Segítség, kezdő vagyok...

2008. February 02., téma
Fórum » Asztali PC
Ha kezdő játékos vagy pc felhasználó vagy, akkor itt bármit kérdezhetsz!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Bronson avatar
innen tudsz másik biost leszedni, kérdés, nem e már ez a legfrissebb van rajta... meg elég fapados lap (nem is hallottam még erről a gyártóról, szerintem csak simán nem támogatja...)

[url]http://www.ecs.com.tw/website2008/Product/Product_Detail.aspx?CategoryID=1&DetailID=822&DetailName=Feature&MenuID=24&LanID=0[/url]
0
0
0
0
Kenzo avatar
Hol tudom frissiteni? 😃 nem lesz valami gond később ,hogy frissitettem?
0
0
0
0
csuz-li avatar
Kenzo: próbálj meg egy BIOS frissítést. Ha az sem segít, akkor keríteni kell egy megfelelő alaplapot, bár nem tudom, megérné-e.
0
0
0
0
Kenzo avatar
Olyan proceszor dolgozik a gépembe ami nincs a listán,eszközöknél meglehet nézni 😃 egyik mag 3,00 ghz-n dolgozik a másik pedig csak 2.39-en,*** tudja mit tegyek.Itt a lista amit elbirna,6700 as dual,nekem pedig E8400-as dolgozik benne 😃 mit tegyek?

http://www.cpu-upgrade.com/mb-ECS/P4M900T-M2(V1.0).html
0
0
0
0
Zoli73 avatar
Kenzo:Elvileg nem tudsz más foglalatú procit bele rakni mert más a lábkiosztása.
0
0
0
0
Bronson avatar
nem ajánlott olyat beletenni ami nincs a listán, sokszor nem is megoldható... konkrétan miről van szó?
0
0
0
0
Kenzo avatar
Van egy lista hogy alaplap milyen procikat támogat,és valaki rak bele olyat ami nincs a listán akkor működhet attól? rossz/jó dolog róla.Segitség kellen. 😀
0
0
0
0
csuz-li avatar
terepmintaHun. Persze. A gyereknél 260 van mellette, ami erősebb és ott sincs CPU limit.
0
0
0
0
csuz-li avatar
terepmintaHun: Nem is a több mag. Ugye a szálak száma számít elsősorban, meg a lebegőpontos, illetve a dupla pontosságú számítási teljesítmény. Az, hogy hány magból jön össze a szálak száma, technológia kérdése, nem releváns. Vannak dolgok, ahol az fx jobb, de elsősorban ott, ahol rendesen skálázódik valami a szálakon. Régebbi játékoknál például az egy szálas teljesítmény számít, amiben az i5 verhetetlen. Újabban inkább a több szál kell, amiben az i7 ugyan jobb, de ugye az árak meg nehezen összehasonlíthatóak egy fx-i7 felállásban. Mivel manapság a játékmotorok 8 szálat, de gyenge egy szálú teljesítményt kénytelenek használni, ezért jó választás az fx, másért nem igazán. Persze konvertálásnál jól teljesít szó se róla.

x4 860K van a fiam gépében. Ugyan r7 260 as VGA-val, de a monitora is HD és nem FHD, mint az enyém, úgyhogy szépen megy. Bár sokat nem nézegettem, de nincs vele rossz tapasztalatom főleg annak fényében, hogy 20e Ft-ért adják. Egy tesztet néztem róla, ahol nagyjából az i3-3220 teljesítményét hozta, ami azért nem rossz egy ilyen olcsó porcitól.

deakzsolt2001: Jó az. Ha ott is marad akár egy óra játék után is, akkor az rendben van még.
0
0
0
0
Yezi_ avatar
csuz-li: GTA 5 közben a proci 62 fok körül volt. Akkor ez még elvileg nem gond...
0
0
0
0
winrar avatar
Az úgy jó, meg lehet húzni is rendesen.
0
0
0
0
winrar avatar
Igen, mert egy Vegas PRO kihasználja mind a 8 magot. Bár nálam i5-tel is gyors minden konvertálás.
0
0
0
0
csuz-li avatar
terepmintaHun: Én pont fordítva voltam ezzel. 😃 Egy i5-ről váltottam... Amúgy szerintem egyik sem jobb, vagy rosszabb választás igazán. Mindegyiknek meg van a maga előnye.

A hűtőnek meg nézz utána, mert nem mindegy, hogy melyik 6 magos fx-et hűti le, mert van 95w-os, meg 125w-os TDP-jű is. Bár az is igaz, hogy a tied csak 90W-os, szóval nagy baj nem lehet. Tegnap linkeltem egy tesztet itt, abban pont a gyári AMD hűtő jobban szerepelt, mint az egyik versenyző, ezért mondom, hogy nézz utána vásárlás előtt.
0
0
0
0
csuz-li avatar
terepmintaHun: Minden processzort lehűt a gyári hűtő. Az fx-et is, azért réz hőcsöves, hogy lehűtse. A meleget meg elvezeti, így a gépből meleg jön ki akkor is, ha a legdrágább hűtőt teszed rá, méghozzá pont ugyan oylan meleg, tehát a "téli fűtés" sem hűtő kérdése.
Amúgy a 60°C-al semmi baj nincs. A processzorod üzemi hőmérséklete 55°C - 70°C.
0
0
0
0
Yezi_ avatar
csuz-li: Lent van az oldallap. Amíg nincs új ház, így használom.
0
0
0
0
winrar avatar
terepmintaHun: Mármint terhelés (pl. játék) alatt 60 fok? És az a max? Nekem is 60 fok szokott lenni játék alatt, gyárival.
0
0
0
0
csuz-li avatar
deakzsolt2001: Azért annak a processzornak 70°C a maximuma. Nem egy életbiztosítás annak a határán egyensúlyozni, de persze nem is tilos. Az új házig megfogadnám cseszka és Bronson tanácsát és lekapnám az oldallapot a biztonság kedvéért.
0
0
0
0
Yezi_ avatar
csuz-li: Akkor valószínűleg veszek egy olyat. Mondjuk annyira most sem vészes a helyzet, 4 óra GTA 5 után is 70 fok alatt volt a proci és a videokártya is.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Nekem zárt házban van ráadásul gyári CPU hűtővel. A házon ventilátor egy elől, egy hátul, kettő meg felül van. Persze melegebb, mint télen volt, de most sem melegszik túl. Annyi, hogy már már böngészdés közben is van, hogy hallom, ahogy egy fokozattal feljebb kapcsol a hűtés, ami eddig böngészés alatt sosem fordult elő, de ennyi a különbség, ami abból adódik, hogy simán van 30-32°C a lakásban estére, mire hazaérek.

deakzsolt2001: A gyerek gépe egy ZALMAN ZM-T4 házban van 8500 Ft volt, ha jól emlékszem. Szintén microATX. Gyárilag egy ventilátor elől, egy meg hátul és alsó-tápos. Oldallapon meg egy jó nagy rács, ahova fel tudsz tenni két hatalmas ventilátort egymás alá, ha úgy érzed. Nálunk az oldallapon ventilátor nincs és gyári hűtővel az AMD Athlon x4 860K + R7 260-as VGA-val most sem melegszik, hogy ilyen idő van. Szóval azt a házat jó szívvel tudom ajánlani, mivel azzal személyes jó tapasztalatom van és nem is oylan drága.
0
0
0
0
cseszka avatar
Nyugottan leveheted,nekem is levan véve,pedi 5db venti szellözteti a házikót,de a meleg akkor is nehezen távozik belöle.
0
0
0
0
Yezi_ avatar
Játékok alatt a VGA 66-ra ment fel maximum, proci is valahogy 65 körül lehetett. Akkor az oldallapot leveszem, talán veszek egy másik házat is.
0
0
0
0
winrar avatar
Meg odaraksz egy szobaventilátort 😆
0
0
0
0
Bronson avatar
kis matx kuckó 0 szellőzéssel... igy már érthető, amíg jobb házad nem lesz, addig be kell érned ezzel, ezen max azzal lehet segíteni ha leveszed az oldallapot...
0
0
0
0
csuz-li avatar
deakzsolt2001: Hát ilyen házat még nem láttam, csak ehhez hasonlót fujitsu siemens irodai gépekben, de még azokban is meg volt oldva a hőáramlás egy kicsit komolyabban. Ebbe hiába veszel másik hűtőt, arra nem megy föl az a sapka sem, ami a ház oldalára tapad, mert nem fog elférni, akkor meg még rosszabb lenne a hűtés, mint most. Talán, ha oylan fajtát találsz, aminek a ventilátora a processzorral párhuzamos.
Én három megoldást látok:
1. Veszel egy normális házat, mondjuk Zalmannt, vagy Cooler Mastert és átpakolsz mindent.
2. (Ezt nem nagyon ajánlanám) Veszel egy kompakt vízhűtést és azt felműtöd az oldallapra, ahova most a tölcsér csatlakozik. Viszont akkor nem tudod leszedni a ház oldalát, csak ha lecsavarozod a hűtőbordát minden alkalommal.
3. Veszel egy olyan léghűtőt, ami párhuzamos a processzorral. Ez viszont egyáltalán nem biztos, hogy működik.
0
0
0
0
Yezi_ avatar
Raktam fel képet, hogy milyen belülről a gép. Nem igazán tudnék ventit rakni bele.... 😕
0
0
0
0
winrar avatar
Mert ha hátul egy venti sincs, akkor a tápnak kell ellátnia azt a feladatot, hogy beszívja a gépházból a meleg levegőt és a táp saját meleg levegőjével együtt és magán keresztül fújja ki. Azt pedig egyenesen kétlem, hogy alsótápos házad lenne.
0
0
0
0
csuz-li avatar
terepmintaHun: Az jó választás lenne. Idővel minden hűtő elöregszik. Gondolom nem tegnapi a hűtőd.

deakzsolt2001: MIylen a házad? winrar-nak igaza van, mindenképpen egy legalább el kel, hogy férjen. A pocihűtő csak a processzorról veszi el a hőt és beleküldi a házba. Ha a házból nem megy ki, akkor egyre melegebb levegővel kellene hűteni a processzort, ami ugye nem jó. Az első hűtő arra is jó, hogy megmozgatja a levegőt a házban alul is a VGA környékén és segíti a légáramlást. Az még akkor is jó, ha a házon belül tudod csak elhelyezni. De hátul minden házon van helye egy ventilátornak, ez biztos.
0
0
0
0
winrar avatar
Hátul csak van hely? Mert nagyon sokat számít, hogy hátul legyen, az első az inkább a HDD hűtésében segít.
0
0
0
0
Yezi_ avatar
winrar: Nincs venti a házban, szerintem el sem férne.
0
0
0
0
csuz-li avatar
Winrar: Na látod!

terepmintaHun: Hát akkor a lenti teszt épp neked szól. Abból megtudhatod, hogy melyik hűtőt ne vedd meg, mert a gyárinál is rosszabb a hatásfoka. 😀
0
0
0
0
winrar avatar
Gyári hűtő, de nem tervezem egy darabig lecserélni. Annyit csináltam, hogy a hűtőbordát lefestettem feketére, mert jól néz ki és pár fokot nyertem azzal is. Plusz alulfeszeléssel is lehet nyerni pár fokot.
0
0
0
0
csuz-li avatar
winrar: Neked is gyári hűtőd van nem? Nekem is az van. És nyáron is elég az. Amíg nem húzod a processzort elég a gyári hűtő. Nemhiába van komolyabb hűtő a melegedős AMD-khez gyárilag (többek közt réz hővezetőcsővel). Azért van ez így, hogy lehűtse.
Persze valamivel melegebb ilyenkor minden processzor, de mindegy milyen hűtőd van, ha 30-35°C-os levegővel hűtöd a cuccot 22-25°C helyett, ugyan úgy pár fokkal melegebb lesz a processzorod még a legjobb hűtő mellett is.
Nagyon ritka a teszt gyári hűtőre, de azért néha találni.
AMD-hez (jó régi, de ugyan úgy 125W-os TDP, mint az erősebb nyolcnmmagos fx-ekél): [url]http://hardver-teszt.hu/test.php?tID=62&tPage=7[/url]
Intelhez (130W-os TDP, ami már ritka az Intelnél, mondjuk nem is teljesít oylan hú, de jól): [LINK]
0
0
0
0
winrar avatar
deakzsolt2001: Nyár van, meg gyári AMD hűtő eleve nem a leghatékonyabb.
Most nekem cpu max 60, vga max 80 fok játék alatt, alapjáraton mindkettő 35 fok körül. Házventi van?
0
0
0
0
csuz-li avatar
ShadowWarrior: Ja, csak amit én írtam, az egyrészt erősebb processzor, másrészt egy tízessel olcsóbb...
Amúgy azt én is ismerem, hogy sokak szerint nem hajtanak ki ezek a processzorok erősebb kártyákat. Itt már olvastam oylan véleményt is, hogy az enyém sem. Szóval értem mit írsz, csak azért van még ennél jobb megoldás és költséghatékonyabb is.
Azt elhiszem, hogy a felületes véleményekkel szemben készült, csak van még hova fejlődnie a videó készítőjének is, ha már a felületességet nem szereti, akkor talán ne is legyen felületes.
0
0
0
0
ShadowWarrior avatar
Csuz-li

Szerintem se "vesézd ki", mert mindjárt hülyeséget is mondtál. Még most, hogy marhára felmentek az árak 32K-nál kezdődik az A10 6800K. De egyébként az is csak egy opció volt, valamint rávilágítás arra nem kell félni attól, hogy ezek a processzorok nem hajtanak ki egy erős középkategóriás karit. Valamint, hogy a gamer világ esetében sokkal inkább kell egy jó kártyára összpontosítani, mint processzorra. (bár ez is fontos, de mégsem annyira) Legközelebb néz utána a dolgoknak. Ez a video éppen a felületes elferdítő általános véleményekkel szemben készült.
[LINK]
0
0
0
0
Bronson avatar
vga oké, proci kicsit sok... de igen, a nyári meleg+alap hűtő kombó...
0
0
0
0
Yezi_ avatar
Előző gépemnél 35fokos volt a VGA és 40 körül a proci, ezért kérdeztem. Bár itt kisebb a gépház is, alap AMD-s hűtő van.
0
0
0
0
Yezi_ avatar
Alapjáraton 45-48 fokos a videokártyám és 50-53 a procim. Ez nem gond? Játékok alatta 70 fok alatt van.
0
0
0
0
Bronson avatar
de igy meg túl fog melegedni... 65c biosban elég veszélyes... vedd le és nézd meg mennyi paszta van rajta. ha normális mennyiségű, akkor csak szimplán visszateszed. nem lesz baja, ettől még nem kell újrapasztázni.
0
0
0
0
visor261 avatar
nem akarom levenni mert utána újrakéne pasztázni és nincs most kéznél...
0
0
0
0
Bronson avatar
értesz annyira hozzá hogy levedd a hűtőt? esetleg posztolhatnál egy képet is hogy mennyit paszta van rajta...
0
0
0
0
visor261 avatar
nem lötyög meg ilyenek... a pasta marad szerintem... de most várom hogy hűljön mert biosban felment 65!!!-re
0
0
0
0
Bronson avatar
az maximális fordulatszám mellett nagyon sok alapjáraton...
de mondom ha nem értesz hozzá, kérj segítséget... vagy rosszul van felszerelve, vagy nincs rajta paszta/sok rajta a paszta...
0
0
0
0
Kehbya avatar
Hát gondolom, úgy érti a frankót, hogy Frankón van-e rajta a cpu hűtő a CPU-n.
Mármint, hogy nem lötyög, nincs légrés, stb vagy is hogy Patent.
Patentra meg ne kérdezzél rá. 😆
0
0
0
0
visor261 avatar
levettem mind 2 oldallapot bekötöttem az előlapit pörög az is... és bioson belül 64°C-ot mutat a proci...
a frankót azt hogy érted?
0
0
0
0
Bronson avatar
attól még nem kéne annyira... de kösd be a ventit és nézd meg... az oldallapot meg vedd le amig nincs megoldás. még egyszer megkérdezem... a procihűtő frankón fel van szerelve? 6000+rpm... hallasz még valamit? 😆 az közel a maximális fordulatszám...
0
0
0
0
visor261 avatar
a proci persze megy.... 6000+rpm de most nézem hogy az elülső télleg nem megy... a pcx-nél alkalmaznak kezdőket vagy valaki télleg ennyire szerencsétlen? Meg se nézték hogy bepörög-e eggyáltalán -.-"
de a procinak télleg emiatt van ilyen melege? sőt az egész gépház úgy felmelegszik hogy süt ha hozzáérek...
0
0
0
0
Bronson avatar
ezért szerintem ne küldd vissza... ha laikus vagy, kérj meg ismerőst nézzen a gépbe, hogy frankón fel van e illesztve a hűtő...
0
0
0
0
csuz-li avatar
visor261: elvileg lehet visszaküldeni, csak nem biztos, hogy megéri a költség. Viszont Bronson kérdésére nem válaszoltál: van ventilátor a házban és az működik rendesen? Sőt, ha már itt tartunk: A CPU gyári ventilátora felpörög? (Utóbbit észreveszed, mert Bronsonnak abban is igaza van, hogy ha az felpörög, akkor azt egyértelműen hallani)

Bronson: Persze igazad van, de a hang egy dolog. Most viszont az volt a kérdés, hogy mitől melegszik a proci. Márpedig, ha nincs húzva, akkor a gyári hűtő hűtésteljesítménye - függetlenül a zajszinttől - elég kell, hogy legyen, önmagában az a tény, hogy gyári hűtő van egy processzoron nem okozhat melegedést, kivéve pár Intelnél.
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció