A Steam felhasználók 30%-a már AMD CPU-t használ

Szerző: xoki | 2021. June 08. | hír | 26 hozzászólás

A májusi Steam hardver- és szoftverfelmérés eredményeiből kiderült, hogy a felhasználók 30%-a használ AMD CPU-t. Az AMD hosszú idők óta nem birtokolt ekkora részt a piacból, de ha figyelembe vesszük a legújabb termékeik teljesítményét, egyáltalán nem meglepő, hogy folyamatosan törnek előre.

Az AMD Zen 3 chipek 2020 végén jelentek meg. A szériába tartozik például a Ryzen 9 5900X és a Ryzen 5 5600X is, amelyeket elég sok oldal toplistás gaming CPU-ként tart számon. Sajnos a készlethiány miatt a legtöbb kiskereskedés már az év elején teljesen kifogyott ezekből a processzorokból. Szerencsére lassacskán ismét feltöltik a raktárkészleteket, így értelemszerűen az AMD CPU-val felszerelt gépek száma is növekedésnek indult.

A Steam hardver- és szoftverfelmérés nem a legmegbízhatóbb, mivel igazából egyesíti az összegyűjtött processzor adatokat. Ettől függetlenül mindenképpen egy jó kiindulási pont - főleg a felhasználók számát figyelembe véve -, ha kíváncsiak vagytok a piaci részesedés mértékére.

Szerencsére a grafikus kártyáknál már sokkal tisztább képet kapunk ilyen téren, mivel a processzorokkal ellentétben itt pontosan látható, mely modelleket is veszik a játékosok. Jelen esetben az Nvidia GeForce RTX 3060 Laptop GPU-t érdemes kiemelni a listáról, de az Ampere széria további darabjai is remekül teljesítenek.

Hozzászólások: 26
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
carl18x avatar
Lesz az idővel 35-40% is ha az AMD sikerei a további években is fent maradnak! 😀
Csak tudjanak eleget gyártani mindenből, jelenleg nem a teljesítmény a gond hanem a készlet hiány.
Ha többet tudna gyártani már most 35% lenne szerintem.

A Zen 3 elég erős lett, de úgy viszik mint a cukrot és ameddig a kereslet kínálat nem egyenlítődik ki addig nem is változik semmi sem.

Az intel magának gyárt így lehet ö jobban tudna nővelni a kapacítását a kereslethez. 😃
0
0
0
0
RigbyTheMad avatar
Mivel minden kliens beleértve a Steam is tudja akkor is, hogy milyen gépünk van, nem is kell felmérésekben részt venni. Tudnak mindent a gépeinkről nem nagy dolog a mai világban már...
0
0
0
0
Mr4r0n avatar
"...már AMD CPU-t használ" Úgy hangzik, mintha idővel kötelező lenne mindenkinek átálni... 😂
0
0
0
0
💬 1
AMDMonsteR avatar
Sajnos én is inkább azt tapasztalom mint a Lord...
Nekem konkrétan egyszer dobta föl, anno 2018-ban amikor az első Ryzen gépem megépült. Azóta mindig látom a csodás statisztikákat, amikben én valószínüleg nem vagyok benne, és gondolom ezek alapján sokan mások sem... Így nem annyira lesz hiteles a "teljes" Steam community, nem valami accurate általánosan "felhasználóknak nevezni...
Inkább market share-t érdemes nézni havi szinten...
0
0
0
0
💬 4
no avatar
@AMDMonsteR: Na igen. Én se vettem még részt a felmérésbe, pedig idei évtől van először amd-s asztali pc-m.
0
0
0
0
susguy avatar
@AMDMonsteR:
Steam conducts a monthly survey to collect data about what kinds of computer hardware and software our customers are using. Participation in the survey is optional, and anonymous.
Mindenképpen igaz hogy valószínűleg nem pontos, de szerintem ez elég egyértelmű, főleg annak akit érdekel.

Bár igaz hogy a cikk talán lehetett volna jobban fogalmazva, vagy csak nem erre alapozni egyet.
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@susguy: Ez szép és jó, de szembemegy azzal amit egyszerűen személyesen tapasztalok én és sokan mások, hogy amúgy nem kérdez meg. Ami nem is igazán érdekel, csak akkor ne akarjanak általános statisztikát felállítani, közölni meg végképp ne, mert messze van a hitelestől. A cikk megfogalmazása és a Steam állítása is.
0
0
0
0
susguy avatar
@AMDMonsteR: Lehet csak én nem találok valamit amit kéne, de sehol nem látom hogy ezt egy általános statisztikának hívták volna. Annyit írtak hogy volt egy névtelen, opciónális felmérés, ez az eredménye. Az ott lévő három mondaton kívül mást nem találtam tőlük, ebbe pedig többet beleolvasni pedig felesleges.

Nem azt vitatom hogy erre érdemes lenne alapozni bármit is, vagy hogy ne lehetne jobban kezelni a felmérést, csak azt hogy a leírást és a körülményeket tekintve nem értem miért kéne ezt úgy kezelni, mintha ez egy olyan komoly bejelentés próbált volna lenni.
Én legalábbis nem így vettem le abból a pár mondatból, lehet én nem vettem észre valamit amit kéne.

Az, hogy a szokásos "muh dzsörnülzm" oldalak ezt mennyire fújják fel, már más téma.
0
0
0
0
no avatar
A Steam felmérés sosem volt túl mérvadó, tekintve hogy a részvétel önkéntes és elég random, hogy mikor ajánlja fel a részvételt. Mióta utoljára megkérdezett engem, azóta már a harmadik rendszeremet nyúzom.
Mindfactory ilyen szempontból sokkal jobban prezentálja, hogy manapság milyen rendszereket építenek elsősorban. Csak áprilisban a ~14k eladott CPU-ból 79% AMD és 21% volt Intel 😶
0
0
0
0
💬 8
Warlordcommander avatar
@LordSzalko: Nekem nagyjából 2 havonta megkérdezi a steam hogy elfogadom e a részvételt. Azért az nem olyan ritka.
0
0
0
0
gigazte avatar
@Warlordcommander: Nekem is. Pont pár napja küldte el megint, de én már úgy vagyok vele, hogy leszarom. 1 évente megcsinálom, aztán örüljenek. 😆
0
0
0
0
no avatar
@Warlordcommander: Mivel teljesen random, így csak ez alapján nem leszűrhető hogy ritka e vagy sem. Több ismerősöm is van akik nagyjából fél éve újítottak rendszert kékről pirosra, de van köztük több olyan is akik pirosról kékre váltottak és ez idő alatt elvétve kérdezett meg egy-két embert a felmérésről.
Nem mintha bármit is számítana, pont a fenti okokból kifolyólag, aki kíváncsi az ilyesfajta adatokra az úgy is talál pontosabb/hitelesebb méréseket amik valósabb képet adnak 😃
0
0
0
0
szhusi avatar
@Warlordcommander: Most pénteken kérdezte tőlem először, pedig jó néhány éve már van fiókom. Érdekes 😊
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
@szhusi: Valószínüleg nem használod sokat/ aktívan 😊
0
0
0
0
szhusi avatar
@Warlordcommander: Az is igaz, más platformokat is használok, meg nem is játszok sokat egyetem miatt kevés időm van. De ahogy olvasom másokat is kifelejt a felmérés.
0
0
0
0
susguy avatar
@LordSzalko: Mindfactory-n hol találom a Steames átlagot?
0
0
0
0
no avatar
@susguy: A Steam felméréssel csak a részvételt kérdőjeleztem meg, ha kötelezővé tennék fél-egy éves szinten szerintem sokkal eltérőbb számok lennének, szóval még platformon belül sem feltétlen helytállóak az értékek az önkéntes részvételből kifolyólag. MF-et meg azért hoztam fel mert mai rendszerek tekintetében jó képet ad a mostani helyzetről.

Ui.: Aztán az is előfordulhat, hogy kérhető volt automata részvétel is, de nem emlékszem ilyenre. Mindenesetre én a felméréses ablakkal utoljára a korábbi felületen találkozta még mielőtt bejelentették a mostanit béta állapotba.
0
0
0
0
Jammokus avatar
Többség intel párti
0
0
0
0
💬 2
five-0 avatar
@Jammokus:
Tôbbség intel párti


Köszönöm. Én nem jöttem volna rá a grafikon alapján! 😂
0
0
0
0
AMDMonsteR avatar
@Jammokus: Pont ezért növekszik egyre jobban az AMD térnyerése CPU fronton.
0
0
0
0
susguy avatar
@Warlordcommander: 70 ember az nem sok 😎😎😎
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
@susguy: 😃😃 százalék, de úgy is tudom hogy csak trollkodásból írtad 😀 😀😎😎
0
0
0
0
susguy avatar
@Warlordcommander: Fenébe, lebuktam 😆
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció