A közeljövőben akár Nvidia CPU-k is érkezhetnek

Szerző: xoki | 2020. September 16. | hír | 37 hozzászólás

Az Nvidia 40 milliárd dollárért felvásárolta az ARM-ot, az Egyesült Királyságban tevékenykedő számítógép-chip tervező vállalatot. A cég vezérigazgatója, Jensen Huang egy érdekes információt osztott meg a legutóbbi konferencián azzal kapcsolatban, hogy a felvásárlást követően mire is számíthatunk a jövőben.

Jensen Huang szerint nincs kizárva, hogy az Nvidia márkanév alatt CPU-k is készülnek majd, amely mindenképpen érdekesebbé fogja tenni a piaci versenyt ezen a fronton, hiszen új riválisa lesz az AMD-nek és az Intelnek. Kifejtette, hogy a megrendelések mellett saját fejlesztésű CPU-k elkészítésére is készek, bár egyelőre úgy tűnik, hogy elsősorban az adatközpontokra fognak fókuszálni.

Az Nvidia egy ideje már készít ARM-alapú processzorokat különböző alacsony fogyasztású applikációkhoz, de most teljes hozzáférésük lesz az ARM technológiájához, amely mindenképpen nagy előrelépés lesz a saját, egyedi tervezésű processzoraik kialakításához, legyen szó adatközpontokról vagy a fogyasztói piacról. Semmiképpen se számítsatok arra, hogy az Nvidia egyik napról a másikra bejelenti majd ezeket a termékeket, hiszen rengeteg munka vár még rájuk, de mindenképpen érdekes lesz majd látni, hogy néhány év múlva, ha tényleg belépnek a CPU-k piacára, akkor milyen termékekkel fognak előrukkolni.

Hozzászólások: 37
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
LightLeach avatar
Akik rip inteleznek, belegondoltatok, hogy ezek ARM procik? Egyelőre szó sincs x64 architektúráról, addig meg nem rip intel, max rip telefonproci gyártók. (igencsak lesarkítva.)
0
0
0
0
💬 13
YoRHa 2B avatar
@LightLeach: Regen is volt nVidia Tegra de nem lett nagy siker majd kiderül mit alkotnak.
0
0
0
0
xCube avatar
@YoRHa 2B: Nem csak régen volt, most is van. Az hajtja például a ma elérhető második legsikeresebb kézikonzolt (nintendo Switch) és a legerősebb media Streamer eszközt (nvidia Shield). Szerintem eléggé sikeres.
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
@xCube: Hát én speciel az Androidos telefonokra gondoltam 😃
Switch ben lévő tegra is gyengébb mint a shieldé és az sem egy őj konstrukció, nem hinném h az lett volan al egjobb megoldás, csak az nV fizetett a legtöbbet.
0
0
0
0
xCube avatar
@YoRHa 2B: Tegrás telefont nem is készítettek, mivel a SOC nem eléggé energiatakarékos és mobilban ez nem előny. A Tegra X1 és X2 valóban nem a legerősebb, de 2017 -ben az volt. A Nintendo ezért is építette erre a konzolt, mert rengeteg benne a potenciál. A Xavier pedig felveszi a versenyt a legújabb Snapdragon rendszerekkel, teszi mindezt úgy, hogy csomagban kapnak a fejlesztők AI megoldásokat, amik kiválóan futnak a CUDA magokon.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Közvetlen NV-s mobil nem volt, de volt azért pár teló amiben Tegra SoC pörgött. LG Optimus X2, HTC One X, Motorola Artx 4G stb. Annyira nem volt rossz amit én használtam anno One X.
0
0
0
0
xCube avatar
@LordSzalko: Igazad van, a korábbi verziókat használták néhány mobilban. Én ezt egy kicsit az X1 -től felfelé éleztem ki 😀 .

Szerk.: Akkor robbantottak nagyot a 256 Maxwell CUDA maggal. A K1 fogott meg először, gyakorlatilag azzal fektették le a mai Tegra alapjait a direkte PC -ről áthozott GPU architektúrával.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Ja értem, úgy más 😀
0
0
0
0
xCube avatar
@LordSzalko: Kicsit kiegészítettem a válaszom, hogy egyértelműsítsem magam.

A Snapdragon is ezt az irányt vette fel.
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
@xCube: A lényeg az, hogy az nvidiának nem a kártyák generálják már a lovettát, hanem a databasek, ahol egy dinnye ARM procinak több haszna lehet, mint az intel xeonoknak, főleg hogy a cuda magokkal számoltatnak így is. És ha a kezükbe kerül a 2... akkor bezony megnyomhatja a szerverpiacon az előnyt.
0
0
0
0
xCube avatar
@YourMomIsNotMale: Lentebb én is irtam a felvásárlás aspektusait. Egyértelmű, hogy nekik a szerverpiac az egyik legfontosabb aspektus, de a mobil technológia birtoklása sem lebecsülendő.
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
@xCube: Ott csak simán lesz 1 licence amit szépen fizetnie kell minden ARM gyártónak, ők meg vagy fejlesztik, vagy nem.
0
0
0
0
xCube avatar
@YourMomIsNotMale: Nem hiszem, hogy megölnék ezt a vonalat, szerintem meghagyják belsős fejlesztőként és ugyanúgy bezsebelik a nyereséget a licencekből.
0
0
0
0
YourMomIsNotMale avatar
@xCube: Nem úgy értem h beszántják és behintik sóval, hanem vagy priritás lesz, vagy simán megy tovább leányvállalatként.
0
0
0
0
Maros avatar
Nem hangzik rosszul! Ha gyártani is fognak, akkor az szar CPU biztosan nem lesz! 😃
0
0
0
0
Twist avatar
Ha úgy csinálják, mint a Daewoo, hamarosan nVidia autómárkánk is lesz 😆
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@Twist: És utána sikkasztanak egy nagyot / bedöntik a céget és átszöknek Észak Koreába mint Woo bácsi tette, majd visszament Délre, lehet rájött ÉK nem annyira vidám hely mit hitte, kiperkált kis zs-t és mintha mi sem történt volna?
0
0
0
0
Twist avatar
@Palanova: Mindig is őszintén csodáltam azokat akik képesek ilyen helyekre beszökni, mint Észak Korea 😂
0
0
0
0
no avatar
Ha lesz is bármilyen felhozataluk, onnantól kezdve is jó pár év lesz mire ténylegesen versenyképesek lesznek. Akár csak az Intel GPU fronton.
0
0
0
0
19ati93 avatar
intelnek dupla rip 😆
0
0
0
0
💬 1
xCube avatar
@19ati93: Nem tudom miért lenne az. Az x86 vs ARM architektúra, teljesen más az egész. Ilyen szempontból a hír is eléggé félrevezető, mivel sehol sem volt szó arról, hogy az nvidia x86 -os procikat tervezne gyártani bármikor is.
0
0
0
0
bukta2 avatar
tuti nem AMD kártyákkal lesznek összhangban 😆
0
0
0
0
💬 1
TRACERHD avatar
Mekkorát tarolna már. Full nvidia gép egy szupernova ereje lenne a gépnek.
0
0
0
0
exoskeleton99 avatar
Egy haveromnak mar van ilyennye. Nagyon gyors a betoltes.
0
0
0
0
💬 6
DDarkness avatar
@exoskeleton99: Biztos, hogy gyors, semmi kétség, hisz a jövőbe is el kellett utaznia érte mert sajnos a jelenben még nem kapható 😞
0
0
0
0
cseszka avatar
@DDarkness: Jelen hejzetben még a fluxus kondenzátor (Vissza a jövöbe filmböl) is luxus.
0
0
0
0
Kimi no Na wa avatar
@exoskeleton99: Nekem meg sponsorációbol küldött egy teszt darabot az nvidia.
0
0
0
0
exoskeleton99 avatar
@Kimi no Na wa: Az jo valamelyik youtubos vagy? A haveromnak a kulfoldi uncsitesoja kulte.
0
0
0
0
WeKing avatar
@exoskeleton99: Bárcsak annyi szabadidőm lenne, mint neked Mr. Troll...
0
0
0
0
LightLeach avatar
@exoskeleton99: Nekem is van, 13 darab, sorbakötöttem őket mint a karácsonyfaizzót, így még gyorsabb a betöltés.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Azta kutya mindenit 😲 vàrós
0
0
0
0
💬 2
xCube avatar
@MaximumGame: Azt sem tudod mit terveznek, de várós... 😃 .
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@xCube: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
xCube avatar
@MaximumGame: Mivel annak az esélye, hogy asztali x86 CPU -t dobnak ki egyelő a nullával, így számunkra / számodra releváns árverseny sem várható. Két célja lehet az nvidiának a felvásárlással:

1.: Mivel maguk is régóta használnak ARM technológiát ezzel csökkenthetik a költségeiket, és nyerhetnek t0bb teret a mobil piacon.
2.: A szerverpiac bizonyos szegmenseiben nagyon hatékonyan lehet RISC processzorokkal dolgozni. Szerintem a Tesla rendszereket fogják tovább turbózni.

Azt se felejtsük el, hogy az nvidia gyártja a legerősebb ARM mobil SOC egységet a konzolpiacnak és a Streaming médialejátszóknak (Tegra).

Én vagyok az utolsó, aki bármilyen technikai fejlődés útjába állna, nem is tettem olyan kijelentést, hogy bármi problémám lenne a felvásárlással.

És azt sem gondolom, hogy kimondottan rosszindulatú lettem volna, cserébe te kapásból lerítál sötét parasztnak... 😃
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció