2024-ig foglaltak a TSMC 3 nm-es gyártósorai

Szerző: xoki | 2021. February 05. | hír | 5 hozzászólás

Az utóbbi időben egyre jobban megnövekedett a PC komponensek iránti kereslet, ezért a gyártók egyre nehezebben tudják teljesíteni a megrendelők által elvárt mennyiséget.

Az El Chapuzas Informático és a Hardware Times információi szerint a TSMC-nek, vagyis a világ legnagyobb félvezető gyártójának a 3 nm-es szilícium szelet kapacitását 2024-ig lefoglalták már. A TSMC körülbelül 71,4 milliárd dollárt fektetett ezekbe az új chipekbe, amelyek állítólag négy hullámban érkeznek. Az első szállítmány (55 000 darab) legnagyobb része az Apple-höz kerül majd. Ezt követően a mennyiséget 105 000 egységre növelik, amelyekkel az AMD, az Nvidia, a Xilinx és a Qualcomm igényeit fogják kielégíteni.

Az Intel állítólag a 3 nm-es chipek kiszervezését tervezi, viszont ha a fentiek igazak, akkor semmiképpen sem számíthatnak elsőbbségre a többi vállalattal szemben. Ezenfelül az Intel nem kötött velük hosszú távú szerződést, illetve a cég igénye sem túl magas, szóval a TSMC másodrangú vásárlóként fogja kezelni őket. Emiatt pedig nincs kizárva, hogy az Intel leragad majd a 7 és 5 nm-es gyártási folyamatoknál.

Az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger szerint 2023-tól a cég legtöbb CPU-ja házon belül fog készülni, szóval remélhetőleg nem fognak teljes mértékben egy külső vállalattól függeni.

Hozzászólások: 4
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
carl18x avatar
Akkor még sem lesz olyan gyors a TSMC_re átállás az intelnek. Bár jön nekik a 10 és 7 nanométer el lesznek ők ezekkel egy pár évig. Szerintem egy jövőbeli pentium celeron vagy I3 maradhatnak 3 nanométeren, inkább a csúcsprocesszoroknál fontosabb a fogyasztás és órajel miatt a TSMC 3 nanométer.
Meglátjuk mennyire tudja magát felhozni az intel, idén jön év végén az LGA 1700 utána indul be a háború! 😃
0
0
0
0
Mystream_HBL avatar
Ha elérjük a nano határát akkor utána pico méterben fognak csinálni processzorokat vagy pedig áttérnek a quantum alapokra és azt finomitják piaci formává ? Mind a 2 - ő lehetséges bár szerintem a quantum alapú processzorok lesznek de ki tudja .
0
0
0
0
deadly_cross avatar
nembaj addig az intel marad a 14nm+++++++++++++ nal 😃
0
0
0
0
bukta2 avatar
Intelnél sztem nem nagyon fog érződni ez,a 14nm-t is húzzák a mai napig és még versenyképes, tehát ha még 5-7nm en is ,,ragadnak" ellesznek ők ott sztem nyugodt szívvel.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció