Lemezhasználat
Sziasztok!
Nemrég vásároltam egy Acer notebookot.(Aspire E15 E5-575G-50TV)
Azt vettem észre, hogy a lemezhasználat szokatlanul magas. Probálkoztam szinte mindennel, amit hiba megoldásárol találtam (Windows update letiltasa,Windows search letiltása,Superfetch letiltása,vírusirtó kikapcsolása). Letöltöttem a Hard Disk Sentinel-t is, viszont hibát nem találtam.
A vírusokat kizárnám, mivel a vásárlás után még semmit nem töltöttem le a notebookra, mégis magas volt a lemezhasználatom.(Windows frissités után is). Megfigyeltem hogy mi használja és pörgeti fel 90-100%-ra és azt vettem észre hogy mindig más. Az elején, mielott letiltottam a fent emlitett dolgokat(Windows update,search stb.) azok zabálták a lemezt. De azota se változott. :( Most a system, szolgáltatás gazda, utorrent, winrar, chrome és szinte minden program inditásakor felhuzza 100%-ra a lemezt. Van olyan program amelyik is tartja mikor fut. Ha egyszerre több dolgot csinálok pl. utorrent letöltés és winrar kicsomagolás akkor végig 100%-on pörög. Ez mitöl lehet? Van rá megoldás?
Előre köszönöm a segítségeket!
-proci: Intel Core i5-7200U
-videokártya: NVIDIA GeForce GTX 950M 2Gb
-Memória: 4Gb DDR4
-Merevlemez: 1Tb HDD
Nemrég vásároltam egy Acer notebookot.(Aspire E15 E5-575G-50TV)
Azt vettem észre, hogy a lemezhasználat szokatlanul magas. Probálkoztam szinte mindennel, amit hiba megoldásárol találtam (Windows update letiltasa,Windows search letiltása,Superfetch letiltása,vírusirtó kikapcsolása). Letöltöttem a Hard Disk Sentinel-t is, viszont hibát nem találtam.
A vírusokat kizárnám, mivel a vásárlás után még semmit nem töltöttem le a notebookra, mégis magas volt a lemezhasználatom.(Windows frissités után is). Megfigyeltem hogy mi használja és pörgeti fel 90-100%-ra és azt vettem észre hogy mindig más. Az elején, mielott letiltottam a fent emlitett dolgokat(Windows update,search stb.) azok zabálták a lemezt. De azota se változott. :( Most a system, szolgáltatás gazda, utorrent, winrar, chrome és szinte minden program inditásakor felhuzza 100%-ra a lemezt. Van olyan program amelyik is tartja mikor fut. Ha egyszerre több dolgot csinálok pl. utorrent letöltés és winrar kicsomagolás akkor végig 100%-on pörög. Ez mitöl lehet? Van rá megoldás?
Előre köszönöm a segítségeket!
-proci: Intel Core i5-7200U
-videokártya: NVIDIA GeForce GTX 950M 2Gb
-Memória: 4Gb DDR4
-Merevlemez: 1Tb HDD
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Laptopba kifizetődő az SSD. Akksi is tovább bírja, nem lesz felesleges CPU üresjárat a lemezre várakozás miatt.
A kicsomagolás természetesen 100%-ra terheli a HDD-t, mivel oda csomagolja ki 😀
Az utorrent nekem is megzabálta a régi notebook HDD-met, akkor én váltottam Deluge-ra, ami sokkal kényelmesebb meg nincs tele reklámmal. Lehet a felülete "iparibb" de mindent tud amit tudnia kell egy modern torrent kliensnek.
Ha Windows 7-et használsz, akkor érdemes váltani Windows 10-re, szokatlan de modern Hardware-re ne telepítsünk már lassan elavuló rendszereket!
[/list]
A másik meg nem feltétlenül értenék együtt azzal, hogy SSD nélkül nem lehet használni a rendszert, nekem is több mint 1 évet ment az asztali gépem egy WD Blue-val, a rendszertöltés volt igazából nagyon lassú, de általában egyszer kapcsoltam be a gépet, szóval igazán nem számított.
A linux jó ötlet lehet, de nagyrészt lemondhatsz a játékokról. Bár van Wine és egyre több játék jelenik meg Linuxra is.
Legolcsóbb 240-es vagy 480-as SSD bele (Kingston UV400/A400 mostanában), CD helyére adapterrel bekonveniálod az eredeti lemezt e öröm e bódottá. 120-ast ne vegyél, az túl kicsi, a 240-es még pár évig elég lesz aztán úgyis cseréled nagyobbra/gyorsabbra.
1-2 éve a HDD egyre inkább (teljesen, véglegesen) alkalmatlan rendszerlemeznek.
Szégyen hogy a gyártóknak még van pofája berakni ilyet gépbe.
Mi már 2 éve kizárólag SSD-vel adunk el gépeket. Gyors, néma, nincs benne mozgó alkatrész, nem romlik el, win-win.
Ezt kb 200-250db eladott SSD után mondom (vegyesen Kingston V300, UV400, A400, HyperX Savage).
Szóval vagy SSD, vagy telepítesz valami Ubuntu féle linuxot, az nem eszi annyira a diszket 😀
HDD 2017-ben kb storage-ba, mentésre jó, másra nem.