. Legalább hülyeségeket ne beszélj már.
1
1
0
0
Win-xp-SP3 avatar
@redbull6969: Márpedig a gamer jelző hülyeség.
Office gépen is lehet játszani. Nyilván ne a nagy címekkel de lehet.
Legalább hülyeségeket ne beszélj már.

Neked is hasonló jókat.
0
0
0
0
hekli96 avatar
@Win-xp-SP3:
Gamer gép is azért gamer gép mert poteciálisan jobban lehet vele játszani

Senki nem mondta, hogy nem lehet rajta játszani, de biztosan nem a legújabb játékokkal és max grafikai beálításokkal. Vannak MacOS-re portolt játékok is de csak kíváncsiságból megnézném a játékaim hány százaléka települ egyáltalán natívan fel egy Macbookra. Ne gyere itt az emulátorral mert akkor már nem Mac-en játszok, hanem egy szimulát windows környezetben, aminél mindig voltak és lesznek teljesítménybeli és kompatibilitásbeli problémák.

Éppen ezért igenis madár az aki Macbookot JÁTÉKRA vesz. Igen a játék csak EGY funkció, de azoknál akinél ez nem munka eszköz az EGYETLEN funkció amiért megéri annyit kiadni egy CPU-ért mint amiért veszel egy "office" kategóriájú komplett asztali gépet vagy notebookot. Sőt továbbmegyek az átlagos ember aki gépen dolgozik szintén nem igényel high-end gépet. Nekem is az egyetemi/munka notebookom egy 7 éves i5-ös thinkpad, programozni, szöveget szerkeszteni tudok vele, de nagyobb teljesítmény igényű programokat is elvisz mint a Matlab, pedig csak egy 100k-s használt laptopról van szó. Igen ha 3D animációkat csinálnék vagy gyakran használnám a Matlabot teljesítmény igényes számítások elvégzésére akkor kéne egy erősebb CPU/GPU kombó, de a többség aki számítógépet használ az nem erre a célra használja.

Ha nem játszanék nyugodtan eladhatnám az otthoni gépem és egy dokkolóval el lenne intézve az egész. Ehelyett "Egy kocsi ára a gépházban" ami biztosan AMD/Intel/Nvidia + Windows lesz mert JÁTÉKRA vettem.

Lehet jönni nekem azzal, hogy az Apple M1 elment a gyászba a riválisok mellett, de amíg nem tudom belerakni az asztali gépembe a "gamer" GPU-m mellé és nem tudom Windows-al használni addig hullára nem tud érdekelni mennyivel jobb, mert nem tudom arra használni amiért nekem megéri százezreket kiadni egy PC-ért.
0
0
0
0
Win-xp-SP3 avatar
@hekli96:
Lehet jönni nekem azzal, hogy az Apple M1 elment a gyászba a riválisok mellett, de amíg nem tudom belerakni az asztali gépembe a "gamer" GPU-m mellé és nem tudom Windows-al használni

Ez soha a büdös életbe nem fog bekövetkezni, mert a Mac zárt rendszer amiben hardver és szoftver tökéletesen együttműködik.
Az Apple saját fejlesztésű M1 családjában és majd a továbbiakban is látni lehet hogy minden lényeges dolgot EGYBE GYÚRTAK. És piszok jól működik. Mielőtt kapom a fan jelzőt közlöm nincs Mac termékem.
0
0
0
0
hekli96 avatar
@Win-xp-SP3: Igen egy zárt rendszerben önmagával tökéletesen együttműködik, abban a korban amikor az Apple termékeken kívül minden együttműködik mindennel. Persze így könyebb optimalizálni, épp ezért van, hogy egy konzol töredék teljesítményből kihozza azt amit egy PC, viszont attól még a konzol mint hardver nem lesz erősebb egy PC-nél csak jobban optimalizált, mert a saját dolgain kívül semmivel nem kell biztosítania a kompatibilitást, ugyanez igaz a Mac-re is, mint hardver sehol nincs de mint egység kimondottan jól teljesít.

De attól még mindig megoldatlan marad a fő probléma, nem játékra való. Akárhogy csűröd csavarod ezt a "gaming jelző nem létezik" dolgot attól még a Mac nem játékra való és pont. Ez pedig elsősorban egy játékokkal foglalkozó oldal és a cikk egy játékra kifejezetten alkalmas CPU-ról szól.
1
0
0
0
Win-xp-SP3 avatar
@hekli96:
hardver sehol nincs
😂😂😂

Minden hardveren lehet játszani.
Az oda készített játékokkal.
Tehát a "gamer" jelző igenis baromság és pont.
0
0
0
0
hekli96 avatar
@Win-xp-SP3: Csak a játékok 80%-a sose kap Mac portot és pont ;)
0
0
0
0
Win-xp-SP3 avatar
@hekli96: Mert marha nagy meló lenne a hitvány fejlesztőknek.
De meg is érdemlik az így parlagon hagyott vásárlói közönséget és pont.
0
0
0
0
hekli96 avatar
@Win-xp-SP3:
Ez soha a büdös életbe nem fog bekövetkezni

Szóval eleve tárgytalan az egész "vita", az oldalt használók nagy részének éppen ezért teljesen irreleváns, hogy mi van a legúljabb Macbook-ban.
0
0
0
0
Win-xp-SP3 avatar
@hekli96: Pedig a Mac is számítástechnika.
Szóval ide tartozik.
0
0
0
0
Win-xp-SP3 avatar
@redbull6969: Akkor már mellékesen elmondhatnád, mitől "gamer" egy CPU, VGA, RAM, stb.
0
0
0
0
hekli96 avatar
@Win-xp-SP3: Játékokban használt folyamatokra optimalizált hardver és driver. ;)
Olyan hardveres és szoftveres megoldásokat tartalmaz amiket csak játékok használnak ki (pl: Ray tracing).

Ennek van a párja a professzionális GPU és CPU amik pont ellenkezőleg az iparban használt folyamatokra vannak optimalizálva. Threadripper, Radeon VII.

Persze mindkettő kategória használható mindenre de nem mindegy milyen hatékonysággal.
0
0
0
0
Win-xp-SP3 avatar
@hekli96: Igen szoftveresen hangolják be a hardvert annak megfelelően, mire lesz használva. Ez így van.
És az is okés hogy minden területnek megvan a maga cél hardvere amin jobban megy a használni kívánt szoftver. De ez a kifejezetten "gaming" jelzővel akkor sem értek egyett.
A ray tracking eljárást meg nem csak játékban használják.
0
0
0
0
no avatar
@Win-xp-SP3: Milyen értelemben ment el mellettük? Vagy csak én nem találok benchmarkot?
0
1
0
0
EowynTheHunter avatar
Jöjjön csak, de először egy videókártyát veszek utána jöhet. :D
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció