A DDR5 memóriák jóval drágábbak lehetnek a DDR4-nél

Szerző: xoki | 2021. October 24. | hír | 12 hozzászólás

Az új technológiák sosem számítottak olcsó mulatságnak, és ez valószínűleg az Alder Lake platformmal és a DDR5 memóriák megjelenésével sem fog megváltozni.

Hamarosan befutnak a következő generációs Alder Lake CPU-k, amelyekhez új technológiák is társulnak majd, mint amilyen a DDR5 memória és a PCIe 5.0 aljzat. Az Intel Alder Lake lesz az első platform, amely támogatni fogja a DDR5-öt, és a DDR4-hez képest jóval magasabb sávszélességet kínál a PC-s felhasználóknak, arról nem is beszélve, hogy a JEDEC szabványváltoztatásainak köszönhetően energiatakarékosabb és overclockolásra is alkalmasabb termékekről beszélhetünk.

Az MSI friss blogbejegyzésében egy régóta sejtett dolgot részletezett. A cég szerint a DDR4-hez képest az új memóriákat akár 50-60%-kal drágábban lehet majd beszerezni, és az Intel valószínűleg ezért döntött úgy, hogy az Alder Lake a régebbi technológiát is támogatni fogja. Az alsó kategóriás Alder Lake alaplapoknál a DDR4 memória, míg a high-end daraboknál a DDR5 lesz támogatott. Fontos szem előtt tartani, hogy a DDR5-ös memória fizikailag nem illeszthető DDR4-es alaplapba, illetve ennek fordítottja sem lehetséges.

Az első DDR5-ös memóriamodulok az Intel 12. generációs Alder Lake processzoraival debütálnak majd, előreláthatóan november 4-én, de néhány kiskereskedés már idő előtt elérhetővé tette azokat, ezzel lehetőséget adva vásárlóinak a modulok korai beszerzésére.

Hozzászólások: 12
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Win-xp-SP3 avatar
Várható volt hogy így lesz. Majd talán amikor masszívan jelen lesz a piacon, akkor fog csökkenni az ára valamit.
0
0
0
0
no avatar
Hat ha ugy nezzuk hogy egy uj proci melle kell akkor egy uj lap is ami az Intelnel sose volt igazan olcsosag es akkor meg a memoriamodulokat is cserelni... Szerintem meg amugy ez a szokasos parasztvakitas az Inteltol. Tuti megint be fognak egni. Nem maradt mar mas nekik csak a nagyroptu dumak, amit valymi keves valodi teljesitmeny kovetett. Ezert mar lassan a ko kemeny Intelesek is kezdenek elpartolni toluk.
0
0
0
0
Zsoltiv0 avatar
Én aki DDR3 memóriát akar venni 🤔
0
1
0
0
Arthur Morgan avatar
Enyhe túlzással már minden drága ami egy PC megépítèsèhez szükséges alaktrész. 🤣
6
1
0
0
no avatar
Áremelkedés indul 3-2-1:
Földrengés volt tegnap Tajvanban
[LINK]
0
6
0
0
GarosHUN avatar
Egyenlőre èn is maradok a ddr4 -nèl ès a 8700K -nál felesleges lesz váltani ahogy olvastam. De azèrt kìváncsi leszek mit hoz ki belőle az intel.
0
0
0
0
💬 1
kaland21 avatar
@GarosHUN: ezen agyalok én is de lehet lecserélem a gépemet a legújabb technológiákra!! de ez még csak tervezés/agyalás szinten megy!!!
0
0
0
0
redbull6969 avatar
Na ne máááá!!! tényleg!! hihetetlen csak jobb legyen jóval😁😀
0
0
0
0
no avatar
Ha tudni fogja a 7200-at és gamingben is érezhető lesz akkor nyilván drágább lesz.
Ez azért nem olyan lehúzás lenne mint a GPU 1-2%-os teljesítménybeli különbsége miatt rádobni 50-100K-t xD
1
0
0
0
HeyJoe-PCRPG-HUN avatar
nem csak lehet, hanem tuti. Minen uj tech draga az elejen, a kifutoban levohoz kepest
4
0
0
0
enslaved avatar
Igaz, hogy azt írtam nem fogom a 10700k - t még cserélni, de ez azért függvénye lesz annak, mit produkál majd gaming alatt a DDR5 és a PCIE 5.0. Amennyiben itt jelentős lesz a változás, platformváltás lesz, de én ahogy eddig értesültem róla nem igazán gaming terén lesz ennek komoly jelentősége.
0
1
0
0
💬 1
Quadgame94 avatar
@enslaved: Sem a DDR5 sem a PCIE 5.0 nem fog gaminben pluszt jelenteni egy jó ideig. A DDR5nek hatalmas a kesleltetése a PCIE 5.0 meg totál felesleges halandóknak. Még a PCIE 4.0 is csak immel ammal jelent előnyt a 3.0-hoz képest.
5
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció