Tuning műhely

2008. October 05., téma
Fórum » Asztali PC
Ide minden jöhet ami a PC tuningolásával kapcsolatos.

Kérjük nem linkelni, max bemásolni.

Mindenki csak a saját felelősségére tuningoljon, az oldalon elhangzott ötletekért / okozott károkért sem az oldal, sem az ötletadó nem vállalja a felelősséget!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Don Sajtos avatar
Cooley írta:
Könnyen károsodhat, de ahhoz vagy eleve hibás alkatrészek vagy nagyon magas feszültség kell. Ha csak 0,0125-ös lépcsőkkel mész felfelé nem valószínű, hogy bármi gond lesz. Ha nem indul a gép, akkor biosnullázás, és kész. Ha károsodás miatt nem indul több, mint valószínű, hogy le fogja vágni a biztosítékot is, és büdös lesz, szóval azt gyorsan észreveszed. 😜 Ilyen esetben gyakorlatilag kuka a meghibásodott alkatrész, ezért is mondtam korábban, hogy előbb olcsó alkatrészekkel érdemes próbálkozni, ha tartasz a meghibásodástól.

Hát gépem:
ASUS P5 Q-SE alaplap
Nvidia 9600gt DDR3 kártya
4X1gb kingston hyper-x 1066 MHZ RAM
proci Intel core2 E8200 2,66ghz proci

De olcsó alkatrész nem olyan mert az még könnyebben kidobja magát meg nem ugyanaz teljesítmény mint egy komolyabb eszköznél.
0
0
0
0
Cooley avatar
Könnyen károsodhat, de ahhoz vagy eleve hibás alkatrészek vagy nagyon magas feszültség kell. Ha csak 0,0125-ös lépcsőkkel mész felfelé nem valószínű, hogy bármi gond lesz. Ha nem indul a gép, akkor biosnullázás, és kész. Ha károsodás miatt nem indul több, mint valószínű, hogy le fogja vágni a biztosítékot is, és büdös lesz, szóval azt gyorsan észreveszed. 😜 Ilyen esetben gyakorlatilag kuka a meghibásodott alkatrész, ezért is mondtam korábban, hogy előbb olcsó alkatrészekkel érdemes próbálkozni, ha tartasz a meghibásodástól.
0
0
0
0
Don Sajtos avatar
Sziasztok
még egy kérdés tuningal kapcs.
Ha feszültségeet huzom pl 0,25 v vagy 0,125V akkor ha nem indulmajd gép mit csináljak?
El tudom könnyen rontani????
Pl alaplap kifüstöl, vagy procinak baja.
Igaz lassanként huzogatom fel de akkoris mit tegyek ha vami nem jol sül el.
nagyon károsodik gépem?
előre is köszönöm
0
0
0
0
Tesla GoD avatar
hát meg kell nézned, milyen procikat támogat az alaplap, de 478-asba csak olcsón, pár ezresért érdemes procit venni akk is csak 3- 3,2 GHz- es P IV-est vagy annál jobbat, drágábbat(ha találsz..) nem éri megvenni, akkor már 1 kis befektetéssel új lap+procc
0
0
0
0
PrekopDavid1993 avatar
most ezt pontossan nem tudtam hogy hova irjam szóval előre is sorry 😀

nah az hogy akarok bele sokkal erősebb Socket 478-as procit de pl. hirdetésbe nézzem hogy Socket 478 hogy az tuti kompatibilis lesz vagy még ott mire kell hogy figyeljek mert hallotam valami FSB-ről is !

A választ előre is köszönöm.
0
0
0
0
Don Sajtos avatar
Cooley írta:
Mindenesetre sok sikert! 😀

köszi😀
0
0
0
0
Cooley avatar
Mindenesetre sok sikert! 😀
0
0
0
0
Don Sajtos avatar
😃
dehogy eszlek 😀
Majd kiderül micsinál😀
0
0
0
0
Cooley avatar
Meg ne egyél! 😃 Az szuper érték, akkor pakolhatod az arcának a feszt, de csak ésszel! 😀
0
0
0
0
Don Sajtos avatar
54fok volt.
Nehogymár 80 legyen direkt vettem rá uj hűtőt.
Artict cooling freezer 7 pro
0
0
0
0
Cooley avatar
Kevés a szufla a procinak, de azt jó lenne tudni, hogy hány fokon megy terhelés alatt. Nyomj be egy HD filmet GPU gyorsítás nélkül, úgy talán nem fog fagyni egy darabig. Ha 70 fok alatt megy(így biztos nem lesz baja) terhelésnél a proci, kezd el felfele tornászni 0,025V-tal a vcore feszt, addig amíg stabil nem lesz, de ha már sok idő után fagy csak ki, akkor a legkisebb léptékkel menj, ez általában 0,0125. Aztán végezetül Prime95 alatt ne nagyon legyen 80fok fölött a proci, és akkor f*sza vagy! 😀
0
0
0
0
Don Sajtos avatar
sziasztok.
Tegnap sikerült ez a tuning 3,37ghz ig vindóz is bejött.
De prime95 alatt kifagyott.
Mi lehet a baj?
A ramok 843MHz voltak.
0
0
0
0
Cooley avatar
Lehet hogy ilyenem is van, de ennél az alaplapnál nekem tökéletes, és egyszerűbb is a gombnyomogató. 😜 A kövi alaplapomnál mondjuk nem tudom, de úgyis hamar ki fog derülni. 😃
0
0
0
0
Feki1991 avatar
Cooley írta:
Természetesen ez alaplapfüggő. 😀 De őszintén megmondom, fogalmam sincs, hogy van e olyanom, én mindig az elem kiszedést alkalmaztam, amíg rá nem jöttem a bekapcsológombos dologra, azóta természetesen a gombnyomogatósat használom. 😃

Őróla beszélek
https://www.paules-pc-forum.de/infothek/artikel/hardware/bios/CMOS_Clear/CLEAR_CMOS.jpg
Nekem a batri a lap alján van (tökéletes helyen) s a CLRTC pedig az SB hűtője alatt.
0
0
0
0
Cooley avatar
Természetesen ez alaplapfüggő. 😀 De őszintén megmondom, fogalmam sincs, hogy van e olyanom, én mindig az elem kiszedést alkalmaztam, amíg rá nem jöttem a bekapcsológombos dologra, azóta természetesen a gombnyomogatósat használom. 😃
0
0
0
0
Feki1991 avatar
Nálam a "leveszed az áramot s benyomod a gombot" módszer nem működik BIOS Resetnél, meg az se valami jó módszer hogy mindig ki-be rakosgatjátok a batrit, nincs a lapotokon CLRTC/ClearCMOS?!..van 3 pinje a bal 2n van egy kis "dugó" átdugózod a jobb2re vársz 5 másodpercet vissza dugózod és már megy is. 😀
0
0
0
0
Tesla GoD avatar
szerintem elég egyszerűen írtad le, igaz aki nem ért hozzá az fejből nem fogja tudni, de jó esetben van esze és koinyomtatja, leírja😆
0
0
0
0
Cooley avatar
Röviden annyi lenne, hogyha egyáltalán nem értesz hozzá, akkor inkább először egy lcsóbb procin próbálkozz vagy legyen készenlétben a lóvé az új alaplap/procira! 😃 Kicsit hosszabban meg: bootoláskot bemész a biosba (általában 'del'-lel lehet, de ez alaplaponként változhat), ott megint változó, hogy melyik menüpont alatt, de általában advanced->jumperfree settings(american megatrends bios), találsz egy oc beállítási lehetőséget, ami valószínűleg auto-ra van állítva. Ezt ha manuálra állítod máris babrálhatsz az órajelekkel meg a feszültséggel. Innentől egy elég hosszadalmas babrálgatás jön. 😜 Először is a feszültséget mindenhol hagyd auton, az fsb: dram arányt állítsd a lehető legalacsonyabbra(ez lehet hogy dram frequency-ként fogod megtalálni, akkor is a legalacsonyabb értéket válaszd ki). Ezt követően ha állítható a proci szorzója(általában ez csak lefelé vihető, de vannak szorzózármentes procik is), akkor állítsd a legalacsonyabbra ezt az értéket, majd az FSB frekvenciáját kezd el növelni szép lassan, ha a gép beindul akkor már f*sza! Ha már nem indul a gép akkor áramtalanítsd, majd nyomd meg hosszan a bekapcsoló gombot, ezzel lenullázódik a bios(emiatt érdemes megjegyezni mindig a legutolsó helyes beállítást, különben kezdheted előröl😜, és előfordulhat, hogy ettől nem nullázódik, akkor az alaplapon található egy lapos elem, azt ki kell venni, visszarakni, és már kész is). Na ha megtaláltad azt a frekvenciát, ami még működő képes, utána elkezdheted föltornászni szép apránként a szorzót is. A szorzó emelésnél viszont hagyd, hogy betöltsön a vindóz is! Ha már nem bír betölteni, vedd vissza 1-gyel a proci szorzót, és csinálj pár stressz tesztet(prime95, intel burn test). Ha minden teszt lefutott rendesen, akkor nézz HD filmet, netezz, játsz, és ha nem fagy le a gép vagy hasonlók, akkor f*sza vagy!😜 Ja és persze ugyanez vonatkozik a memóriára(fsb: dram/dram freq). Így kell feszültség emelés nélkül OC-olni, ennél szinte kizárt a meghibásodás. Ha többet akarsz elérni, akkor már feszültséget is emelni kell, de az már kockázatos lehet!!

Próbáltam röviden leírni a lényeget, így viszont lehet, hogy kicsit bonyolultnak tűnik. 😃 De ha bonyolult akkor keress a neten egy részletesebb szájbarágós leírást(gugli a legjobb barátod😜). Ha az alapján se megy, akkor inkább felejtsd el vagy hívj egy olyat aki ért hozzá! .)
0
0
0
0
Don Sajtos avatar
Sziasztok😀
Egy Intel core2 E8200 -as van nekem😀
2,66ghz megy.
Van egy jó hűtőm ami rajta van:
Artict cooling freezer 7 pro.
Segítsetek kérlek hogy kell tuningolni 3,5-3,75 ig szeretném huzni.
De nem tudom hogyan és hol kell.
Kérem valaki egy részletes leírást aki már csinált ilyen tuningot.
előre is köszönöm.
0
0
0
0
Tesla GoD avatar
azt nemhiszem h -200 fokra tudná hűteni, ez egy 366 MHz-es celeronon volt😃, inkább arra lennék kíváncsi mennyivel lenne hatásosabb mint a gyári ABIT hűtő...
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
az tök mindegy mert egy idő után hiába hűtöd le-200 fokra nem fog menni tovább és textúra hibák fagyások lesznek!
0
0
0
0
Tesla GoD avatar
am ha már 9550-es, vajon egy régebbi celeron prociről leszedett hűtő mennyire tudná lehűteni?😊
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
A ramokon többet nem húzok mert akkor már textúrahibák vannak! De nagyon durva mit nem tud! A többi vgat is így kéne kiadni😆
0
0
0
0
Feki1991 avatar
A RAM-okra még 25 MHz-et ráhúzhatsz! 😉..amúgy jah, a 9550est nagyon lehet OC-zni, szal eléggé (nagyon 😆😉 le van folytva gyárilag.
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
Aki ezt olvassa fogja meg az állát nehogy leessen😆 Életem legdurvább tuning eredménye született meg most! Ait radeon 9550 passzív! +házilag egy is venti rá!
Gyárilag 250/200MHz es nos én egy nagyon kicsit meghúztam tényleg csak kicsit
450/250MHz re Igen bizony majdnem 100% os tuningot sikerült elérnem! A cod4 800x600 ban közepesen 30-40fps el fut😆
0
0
0
0
Dante15 avatar
nekem Amd procim van 1.8 ghz-es hogyan tudnám jobbra tuningolni?
0
0
0
0
Cooley avatar
Hát ha már nem kell a géped, ez is 1 megoldás. 😃
0
0
0
0
Tesla GoD avatar
asszem lehet egyszerűbben is: a számokat kell állítgatni mint 1 félőrült idióta😉
0
0
0
0
Cooley avatar
Elolvastam azt a cikket. Hát ennél szájbarágósabb leírást az életben nem fogsz kapni! Ha ezt nem érted pain, akkor felejtsd el az OC-t! 😀
0
0
0
0
noPublicFG avatar
pain írta:
köszi a segitséget de inkább leirnád mert nem nagyon értettem a ami a szövegben volt.köszi v ha valaki még tud segiteni köszönöm

LOL!
Ha azt nemérted, akkor miből gondolod, h. ha más ugyanazt elmondja meg fogod érteni?
LOL!
0
0
0
0
pain avatar
köszi a segitséget de inkább leirnád mert nem nagyon értettem a ami a szövegben volt.köszi v ha valaki még tud segiteni köszönöm
0
0
0
0
toopa avatar
pain írta:
hol és hogy kell biztonságosan huzni egy AMD sthlon x4 620 as procit gyári hütös pls választ köszi elöre is

Bios-ban tudsz húzni. Itt van egy kis segítség hozzá:
[LINK]
0
0
0
0
pain avatar
valaki válaszolna a kérdésemre? pls
0
0
0
0
Feki1991 avatar
Bsmarcona írta:
Feki1991 írta:
Na de most állíts, mert meglehet hogy nem bírják, vedd vissza Őket 667MHz-re s úgy húzz az FSB-n.

A biosban nekem nem lehet levinni a RAmok frekvenciáját csak feljebb.
Nah de most vhogy sikerült felküzdenem stabil 3,16 Ghz-re ez már nekem elég is 😀

30 percig csináltam Everest tesztjét 100%_os cpu terhelésen és 75 fok lett a maximum érték. Ez még belefér ugye?

nem magát a frekit, hanem az FSB/RAM osztót állítod, 5:4, 4:3, ...re
0
0
0
0
pain avatar
hol és hogy kell biztonságosan huzni egy AMD sthlon x4 620 as procit gyári hütös pls választ köszi elöre is
0
0
0
0
@insane666 avatar
Feki1991 írta:
Na de most állíts, mert meglehet hogy nem bírják, vedd vissza Őket 667MHz-re s úgy húzz az FSB-n.

A biosban nekem nem lehet levinni a RAmok frekvenciáját csak feljebb.
Nah de most vhogy sikerült felküzdenem stabil 3,16 Ghz-re ez már nekem elég is 😀

30 percig csináltam Everest tesztjét 100%_os cpu terhelésen és 75 fok lett a maximum érték. Ez még belefér ugye?
0
0
0
0
Feki1991 avatar
0
0
0
0
@insane666 avatar
Feki1991 írta:
De Neki besem hozza a windowst...szal nemhiszem hogy a hőfokkal lessz a baj. Nekem sem hozza be a Windows-t ha a RAM-okat 1066-ra állítom, igaz Én tudom mi a hiba oka

Én nem állítottam a Ramokon semmit.
0
0
0
0
Feki1991 avatar
De Neki besem hozza a windowst...szal nemhiszem hogy a hőfokkal lessz a baj. Nekem sem hozza be a Windows-t ha a RAM-okat 1066-ra állítom, igaz Én tudom mi a hiba oka
0
0
0
0
FekaRap avatar
Bsmarcona írta:
Gépem: GigaByte EP41-UD3l alaplap, 450W táp, Intel Core 2 Duo e7200 proci, Asus Nvidia GeForce GTS250 VGA, 4GB DDR2 Kingmax RAM 800 Mhz

A processzorom alapórejele 2,5 GHz és alap feszültséggel 3.0 Ghz-ig gond nélkül feltudom húzni. Ám akárhogyan állítom a feszültséget magasabb órajelnél már be se tölt a windows és újraindul a gép.
Ennek szerintetek mi lehet a magyarázata? Lehet hogy gyenge a táp? Vagy a memóriával van baj?

A processzor hűtés megfelelő?
Egyik ismerősömnél is ez volt a baj.
Elindította,ráment firefox-ra már leált
Elindította már leált 1 jó hűtés sose árt!😉
0
0
0
0
Feki1991 avatar
Bsmarcona írta:
Gépem: GigaByte EP41-UD3l alaplap, 450W táp, Intel Core 2 Duo e7200 proci, Asus Nvidia GeForce GTS250 VGA, 4GB DDR2 Kingmax RAM 800 Mhz

A processzorom alapórejele 2,5 GHz és alap feszültséggel 3.0 Ghz-ig gond nélkül feltudom húzni. Ám akárhogyan állítom a feszültséget magasabb órajelnél már be se tölt a windows és újraindul a gép.
Ennek szerintetek mi lehet a magyarázata? Lehet hogy gyenge a táp? Vagy a memóriával van baj?

A táp is lehet s a RAM is lehet a ludas, próbáld meg, állítsd át a RAM osztót úgy hogy az alap freki 667MHz legyen s úgy kezdd el húzni az FSB-t.
0
0
0
0
@insane666 avatar

0
0
0
0
kolli01 avatar
Segítséget szeretnék kérni. Vettem egy ASUS P5QD Turbo alaplapot, amin nem tudom a procit tuningolni! Elvileg direkt erre való. Mit kell beállítanom, hogy a proci megugorjon? Régin egy kattintással %-os arányban lehetett növelni. Ismeri valaki ezt az alaplapot? Kérem írja le, hogy kell. Köszi.
0
0
0
0
Osynho avatar
Amíg bírja és nem melegszik.
0
0
0
0
lackava avatar
Szerintetek meddig érdemes húzni a procimat fesz emelés nélkül és stabil legyen?!
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
felesleges régi és gyenge kártya nem lenne már nagyon teljesítmény növekedés!
0
0
0
0
no avatar
És mennyivel huzható biztonságosan?
Mik ezek?Core clock-shader clock 3d és 2d clock
A 3d clocknál 1988rol 1990re tudtam csak huzni viszont a 2d clocknál a minimumon van minden. Azt is fel lehet tolni maxra amit csak lehet gond nélkül?
0
0
0
0
cseszka avatar
Ja lehet,én a gtx-emet ExperTool programmal huztam,és jol müxik.Keress rá a google ban.Kül türhetö kártya,kicsivel lehetne több memoja is.
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció