AMD vs. INTEL

Szerző: Tamas76, 2009. January 23., téma
Fórum » Asztali PC
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
MrGentleman avatar
Szerintetek játékokban borzasztó nagy különbség van egy I3-4160 és egy I5-4440 között?
0
0
0
0
Sipos G avatar
Ezért kell AMD-re váltani 😃
0
0
0
0
no avatar
nem hiszem,hogy 6-8 mag kellene,nagyon nagy kiesés lenne,nem mindenkinek van 6-8 magja,főleg intelesek körében.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Onnantól akkor már csak konzolon játszanék akkor.
0
0
0
0
Sipos G avatar
De én ezt úgy értem, hogy lehet, hogy már csak 6-8 magos procin lehet majd játszani...
0
0
0
0
csuz-li avatar
MaTproF: Én sem beszéltem AMD támogatottságról. Azt mondtam, hogy ezekből az új API-kból az AMD tud profitálni, mert előnyben van a többiekhez képest. Márpedig ezt senki nem cáfolta még.

Sipos G: A játékok ajánlott gépigénye már most is a 8 magos processzor. A dx 12 hat magos felett már nem nagyon erősödik, tehát a 6-8 magánál nem kell több. Az új grafikus API-knak épp az a lényege, hogy a jelenlegi hardverből hoz ki sokkal többet, így nem várható, hogy a gépigények az egekbe szöknének emiatt.
0
0
0
0
NTSC Jani avatar
Pl. a Chrome.

Játék alatt mondjuk nem is értem, hogy minek kéne mennie a böngészőnek.
0
0
0
0
Sipos G avatar
És ezzel az AMD kaszál mert ugye tudjuk ,hogy a 8 magos I7 félmillió ft.
Csak a DX12 ha kijön akk vele együtt a játékok gépigénye az egekbe szökik....
0
0
0
0
MaTpr0F avatar
játszani még elég manapság 4.......

Nagyon kevés olyan játék van manapság, ami nagyon cpu igényes.
Gpu kell a legtöbb játéknak. Ezért van, hogy egy 2500-2600k a mai napig elég (1 kártyás rendszerekhez).
A rossz portok ideje pedig leáldozóban látszik dx12-vel, mivel az egyik célja a sok közül, hogy konzolról pc-re átültetés közben ne izzadjanak vért a fejlesztők.

A böngésző elvesz egy csomó Vram-ot

Milyen böngésző eszi a Vramot?
0
0
0
0
NTSC Jani avatar
Én ha játszom, akkor csak a játék megy. A böngésző elvesz egy csomó Vram-ot + pár % proci használatot stb. Közben biztos nem telepítek, mert az meg terheli a vinyót pluszba. Nem vagyok a magam ellensége. A maximális fps-t akarom kihozni a gépből.

1980$-os Pentium II Xeon 1998-ból! 😆

[url]http://www.cpu-world.com/CPUs/Pentium-II/Intel-Pentium%20II%20Xeon%20450%20-%2080523KX4501M%20(BX80523KX4501M).html[/url]

Ez volt maga a CPU:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/Pentium_II_Xeon_450_512.jpg

Egy nyákon volt maga a CPU.
0
0
0
0
danee23 avatar
Régen is voltak 1000USDs intel procik csak akkor nem nézte mindenki youtubeos benchmarkokat 😜
0
0
0
0
MaTpr0F avatar
Ha ez régen így lett volna már rég csődbe ment volna mindkét cég.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Régebben az i5-i7 meg a csoda AMD-k a kiváltságosoké volt.
Most meg már csak így dobálózunk ezekkel a kifejezésekkel.
VGA-val ugyanez a helyzet.
0
0
0
0
MaTpr0F avatar
Igen ezeket én is olvastam.
A 2 független cikk nem beszél hű de nagy amd támogatottságról, mint amit nyomsz itt, az iponos cikk meg nem releváns mivel amd előadás, szóval a legkevésbé sem mondható marketingmentesnek.

Processzorok szempontjából mindenképpen profitálni fognak mostantól a többmagosak, de vga tekintetében mindkét oldalról ugyan olyan teljesítmény várható. Mivel a dx12 még mindig fejlesztés alatt van, fölösleges előre holtbiztosnak mondott spekulációkba kezdeni.
0
0
0
0
csuz-li avatar
MaTpr0F: Namost, amit írtam a dx12-ről, ahhoz konkrétan be is linkeltem egy cikket. Amúgy bátran utánaolvashatsz te is.
Tessék pár cikk a témában:
[LINK]
[LINK]
[LINK]

looserking: Szinte minden újabb játék ajánlott gépigénye 8 magos processzor, i7, vagy fx-8xxx. A dx 12 is épp 6-8 magon fogja magát jól érezni. Ha megnézed a skálázódást, pont ez a 6-8 mag az, ami kihasználásra kerül: [LINK]
0
0
0
0
danee23 avatar
Hát, mit tudnak a Next Gen azaz hogy currentgen címek? Azok 6-8 magot használnak. De ez az egész sztori majd DX12 alatt lesz érdekes 😃

Ja és ha valaki játék mellett még streamel vagy hasonló akkor elmegy 😃
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Mit tud az a játék, aminek 4nél több mag kell?
0
0
0
0
Murty avatar
looserking: lassan már nem, és már vannak játékok amik 4 magnál többet használnak.
0
0
0
0
danee23 avatar
csuz-li: persze. Amúgy meg játékra egyértelműen a 6-8 magos fxek vannak legjobb ár/érték arányban.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Én annyit tudok a DX12-ről, hogy elviekben low level API lesz, hogy a hardvert közvetlenebbül érje el, ne több szoftverrétegen keresztül.
0
0
0
0
MaTpr0F avatar
csuz-li sztorijain mindig jókat derülök. 😃

Majd linkelj már pár hivatalos infót ami alátámasztja ezeket a szuper történeteket, mint amit most a Dx12-ről írtál.
0
0
0
0
kiszpista90 avatar
de most nem 20éves cuccokrol beszélünk már ne is haragudj meg ! 8350 és i7 4790k ! szoval a lényeg egyik se volt neked még ' hülyeséget irtál ! max a netről hordtad itt össze ! és ennyi az alapod ezekről a procikrol 😀
0
0
0
0
SuperPuma avatar
kiszpista: AMD-ből volt Athlon XP 1500+-om, és 2db Sempron 64 (2600+ és 3000+) Ezek Pentium 4 időszakból valóak, amikor az AMD jobb volt. Bátyámnak AMD A6 3500a van. Ezt nem igen lehet összevetni intellel, mert ott nincs APU. Ez halk volt meg szerintem nem melegedett. Teljesítményre szerintem egy Core 2 Duo szintjén volt egy HD6450el.
Ha nem haragszol az "intel fanboy" tituálást kikérem magamnak (Ha nekem szólt.)
Spoiler!
Nem azért ez a nick nevem, mert elvakult intel fan vagyok, más a sztori itt.
0
0
0
0
Sipos G avatar
Valóban ez így van, én jelenleg 2 gépet használok, AMD X4 +1 hasonló árú Intel Pentiumot.
Mind a 2 nagyjából 20K és szerintem az X4 ide, oda veri a Pentiumot...
0
0
0
0
csuz-li avatar
danee: Egyelőre úgy néz ki, hogy az új grafikus API-kból az AMD jön ki jól. A Mantle ugye egyértelmű, hiszen saját fejlesztés. A vulkan Mantle alapú, tehát megint jó.
A DX12 szintén az AMD-nek kedvez, mivel leginkább a 6-8 szálas processzorokra van kihegyezve, ráadásul a VGA támogatása is az AMD-nek jobb a dx12-höz.
Az lehet, hogy az fx architektúra rossz, de mivel játékok alatt épp olyan jó, mint a negyedik generációs i7, hát pont senkit nem érdekel.
És az lehet, hogy androidra programozás közben nem túl jó az AMD, de renderelésnél meg jobb. Szóval vannak olyan felhasználási területek, amiben az AMD jobb, meg olyanok amiben az Intel. Úgy is az alapján választ normális ember processzort, meg VGA-t, hogy mire kell neki a gép.
0
0
0
0
kiszpista90 avatar
egymagban igen sokkal gyorsabb ! jogos 😀 de sajnos a 2x ártol nem lehet 2x gyorsulást várni fpsben ! ezért én csak cáfoltam a hülyeségeket pl 50fps kül +és csak annyit mondtam teljsen jo játékra az amd is mivel én drámai változást nem vettem észre !de a tények hogy 2x gyorsabb az igaz 😀
0
0
0
0
danee23 avatar
Pár dolog még:
Ha valaki androidra programoz, Intellel sokkal gyorsabban tudja emulálni a céleszközt mivel ugye egyre több az inteles mobil/tablet is, az architektúrák között átfedés van. AMDvel csak szoftveressen működik ami lassú.
Jóideje veri Intel AMDt 1 magos teljesítményben és ez különössen azért fáj mert directx11 allatt ez limitáló faktor mivel a rajzolási parancsokat a cpu kell hogy kiadja(és annak is 1 szála).
A DX12 ezen segíteni fog kérdés hogy mennyit.
A szomorú valóság az hogy jelenleg az Intel szinte mindenben veri az AMDt, és AMDnek jelenleg semmije nincs hogy ezt ellensúlyozza(az FX architektúrája úgy rossz ahogy van).
2016 végére várható az új architektúra ami Nagyon Sok idő! Addigra lehet intel grafikai (igp) fronton is felzárkózik AMDre, és az is kérdéses mennyire sül ki jól az AMD váltása (nameg az hogy a Samsung bekebelezi) 😲
0
0
0
0
kiszpista90 avatar
nekem sem volt gond ..olyan procim volt mint neked ! 5ghz se értem el a 60c ..de az intelből volt kettő i7 3770k meg most a 4790k ! és mind felkuszik 70c ...na ennyi 😃
0
0
0
0
csuz-li avatar
A melegedésről sokat elmond, hogy az fx-9xxx szériát vagy hűtő nélkül, vagy vízhűtéssel árulják...
Mondjuk nekem a 8350 egész jól el van a gyári hűtőjével. Az is igaz, hogy ez a legkomolyabb gyári hűtő, amit valaha láttam: szép réz hővezetőcső, meg amit akarsz.
0
0
0
0
kiszpista90 avatar
aha és ki fog egyszálat használni? de én akkor se hiszem !ez a teszt egy nagyfos ! http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-4770K-vs-Intel-Core-i5-4670K
én itt nem látok kült egymagban sem 😃 szoval ahány tesztet nézel annyiféle...ezért mondom a véleményem én személyesen teszteltem az amdt meg a intelt !tudom aki nagy fan annak akár mit lehet mondani akkor sem ugyvan ha fáj neki akkor is ..! de nem érdekel felőlem legyen igazatok !
am meg most evvel jönn az intelfanboy 😃 igen több a fogasztás kemény 40w-al ! ezt vgan lehet korigálni ..am melegedés? talán neked volt mind a kettő procid? ha nem baromságot ne hordj össze ! képzeld el az amd sokkal hüvősebb volt gyengébb coolerral lés intel váltás miatt kellet cpu coolert cserélni mert egyszerüen nem birta egy nh 12pse14 ..ami nem is olyan rossz ! szoval erről is ennyit ! 😀 és még annyit intel 2éve nem tudja rendesen lepasztázni a cpuját trehány munkát végez! sok darabbal gond volt 😀
0
0
0
0
SuperPuma avatar
AMD-nél nem igazán teljesítményben van gond. Inkább fogyasztással (és persze az ebből adódó nagy hőtermeléssel). 32nm az 32nm. Na meg a felépítés is merőben másabb.
Minden esetre egy Athlon II X4 860 a maga kategóriájában talán a legjobb vétel.
0
0
0
0
csuz-li avatar
kiszpista: Amikor azt mondom,hogy az i5 egy magban jobb, mint az i7, akkor erről beszélek: [url]http://www.cpu-world.com/benchmarks/browse/1035_96,1034_96/?c_test=35&PROCESS=Show+Selected[/url]
A HT-nak ugyanis ára van, mint mindennek.
Amúgy halkan jegyzem meg, hogy az 50fps különbséget nem én mondtam, sőt a mellékelt videókat is azért tettem be, hogy látható legyen: nincs, főleg nem ekkora különbség az fps számban.
0
0
0
0
kiszpista90 avatar
csuz-li: mégis miről beszélsz? hogy lenne erősebb egymagban az i5 ? esetleg a legrégebbi gen i7 szembe az uj gen i5 ..😃 meg milyen 50fps ????
ti talán 1024ben játszatok? ott jönn ki nagy fps külömbség ! full hdban nincs semmi féle 50 és leszarom a videokat én a saját tesztemnek hiszek ! 😉 sok játékot megnéztem se közel se volt 50fps kül ! és ez a különbség a programozástol függ! pl: ryse-ban az amd lényegesen jobb mint az intel és az nvidia mert amd-re lett irva...hiába magyarázgattok keresgéltek neten teszteket én leteszteltem és nincs nagy külömbség témát itt lezártam ! 😉
am pont ez az hogy nem használja ki ..25%ba megy a cpu akkor minek neki ? semminek !
0
0
0
0
csuz-li avatar
Az szerintem nem hátrány feltétlenül, hogy nincs saját gyártósora. Az hátrány, hogy ahol bérelni lehet, ott le vannak maradva a gyártástechnológiával. Mondjuk az AMD is le van maradva a fejlesztésekkel, így a két dolog együtt már nagyon durva lemaradást jelent. Ha csak megnézzük, hogy az AMD nek 1 helyett 2 szálhoz fel kell építeni + 50% szilíciumból még egy komplett magot és úgy spórol, hogy párosával megosztja a többi erőforrást, míg az Intelnek ehhez csak 8%-nyi szilícium kell a pár kondihoz és vezérlőhöz és kész is a dupla szál egy magból, máris látszik a technológiai szakadék. Ezen a saját gyártósor sem segít.
Gondolom az AMD is rájött erre, meg arra is, hogy sokkal kevesebb pénze lesz K+F-re, mint az Intelnek, így ráállt az egyedi processzorok fejlesztésére. Ez eleve hasznos számára az oylan megrendelések miatt, mint pl a Facebook-é, amit azért ők kaptak, mert az Intelnek nincs ilyen egyedi gyártásra ráállt üzletága. No meg - ami a mi szempontunkból fontosabb - ezért van az új konzolokban AMD APU. Ami hihetetlenül jó az AMD-nek, hiszen így a GCN architektúráját és a sok magos processzorait tanulják ki a játékfejlesztők. És már látszik is a hatás, hiszen az összes új api a GCN architektúrájú VGA-kat és a sok, de gyenge magos processzorokat hozza helyzetbe.
Így az AMD hátradőlhet, mert neki már most mindene meg van, amit a többieknek még elő kell állítani: Az Intelnek 6 és 8 magos, de olcsó processzorokat, az Nvidianak meg valami GCN-hez hasonló architektúrát. Magyarul míg neki csak gyártani kell a már meglévő cuccokat, addig a konkurenciának el kell kezdeni fejlesztési pénzeket átcsoportosítani. Ráadásul ebben még a Microsoft is az AMD malmára hajtja a vizet:
[LINK]
"A Microsoft valószínűleg azért döntött az apróbb szigorítás mellett, hogy a gyártókat az AMD GCN architektúrájához hasonló hardverek kifejlesztésére sarkallja, annak érdekében, hogy a fejlesztők egyre több grafikai és compute futószalagot futtathassanak párhuzamosan. Nem elhanyagolható módon a PC-s grafikus vezérlőknek is fontos lenne az Xbox One vagy a PlayStation 4 konzolhoz igazodni, mert a kutatások ezekre a gépekre zajlanak, és jó lenne, ha ezek eredményei jelentős módosítás nélkül átmenthetők lennének PC-re."
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Az AMDnek kell egy gyártástechnológiai vérfrissítés. Addig csak az árával tud versenyképes lenni.
Ha enne üzeme meg hasonló összegeket költene kutatásra, biztos hogy szoros lenne a verseny a riválissal/riválisokkal.
Az AMD drágább lenne, az biztos. Viszont a szoros versenyhelyzet miatt valószínű az intel/nvidia kénytelen lenne vissza venni az áraikból.
0
0
0
0
csuz-li avatar
tucangabor: Nem is vitatom. Itt inkább a terndekről van szó. Manapság egyre inkább kérik a játékmotorok a több szálat. Régebbi játékoknál simán elhasalnak az AMD-k. dx10 ugyanis akkora terhelést akaszt az első magra, hogy a többinek már szinte értelme sincs. Viszont ezen már a dx 11 is javított. Az új grafikus API-k meg kifejezetten a sok szálra vannak optimalizálva és az újabb játékmotorok már erre vannak fejlesztve. És itt bizony egyre inkább olvad a különbség. Árban viszont nem mindegy, hogy 50, vagy 100e Ft-ért kapod meg ugyan azt a játékok alatti teljesítményt.
Az eredeti kérdés is ugye az, hogy miért kérnek a gyártók i7-3770, vagy, mint azt kiszpista írta: 4790-et meg fx 8350-et. Hát a 8 szál miatt. Hiszen azt senki nem vitathatja, hogy egy i7-4790 teljesítményének a közelébe is csak nehezen ér egy fx-8350. Az új konzolokban 8 magos, ám gyenge proci van. Erre fejlesztenek a játékgyártók és ezt portolják PC-re. Erre vannak optimalizálva a játékmotorok.
Ha ezt megnézed, látszik, hogy a 6-8 magos processzorok kerülnek előnyben az új API-al. Márpedig iylen emberi árban csak az AMD-nek van. [LINK]
0
0
0
0
csuz-li avatar
Mondjuk ez a plusz 50 elég erős.
Bf4 (6 szálas AMD vs 8 szálas intel)
https://www.youtube.com/watch?v=66BiQsOM9_M

Meg amúgy is, húzott i7-el sem jön ki az az 50fps:
https://www.youtube.com/watch?v=yjjsFyR08AI
https://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_3023615969&feature=iv&list=UUE1jciHeP-TxJrUtXX1IjAg&src_vid=yjjsFyR08AI&v=PK1MLmsV-Rg
0
0
0
0
Murty avatar
Kiszpista90: nem kell messzire menni nézd meg INTEL vs AMD BATTLEFIELD 4 tesztet, ott az INTEL akár +50fps előnyben van az AMD procihoz képest!

Itt az a lényeg hogy ahol több támogatás van ott a játékfejlesztők jobban ráfeküdnek az adott márkának az optimalizálásra. Szóval kár erőltetni a szálakat/magokat nem ez a lényeg, hanem ahol több money! Hiszen így tudják eladni a termékeket ha látják hogy ezzel aztán lehet fps huszárkodni!
0
0
0
0
csuz-li avatar
kiszpista90: Azért kérnek i7-et, mert abban is nyolc szál van, mint az fx 8xxx-ben. És manapság egyre inkább a több szál kell a játékokhoz, mint az erős mag. Ha megnézed, egy adott i5 egy magban erősebb, mint az ugyan oylan i7. Gyakorlatilag az i7 teljesítménye (ami azért nagyobb, mint az fx-é) felesleges a játékhoz, viszont a szálak kellenek darabra és itt nyer létjogosultságot játékokhoz egy 8350, ami fele annyiba kerül.
0
0
0
0
Spazzz avatar
intelIA32: rendben van,
köszönöm a válaszokat 😀 akkor marad az e4500 😃
0
0
0
0
kiszpista90 avatar
amd-ről váltottam intelre !i7 2x olyan gyors mint az 'akkori' fullos amd ..de ez csak tesztek alpján ! játékban semmi de semmi különbség nincs ! az a 10fps ami talán néha megvan nem éri meg! szoval aki játékra veszi a gépet nyugodtan megveheti az amd fx 8350et! i5 gyorsabb talán..de inkább amd ..miert? mert az 8 szálon tudd dolgozni nekem ez a véleményem ! hosszutávra és 30-35k lehet venni amd használtan !és a sok intel fan!az amd nem melegedett 5ghz annyira mint az i7 ! ez a sok mellébeszéd amikor még amd-s voltam ! teljesen jo kis proci az amd semmi baj nincs vele és pont ugy kihajt egy felső kategorias vgat mint az i5 ...! és nem netről olvasott szarság hanem tapasztalat ! 😀
nézegetem én is gépigényeket ..mire fel kérnek i7? sőt láttam olyat ami 4790-t! lOl hát komolyan vicc ez a dead or alive is ..hiába van irva 25% hajtotta max ....kamu az egész gépigényeknek nem kell hinni amit leirnak ... üdv
0
0
0
0
SuperPuma avatar
E4500nak a gyári órajele 2.2Ghz. A D820at nem érdemes választani. Öreg és lassú, na meg baromira tud fogyasztani.
0
0
0
0
Spazzz avatar
bazsa918: a felhasználó neve RAPBOY és ott megvannak az adatok
0
0
0
0
no avatar
szerintem ez nem csak a procitól függ,milyen gépbe kerülne?
0
0
0
0
Spazzz avatar
tucanagabor: ha tehetné akkor megtenné,de a e4500 meg a d820-at csak kapta,ezek a választási lehetőségek,egyiket majd vissza kell adja 😃
0
0
0
0
Manyik75 avatar
És megszületik a SAMD 😃

[LINK]
0
0
0
0
Spazzz avatar
Hali,esetleg tudnátok segíteni?Az egyik ismerősömnek van 3 procija s nem tud dönteni mellettük.
Van egy intel core 2 duo e4500 2.2 ghz és egy intel pentium D820 2.8 ghz meg egy valamilyen dual core 2 ghz.Az e4500 core speedje 1197 mhz a D820 core speedje 2793 mhz a másikat meg nem tudom.Valami ötlet,hogy melyiket érdemes használnia?
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció