A Valve felveszi a harcot a Steam negatív értékelésekkel való bombázása ellen

Szerző: xoki | 2019. March 17. | hír | 28 hozzászólás

A review bombing egyre többször fordul elő a Steamen, ezért a Valve bejelentette, hogy hamarosan intézkedéseket tesznek a jelenség megszüntetése érdekében.

A review bombing a Steam esetében azt jelenti, hogy a felhasználók egy csoportja negatív értékelést hagy egy játék alatt, ezzel megváltoztatva a játék összesített értékelését. A felbőszült felhasználók így próbálják „megbüntetni” a fejlesztőket és kiadókat, viszont a legtöbb esetben sajnos az érintett játékoknak semmi köze ehhez, vagyis hamis értékelésekről van szó, amelyek nem tükrözik a játék minőségét. A legutóbbi eset például a Metro 2033 áruházi oldalán történt a Metro Exodus Epic Games Store-exkluzivitásának bejelentése miatt.

A Valve állítása szerint már régóta figyelnek a felhasználók visszajelzéseire. Tudják, hogy sokan nagyra értékelik a felhasználói értékeléseket az oldalon, ezért a cég azt szeretné elérni, hogy a játékosok a lehető legtisztább képet kapják egy-egy játékról. A Valve új funkciója lehetővé teszi majd, hogy érzékelje a rendellenes aktivitásokat, amelyre aztán felhívja egy speciális csapat figyelmét a cégen belül. Ezt követően a fejlesztőket is értesíteni fogják, majd pedig ha tényleg review bombing történt, minden értékelés törlődni fog. Ennek egyetlenegy hátulütője van, mégpedig az, hogy azok a valós értékelések is törlődnek majd, amelyeket ezen időn belül írtak.

Hozzászólások: 27
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
pinkyke avatar
a valve is el mehet a jó picsába ha szar 1 játék akkor a játékfejlesztőket kell meg büntetni nem a vásárlót öcsém mi ez te had tudják már az emberek hogy mit vesznek meg ezt a gerinctelen bagázst jó pénz le húzás lesz ebből gratt.
0
0
0
0
💬 2
xCube avatar
@pinkyke: Nem a reális értékeléseket fogják korrigálni, hanem azt, ha valamiért elkezdenek szétflémelni egy játékot, ami nem is tehet róla.
0
0
0
0
Tyrion Lannister avatar
@pinkyke: Ez egy jól átgondolt komment volt, köszönjük.
0
0
0
0
danika112 avatar
Ez a legnagyobb hülyeségük eddig, ha van véleménye a vásárlónak akkor meghallgatom mert belőlük élek....
Ha meg sok rossz értékelés jön, utána nézek mit rontottunk el és próbáljuk javítani nem pedig kussoltatni őket...
0
0
0
0
carl18x avatar
Ha valami rossz? Nem írhatod le róla? Remekül alakul ismét a felhasználók joga. Éljen a kapitalizmus....
0
0
0
0
sean avatar
Lassan mindenhol oda jutunk hogy csak akkor írhatsz értékelést ha az jó. Oké hogy genyó dolog lehúzni valamit úgy hogy közünk se volt hozzá (Magyarország 2019), de a negatív véleményeket egyre több helyen törlik mert rosszat tesz az üzletnek, hiába igaz.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Otherworldel nincs ilyen probléma. Zoltánunk mindent is lehúz a csába 😊
Kellene olyan opció, hogy kiadó/fejlesztő értékelése, mint lehetőség. Nem lenne akkor ez a probléma. Lehet nem lenne jó az Electronic Artsnak a 65% és az Ubisoftnak a 78%-os negatív értékelés.
0
0
0
0
💬 4
Tyrion Lannister avatar
@SuperPuma: Emlékszem még, amikor Archon, Shirin és Sas a csapat tagja volt, akkor még korrekt kritikák születtek, én is tőlük kaptam meg a kedvem a játékbemutatókhoz. Mára már csak legyinteni tudok a videóik többségén, már csak a Gorefest részek szórakoztatnak.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@Tyrion Lannister: Régen még nem követtem ilyen műsorokat, most meg már nem. A játékok bűzlenek a marketing fogásoktól, a bemutatók meg csak fanyarkodásba fulladnak állandóan. Ezelőtt 15-17 évvel még nem ez ment. Volt miért várni a címeket.
0
0
0
0
1LLUS1V3M4N avatar
@Tyrion Lannister: A három tag közül egyedül Archon volt az, akiért azóta is sír a szívem, rajta kívül nem volt más, aki egy RPG vagy P-A-C játékot betudott volna jobban mutatni. Az ő videóin látszott az igényesség, és hogy a bemutatott játékkal nem csak 1-2 órát foglalkozott. Nekem szvsz sem Shirin, sem Sas nem hiányzik, talán abból a szempontból csak, hogy mostmár Zolin kívül nincs más, aki bemutatná a játékokat, így nem valami változatosak a bemutatók, főleg, hogy Zoli már nem egyszer esett át a ló túloldalára játékbemutatók terén (Alan Wake), egyébként Sas sem, mikor a Dark Soulst azért hordta le, mert nem tudott vele játszani.
0
0
0
0
no avatar
@SuperPuma: Pontosan ezért nem támogatnák ezt az ötletet 😊 Tudják jól ők is mi a vélemény róluk, csak amíg nem kapják az arcukba pont nem érdekli őket, bevétel megvan ennyi.
0
0
0
0
pcboy avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 2
Rocky12 avatar
@WeKing: 😲 Gaben nagyúr!
0
0
0
0
no avatar
Alternatívaként érdekes lenne ha a kiadó cégeket és fejlesztő stúdiókat is lehetne értékelni.
Így nem feltétlenül csak az adott játékon csapódna le a visszajelzés, hanem a cég lapján is. Így ők is látnák még egy irányból, hogy mi az ami tetszik/nem tetszik a népnek.
0
0
0
0
💬 5
TheMenkuPocok avatar
@Palanova: Ez nem is egy rossz ötlet, teljesen okés lenne ha egy kiadót vagy developert tudnánk értékelni. És ezt időben látható lenne pont mint egy játéknál, és tiszán meg lehetne érteni miért kapott negatív értékelést egy adott időben (pl. rossz játékot tettek le az asztalra, de ezelőtt jó játékaik voltak).
0
0
0
0
no avatar
@TheMenkuPocok: Vagy ha rossz lépést tett, pl leépítés, vagy túl sok projektet jelentett be egyszerre...
0
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
@Palanova: Kb erre gondoltam én is, de látom Milton belinkelt egy developer page-t. Tehát remélem jó irányba halad a valve ezekkel.
0
0
0
0
susguy avatar
@Palanova: Igaz még fejlesztenek rajta de már van külön kiadó/fejlesztő oldalra lehetőség Steamen
([LINK]), remélhetőleg bevezetik majd ezt is oda.
0
0
0
0
Andris18 avatar
@Palanova: Azt hiszem olyan volt hogy kiadóra szavazhattál de fejlesztőre nem. Pl a team17 igazán megérdemelne pár pozitív hozzászólást a steamen is. 😀
0
0
0
0
bitpork avatar
Ennek sok értelme nincs. Csak azért mert a játékosoknak nincs más módja véleményt megfelelően súlyozottan kifejezni, még nem a játékos a hülye.
0
0
0
0
💬 5
Kiki4444 avatar
@bitpork: Metro Exodus példájánál maradva,tényleg nem normális hogy a játékot lepontozzák,pláne hogy elég jó lett(akárcsak a korábbi Metro játékok).Összes értékelést meg azért kell törölni mert nem tudják kiválogatni a kamu(értsd:hiszti) és valós negatív véleményeket.Epic Store VS Steam, Epic 10% vesz le az eladásból Steam vagy 30%-ot,3x annyit.Minkét bolt üzletpolitikája érthető,Steam baromi népszerű(VAN vásárlóbázis) és eddig is működött 30%haszonkulcsal,Epic Store most indult,kisebb forgalom no meg a terjeszkedési szándék miatt persze hogy nem kérhetnek ugyan annyit.Senki nem örül annak hogy ennyi klienst kell üzembe tartani,én sem, ahogy te mondtad, emberek álláspontja is érthető valahol.Viszont ki lehet fejteni az ezzel kapcsolatos negativ véleményt Steam vagy a Metro Exodus fórumán, bár fogantja a kisebb haszonkulcs miatt nem valószínű.Tipikus üzleti döntés,ha érezhetően kevesebben veszik meg Epic Store-ba akkor kisebb hasznonkulcs ellenére se éri meg,de ez már csak utólag derül ki.Persze ha nem érte meg nem ezt fogják kommunikálni,hanem hogy megértve gamerek elégedetlenségét,térdre borulunk akaratuk előtt,vagy valami hasonlót.Ha eladási számokba is megérte,egyszerűen ignorálják az elégedetlenkedőket.
0
0
0
0
susguy avatar
@Kiki4444: Azért a kenő pénzeket se felejtsük el az Epic Store-os számításból.
0
0
0
0
no avatar
@Kiki4444: Steam is változtatott már a sápján, nem kizárólag csak 30%-ot vesznek le, eladások/forgalom függvényében kevesebbet. És ez még az ES indulása előtt be lett jelentve kb fél évvel. De persze érthető hogy a 30% maradt meg mindenkiben.
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
@Palanova: És azt se felejtsük el hogy mindenki 30%-ot vesz le, (steam origin ps4 store stb, én úgy tudom) sőt a discord store csak 10%-ot, akkor miért nem ott árulják? De javítson ki valaki ha rosszul tudom, viszont én így hallottam.
0
0
0
0
bitpork avatar
@Kiki4444: Ez nem menti a stúdió arcát amikor az utolsó pillanatban bszik ki sok emberrel. Mert ugye az h neki megéri belekényszerít sok vásárlót egy neki amúgy nem kedvező platformba. Remélem Te is ilyen megértően állsz amikor a közértes közli hogy holnaptól nem 150 ft a krumpli mert talált egy neki kedvezőbb szállítót aki most , csak neki , akciósan 150Ft-tért adja (és közben nem ejt szót arról hogy a megszokott balatoni rózsa helyett kleopátra lesz).Remélem lesz esze a vásárlóknak nem megvenni a játékot csak h érezze a kiadó a döntése következményeit.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció