A vártnál is gyorsabban terjed majd az 5G

2020. December 21. | Szponzorált tartalom

A havi átlagos mobil adatforgalom az elmúlt évben másfélszeresére nőtt, ami azt jelenti, hogy a régiónkban elérte a 7,3 gigabájtot, de ez a szám 2026-ra közel 30 gigabájt lesz majd. Mindez csupán néhány megállapítás az Ericsson által készített, mobilkommunikációs trendeket bemutató Mobility Report 2020-as kiadásából, amely szerint az 5G a vártnál is gyorsabban terjed majd.

Az új technológia az üzleti, közigazgatási és hétköznapi élet minden egyes területét érinteni fogja, ezért az 5G-be vetett bizalom és az adatbiztonság kulcsfontosságú, nem véletlen tehát, ha számos országban képezi a közbeszéd tárgyát, mintha fogadási stratégiák lennének terítéken. A megoldás a társadalom és a gazdaság szempontjából is kritikus új szolgáltatások sora előtt nyitja meg az utat a digitális egészségügytől, intelligens energiahálózatokon és az okos gyárakon keresztül az összekapcsolt közlekedésig. Mindez a mi életünkben is új lehetőségeket nyit, például olyan applikációk formájában, amelyek az ötödik generáció gyorsaságát és alacsony késleltetési idejét kihasználva elhozzák a virtuális (virtual reality), a kiterjesztett (augmented reality) és a szinkronizált valóság világát is.

Az 5G hatása a magyar gazdaságra

A következő években nettó 826 milliárd forinttal járulhat hozzá az 5G technológia a magyar gazdasághoz, és ami ennél is fontosabb, nemcsak a haszon, de a befektetés egy része is helyben realizálódhat, mivel az újításokat részben Budapesten dolgozó szakemberek munkája teszi lehetővé. A svéd hátterű vállalat hazai kutató-fejlesztő központja az egyik legnagyobb a vállalatcsoporton belül. A magyar mérnökök szabadalmai így világszerte meghatározóak a mobil- és vezetékes szélessávú kommunikációs hálózatokban – olvasható a jelentésben.

Élen az indiaiak

A tanulmány szerint ma havonta mintegy 51 exabájt, azaz 54,8 milliárd gigabájt adatforgalom zajlik a világ mobilhálózatain. Ez a szám, igaz 2020 harmadik negyedévét megelőző 12 hónapban az előző évekhez képest a járvány miatt valamivel lassabb ütemben, de így is 50%-kal nőtt. A következő években pedig további dinamikus növekedés várható: 2026-ra a mai szint négyszeresére, havi 226 exabájtra nő az adatforgalom, és ennek 54 százalékát 5G hálózatok fogják bonyolítani.

Amíg világviszonylatban a legtöbb (havi 15,7 gigabájtnyi) adatot mobilkészülékeken az indiaiak fogyasztják, addig Közép-Kelet-Európában 7,3 gigabájt a jellemző, a globális átlag pedig 9,4. A következő hat évben jelentős növekedés várható, ha csak Közép-Kelet-Európát nézzük, azt látjuk, hogy az előrejelzés szerint itt 29 gigabájt lesz a havi adatmennyiség. Gondoljunk bele, ha mindez így alakul, mennyire felgyorsulnak majd bizonyos folyamatok, aminek köszönhetően majd egyre többen és egyre több dolgot intéznek majd online, például a sport-fogadásukat.

A jelentés megállapítja továbbá, hogy míg a 4G esetében átlagosan 50 milliszekundum (ms) az az idő, amilyen csúszással a hálózatba kapcsolt eszközök kommunikálni tudnak egymással, az 5G esetében ez akár az 1 ms is lehet. Ez négy területen különösen fontos: egyrészt a valós idejű médiafogyasztásban, másrészt a távoli irányításban, harmadrészt az ipari irányítás területén, negyedrészt a mobilitáshoz kapcsolódó automatizációban.



Elfelejtett jelszóRegisztráció