Processzorhoz passzoló videókártya

Szerző: TwisT3R, 2017. June 26., téma
Fórum » Asztali PC
Szép napot, lenne egy kérdésem.

CPU: i5-650 3.2GHz
GPU: nVidia GeForce GT 630 2GB
RAM: 8GB

Ez lenne a konfigom. Szeretnék videókártyát újítani a közeljövőben, de nem tudom, hogy milyen passzolna leginkább a konfigomhoz. (bottlenecket akarom elkerülni) Gondolkoztam egy GTX 750 Ti-ban, ami a tomshardware válaszai alapján teljesen megfelelő lenne.

Tudtok jobbat ajánlani, vagy maradjon ez?
Hozzászólások: 387
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
Sziasztok srácok.

6600XT mellé akarok procit venni, a mostani r5 3400g nem valami korrekt megoldás mellé. Cyberpunk mondjuk szepen fut, marmint ugy szepen hogy nem laggolja szét magat, tartja a 40fps-t, de a hogwarts legacy olyanokat dropol hogy kegyetlen.. R5 3600 vagy r5 4500 lenne a jobb választás? Utóbbi olcsóbb kb mindenhol, kérdéses vajon miért.. köszi!
0
0
0
0
💬 28
Viktorinho avatar
@romero35: R5 3600-at venném ezek közül több L3 cache miatt,de már nem sajnálnám azt a +40 eurót R5 5600-ra. Bár nem tudom milyen alaplapod és memóriád van. Bios frissítés nem árt csere előtt.
1
0
0
0
Pokman avatar
@romero35: Pontosan miért is akarod cserélni ? r5 3400g-nek semmi problémája nem lehet egy 6600XT-vel
0
0
0
0
no avatar
@Pokman: Mindenben brutál modon dropol az fps. Csak a procira tudok gondolni, cyberpunk alatt ez ócska teljesítmény fullhdben sima high grafikán a 40fps.. nem egy combos kártya, de yt videók alapján fullhdben azert ennél többet kell tudjon. De leginkább tényleg inkább a brutál fps dropok miatt, olyankor a kép is beakad. Van, hogy 97% kihasználtságon van a kártya, aztán hirtelen leesik pár százalékra.. viszont a vicc az, hogy cyberpunk alatt a proci szinte könyörög az életéért, 80-90%-on pörög mégsincs kép beakadás az fps drop miatt, míg dying light 2, god of war, hogwarts legacy, itt szó szerint gondol egyet, beakad a kép és leesik a gpu kihasználtság, majd a proci kihasználtság felugrik, de mondjuk nem 100%-ra.. nem értem.
0
0
0
0
MC MaRcI avatar
@romero35: Egyszer már lett neked válaszolva erre a kérdésre
Nem volt elég?
0
0
0
0
no avatar
@MC MaRcI: Miért baj az, ha több helyről is kapok erről információt, illetve több helyen is érdeklődök? Tilos? Neked megköszöntem a válaszodat, más véleményére is kíváncsi vagyok, ahány ember annyi vélemény vagy akár tanács. Itt az első példa. Ő úgy véli elégnek kéne lennie hozzá, Te állításod szerint nem elég hozzá, a harmadik ember majd talán mond mást is, lehet csak hibásan van valami beállítva etc.. Ha zavar a 'tudatlanságom' ebben a témában, akkor ne foglalkozz vele, csak szimplán pörgess tovább, hagyd figyelmen kívül. 😀
0
0
0
0
Pokman avatar
@romero35: Milyen és mennyi RAM-od van ?
0
0
0
0
no avatar
@Pokman: 16gb 3200mhz g.skill aegis, 2x 8gb. De 2933MHz-n használom, mert elvileg a proci csak annyit bír. Az alaplap meg msi tomahawk b450 max ii, még nem jutottam el odáig hogy cseréljem a lapot.. engem csak ezek a brutális fps droppok zavarnak, amj miatt a kép is akad, ez zavaró.. én azt hittem ha bottleneck van, akkor csak simán kevesebb az fps, de nem akadozik így. Yt videokban legalábbis nem akadozott, szimplán csak kevés fps volt, mint amennyit a kártya birt volna.
0
0
0
0
Pokman avatar
@romero35: Igen, ez nem valószínű hogy a procid miatt van, 1080p-ben lehet egy kicsi bottleneck játéktól függően, de egyáltalán nem sok, olyan pár % lehet csak. Volt ezelőtt egy másik fajta videókártyád ugyanebben a gépben ?
0
0
0
0
no avatar
@Pokman: Nvidia, de azóta teljes ujrarakás történt és ddu-val szoktam törölni drivert. nem igazán értem már amúgy mi lehet.. még a biost is frissítettem :c
0
0
0
0
Pokman avatar
@romero35: Amikor a windowst újratetted a formáztad az ssd-t (format drive) ?

Tövábbá nézd meg hogy windows beállításoknál a game mode be van-e állítva.

Nézd meg a task manager-ben (feladatkezelő) hogy a Startup Apps (azthiszem indíó alkalmazások magyarul) mik vannak.

Control Panel-ben (vezérőpult) 2 dolgot is megnézhetsz:
-az egyik hogy a Power Option-nél (energiagazálkodás azthiszem magyarul) milyen beállításon van a géped
-a másik hogy a programok eltávolítás menüben nincs-e valamilyen gyanús app feltelepítve

-a feledatkezelő futó alkalmazásai közt is megnézheted ugynezt, valamint a windows beállítások telepített alkalmazások almenüjében is

A következő az hogy az AMD Software beállításait is szépen végignézed. A legfontosabbak a globális játékbeállítások, a játékok saját beállításai és a tuningolásnál hogy nincs-e valami elállítva (vagyis default-e vagy nem).

Nem árt ránézni az AMD chipset driverekre is hogy legfrissebb van-e, Ryzen Masterben megteheted és utána AMD weboldalán keress rá a procidra hogy van-e hozzá új.

Valamint a tápegység is lehet hogy gyenge a gépedhez vagy esetleg meghibásodott, milyened van most ?
0
0
0
0
no avatar
@Pokman: Megnézem majd ezeket, koszi szepen mindent neked! Tápom amúgy egy FSP Hyper K PRO 700W.
0
0
0
0
Pokman avatar
@romero35: Hát őszintén szólva szerintem akkor a tápegységeddel lehet a gond, az nem egy jó márka és maga a modell még abban a nem jó márkában is rossz hírnévnek örvend. Ráadásul nem is mai darab, én a helyedben minnél hamarabb lecserélném még akkor is ha nem azzal van a baj.
0
0
0
0
no avatar
@Pokman: Köszi! Lehet igazad van, nem tudom, csak akkor a cp2077 alatt mjert nem fordul elő ez a gond, érted.. kitudja, cserélni fogom akkor. Nincs valami teszt progi erre amúgy? Mert most vagy cpu-t vagy tápot veszek, egyszerre a kettő most hirtelen nem megy.
0
0
0
0
Puffin avatar
@Pokman: Mi bajod az FSP márkával? Meg a típussal? 3 évnél idősebb nincs szerintem. Ahhoz a konfighoz megfelelő. Maximum 250W-ot ha eszik a gép.
A proci viszont csak 4 magos kevés gyorsítótárral.
A memória mehetne 3200MHz-en, csak be kellene állítani.
0
0
0
0
Pokman avatar
@Puffin: Nem egy jó márka, ennyi, nem első alkalom lenne hogy ez a típus nem bír megbírkózni egy 6000 kártya keltette spikekokkal. Elég pár perc hogy az internetes fórumokon ezt kikeresd.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@Pokman: Az hogy az FSP márka nem jó, nem minden FSP tápra vonatkozik. Igaz amik jók és megfelelőek azoknak az ára is meg van sajnos. Tekintve hogy én 2016-ban vettem az FSP HydroG 650W-os tápom és mai napig bírja az adatlapomon lévő gépet, és akkoriban került 35 rugóba. Ma egy ilyen kaliberű táp ami ennyit kibír FSP-ből már jóval drágább sajnos.
0
0
0
0
Pokman avatar
@reszler112233: Örülök hogy neked nem volt problémád vele, de a tápokat, csak úgy mint minden más úgy rangsorolnak hogy:
1. mindeféle tesztnek alávetik őket és amelyik több teszten teljesít roszzul vagy netán károsodik is közbe
2. egy bizonyos mennyiségből hány lesz probléma mentes és hány nem
.....természetesen nem lehet az összes piacra dobottat ellenőrizni, de így meg lehet mondani hogy áltolánosan mennyire jó egy márka és azon belül a modellek. Persze a top márkák között is kapsz hibás darabot és ugyanúgy kaphatsz egy jót a legrosszabbra értékeltek közül. Az hogy te mit csinálsz a gépeddel a te gondod, de a másikét ha lehet ne égesd le 🤣
A tápok nem valami drága darabok, szóval jobb a biztosabbra menni, vagy ti nem értetek egyet ?
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@Pokman: Azért ha minőségi 650W-os táp és 80+gold minősítést nézel 40 fölött vannak már csak nem csak FSP vonalon ha jól néztem, de a 80+Gold minősítésű tápokra az FSP általában adja a 60 hónap garanciát, tehát annyira rossz nem lehet, igaz ezek általában minimum az említett Hydro sorozat tagjai, de nem az alsó példányai annak sem. Az én 650W-osomban szinte minden olyan védelem benne mint az újakban sőt ha jól néztem utána még több is van benne mint az új Hydro G Pro 650-esben.
0
1
0
0
Puffin avatar
@Pokman: Megértem hogy egy nagyobb kártyával esetleg nem bírna el, de egy 6600xt nagyon max 200W-os tüskéivel nem lehet gondja.
0
0
0
0
no avatar
@Puffin: Tegnap kiprpbaltam rise of the tomb raiderrel, vegig 99%-on ment, 145wattal maximum, a proci kb 40watton ment. De nem volt lag, a fentebb említett játékokban még kevesebbet is fogyasztottak, szóval akkor fixen a cpu okozza azokban a problémát. De nembaj, akkor cpu, psu meg ssd csere is jöhet 😀 egyébként mikor volt egy másik konfigban 6800-am, illetve egy 750w, de valami márkátlan tápom, akkor az játék alatt mindig ujraindította a gépet, mikor nem birta nyomni az energiát.
0
0
0
0
Pokman avatar
@romero35: Csak azt tudom mondani amit a felső kettőnek is és még mindig 90%-ban biztos vagyok benne egy kis kutátast elvégezve hogy a tápod minimum közrejátszik a problémádban. A 6000-res modelleknél a spyke-ok nagyon nagyok tudnak lenni és az a táp ezt nem képes kezelni, ennyi. A 6800-asnak meg semmi problámája nem lehet 750W-al, ott is más volt a probléma. Még egy 6800XT is vígan elvan egy minőségi 650W-os táppal. Látod ? Az hogy ennyi meg annyi W semmit sem jelent.

Én leírtam mindent ami segíthet neked, a többiek meg sem próbálták csak belém kötni tudnak, innen tovább csak rajtad áll mit kezdesz az infórmációkkal.
0
0
0
0
no avatar
@Pokman: Igazad van, fogom cserélni! 750w volt, de mint mondtam, valami minőségtelen gané. Amint váltottam egy corsair RM750x-re ez a probléma megszűnt akkoriban, mármint az ujraindulás. Csak már nincs meg abból a konfigból semmi.
0
0
0
0
Pokman avatar
@Puffin: Itt nem a nagyobb kártyával van a gond, hanem hogy ez a modell nagyon szarul kezeli a spykekokat a tesztek alapján, és bizony a 6600XT már azok közé tartozik amiknél ez nagy gond.
0
0
0
0
no avatar
@Pokman: Mennyiért tudnám meghirdetni kb amúgy szerinted? Ami reális ár, el is kelne.. Az "FSP Hyper K PRO 700W" tápról beszélek. Doboza megvan, 2022.04.26-án vettem 12+48 hónap garanciával.
0
0
0
0
Pokman avatar
@romero35: Feléért mint most az újak mennek szerintem, nem tudom, használt tápegység piacához nem értek
0
0
0
0
no avatar
@Pokman: Vettem egy r5 5600-at végül, megoldódott a probléma. Köszi szépen, cserélek lassan tápot is, ettől meg megválok akkor, keresek valami értelmeset a psu tier listen.
0
0
0
0
Puffin avatar
@romero35: Ha megoldódott a probléma akkor felesleges egyszer a táp csere.
0
0
0
0
no avatar
@Puffin: Mindenhol lehordják ezt a tápot, így nem bízom benne.. inkább most, minthogy baj legyen, illetve 2-3hónap múlva szeretnék új kártyát is majd..
0
0
0
0
no avatar
sziasztok!
intel i5 11400 egy nVidia GeForce RTX3050 8GB komboval nem overkill?
0
0
0
0
💬 3
PoPet avatar
@szasa_spam: Az RTX 3050 mellé minden amit nem szemetesnek hívnak az. Amúgy, hogy érdemben is válaszoljak: kinda jó match hozzá az az i5, de ha még nem vetted meg a 3050-et, véletlenül se tedd. Világi lehúzás azért az elektronikai hulladékért pénzt kérni.
0
0
2
0
Pokman avatar
@szasa_spam: Az Isten szerelmére, nehogy megvedd azt a 3050-nek nevezett fémhulladékot !
0
0
0
0
MC MaRcI avatar
@Pokman: Pedig inkább azt fogja venni mint mondjuk az rx 6600at xd
0
0
0
0
no avatar
Szevasztok! Olyan kérdésem lenne hogy jelenleg ryzen 1800x es gtx 1060 6 gbos kombo van. Jo ez igy egyutt vagy erdemes lenne vamelyiket lecserelni? Csak call of duty2 jatszok es lollal. De lolban az fps 300fix 2 perc mulva pedig beall 140re. Nem vagom, esetleg nem hajtana ki a proci? 🙄
0
0
0
0
💬 1
Pokman avatar
@Ubi1990: Az a kettő nagyon jó kombó, ha cserélni akarsz valamit akkor mehet egy rtx 3060/3070 vagy Radeon 6600/6700/7600 videokártya. De jobb lenne több infó, pl RAM (MHz, GB) és alaplap milyen? Kirakhatsz pár képet is a profilodra a gépedről, az is segítene nekünk.
0
0
0
0
djsiegfried avatar
Sziasztok!

I7 8700K - RTX 3060 12Gb jo parositas lenne vagy nezzek erosebb videokartyat? Ultrawide felbontason jatszok 2560x1080, 60 fps, ultra graf lenne a kituzott cel. Koszonom
0
0
0
0
💬 1
Pokman avatar
@djsiegfried: Ha van rá keret, akkor igen, mehetsz feljebb egészen 7900XT / 4070ti-ig is.
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok nekem egy ryzen 5 3600 am van amihez egy rtx3060 parosul. Gondolkozok a r7 5800x3d re cserelnem a procit erdemes lenne vagy akkor mar a videokartyat is kellene cserelni.
0
0
0
0
💬 2
Pokman avatar
@Csirpa: Nem értem miért kellene a videókártyát cseréljed? Abban igazad van hogy a 3060-hoz elég fölösleges a 3600-at lecserélni mondjuk. Jelenleg csak fölösleges költekezés lenne, ha majd gondolkozol egy 7/6800 XT vagy jobb kártya vételén akkor igen, sokat számítana, de a 3060 mellé én nem látom semmi értelmét.
0
0
0
0
no avatar
@Pokman: Rendben akkor igazabol folosleges cserelnem a processzort.
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok.
Szerintetek egy Ryzen 5900X proci elbír egy RTX4070TI-vel, vagy kevés hozzá?
0
0
0
0
💬 2
Pokman avatar
@Dombi0623: Bőven. 5900X-nek csak a 7900XTX, 4080, 4090 lehetne gond de az is csak 1080p-ben. 1440p és 4k felbontáson bármivel elbír az 5900X
2
0
0
0
no avatar
Sziasztok. Nagyon sok videót néztem, sok fórumot olvasgattam nagyon nehezen tudok dönteni. (Angol fórumok) most kíváncsi lennék a magyar játékosok véleményére is. Videokártyát szeretnék venni. A kiszemelt kártya Rtx 4070 Asus tuf oc edition. 1080 P ben játszom és olvasgattam, nézelődtem és azt láttam hogy a procim nagyon nagyon kevés lesz neki ( angolok írták) tesztben nem láttam tragikusnak a helyzetet. Ryzen 5 5600x processzorrol lenne szó. Kinek mi a véleménye? Fejtsd ki nyugodtan kérlek ne 1-2 szóban mond el, kíváncsi vagyok mindenki véleményére, minél több annál jobb. Miért lenne jó választás? Miért lenne rossz választás? Ugye a bottleneck a gépnek nem árt, csak nem lesz kihasználva teljesen a kártya igaz ? Köszönöm mindenkinek! :)
0
0
0
0
💬 12
PoPet avatar
@Classic Zoe: Tuti, hogy inkább a 7800XT-t venném helyette, lassan megjelenik, bár a proci ahhoz is kevés 1080p-n. Vagyis a kártya overkill arra a felbontásra, még egy 6700-6800XT-vel is vígan ellenél azon a felbontáson, és maradna 50-100 ezred kb bármi másra. Az 5600 még a 6700XT mellé is határeset 1080p-n, pl R6-ban 80%-on van kihasználva, igaz 300+ FPS így is van.
0
0
0
0
no avatar
@PoPet: 5600x es a proci. Néztem teszteket + sokan mondják hogy a resolution scalet állítsam majd fel qhd-ig és ki fogja hajtani.
0
0
0
0
PoPet avatar
@Classic Zoe: 5600-5600X nagy különbség nincs, húzva az 5600 (mint nálam) eléri a gyári X-et. FHD-ra 6700XT-nél erősebb kártya amellé a proci mellé felesleges mert nem lesz kihajtva. Persze ha később raksz bele jobb procit, mehet. De bottleneck biztos lesz, és ha a CPU pörög 100%-on nonstop, az sokkkal rosszabb, mintha a GPU tenné (lagolhatnak a hangok, háttérben futó alkalmazások meghalnak stb).
0
0
0
0
no avatar
@PoPet: Rx. 6750 xt volt. Azzal tökéletesen futott 1080p ben. Viszont az rtx 4070 ugye sokkal erősebb.de ahogy tesztekben láttam nem volt nagy probléma. Csak aggasztott a dolog azért is kérdeztem meg. Néztem tesztet rtx 3090 et is kihajtott az R5 5600x. Sok különbség nincs a 3090-4070 között
0
0
0
0
Pokman avatar
@Classic Zoe: 6750XT és 4070 között amúgy nincs sokkal nagyobb különbség, sőt, sokan nem is ajánlják ezt a váltást.
0
0
0
0
no avatar
@Pokman: Csak váltani akarok nvidiara ki próbálni. Meg ugye az új gyártmány és azért gondoltam arra :) azért kerdezoskodok ennyit hogy mindenki mondja el a véleményét. Meg ugye szerintem az elég időtálló kártya lenne.
0
0
0
0
Pokman avatar
@Classic Zoe: időtálló kártya egy 16GB VRAM-os lenne, egyértelműen nem a 4070. Ha csak emiatt akarsz váltani akkor nagyon, de nagyon ajánlom hogy inkább várd meg a kövi generációt.
0
0
0
0
no avatar
@Pokman: Az rx 6750 xt-t tökéletesen kihajtotta. Viszont smart acces memoryval ment, ami elvileg nagyon jó az amd nal
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@Classic Zoe: Nem azért de RTX 4070 es nem éppen full HD kártya. Szerintem 4070Ti érsemes venned. 5600X maradhat és monitort cseréld 144hz es 1440p re.
0
0
0
0
no avatar
@MaximumGame: Már megvettem 1 hónapja az rtx 4070 et. Full hd-n játszom. God Of War ultra+ 100% os kihasználtság, A Plague tale 1, 200% resolution scale 100% os kihasználtság, A Plague tale 2, 100% os kihasználtság Ultra+, 130-180 fpsel max grafikán. Eddig minden játék probléma mentesen fut. Red dead redemption 2, resident evil village, resident evil 2 remake. 100% kihasználtság, Tökéletesen kihajtja a ryzen 5 5600x :)
1
0
0
0
no avatar
@Classic Zoe: Nagyon sokan mondták nekem is, hogy nem igazán elég 1080p-be egy 7800 XT mellé, de ugyanígy vagyok vele, mint te. Talán 1-2 játéknál vettem észre, hogy nem volt teljesen kihajtva a kártya, de összességében azért az 5600x ezekhez még bőven jó 😁
0
0
0
0
no avatar
@MagyarGoku: Nekem eddig, amiken teszteltem, teljesen kihajtotta 100% ra probléma mentesen :D
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok én egy olyan kérdeés miatt kerestem meg ezt a fórumot, amire ezer ember, ezer féle képpen válaszol.

egy GTX 1080Ti mellé milyen az ideális processzor? i7-5960x kevés :/
0
0
0
0
💬 12
Pokman avatar
@Bilizel: az i7-5960x nem kéne kevés legyen egy 1080ti-hez mondjuk
0
0
0
0
no avatar
@Bilizel: az a proci meg a 2080Ti-nek is böven eleg :D
0
0
0
0
no avatar
@FightforWin94: pedig nem pörög 100%on, játékok/tesztek... furmark alartt sem.
0
0
0
0
no avatar
@Bilizel: pedig akkor is eleg kell neki hogy legyen ;) akkor ott valami mas gond van ;)
0
0
0
0
no avatar
@FightforWin94: Ötletem sincs mi lehet a baj... a tépegyseég biztosan jó

deee nem akarok procit cserélni a közeljövőben, csak érdekel.
Egészen a 3770Któl i5-9gen csúcsáig hallottam már mindent, még mindig tág a kör.. szűkíteni kéne.

igazából a topik helyett egy szavazás lett volna a legjobb
0
0
0
0
Pokman avatar
@Bilizel: Mi nem pörög 100%-on?
0
0
0
0
no avatar
@Pokman: a 1080Ti 95-96 a max. 97%-ot még nem láttam
és a proci se terheli meg magát... pl: gta V: minden maxon, fullHD-ba, 20-30%
0
0
0
0
Pokman avatar
@Bilizel: Akkor az egyáltalán nem bottleneck. Bottleneck akkor ha a procid 100% a videokártyád meg 70% alatt van.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@Bilizel: Pedig elégnek kéne lenni a procinak az 1080TI-hoz. Nem írtál felbontást, de FHD és 1440p-n is elég hozzá.

[LINK]

[LINK]

Az viszont meglepett mikor rákerestem az én procim ami most van hozza a az i7-5960x szintet sőt meg is előzi azt. Ez erősíti bennem azt hogy évekig nemigen kell még leváltani. Főleg hogy 1440p-n viszi szépen azt ami nekem kell a 3070 társaságában.
0
0
0
0
Pokman avatar
@reszler112233: Ráadásul a bottleneck kalkulátor nem teljesen hiteles, mivel a lehető legrosszab eshetőséget nézi ami kb minden 1000 játékból 1. Hogy mondjak egy példát, az 5800X3D-re ami még a 4090-et is bottleneck nélkül kihajtja 1440p és 4k-ban azt írja hogy 4070ti-vel 30% bottleneck, pedig még 4090-el is csak 1080p-ben van olyan 15% reálisan.
0
0
0
0
no avatar
@Pokman: úgynézki megoldódott a probléma.
vettem egy 21:9-es monitort, ami 2560X1080-as felbontást tud és a 1080Ti pörög rendesen, és az 5960x is jobban megerölteti magát
szóval a monitorcsere felturbózta a gépet. Starfield High-on jól fut. maxon 45-50fps-t produkál
0
0
0
0
no avatar
@reszler112233: ez egy új gép nekem, amit video kártya nélkül vettem. és a 1080Ti-t külön. kis ideig használtam használtam egy RX580-al, nem volt ilyen probléma. proci meg se moccant, vga meg 100-on
0
0
0
0
sokeszter avatar
Hali, van egy I5 8400 2.8 ghz procim, jelenleg gtx 1660 6gb videokarim van , de szeretnék egy RTX-es kártyát venni, milyen passzolna hozzá? Játékra kellene. 1080p szoktam játszani. Gondolkodtam váltáson is, i7 8700 3.2 ghz + mellé egy RTX 3060 12 gb kari. Tudnátok segíteni mit válasszak? Vagy más konfig ajánlás? Köszi előre is. Ezekkel játszom: COD MW2 , Cyberpunk 2077, Forza horizon 5
0
0
0
0
💬 3
GodSie avatar
@sokeszter: Jó lenne mellé :)
0
0
0
0
PoPet avatar
@sokeszter: A 8400 tuti nem pörgeti ki 1080p-n rendesen. Ilyen 5-15%-ot hagysz benne a 3060-ban, de a rosszabb inkább az, hogy ha a proci ilyen 80-90-100% körül megy, előjöhetnek más hibák, főleg a 90-100% közötti terhelésen. Pl bezáródó háttérben futó alkalmazások, szaggató hang stb. Sokat én már nem ölnék abba a gépbe. túl régi platform.

3060 12GB ~120k (amúgy is szar vétel) + használtan i7 8700 vagy i5 9600 ~40k, az már egy fél új config ára. Ha eladnád a mostanid kb meg is lenne egy új, sokkal jobb config ára, mondjuk 5600-al meg 6700XT-vel, az olyan 300-320-ból kijön. (Igaz AM4, de később ha kell még ott az 5800X3D upgradenek)

Ryzen 5 5600 - 50k
Seasonic B12 BC-650W - 28k
32GB 3200-as ram - 30k
ASRock B450 Steel Legend - 36k
Intel 670P 1TB M.2 - 17k
Deepcool Matrexx 55 - 20k
6700 XT - 138k

Össz olyan 320k körül van, szóval ha eltudod legalább 160-ért passzolni a mostani configod, kb meg is van, és sokkal jobb lenne mintha a mostanid foltozgatnád használt procival meg a lehúzás fogalmát kimerítő 3060-al.
0
0
0
0
sokeszter avatar
@PoPet: szia, köszi a segítséget, és a konfigot, gondolkodom rajta.
0
0
0
0
Roka1994 avatar
Sziasztok egy kérdést szeretnék felteni procceszor hiányában meik a jobb processzor athlon II 945 amd , vagy a amd A10-6800K APU ?? MEG MÉG ANYIT hogy aa gépem 2x magost ir de valahol négyet ismer fel 4 magot .. kőszőnőm előre is a válaszokat
0
0
0
0
💬 3
Pokman avatar
@Roka1994: ez még mindig kérdés ? csak mert látom választ nem kaptál
0
0
0
0
Roka1994 avatar
@Pokman: szia igen kérdés lenne :)
0
0
0
0
Pokman avatar
@Roka1994: A10-es hangyányival jobb, a géped meg azért ír 4 magot, bár nem tudom hol nézed, de legtöbbször ott azt mutatja a gép hogy 1 mag hány feladatot képes ellátni. És 1 mag 2-őt tud, szóval azt tévesztheti össze a géped, mert 2 mag 4 feladatot tud ellátni és ezért van hogy néha 4-et mutat
0
0
0
0
Sweetwater avatar
Sziasztok. Egy RX 580 8GB-hoz milyen processzort tudnátok ajánlani? Mindegy hogy AMD vagy Intel és a pénz sem számít.
0
0
0
0
💬 1
MC MaRcI avatar
@Sweetwater: Ha a pénz nem számít vegyél egy új generációs i5-öt vagy minimum egy ryzen 5 5600x et
Később tudsz jobb videokártyara váltani
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy ha van egy I5-7500-as processzorom ahoz mennyire passzolna illetve mennyire húznák egymást egy GTX 1630Gb-os videókártyával? Ha valaki tud ehez hozzáfűzni valamit, azt nagyon megköszönném! (Egyéb specifikáció: 16Gb DDR4-es RAM)
0
0
0
0
💬 5
Yezi_ avatar
@B3RTRAM: A 1630 egy vicc, ha újonnan tervezed venni akkor azonos áron egy RX 6400 sokkal jobb vétel, picit drágábban pedig már van RX 6500 XT és GTX 1650 is.
0
0
0
0
no avatar
@Yezi_: Köszönöm szépen! Meg fogom nézni őket!
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@B3RTRAM: Kiegészíteném a listát ha a használt piac is játszik.
A processzor mellé használtan jó lehet egy GTX1060 6GB, vagy esetleg egy 1070-es. Ezeket még el kellene vigye FHD felbontáson a processzornak.
0
0
0
0
no avatar
@reszler112233: Értem, de nem tervezek rengeteg rákölteni, ezért néztem ekkora árkategóriában mint a 1630-as. A GTX1060 már nem az én pénztárcámhoz illik... De köszönöm a segítséget!
0
0
0
0
reszler112233 avatar
@B3RTRAM: Mekkora a keret rá? Azt tudva lehet kapnál konkrétabb választ is. Egyébként 1060 kb 40 ezer forint körül már kapható ha jól néztem. Igaz amit linkelek az 50, de annyit még megérhet. (Van egy ilyenem tartalékba eltéve, tehát tudom mire képes.)

[LINK]
0
0
0
0
MC MaRcI avatar
Haverom rtx 3080at vesz
Mennyire fogja szerintetek vissza egy i7 6700k 2k-4k felbontasban?
0
0
0
0
💬 4
zsolo avatar
@MC MaRcI: Bottleneck kalkulátor szerint 2k-ban 40% lenne a bottleneck, 4K-ban meg 13%, úgy hogy szeintem nyugodtan cserélhet procit is!
0
0
0
0
MC MaRcI avatar
@zsolo: Mondtam neki én is hogy tuti vissza fogja fogni
De azért 2k 40 százalék az nagyon sok
0
0
0
0
zsolo avatar
@MC MaRcI: Hát arra ne is használja,4k jobb lenne, csak nem tudom a kártya bírni fogja e...
0
0
0
0
MC MaRcI avatar
@zsolo: Hát ez már legyen az ő baja xd
Köszi szépen a segítséget
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok!
A véleményeteket szeretném kérni, hogy egy AMD ryzen 7 5700x proci mellé milyen videókártyát érdemes beszerezni, amit ki tud hajtani a proci. A videókártya vételára nem szempont, csak a processzor teljesítményének függvényében vagyok kíváncsi a véleményekre és nem ár/érték arányban. Illetve jobb e mellé egy AMD GPU vagy Nvidia?
A megértést, türelmet és a segítségeteket ezúton előre is köszönöm!☺️
0
0
0
0
💬 2
Yezi_ avatar
@HUNRONIN: Ha csak nem vagy valami kompetitív FPS huszár, akkor mehet kb. bármi, amit enged a pénztárca. Reális körülmények között aligha kell tartani a CPU limittől.
0
0
0
0
Pokman avatar
@HUNRONIN: Hát elég késői válasz és valószínűleg már megvetted, de azoknak akik esetleg ezt visszanézik mondom, hogy 1440p és 4k-hoz bármilyen kártyát választhatsz mellé reálisan és AMD-t ajánlanék a SAM használata miatt.
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok!

Videókártya vásárlás előtt szeretném kikérni a véleményéket, hogy a meglévő konfigurációhoz milyen vga-t ajánlanátok, hogy még ne legyen CPU Bottleneck.

Konfig:

Asrock B560 Steel Legend P2.2
Intel Core I5 11400F (85 wattos limit mellett van használva)
G.Skill Aegis 2x8 GB 3200 MHZ XMP CL16
650 Watt FSP PSU

Jelenleg 1080P-re lesz használva, a későbbiekben talán 1440P.
(Komolyabb AAA címeket megcélozva, Single játékokhoz leginkább, és 60 FPS)

Anyagi része nem igazán foglalkoztat, inkább a technikai oldala, zöld és piros oldalon mi az ami a legjobb párosítás ehhez a konfigurációhoz.

Válaszokat és tapasztalatokat előre is nagyon köszönöm! 🙏
Szép Napot! 😉
0
0
0
0
💬 23
zsolo avatar
@Thunderlirle: Full HD-hoz pl RTX 3060 12GB, vagy Radeon 6600XT
1440p-hez pl: RTX 3060 Ti, vagy esetleg 3070, de annál már 15% bottlenecked lenne, vagy Radeon 6700XT
0
0
0
0
no avatar
@zsolo: Köszönöm a gyors választ! 🙂

És még egy kérdés:

Ha esetleg egy ilyen konfig mellé vásárolok egy 3080-at 1080p-re, de nekem csak 60 FPS-re van szükségem, akkor is előfordulhat CPU szűk keresztmetszet a későbbiekben, játékok esetén amik feltételezem számításigényesebb játékok lesznek? Tehát ha maradok 1080p-nél, akkor is előfordulhat hogy a 60 FPS-t nem tudja kifacsarni a GPU-ból, és a GPU nem dolgozik 100 %-on? Lehet nem jól teszem fel a kérdést, de remélem meg lehet érteni mit szeretnék kérdezni. Hosszú távon, előbb vagy utóbb ki lesz e használva ezen a felbontáson teljes mértékben a gpu, tervezhetek e előre így?
0
0
0
0
zsolo avatar
@Thunderlirle: Áhhh azt ne, 3080-at 1080p-hez az öngyilkosság, procid nagyon nem hajtaná ki! Azt a kártyát nem 1080p-re tervezték! Közel 50%-os bottlenecked lenne! Legjobb választás egy 3060 12GB vagy a 6600XT lenne neked 1080p-hez szerintem!
0
0
0
0
no avatar
@zsolo: Akkor hosszútávon sincs értelme azt mondod.
Rendben, akkor maradok a 3070-nél.

Köszönöm szépen! 🙂
0
0
0
0
zsolo avatar
@Thunderlirle: Ha nem akarsz nagyobb felbontásban játszani majd akkor a 3070 is sok lesz!
0
0
0
0
no avatar
@zsolo: Ha így lesz, akkor esetleg váltok i7 11700-re, vagy veszek egy nagyobb monitort és akkor nagyobb felbontáson használom. Vacilálok a 3060 Ti és a 3070 között, melyiket érné meg jobban, a 3060-nál pedig csábító a több vram.
0
0
0
0
zsolo avatar
@Thunderlirle: Ha pár hónap múlva válasz nagyobb felbontásra akkor vegyél 3070-et, a 3060ti és a 3070 között nincs sok különbség, de a 3070 kicsit gyorsabb azért, ár érték arányban viszont szerintem a 3060ti jobban megéri!
0
0
0
0
no avatar
@zsolo: Most már a monitorokat nézem, akkor lehet a 3070 és egy 27-es WQHD monitor lesz. :)
0
0
0
0
zsolo avatar
@Thunderlirle: Az úgy jó választás! :D Itt van hozzá egy nagyon jó monitor, minden megvan benne ami kell! Tudsz hozzá kérni kalibrálást, pixelgaranciát!

[LINK]
0
0
0
0
no avatar
@zsolo: Szuper vagy, köszönöm! Annak idején a 24-es Acer Nitro XV240YP monitort a fiamnak is innen vettük, 5 év garanciával, nagyon jó választás volt, OC-val tudja a 165 hz-et. :)
0
0
0
0
zsolo avatar
@Thunderlirle: Ha most vennék én is ezt venném 😄
0
0
0
0
no avatar
@zsolo: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
zsolo avatar
Ár érték arányban igen!
0
0
0
0
no avatar
@zsolo: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
zsolo avatar
Elvileg minimális bottleneck lenne neki!
0
0
0
0
no avatar
@zsolo: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
zsolo avatar
Ha lehetne húzni a procin akkor még lehet jó is lenne 😄
0
0
0
0
no avatar
@Thunderlirle: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
Szia! Köszönöm, figyelembe veszem amit mondasz.
Bíztam benne, hogy akár egy 3080-at is emellé a cpu mellé tehetnék, de úgy látom hogy sok értelme nem lenne, legalábbis az általam használt felbontáson nem. Ami a 3070 mellett szólna, a több Tensor és RT mag talán. Nekem csak egy dolog nem világos, mert annyi tesztet megnéztem már a youtube-on, de tudom nagy része csak kamu sajnos, hogy ha hosszú távra tervezel egy erősebb gpu-val, és úgy gondoltam ez a cpu elég lenne egy 3080-hoz is, akár 1080p-ben is, az idővel egyre gpu igényesebb játékok esetén is lenne cpu Bottleneck? Mert úgy gondolnám, ha egy játék alatt, most még lenne 50 % cpu és 50% gpu kihasználtság, és ugye a felbontás növelésével ez az erány úgy alakulna hogy pl. 30% cpu és 75% gpu, akkor ezen a felbontáson is (1080p) egyszer eljut odáig a dolog, hogy inkább a vga kell majd a játéknak, és akkor 1080p-n még meg lesz a 60 FPS-em amire nekem maximálisan szükségem van. Tehát ha most nem is látjuk értelmét egy 3080-nak, vagy 3070-nek, idővel indokolt lesz 1080P-nél is és ez a cpu még akkor meg fog felelni hogy 60 fps-sel fussanak az újabb címek.

Mondom, elnézést ha nem tudom jól feltenni a kérdést, csak megpróbálom.
0
0
0
0
no avatar
@Thunderlirle: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
Érdekel, hogy mi az oka ennek, mi okozza ezt a jelenséget ha a technológia ugyanaz (RTX 30-as széria)? Miért tud droppolni, vagy microplaggolni, attól mert a gpu erősebb mint a cpu? Hol van a hiba a gépezetben, mi a gond? Fel nem tudom fogni, szeretnék tisztában lenni ezzel, és úgy gondoltam, hogy egy 11.-genes cpu val már akár évekre is tervezhetek előre, akár 1080P-nél is, mikor látom hogy régebbi cpuval is használnak pl. 3080 Ti-t is. Alig 1 éves processzor, 6 mag 12 szál, és nem elég egy idősebb 30-as szériás vga-hoz? Akkor 1-2 évente platform csere kellene, mert jöttek a 40-es vga-k?
0
0
0
0
no avatar
@Thunderlirle: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
A 3080 esetében írtam, ha azzal is 1080p-re terveznék sok évre :)
0
0
0
0
no avatar
@Thunderlirle: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
De hiszek neked, nem azt mondom, hanem hogy nem értem miért van ez, hogy egy elég erős és viszonylag új processzor mellé nem választhatok egy ilyen VGA-t, mint a 3080, technikai oldalról nem értem.

Most nincs, de mi lesz 4-5 év múlva? Érted mire gondolok? Amikor még a processzorom elég lesz, de a 3060-n már 4 év múlva abszolút nem, pl. Dying Light 2 egyébként, az éppen megvan 60 fps 1080p-n.

De annyit értek, hogy legyen a szűk keresztmetszet a GPU, és a processzor várakozzon inkább a gpu adatra, mint fordítva.

Igen, a hülye videók...én is így vagyok vele már. :D
0
0
0
0
no avatar
@Thunderlirle: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
Akkor azt mondod, a bottleneck kalkulátor reálisabb dolgot mutat ha ilyesmire vagyok kíváncsi? Igen, értem amit mondasz. Akkor most mivel már egy ideje szórakozok ezzel, és kezdek begolyózni, maradok a 3060 Ti-nél, vagy a pirosak oldalán a 6600/6650 Xt-nél. Aztán egy másik monitort akkor, ha 1440p-re ezt ajánlottátok :) Köszönöm szépen a segítséget tényleg! 🙏😏
1
0
0
0
no avatar
@Thunderlirle: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
Rendben! Köszi szépen mégegyszer neked is! :) Minden jót, sziasztok!
Kellemes ünnepeket előre!
1
0
0
0
reszler112233 avatar
Én csak most néztem meg évek után ezt a kalkulátort, de azt hiszem 2016-ban jó párost raktam össze a még mostani i5 6600 és a GTX1060-al. De hétvégére főleg lesz ami meghajtsa a kártyát mert rendelés alatt egy i5 12600, viszont a VGA még maradni fog egy darabig.
0
0
0
0
no avatar
@Thunderlirle: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
Igen értem, de ez miért van?
0
0
0
0
no avatar
@Thunderlirle: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
Az világos, de akkor mit kellene vennem, ha mondjuk 1080P-n szeretnék még 5 évig játszani mondjuk közhellyel full grafikán? Mi a megfelelő párosítás?
0
0
0
0
Milfhunter avatar
Sziasztok! Ryzen 5 3600 processzor meg birkózik egy rx 6800 xt kártyával 2560x1440 felbontásban? Tapasztalatokat szívesen meg hallgatok. Köszönöm! 🙏
0
0
0
0
💬 3
zelcsi avatar
@Milfhunter: Szia! Abban a felbontásban igen!
0
0
0
0
V1VOnX avatar
@Milfhunter: Szia!
Nos bottleneck-ed lesz néhol sajnos. Tapasztalatból írom. Egy 3080 mellé párosítottam még 2020-ban, és Cyberpunk és pár AAA cím alatt visszafogta a kártyát 1440p felbontásban. Kicseréltem anno 5800x-re egyből maximum kihasználtság. A 6800XT meg mint tudjuk jelen pillanatban erősebb raszter teljesítményben, mint a 3080.
Hacsak nem akarsz monitort vagy procit cserélni, és ragaszkodsz a kártyához javaslom, hogy használd a skálázást, hogy a bottleneck faktort kiiktasd. :)
1
0
0
0
no avatar
@Milfhunter: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
Puffin avatar
Igazad van. Anno 4790K mellé vettem GTX1080-at és kevesebb fps-em lett mint előtte 1060-al, BF1-ben. 😣
0
0
0
0
CuRi avatar
Hali

A Ryzen 5 1600X-em lassan megérik a cserére. Jelenleg egy GTX 1660 Super muzsikál mellette. Próbáltam összehasonlításokat találni, de nem igazán jártam sikerrel, szóval a kérdésem az lenne, hogy szerintetek, ha beújitok egy Ryzen 5 5500-ra, akkor nagyjából mekkora teljesítménynövekedésre számíthatok akár átlag FPS számban, akár százalékosan kifejezve FullHD felbontáson? A videókártya maradna.
0
0
0
0
💬 1
zelcsi avatar
@CuRi: Persze megéri cserélni mert lesz ahol 30-40%-al több fps-ed lesz!
0
0
0
0
roba1996 avatar
Sziasztok olyan kérdésem lenne, hogy ryzen 5 3600x procihoz melyik videokártyát ajánlanátok amit a proci is kitud hajtani ?3 kártya közül választanék: rtx3060, rtx3060ti,rx 6650xt?
0
0
0
0
Schwin94 avatar
Ryzen 5 5600x hez az R9 380 kevés, szóval mire kellene lecserélnem? Piros és zöld oldalon?
600W táp
Full HD ban esetleg késöbb, nagyobb felbontás.
RX 6600 xt ? Más lehetőségek, fel / le?
0
0
0
0
💬 2
X9K338DA avatar
@Schwin94: 6650XT? Általában kb. ugyanannyiba kerül.

A zöld oldalon ezek a kártyák teljesítményben félúton vannak az RTX3060 és 3060Ti között. Ha találsz az utóbbiból versenyképes áron, akkor az is jó, a sima 3060-at viszont összeárazzák az RX-ekkel. Csak akkor éri meg, ha nagyon fontos a ray tracing teljesítmény.
0
0
0
0
Schwin94 avatar
@X9K338DA: Az RT-t leszámítva, hasonló árban jobb az AMD, vagy rosszul tudom ? Ilyen szempontból inkább a piros oldalon vagyok. Az áruk teljesítmény arányában kedvezőbb.
0
0
0
0
MC MaRcI avatar
Barátnőm gépébe athlon x3 proci van
Milyen kártyát kéne mellé tenni retro cimekhez?
Gtx 960al helye közel megbirkozna?
Vagy r9 270x?
0
0
0
0
💬 3
visor261 avatar
@MC MaRcI: r9 270x retro cimekhez? ha nem akarod max beállításokkal még a 2022-es címeket is simán viszi nekem, ott inkább a proci lesz ami visszafogja a dolgokat... nekem inkább volt az fx 8230/i5 2500-al bajom ami visszafogta a dolgokat...
0
0
0
0
MC MaRcI avatar
@visor261: Igen retro cimekhez
2010-től lefelé kB
0
0
0
0
X9K338DA avatar
@MC MaRcI: Az Athlon X3 mellé maximum R7-250X vagy GTX650. Fölötte szerintem mindent bottleneckel. 2010 előtti címekben viszont a Crysis kivételével még így is meg kellene lennie mindenben a stabil 60fps-nek.

Ha viszont 2005 előttre merészkedsz velük, ott már előfordulhatnak gondok/bugok néhány játéknál a túl modern videokártya miatt.
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok
I5-7400 proci mellé egy rtx3060 12gb mennyire használható?
0
0
0
0
💬 4
MC MaRcI avatar
@Asickx: Fhd felbontason iszonyatosan vissza fogja fogni a processzor a videokártyát
Sőt még 2kban is
Az a proci nagyon gyenge ahhoz a kártyához sőt a mai játékokhoz is szerény véleményem szerint
0
0
0
0
no avatar
@MC MaRcI: Köszönöm szépen az infót :)
Majd tervbe van proci csere is
0
0
0
0
MrPAYER avatar
@Asickx: Nekem volt egy 6500 anno GTX 1070 mellett, hamar kukáztam mert plafon 90%-on ment a kártya ha olyan volt éppen a játék de inkább <90 az esetek nagyrészében. 7500 kb. ugyanaz csak egy pici refresh, 3060 nagyon overkill neki. A 4/4 mag pedig önmagában karcsú, még azt sem mondhatom, hogy bottlenecked lesz mert odáig nem jutsz el idézőjelesen, hogy létrejöjjön a szűk keresztmetszet mert az FPS pumpáláson kívűl sok más egyéb elsődleges feladatot sem tud ellátni.
0
0
0
0
no avatar
@MrPAYER: Értem.
Esetleg tudnátok ajánlani procit ami megfelelő lenne számomra?
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 2
Puffin avatar
Ha nem akarsz lapot is cserélni akkor i9 9900 segíthet. De nem lenne rossz ha tudnánk a gép paramétereit, meg mivel játszol.
0
0
0
0
no avatar
@Puffin: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
Puffin avatar
Maradj a 9900-nál akkor szerintem.
0
0
0
0
roba1996 avatar
Sziasztok szerintetek mennyire passzol egy Ryzen 5 5600-hoz egy SAPPHIRE Radeon RX 6650 XT PULSE 8GB videokártya?
0
0
0
0
💬 2
Puffin avatar
@roba1996: Teljesen jó. Mehetne erősebb is.
0
0
0
0
roba1996 avatar
@Puffin: Köszönöm szépen a segítséged.
Egyenlőre ezzel a párossal megleszek egy darabig 😀
0
0
0
0
Buddha avatar
Szép Napot.Micro laggal mit lehet kezdeni?
0
0
0
0
💬 1
Patrikkk avatar
@Buddha: Bottleneck van valszeg,a cpu vissza fogja a kártyát.
0
0
0
0
MrPAYER avatar
Hali. Ezt a topicot találtam a legalkalmasabbnak megvitatni ezt, tényleg kíváncsi vagyok a véleményetekre mert vannak itt nálam sokkal okosabbak és érdekelnének a vélemények.

Szóval a minap történt, hogy egy külföldi yt tech csatorna alatt a kommentek között elkezdtek veszekedni az emberek a "bottleneck"-ről. Igazából értem, hogy hogyan működik ez a jelenség de viszont azt nem értem, hogy miért tulajdonítanak neki ekkora jelentőséget.

Történt az, hogy van egy srác, akinek i9 11900-a van (nekem is az van ezért is érdekel a dolog főképp) és mellé egy RTX 3080Ti. 1080p 100hz monitoron játszik és szét lett szedve a bottleneck miatt meg, hogy minek vett ilyen erős kártyát ilyen "alacsony" felbontáshoz. Nos én megnéztem pár tesztet ezzel a procival és kártyával, hogy mit teljesít különböző beállításokon. RDR2 Ultra Preset | 1080p - avg. 130 fps | 2k - avg. 110 fps | 4k - avg. 85 fps.... Oké, Full HD-n létrejön a szűk keresztmetszet, de akkor is több FPS van, na de akkor mi a probléma? Én ezt nem értem. CPU usage nálam mindig ilyen 5-35% között mozog a játékok alatt de a 35-höz már valami nagyon epic 1000vs1000 AI kell TW:Warhammer III-ban, a kártya pedig kivétel nélkül minden gamma alatt 95-100% usage. Rendben nekem csak egy 1070 van de hát akárhogy nézem a benchmarkokat a legújabb játékok alatt ugyanez a proci egy 3080Ti-vel is, szintén 1080p, a proci plafon 50%, a kártya ugyanúgy maxon pörög, 4k-ban pedig egy kb. -10% CPU kihasználtság, ami igazából mindegy mert így sincs a kapacitás fele se kihajtva... vagy azon a kb. 5 év múlva esetleg fontos, de jelenleg az éterben eltűnő, alapból kihasználatlan 10% elpocsékolása miatt sírnak? Én csak annyit látok ebből az egészből, hogy 1080p több FPS, még pár százalékos mesterséges felskálázás mellett is (resolution scale) ami már az élek élességében szinte hozza a natív 2k látványvilágát.
0
0
0
0
💬 3
Bronson avatar
@MrPAYER: Kicsit komplikaltabb, mint hogy 30%-on megy a proci 1080 alatt, nem feltetlen jelenti hogy ki is hasznalja, a szuk keresztmetszet mindig jelen lesz, nincs tokeletes kombo. A legegyszerubb kikuszobolni ha magasabb felbontason jatszol, igy a GPU lesz az egyeduli szuk keresztmetszet idealis helzetben. En 2022-ben mar nem mennek 1080 felbontasra, hacsak nem kell a 360+fps/hz versenyszeru CSGO-hoz vagy hasonlo. 1080 alatt mindegy milyen eros a proci, egy eros kartya mellett parositva az lesz a szuk keresztmetszet kivetel nelkul
2
0
0
0
MrPAYER avatar
@Bronson: Köszi a választ! Akkor ezek alapján megfogalmazódik bennem még egy kérdés, hogy egyáltalán van e értelme foglalkozni a bottleneckel? A srác példájából kiindulva, 1080p 100Hz, no g/freesnyc, azaz marad a v-sync ami tudjuk ha az fps a kijelző hz kapacitása alá esik akkor feleződik. Fenti RDR2-es példából kiindulva, 1080p avg. 130 FPS-el ritkábban fog előfordulni a 100 frame alá kerülés és az ezzel együttjáró beröccenés mint bármelyik magasabb felbontáson. Szóval én a magasabb felbontásnak szűk keresztmetszet ide vagy oda csak úgy látom értelmét ha freesync/g-sync monitorod van, amúgymeg jobb az 1080p mert kisebb az esély jóval az FPS feleződésre.
0
0
0
0
no avatar
@MrPAYER: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
MrPAYER avatar
Köszi mégegyszer! Akkor a hamarosan érkező új kártya mellé nézek majd egy adaptív szinkronos monitort is és váltok 2k-ra. 😁
0
0
0
0
XfighterX avatar
hellósztok egy i3-12100ashoz választanék egy videókártyát 100ezer forintig. valami tippet kérnék, természetesen játékra is alkalmas kártyát vennék.
0
0
0
0
💬 6
MC MaRcI avatar
@XfighterX: Bármit mellé tehetsz elvisz az egy 3080at is 2k-4k felbontasban
0
0
0
0
MrPAYER avatar
@XfighterX: 100 ropiért nem kapsz olyan erős kártyát amit ne tudna csutkán pörgetni 1080p-ben, 2-4k-ról meg nem is beszélve.

Ennyiből én egy használt 1070-et vennék, de ha félsz a korosodó szériától akkor a 1660S sem rossz választás. Új, bontatlan kártya sajnos nem fog ekkora keretből kitelni.
0
0
0
0
Payphoner avatar
@MrPAYER: 1660S az nemrossz kb 1070 szint!
0
0
0
0
MrPAYER avatar
@Payphoner: Igen-igen, ezért írtam, csak kevesebb a VRAM ami ha magasabb felbontásra váltana okozhat némi problémát, de tökéletes választás az is 1080p-re.
0
0
0
0
XfighterX avatar
@MrPAYER: Nem felek egyatalan a korosodo kartyaktol az elozo vidikartyam is 10evig birta😂 igazabol amelyik jo arban lesz azt veszem 1070 vagy pedig 1660 kozott lesz a valasztas
0
0
0
0
Payphoner avatar
@XfighterX: hát az utóbbi 1-2 évben a korosodó kártya kifejezést nem csak arra értjük hogy régi. Hanem h mostmár annyi mindenre lehet használni hogy nem lehet tudni az elő életét
0
0
0
0
no avatar
Üdv. Jelenleg egy i7-7700 és egy gtx 1070 ketyeg a gépemben. Gondolkoztam, hogy esetleg a kártyát le cserélném egy 1080 vagy 1080 ti-ra. Proci meg bírná még ezeket rendesen hajtani? 🙂 Köszi
0
0
0
0
💬 2
botmunpls avatar
@hurr111: https://www.youtube.com/watch?v=C04qZhH6_Mw

vagy
https://www.youtube.com/watch?v=b-jCUXKzPF8

igaz hogy K-s, de százalékokat figyelembe véve 3080 is lehet
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok szeretnék egy i5-10400f processzort de nem tudom hogy videókártyát vegyek hozzá
0
0
0
0
💬 2
MC MaRcI avatar
@DrillBit1997: Gyakorlatilag amit enged a pénztárcád
Mindennel megbirkozik
Főleg ha 2-4kban is játszol
0
0
0
0
botmunpls avatar
@DrillBit1997: Kb. ahogy az előttem szóló írta. Irányár, elvárt teljesítmény (qhd/fhd, 60/120hz) nélkül nehéz hasznos tanácsot adni a tagoknak.
Mehet hozzá egy 1650 is, de akár egy 3060Ti is.
0
0
0
0
Hegyirablo avatar
Sziasztok!

Ryzen 5 3600X-hez mehetne Radeon RX 6800XT, vagy Geforce 3070? Összeillenek? Ha nem, akkor milyen AM4 kellene ezek alá? 1440p felbontás, 165Hz a frissítés.

Köszönöm!
0
0
0
0
💬 9
zelcsi avatar
@Hegyirablo: Simán mehet mellé bármelyik vga 1440p-ben! Full hd-ban már nem ezt mondanám!
0
0
0
0
Hegyirablo avatar
@zelcsi: Szia!

Full HD-hoz overkill lenne? Másik fórumon azt mondják, hogy inkább nem elég neki, mint elég.
0
0
0
0
no avatar
@Hegyirablo: Full HD-ban visszafogja az erősebb kártyákat az a CPU, 1440p mellé megfelelő. Ha a két kártya között gondolkodsz akkor inkább a 6800XT-t vedd.
0
0
0
0
zelcsi avatar
@Hegyirablo: Azt mondom én is, full hd-ban kevés a 3600 de 2k-hoz már elég!
0
0
0
0
Hegyirablo avatar
@zelcsi: Ezt most nem értem. A Full HD kisebb felbontás, mint a 2K, még is jobban megterheli a procit? 😕
0
0
0
0
no avatar
@Hegyirablo: Mert az adott felbontás a GPU számára nem megterhelő, ezért nem fog teljes kihasználtsággal üzemelni, ebből adódóan a CPU-n fog múlni a "sebesség". Ezért is szoktak 720p mellett is mérni CPU teljesítményt.
0
0
0
0
zelcsi avatar
@Hegyirablo: Igen, Mert minél nagyobb a felbontás annál kisebb "procierő" is elég!
0
0
0
0
Hegyirablo avatar
@zelcsi: Akkor jó, értem. Köszönöm a segítségeket!
0
0
0
0
zelcsi avatar
@Hegyirablo: Nagyon szívesen! 😀
0
0
0
0
Arthur Morgan avatar
Amíg túlnyomó többségben jelen vannak ezek nyerészkedő vadbarmok az online piactereken, addig nincs semmilyen videókártya jó árban ami passzolna az adott procihoz 😆
0
0
0
0
Ozone avatar
Sziasztok! Nyáron szeretnék majd egy új gépet építeni, és ezek lennének a specifikációk:
Ryzen 5 1600 6 Core 12 Thread 3.2 GHZ
rx 570 talán
12 gb 1600Mhz ram
500 Gb ssd
Szerintetek nagyot dobna a mostani konfigomon?
0
0
0
0
💬 1
no avatar
Sziasztok!

Van egy Intel(R) Pentium(R) Gold G6400 CPU @ 4.00GHz 4.01 GHz procim. Teljesen jól működik, de elgondolkoztam, hogy szívesen vennék mellé videókártyát. A kérdés az, hogy érdemes-e? Vagy inkább új procit vegyek?
0
0
0
0
💬 4
no avatar
@Bombadil: GTX 1050 Ti vagy azzal egyenértékű kártyát tudnál rakni mellé, ami enyhén szólva nem nagy szám, manapság pedig erősen pénzkidobásnak számít a magas árazás miatt. Én egy erősebb CPU után nézelődnék, mert így erősen meg van kötve a kezed és a 2 mag is igencsak kevéske.
0
0
0
0
no avatar
@LordSzalko: Okés köszönöm! Milyet érdemes vennem? Nincsenek nagy igényeim, nekem elég lenne ha a közepes gépigényű játékokhoz jó lenne a CPU.
0
0
0
0
no avatar
@Bombadil: Intel Core i5 10400F, viszont ha tényleg semmilyen videokártyád nincs mellé akkor vedd az "F" nélküli változatot. Abban van integrált amivel kihúzod a kártya vásárlásig.
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok egy i5-2400 processzorhoz passzolna egy :ASUS Radeon™ RX 460 DUAL OC videókártya, 2GB GDDR5, 128-bit ?
0
0
0
0
💬 2
Ozone avatar
@Pcmaster: szia! Ajánlok egy r9 280X-et, 3gb Gddr5, 384-bit, szerintem érdemesebb, hasonló procink van, teszteltem, rohadt jól futnak eggyütt
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok egy i7 3770k-hoz milyen videókártya passzolna ?
0
0
0
0
💬 10
botmunpls avatar
@Kajakmettyu: 1070Ti, 1080, talán 2070 nvidia fronton.
0
0
0
0
no avatar
@botmunpls: És valami amd?
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@botmunpls: Ezekben bőven maradna 20, akár 30% is azzal a procival. Főleg h 1080p-ven nyomná.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@Quadgame94: A 1070ti biztosan nem, mivel a K nélküli modell szépen kihajtotta, így szerintem a 1080 reális lehet, nyilván nem multihoz.
0
0
0
0
Puffin avatar
@Kajakmettyu: Milyen felbontásra kell? Mivel játszol?
0
0
0
0
no avatar
@Puffin: 1080p . Leginkább csgo , cod warzone, apex
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@Kajakmettyu: Keret? Ez a CPU mindenképpen vissza fogja fogni az RX 580 feletti kártyát, de persze a jövőre való tekintettel vehetsz erősebbet.
0
0
0
0
no avatar
@Quadgame94: 150k forint a keret . És nem nvidia videókari kénne.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@Kajakmettyu: RX 590 akkor.
0
0
0
0
Puffin avatar
@Kajakmettyu: Ha nem sürgős akkor én várnék a helyedben, mert botrányos vga árak vannak.
De amúgy egy 4GB-os Rx570-580 is jó lenne. Azok nem olyan drágák használtan, mivel már nem jók eth bányászatra.
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok,
RTX 2060 Super videókártya mellé i5 10400F vagy ryzen 5 3600-as processzor passzol jobban? Illetve 16gb 3200Mhz-s RAM-ot szeretnék mellé, ahhoz a 10400F kevés lenne?
0
0
0
0
💬 6
no avatar
@clonecsirke: 10400F mert olcsóbb és jobban teljesít játék alatt.
0
0
0
0
no avatar
@LordSzalko: Esetleg milyen alaplapot ajánlanál mellé? Z490-re szükség van?
0
0
0
0
no avatar
@clonecsirke: Z490-re akkor van szükség, ha mindenképpen 3200MHz-es RAM-ban gondolkodsz, teljesítményt tekintve meg csak ezzel a kombóval tud némileg felülkerekedni egy 3600-on. MSI Z490-A PRO bőven megfelelő lenne alá.
0
0
0
0
no avatar
@LordSzalko: Értem, köszi szépen a segítséget!
0
0
0
0
no avatar
@LordSzalko: Egyébként a Z490 chipsettel tudja hozni a RAM a 3200Mhz-t? Nem korlátozza le 2666-ra a 10400f proci?
0
0
0
0
no avatar
@clonecsirke: A Z-s chipset támogatja csak XMP profillal.
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok, i5 3470hez passzol az RX580-as kártya?
0
0
0
0
💬 3
bukta2 avatar
@kenzorhun: Sajnos azzal a cpu-val lenne jópárszor Bottleneck-ed
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@kenzorhun: Sajnos Buktanak igaza van. Le esne az fps sokszor a proci miatt. Probalj i7-et szerezni és akkor jó lesz.
0
0
0
0
carl18x avatar
@kenzorhun: Attól függ milyen felbontásod? 1080P alatt valóban limitálhat a i5-3470.
1440P alatt viszont már a kártya lesz a limitáló tényező.
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok ! intel core i3 4130 processzorhoz milyen videokártya passzolna?
Köszi a válaszokat!
0
0
0
0
💬 3
zsolo avatar
@soma77: pl R9 270X, GTX 770
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@soma77: RX 460/560 Vagy GTX 960/1050. Ezeknél erősebbet csak akkor vegyél ha oeocit is cserélsz.
0
0
0
0
no avatar
@Quadgame94: Megrendeltem a GTX 1050Ti -t ! Köszi a segítséget!!
0
0
0
0
no avatar
Üdv,
Egy i5-4690k-hoz milyen videókártya passzolna?
Mbd: Msi z97 Gaming3
Ram: HX324C11SRK2/16
Én egy 1650 Supert néztem,de meghallgatom a véleményeteket.
Köszi
0
0
0
0
💬 6
Quadgame94 avatar
@CarloHD144: Szia. Ennél a procinál már mindegy, mert sima 4 magos csak. Fps leesések, magas frametime lesz az 1650 Superrel is. Persze csak ha az utóbbi 2-3 év játekaival akarsz játszani. A jövőben mindenkepp cseréld egy 4 mag / 8 szálasra minimum.
0
0
0
0
no avatar
@Quadgame94: Igen,igen szeretném majd cserélni, 1-2 hónap mulva egy 4790k ra cserélném. Addig is 1650 jó lenne ehhez ? Mivel semmilyen vga-m nincs,és használni szeretném.. Használtpiacot is nézem..
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@CarloHD144: Persze jó lenne. A 4790K pedig sokat fog segíteni.
0
0
0
0
no avatar
@Quadgame94: Szia!

Tudnál segíteni abban,hogy milyen vga-t ajánlanál még ? 1650 S nem találni. Addig milyet kellene mellé raknom ? Köszi előre is a segítséget. 😆
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@CarloHD144: RX 570 használtan. Sima 1650-nél gyorsabb és alig lassabb a Supernél.
0
0
0
0
no avatar
@Quadgame94: Rendben okés köszi! 😀
0
0
0
0
NeTuddMeg avatar
R5 2600 mellé R9 380 4GB után RX580 8GB? vagy valamit tudtok ajánlani? maradnék AMD vonalon
0
0
0
0
💬 10
zsolo avatar
@NeTuddMeg: Inkább már 5700XT!
0
0
0
0
NeTuddMeg avatar
@zsolo: árban azért nem ugyan az a kettő.. vírus van, meg minden, úgyhogy budget megoldást keresek.
0
0
0
0
zsolo avatar
@NeTuddMeg: De a jövőre nézve sokkal jobb megoldás lenne, annyira azért nem ment fel az ára, de egy 5600xt vel is jobban járnál!
0
0
0
0
carl18x avatar
@zsolo: Annyira nem ment fel az ára csak 190-200E forint az 5700XT! 😃
0
0
0
0
xCube avatar
@NeTuddMeg: Ár / érték arányban nem rossz.
0
0
0
0
carl18x avatar
@NeTuddMeg: Üdv!
hogy kapj normális választ is! Persze már az RX 580 is érezhető különbség lesz, attól függ milyen felbontáson használod! 😀
Ha 1440P-ben játszol akkor már valóban szükség lehet egy 5600Xt-re vagy RTX 2060-ra.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@NeTuddMeg: Használtan vennéd amúgy? Mennyiért? Picit elkéstél ezzel, mert most magasak az árak...
0
0
0
0
NeTuddMeg avatar
@Quadgame94: Ahogy néztem, nálam is ez jött le.. 75 újonnan, és 55 használtan :/ Néztem RX590et, annyival nem tud többet sajnos. 100 körül meg nem akarok költeni, mert egy átlag magyar fizetéshez képest az kb a fizetésem fele lenne :/
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@NeTuddMeg: Használtan az 580 kb. 45 volt még nyáron most drágult az is ugye. Ha találsz sok garis modellt 55 körül akkor vedd, de többet nem ér már. Még jó pár hónap mire helyre állnak az árak. Sokkal jobb üzletet nem fogsz bonyolítani májusban sem ennyiért. Kész vicc, hogy 4 éves kártyákat árulnak 50 ezer felett még mindig... és az új kártyák is (1650 Super, 5500 XT) is csak az 580 telejsítményét hozzák.
0
0
0
0
Deathati avatar
@NeTuddMeg: Hell! Komoly változás lenne, nekem anno r9 2852GB--->Rx 480 4GB A doom-nak akkor megváltás volt fps terén.
A mostani (Rx 580 8GB) meg néha veri az fps cap-et. 200😆 R7 2700x-el
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok!
Azért írtam le mind ezt mert eléggé kezdő vagyok a gépépítésben és szeretném kikérni a véleményeteket a konfigról illetve azt szeretném még megkérdezni hogy milyen videó kártyát ajánlotok ehhez, miből elég az olcsóbb és mire érdemesebb jobban rágyúrni?
proci: i5 10600 KF
alaplap:Asus Tuf Z490 Plusz
Memória:hyperx 16 GB fury ddr4 2666mhz
Ssd:Kingston 500gb a2000
Hdd:seagate barracuda 2tb 7200rpm Sata 3
Ház:spc signum sg1v Evo tg argb
Táp:Coolermaster mwe white v2 700w
Proci hűtő:coolermaster master liquid ml240l rgb v2
És ha lehet akkor a videókártya max 150.000 ft
legyen de inkább olcsóbb.
0
0
0
0
💬 18
Andor1997 avatar
@AnonymusHun: Mennyire lenne sürgős? Jobb ajánlatokért várnál jövő év elejéig? Fontos a fejleszthetőség?
0
0
0
0
no avatar
@Andor1997: Nem annyira sürgős,ráér
Igen várnék
Egy bizonyos időn belül igen hogy ne legyen elavult de nem tudom megmondani pontosan
0
0
0
0
Andor1997 avatar
@AnonymusHun: Csak azért írtam így, mert jövő év elején akár egy full más koncepciót is össze lehetne hozni, csak hát ugye nem tudjuk sajnos, hogy hogy alakulnak az árak, mert készlethiány van, magasra lőtt árak, meg vírus stb., esély megvan rá...legrosszabb esetben is valami hasonló jobb áron kijöhet belőle, szóval megérné, aztán reméljük a legjobbakat.
0
0
0
0
zsolo avatar
@AnonymusHun: 5600-5700xt, 2060,2060s,1660s-1660ti ezek vannak most max 150k-ert, 5700xt a legerősebb közülük
0
0
0
0
no avatar
@zsolo: Köszönöm
Átgondoltan és az lenne a kérdésem hogy egy rtx 3070es kártya 250.000 ft-ért jó üzlet lenne-e vagy ugyan ebben az árkategóriában az 5700xt, rtx2080 super? Ezeket kitudná hajtani az i5?
0
0
0
0
zelcsi avatar
@AnonymusHun: Megéri annyiért! Erősebb mindkét kártyánál!
0
0
0
0
no avatar
@zelcsi: És elég lenne ez a proci?
0
0
0
0
zelcsi avatar
@AnonymusHun: a proci elég lenne de tápot az cserélj hozzá! 😉
0
0
0
0
zsolo avatar
@AnonymusHun: 250ert van itthon új 3070? Én még nem láttam 😆 Én ahhoz akkor egy jobb tápot vennék,egy gold minőségű nem ártana!
0
0
0
0
no avatar
@AnonymusHun: Ezek közül egyértelműen a 3070, de a tápból nem ártana más fajtát nézned mert a White (leggyengébb) minősítés minden csak nem bizalomgerjesztő, pláne egy komolyabb rendszer mellett.
0
0
0
0
no avatar
@LordSzalko: Köszönöm a válaszokat
Végül raktam be 1gb ssd-t is és egy jobb tápot illetve 5700xt-t
0
0
0
0
zsolo avatar
@AnonymusHun: Melyik márkától lett az 5700XT?
0
0
0
0
zsolo avatar
@AnonymusHun: Nem a legjobb!
0
0
0
0
no avatar
@zsolo: Kitől kellett volna
0
0
0
0
zsolo avatar
@AnonymusHun: Sapphire Nitro+, MSI GamingX, Red Devil...
0
0
0
0
no avatar
@zsolo: Tudom,most már késő de mi a különbség a kf k és a sima i5 között?
0
0
0
0
Ozone avatar
@AnonymusHun: i5-nincs overclock, i5 k-van overclock, i5 kf-van overclock de kötelező mellé kártyát venni
overclockot úgy képzeld, hogy beállítod, hogy mondjuk folyamatosan gyorsabban megy a cpu, gyorsabb lesz, de melegedni fog, és gyorsabban meghal majd mindha nem overclockoltad volna.
0
0
0
0
Milfhunter avatar
Sziasztok most állítom össze az új gépet egy Ryzen 5 3600, hyper x 3200 mhz memo, tomahawk b450 alaplap és egy silverstone essential gold 650w et650-hg 80+ gold. A videó k. (már meg van) XFX RX 580 8gb xxx lenne. Szerintetek elég a kártya vagy majd a későbbiekben nagyobbra váltsak?!?
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@Milfhunter: A proci vígan kiszolgálna jóval erősebb kártyát is, nyugodtan válthatsz feljebb is a jövőben nem kell majd miatta procit is cserélned.
0
0
0
0
Milfhunter avatar
@LordSzalko: Köszönöm.
0
0
0
0
no avatar
I5 4460 és egy GTX 1060 6GB FSP 460W táp jó párosítás?
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@Gamerjoco93: Az az i5 szerintem szűk lesz a kártyához. Egy frissebb i5 vagy afeletti hatékonyabb lenne, de ugye akkor jó eséllyel alaplap csere is lesz...
0
0
0
0
zooooo avatar
Már most érdekel a dolog mi a fontosabb vagy jobb a játékok szempontjából vga vagy a proci legyen erősebb?
0
0
0
0
💬 3
Boldor81 avatar
@zooooo: Játékok szempontjából inkább a videókártya dominál, de azért a procinak is a kártyádhoz valónak kell lennie. Ez egy komplex dolog, a jó betonozáshoz is kell víz ,homok, cement és sóder is. Lehet csinálni egyiket a másik nélkül ,de akkor sz*r lesz.
0
0
0
0
Andor1997 avatar
@zooooo: Videokártyán múlik a kép a procin meg hogy a játékot futtassa,ha kihajtja a játékot és lesz felesleges ereje még a VGA-hoz is ,akkor a jó.Nagyon változó ,hogy melyik játéknál mi elég,mert például a középkategóriás i5 9400F szépen kivisz mindent ,de ha már keményebb cuccot kell futtatnia ,akkor lehet leforog a proci ,akkor meg már R5 3600 aminek van még +virtuális szála,az annyival erősebb is,annyiból jobban megéri ,bár drágább is,de legalább fel tudod updatelni úgy a jövőben,hogy akár 16 magos prociig felmész és még lap se vagyon hozzá esetlegesen.
0
0
0
0
zooooo avatar
@Andor1997: Köszi mindenkinek a válaszokat. Egyenlőre még maradok a procimnál. Egy rx580 at veszek mellé amíg bírja bírja aztán gép csere.
0
0
0
0
zooooo avatar
Sziasztok. Egy xeon 5650 procihoz milyen vga passzolnak. Jelenleg egy r9 280x van mellette.
0
0
0
0
💬 16
Memento Mori avatar
@zooooo: Akármilyen vga-t vehetsz mellé. 2080 Ti-i is ha akarsz, legfeljebb cpu limited lesz. Ami nem olyan vészes dolog mint sokan hiszik. Más részről azért a procid hiába régi, van abban kakaó, hogy erős vga-kat is kihajtson.
Mennyit szánsz a dologra? Főleg ettől függ milyen vga-t ajánlanánk itt neked.
0
0
0
0
zooooo avatar
@Memento Mori: Pont attól féltem hogy régi a proci. Egyébként egy rx580 ra gondoltam. Csak több helyen írták a xeon procik szerverhez valók nem játékra ezért is vagyok kíváncsi milyen vga val lenne összhangba meg érdemese még ezt a gépet fejleszteni. Köszi a válaszokat.
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@zooooo: Nem rossz proci az! Kb egy i5 6500 szintjét hozza. Valamivel jobb is a 12 thread miatt.
Lassan ideje lenne nyugdíjaznod azt a konfigot. Viszont ha nem a legfrissebb AAA játékok futtatása a cél, vagy ha most nem akarsz nagyot invesztálni a mutatványba, még egy-két évet kihúz a gépezet egy jobb vga-val. Esetleg 16gb ramra bővítést is megérne még a konfigod.
Egy rx 580-al eseteg egy gtx 1060-al bőségesen megbírkózik a proci. 1070Ti-vel vagy egy 1080 nem Ti-vel még 100%-ig jól vagy, de az a felső határ amit még kihajt rendesen a procid. De ahogy mondtam egy 2080Ti is működik vele. 😀
0
0
0
0
PC GAMER avatar
@Memento Mori: Még a 3080 is menne,ha lenne 😃
0
0
0
0
Yezi_ avatar
@zooooo: Ha alapórajelen megy a proci akkor RX 580 még mehet mellé, attól feljebb felesleges. Használtam egy ideig X5660-t, W3670-t, és L5638-at (3.1GHz-en) is, alapórajelen túl sokat nem kell várni tőlük. X5650 all-core azt hiszem 2.8/2.9GHz-re képes, eléggé régi architektúra, gyenge IPC, újabb játékok már képesek azért kifogni rajta.
Azonban tény, hogy 4.4-4.5GHz-en már igencsak megtáltosodnak, szóval ha van egy jó hűtőd, lapod és tápod akkor ne sajnáld a tuningot, úgy már azért egy 1070 vagy hasonló teljesítményű kártya is bevállalható.

Itt éppen W3670 + HD 7950 párosom volt. Mint láthatod, alapórajelen a HD 7950-t sem tudta folyamatosan 99%-on pörgetni, holott 1080p Medium-High beállításokat használtam. Hiába a sok mag és szál, ha gyenge az egyszálas teljesítmény, ezért is kell a bika tuning.
https://i.imgur.com/OuwK7ck.jpg
0
0
0
0
no avatar
@Memento Mori: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
Memento Mori avatar
Nyilván nem egy ideális helyzet a cpu limit.
Nem általánoságban értettem, hanem konkrétan az ő esetére. Amit írtam arra alapozva írtam, hogy nem egy core 2 duo van azért a gépében... Az a processzor még egy 2080 mellett sem okoz akkora bottlenecket, ami élvezhetetelenné tenné a játékot.
A játékok többsége néhány kivételtől eltekintve, még ma is inkább gpu intenzívek, minthogy a processzort nyúznák. Ennek okán inkább a gyengébb proci erős vga kombinációt ajánlanám bárkinek, mint fordítva. Inkább legyen esetenként cpu limit egy-egy játékban, mint állandó gpu limit.
0
0
0
0
no avatar
@Memento Mori: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
Memento Mori avatar
Én azt ajánlom másnak, amit magamnak is megvennék a helyében.
Ha neked szimpatikusabb a gpu limit, mint a cpu limit, a te dolgod. De attól még nem hülyeség amit a másik ír, mert neked nem az a verzió szimpatikusabb. 😉
Tessék némi videóanyag arról, hogy gyakorlatban hogy mutat a gpu limit:
Spiler: Gyakorlatilag nem sok hatása van a játékélményre. Mondjuk 10 fps helyenként...





A 8700 előtt egy i5 6500-am volt. És nem tette tönkre a játékélményt sehol a cpu limit. Amíg nem rettenetesen gyenge cpu van egy bitangerős kártyával egy lapra pakolva addig, nem olyan vészes a helyzet.
0
0
0
0
no avatar
@Memento Mori: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
Memento Mori avatar
Nem hülyeség, csak egy másik szempont. Ahogy az enyém is. 😀
Nem akarlak arról meggyőzni, mert nem egy jó párosítás nyilván. De azért nem halálos probléma. Ha nem lenne más szívesen eljátszogatnék egy i5 6500 + 2080ti gépen is. 😉
0
0
0
0
no avatar
@Memento Mori: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
Memento Mori avatar


Egy 2080 mellett a világ egyik legprocesszorzabálóbb játékában. Mutass már rá kérlek, hogy hol látod a játékélményt tönkremenni a videóban!?!?

A videót nézd csak meg, már csak saját érdekedből is jobb ha érdekel, mert akkor talán rájössz, hogy te beszélsz butaságot, és próbálsz mindenki mást meggyőzni róla. Attól hogy nem érdekel, vagy hogy nem veszel tudomást a tényekről, attól azok még tények maradnak. 😉
Én leraktam 3 videónyi tényt az érvelésem mellett, ami mindd alátámasztja amit mondtam. Te eddig még csak hajtogattad a véleményed. Mutass légyszi egy videót a processzorával akármelyik játékban, ahol tönkremegy a játékélmény a cpu limit miatt!!!
Utána beszélünk, mert addig amíg nem támasztod alá az érvelésed tényekkel, addig ez nem értelmes beszélgetés, hanem csak egy unalomból elkövetett kötekedési kísérlet. Nekem pedig sem időm, sem energiám, sem pedig a gyermeki lelkesedés sincs már meg a céltalan szájkoptatáshoz bennem. Főleg, úgy, hogy egy vitában azzal válaszolsz a másik érveire, hogy nem érdekelnek. Ha nem érdekel más véleménye, ne hangoztasd a sajátod sem.
0
0
0
0
Yezi_ avatar
@Memento Mori: Nem kívánok belebonyolódni a vitába, pusztán szeretném megjegyezni, hogy az E5 2680 v1 messze nem gyengébb mint az X5650, sőt. Ez már Sandy Bridge alapú, 8 magos/16 szálas cucc, egy hajszálnyival pedig magasabb órajelen is megy.
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@Yezi_: Igazad van! Köszönöm a pontosítást! Valamiért rosszul emlékeztem. Sry!
[LINK]
A valóságban valóban majdnem 25%-al erősebb az x5650. Javítottam a hsz-t.
Bár attól még állítom, hogy a 2680 egy 2080ti mellett sem teszi tönkre a játékélményt, ahogy a fórumtárs állítja.
0
0
0
0
Yezi_ avatar
@Memento Mori: Valami nagyon sántít ebben a benchmarkban. A valóságban az E5-2680 erősebb mint az X5650, hisz újabb architektúra, több mag, több szál, nagyobb órajel. Geekbenchre vagy Passmarkra ránézve máris reálisabb képet kapunk.

[url]https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Xeon+X5650+%40+2.67GHz&id=1304[/url]
[url]https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Xeon+E5-2680+%40+2.70GHz&id=1221[/url]

[LINK]
[LINK]

Mint említettem, nekem volt már X5660-am. Konkrétan a Bf1 sem futott olyan szépen mint a videóban E5 2680-nal a Bf5. Simán benyaldosott 45FPS köré is akár, pedig a Bf1 azért kezesebben bánik a CPU-val mint a Bf5.
0
0
0
0
PC GAMER avatar
Szóval neked ilyen a stilusod. 😃
Single játékokban annyira nem probléma,de multiban igazán kellemetlen ez a párositás.
QHD-ban kicsit jobb
0
0
0
0
no avatar
@PC GAMER: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
PC GAMER avatar
Valószinüleg te vagy az oldalon a legnagyobb szaki!. Nem tudok megjavitani egy gyári hibás alaplapot ez igaz,veled ellentétben! De hát nem lehet mindenki akkora király,mint te!
0
0
0
0
no avatar
@PC GAMER: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
PC GAMER avatar
A bios frissitéses hülyeségeddel már nem jössz?

2 gépet rakok össze ezért vettem az 1200-ast és akkor ugye már kipróbáltam a lapban,ha már ugye itt van.
Az eladóról sem irtam semmit.Meg volt az oka,hogy miért nem tudtam elérni 2hétig.
De te csak lökd tovább a ***ságaidat.
Ahogy látom már nem csak engemet marsz.

Spoiler!
Vagyis van egy 3.dik i5-ös gép is azt is össze kellene dobni,de sajna ajoshua nélkül nem megy!😢
0
0
0
0
bfefe12 avatar
Sziasztok!
Megvolt a CPU csere (i5-7400 ->i5-9500F), most tervezek venni a közeljövőben hozzá jobb GPU-t. Korábbi generációkból jóval kölcséghatékonyabb ezért 1070, 1070Ti-t nézegettem. Szerintetek a procimhoz melyik passzolna jobban, illetve ezeken a GPU-kon kívül még mit ajánlanátok?
0
0
0
0
💬 2
reszler112233 avatar
@bfefe12: Merem ajánlani hogy az a processzor egy 2070 vagy 2080-at is simán elbírja hajtani. De alatta ajánlom még az 1660 vagy 1660TI-t
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@bfefe12: Ha a puszta teljesítmény a lényeg, egy 1070 ti-t már 80-90 körül kapsz szvsz használtan, ami kb 25-30%-al gyorsabb egy 1660 ti-nél.
2060-at már 110 körül találsz vadi új garisat árukeresón. 10%-al lassabb egy 1070 ti-nél, ellenben újabb generáció, jobb fogyasztás, 2-3 év garancia jár plusz 20-25 ezer forintért.
Ha nem 1070 ti, akkor minimum 2060. Esetleg egy 2070, ha nem olyan feszes a keret amit szánsz rá.
Egyébként az a processzor 1070 ti ből kettőt-hármat is kihajt kb...
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok, egy i5 8400 mennyire hajthat ki csúcskategóriás videókártyákat? A nyáron érkező Nvidia családból szeretnék majd venni új videókártyát (3070 vagy 3080-at, legalábbis, ha ez lessz a nevük... 😃😉, és elgondolkodtam, hogy lehet nem is érné meg erős vga-t venni, a kis i5-ös cpu-hoz. A semmiért nem akarok pénzt adni. Cpu-t vásárolni viszont mostanában nem szándékozom. Válaszotokat előre is köszönöm. 😀
0
0
0
0
💬 3
Boldor81 avatar
@denny4xd: A jelenlegi monitorodhoz teljesen felesleges csúcskategóriás kártya, hacsaknem azt is cserélni akarod a jövőben !
0
0
0
0
no avatar
@Boldor81: Jogos, és ha lenne egy 1440p-s monitorom, vagy netán 4k-s, akkor elég lenne a mostani processzorom?
0
0
0
0
Boldor81 avatar
@denny4xd: Szerintem ez azért játékfüggő is. Ha most mindenáron kártyát cserélnél ,mert gyengének találod a gtx 1060 3gb -os kártyádat és tegyük fel a monitorod is maradna a jelenlegi... a helyedben gtx 1660TI ; rtx 2060 vagy hasonlót keresnék AMD oldalon. Erősebbet nemigen ajánlok ,mert ezek a kártyák ehhez a monitorhoz bőven elegendők. De kérdésedre válaszolva 1080p felbontásról váltottam 2160p -re és azt vettem észre, hogy a videókártya kihasználtsága megnőtt miközben a processzoré valamivel talán csökkent.
0
0
0
0
KrisztianRikardo avatar
i7 4770 mellé jó a gtx 1070 ti?
0
0
0
0
💬 14
Boldor81 avatar
@KrisztianRikardo: Vélényem szerint simán elboldogul vele, de nincs tapasztalatom ezzel a kombóval !
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@KrisztianRikardo: Adatlapod szerint negyed éve használod a kettőt együtt. Most jutott eszedbe megkérdezni? Eddig nem tudtad a saját gépedről eldönteni jó-e így? 😃
0
0
0
0
KrisztianRikardo avatar
@Memento Mori: Hát figyelj most mit mondjak? Szerintem jó csak azért kérdeztem hogy biztosra menjek.
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@KrisztianRikardo: Az a lényeg, hogy neked megfelelő, jó-e. Hogy számodra elfogadhatóan futnak-e a programok. Mindegy ki mondja, hogy szar, mindegy ki mondja, hogy tökéletes így a cucc. Úgyis csak a saját igényeidnek megfelelően kizárólag te tudod kijelenteni, hogy jó-e vagy sem.
Ne érts félre, nem piszkálni akarlak, csak nem értettem a kérdésed. 😀
0
0
0
0
KrisztianRikardo avatar
@Memento Mori: Semmi baj igazad van.
0
0
0
0
djsiegfried avatar
@KrisztianRikardo: Szerintem maximum egy 1070, de azzal is lesz sajnos bottleneck. 1060 6gb vagy 980 tokeletes melle.
0
0
0
0
MC MaRcI avatar
@djsiegfried: tökéletesen kihajt egy 1070-et
egy játéknál sem tapasztaltam limitet
0
0
0
0
DJ Anonymus NH4SCN avatar
@KrisztianRikardo: Nekem bőségesen minden gond nélkül kihajt egy 1660ti-t,szerintem akkora baj nincs vele.
De nézz benchmarkokat,videókat a neten illetve akár te magad is tesztelheted pls msi afterburnerrel,hogy mi a helyzet.
0
0
0
0
KrisztianRikardo avatar
@DJ Anonymus NH4SCN: Te nálad is droppol a NFS heat?
0
0
0
0
DJ Anonymus NH4SCN avatar
@KrisztianRikardo: Nem próbáltam a Heat-et,sajnos nem tudom megmondani :/
Nézz utána yt-n,driver frissítés ajánlok(vidi kari[meg minden mást is],nvidia programát,játékot rakd újra).
0
0
0
0
KrisztianRikardo avatar
@DJ Anonymus NH4SCN: Próbáltam mindent mindig a legujabb driver van fent és akkor is
0
0
0
0
DJ Anonymus NH4SCN avatar
@KrisztianRikardo: Akkor sajnos én nem tudok többet segíteni 😞
0
0
0
0
KrisztianRikardo avatar
@DJ Anonymus NH4SCN: Hát nekem ez van elkell fogadjam
0
0
0
0
Lizard avatar
@KrisztianRikardo: Nekem egy 3770K 4,5 Ghz-en tökéletesen kihajt egy GTX 1080-at 1440p-ben
Tökéletes lesz mellé, amelyik játék nem fog megfelelő fps számot hozni, az erősebb procival sem😉
0
0
0
0
gatya123 avatar
Hali, tolja valaki 7700k 2080ti kombóval 3440x1440be?
0
0
0
0
💬 1
Memento Mori avatar
@gatya123: Akkora felbontásban nem lesz limited ha erre gondolsz.
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok!

I5-6500 processzor mellé milyen videókártyát ajánlotok?
0
0
0
0
💬 5
zsolo avatar
@Tottihun: hali! GTX 1070-1080,1660Ti, 2060, RX 590, 5700...esetleg, én ezek közül...
0
0
0
0
no avatar
@zsolo: köszi a választ
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
@Tottihun: I5-6400 mellé használtam 1660ti-t, semmi gond nem volt vele ment szépen, és az ára se volt vészes.
0
0
0
0
19ati93 avatar
@Tottihun: GTX 1080, RTX 2060, RX 5700 kb a max mellé szerintem, mivel hosszú távra a 4c/4t cpu kevés lesz. Már most sok játékban az.

Viszont procit is lehet upgradelni később, szóval igazából azt vedd amennyit max tudsz rá költeni.
0
0
0
0
no avatar
@19ati93: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
19ati93 avatar
az mindenhogy lesz kb,csak azért mondtam hogy ez a tényleges véglet kb, később ha upgradel procit akkor meg jó lesz ezen kártyák közül bármelyik
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 2
no avatar
Ha csak játékra kell akkor 3600, jobban teljesít az erősebb egyszálas teljesítmény miatt. Ha produktív tevékenységet is végzel akkor 2700X, +2 mag ott jól jön.
0
0
0
0
no avatar
@LordSzalko: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
Nézz teszteket YT-on szerintem, egy két videót össze hasonlítva lejön, hogy hol van a határa a CPU-nak. Nem tudok rá pontos választ adni, de mivel nem azt veszed valószínűleg így nem nagyon érdemes nézelődni utána.

3600 bárhogy nézve jobban teljesít játékok alatt, 2080Ti-t is lehet rakni mellé beszámolók alapján.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció