Tudunk-e venni Gamer számítógépet 100 ezer forintból?
Sziasztok kedves fórumozók!
Egy olyan témát vetnék fel, hogy manapság, mikor egyre drágább minden hardvereszköz, és a régebbi eszközök is 2 éve tartják ugyanazt az árat, vagy még drágábbak lettek, vajon milyen pénz keretből tudunk venni egy játékra is alkalmas gépet.
Számításba lehet venni a használt piacot is, de sokan úgy vannak vele, hogy újonan szeretnék megvenni a számítógépüket, ami az utóbbi időben nem könnyű feladat.
Az sem egyszerű döntés, hogy vajon megelégszünk-e a tényleges legalsó határral, ami lehet mondjuk egy dual core korszaki processzor DDR2-vel vagy megadjuk a lehetőséget legalább minimálisan a későbbi fejlesztésre.
Mi lehet az a keret, amiből ki tudunk hozni egy olyan gépet, ami képes elfuttatni a legújabb játékokat is?
Én összeállítottam egy konfigot 100 ezer forintos nagyságrendből, ami megfelelő lehet belépő szintű gamer gép kategóriában.
Xigmatek Recon CCM-35ABX-U01 számítógép ház
Asrock N68-GS4 FX alaplap
AMD FX 4300 Boxed processzor
(2X)Kingston 4GB DDR3 1600MHz HyperX Fury Red memória
Gigabyte GTX 740 OC 1GB
Chieftec GPS-500A8 tápegység
Ha van saját elképzelésetek, hogy ebből vagy más összegből, hogyan lehet a legjobb gépet összeállítani, akkor írhatjátok. :)
Egy olyan témát vetnék fel, hogy manapság, mikor egyre drágább minden hardvereszköz, és a régebbi eszközök is 2 éve tartják ugyanazt az árat, vagy még drágábbak lettek, vajon milyen pénz keretből tudunk venni egy játékra is alkalmas gépet.
Számításba lehet venni a használt piacot is, de sokan úgy vannak vele, hogy újonan szeretnék megvenni a számítógépüket, ami az utóbbi időben nem könnyű feladat.
Az sem egyszerű döntés, hogy vajon megelégszünk-e a tényleges legalsó határral, ami lehet mondjuk egy dual core korszaki processzor DDR2-vel vagy megadjuk a lehetőséget legalább minimálisan a későbbi fejlesztésre.
Mi lehet az a keret, amiből ki tudunk hozni egy olyan gépet, ami képes elfuttatni a legújabb játékokat is?
Én összeállítottam egy konfigot 100 ezer forintos nagyságrendből, ami megfelelő lehet belépő szintű gamer gép kategóriában.
Gigabyte GTX 740 OC 1GB
Ha van saját elképzelésetek, hogy ebből vagy más összegből, hogyan lehet a legjobb gépet összeállítani, akkor írhatjátok. :)
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Éppenséggel A10 6800K is van. Úgy talán VGA-t lehetne spórolni, ha az ember megelégszik az APU grafikus képességével.
860K-val meg annyi a baj, hogy az az abszolút csúcs az adott platformra.
A 250 már ddr5 meg minden.
730al is futnak éppenséggel az új játékok.
Esetleg kicentizve egy 250X még pont belefér.
intel Core i3 4170
2*4GB Kingston HyperX Blue-1600
Gigabyte H81M-S1
Gigabyte GT730 2G D3
Ehhez elég egy 300as FSP is éppen (Ameddig nem teszünk be valami limuzin méretű áramzabálót a PCI-e slotba)
Én ebben gondolkoznék részemről. Persze könnyen vagyok, mert új a gépházam is meg ha nem lennék megelégedve az intel hűtővel, ott az EVO 103 (Alap hogy EVO-t használnám 😆😉
2015. 10. 31. 12:57:11 #
▼
És ha mondjuk HDD helyet SSD. Egy terás HDD kb annyi, mint 120 gigás SSD.
Minek ssd,boot idő fontos neki? Sok is meg kevés a tárhelye... Ennyi pénzből vesz 1 terrás WD Black szériát és közelében van az ssd sebességének.
AMD X4 860K
Valamilyen lap hozzá
AMD 250X 260 GTX 750
8GB ram
Valamilyen ***a ház
1 terrás HDD vagy kevesebb pénzért 500GB HDD
350W-os fsp táp ami nekem is van.
Valamilyen olcsó monitor+billentyűzet+egér.
Másik variáns
AMD APU A8-7600
alaplap
8GB ram
ház
1 terrás hdd
350W táp
és kiegészítők
Lehetséges az, hogy egyszerre csak 1-2 játék van a gépeden, de unalmas és fárasztó dolog folyton törölgetni. 120GB elég volt olyan jó 6 évvel ezelőtt, most már kevés. Mellesleg az SSD-nek sem tesz jót a sok írás, ami a játékok folyamatos telepítgetésével járna. Szóval ilyen árkategóriában maradjunk egy WD Blue 1TB-nál, ami tárhely, sebesség és ár-érték szempontjából az egyik legjobb választás.
Használt piacon is érdemes körülnézni. Gyakran van, hogy valaki azért ad csak el egy GTX 970 vagy akár annál erősebb videokártyát, mert nem tudja kihasználni a benne rejlő erőt és inkább vált kisebbre. Az ilyen 1-2 hétig használt, még 2-3 év garis cuccokkal nem lehet mellélőni és egy jó tizessel olcsóbban meg lehet szerezni, mint boltban. Ezzel csak arra akartam kijukadni, hogy a használtpiac nem (csak) arról szól, hogy az agyonhasznált, gari nélküli cuccoktól megszabaduljon az eladó. Kis körültekintéssel nagyon jó üzletet lehet csinálni. A másik érv a használt cuccok mellett, ami lehet csak nekem szempont, de gondolj bele, hogy azt az előtted használó már használta, ezáltal nagyon kis valószínűséggel gyári hibás. És nem lenne jó akár 1 hónapot is garanciális ügyintézéssel vesztegelni, legrosszabb esetben fogyasztóvédelemmel fenyegetni a boltot, hogy ugyan javítsák már meg az adott cuccot (bár nekem még szerencsére nem kellett neten rendelt dolgot gariztatni, olvastam egysmást a neten...).
Ez így igaz. Új cuccnál eladáskor csak bukni lehet.
A 100K-s gép esetében semmiképpen sem a minőségi futtatásról beszélhetünk, hanem arról a kötelező minimumról, hogy elfussanak rajta a játékok. Akár még a legújabb játékok is. Viszont sokan nem igazán tudnak ennél többet költeni. Vagy, ami még a jellemző, hogy 130-150-180 ezerből szeretnének a lehetőségekhez mérten egy jó gépet. A használt piacban, aki nem jártas, az csak azt látja benne, hogy az széthajszolt, rossz, biztos el akar sz*ródni és azért adják el stb. Legalábbis az én tapasztalatom az, hogy sokan inkább kis pénzből is a gyengébbet veszik, mintsem használtban gondolkodjanak.
Egyébként van 150 ezres variációs is
Asrock 970 Pro3 R2.0 alaplap
AMD FX 8320
Chieftec GPS-600 tápegység
Western Digital 1TB 64MB WD10EZEX merevlemez
Gigabyte GTX 950 2GB OC GDDR5
A többi ugyanaz
A GTX 950 lehet elsőre nem szimpatikus, de R9 270X szintjénél kicsit jobb, Nvidia oldalon a GTX 660Ti környéke, közel GTX 760 szint. 150K-ból több nagyon nem jön ki. Ha viszont 160-170 ezer is belefér, akkor már lehet GTX 960 esetleg R9 380.
Én is preferálom a használt piacot. Nem egy karim volt már használtan. Persze vannak kereskedők is, akik itt-ott innen-onnan újonan adnak cuccot ilyen helyeken 3 év garival. Csak lassan azt érzem mindennek megvan a hátul ütője. A legérdekesebb az egészben, mikor egy ilyen kereskedő a saját használatra szánt kártyáját az iponból veszi. Az egy kicsit furcsa számomra. A ténylegesen használt cuccokkal meg az a baj, hogy tényleg nem tudod mi érte előtte azt a kártyát. Lehet az előző tulaj agyon tunningolta. Ezzel együtt gyengült a kártya, elérett a hűtőpaszta, és nem tudod mért nem hűt normálisan, vagy bármi hasonló. Persze ezekkel a kockázatokkal még mindig jobban megéri, mint drágán a gyengébb. Kártyát pedig úgy is sűrűn kell cserélni 😀
Az SSD az nagyon hasznos. Viszont több fps-t nem igazán hoz neked játékban. Ha kis költségvetésből akarunk vásárolni, vagy épp az ár-érték játékokhoz való hasznosságot figyeli az ember, akkor elenyésző szerepe lesz. Az én szempontjaim a gamer gép szempontok. Tehát az, hogy SSD-re telepített op rendszer töredék annyi idő alatt tölt be, mint HDD-ről, vagy a programok 10-ed annyi idő alatt elindulnak az nem releváns, főleg ha emiatt nem jut keret csak gyengébb videokártyára, amire a játékoknak valóban szüksége van. Ezt még az sem váltja ki, hogy abban az 1-2 játékban rövidebb lesz a töltési idő, ami még éppen ráfér az SSD-re.
Liptik : szerintem ez hülyeség... itt most pici keretről van szó, az ssd egyszerűen nem fér bele, túl nagy kompromisszum a hely szűkössége. legalábbis szerintem, én előbb vennék egy nagyobb hdd-t és később bővíteném egy ssd-vel csak...
Erre a válaszom az, hogy lehetséges.
Használtan én is tudnék erősebb gépet kihozni. Egy időben AMD Radeon 7870-ek és GTX 660-at mentek 30 ezerért. R9 280X-ek 50 ezerért (Sapphire, Gigabyte stb). GTX 770-et nem egyszer láttam 60 ezer forint alatt. Viszont sokan úgy vannak vele, hogy egyszerűen nem akarnak használt cuccot venni, még akkor sem, ha van rá X év bolti garancia. Így most azt a lehetőséget vettem számításba, hogy ha mindent boltból akar venni az ember.
Nekem személy szerint semmi bajom a használt piaccal, sőt napi szinten figyelem lassan 2 éve már.
A tapasztalatom az, hogy alaplap, processzor jobban megéri újonan, mert használtan sem sokkal olcsóbb, viszont egy videokártyát jobban megéri használtan garanciával választani, mert erősebb olcsóbb, és 1 max 2 év múlva érdemes lesz úgy is cserélni. Míg egy korrektebb processzor tovább ellehet. Most ezzel nem az AMD 4300-ra gondolok, hanem mondjuk egy FX 8350-re vagy 4. generációs I5-ösre.
Ami gépet összeírtál, azon változtatnék pár dolgot:
A88 chipsetes lap
X4 860K
8GB ram (esetleg most 4GB és majd később bővíted)
GTX 750 (ezalatt nem érdemes újonnan Nvidia kártyát venni játékra)
FSP350-60APN
ház: ízlés kérdése
WD10EZEX 1TB
Esetleg B85 lap és valami Pentium G, ami később le lesz cserélve i5-re.
Ó nekem nem kell mondanod. A korábbi Processzorom AMD A10 6800K volt. 4,1 ghz 4,4 turbo. Árahoz képest egy első osztályú proci volt. GTX 670-el nagyszerű párost alkottak. Maximumon nyomtam a játékokat 40-45 fps-el átlagban. Az I5 4690 nem sok többletet hozott utána. 10 fps dobott kb a sebességen átlagosan. Utána a gépfejlesztés már csak abból állt, hogy erősebb kártyákra váltottam. Renderelés és konvertálásnál még mindig hiányolom, mert azon játszani tudtam közbe, a mostani intelen meg a net böngészőt nem tudom használni :/
[LINK]
Köszi az észrevételt, a lenti listában javítottam.
(Kiborító mikor kétszer kell ugyanazt leírni 😃😉
Ja és azt írtad, hogy "GTX 740".
Tehát a teljes konfig:
Toshiba DT01ACA050 500GB HDD
Gigabyte GT 740 OC 1GB