Videókártyákról minden

2009. February 01., téma
Fórum » Asztali PC
Na ez a téma azért jött létre hogy a "Milyen videokártyát vegyek" témát megkíméljük azoktól a kérdésektől amik nem szorosan a videokártya vétellel kapcsolatos.

Nyugodtan lehet kérdezni: pl: Mi az a GPU vagy PCI vagy PCI-E / Pixel Shader / AA ... vagy mi az a HDMI?
Vagy pl: Melyik a jobb 256 ddr3 vagy 512 ddr2? Mi a GPU órajele? Meg ilyesmik...

Ha az lenne a kérdésed hogy Milyen videokártyát ajánlotok akkor azt a "Milyen videokártyát vegyek?" téma tegyétek fel!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
marko99 avatar
akkor valaki adna egy drivert?
0
0
0
0
Kornel77 avatar
niteforce írta:
marko99 írta:
Bocs hogy itt írom, de a gépemnek kell 400 w-os táp, mert csíkolnak a játékok.

csíkozás a rossz VGA driver vagy maga a VGA hibája miatt van, a te gépednek nem kell 400W táp se.

Annak a VGA-nak egy sütő kell 190 fokon 😆
0
0
0
0
niteforce avatar
marko99 írta:

csíkozás a rossz VGA driver vagy maga a VGA hibája miatt van, a te gépednek nem kell 400W táp se.
0
0
0
0
marko99 avatar
0
0
0
0
mathejocy avatar
480-ast én sem vennék.Teszt alanyként járt nálam.Jó meleg az tény.6 radiátor van a lakásomban,7. nem kell.Bár az enyém is fűt rendesen😀
0
0
0
0
Flash avatar
Egyetértek niteforce-al. Én is most vettem egy GTX480-at, és tényleg jó kártya.
Az tény, hogy kicsit forrófejű, de cserébe dolgozik rendesen. 😀
0
0
0
0
Logen33 avatar
semmi gond nincs azokkal a kártyákkal! Vigilante nevű tagnak 480 SLI van, /ref hűtős/ és egy kis alulfeszeléssel nem mennek neki a karik 66 fok fölé /játékok alatt/.
0
0
0
0
niteforce avatar
DCMAN írta:
na olyat akkor nem veszünk

azért nem kell kerülni őket, mert nagyon erősek, és egy időben 50K körül volt az áruk, szóval nagyon megérte őket megvenni, egy erősebb táppal és egy jó szellőzésű házzal semmi probléma nincs vele.
0
0
0
0
DCMAN avatar
na olyat akkor nem veszünk
0
0
0
0
niteforce avatar
Outsider20 írta:
Sziasztok! Van nekem egy GTX 480 -as karim, használok hozzá MSI Afterburner-t mert anélkül felmegy 90C fokra. 1. kérdésem az lenne hogy mennyi lenne neki a normális hőmérséklete , mondjuk egy Battlefield 3 alatt? És mért van az hogy szinte minden kisebb játék is megpörgeti :S ? Ötletek véleményeket előre is köszi!

GTX480-nál ez elég normális érték, köztudottan nagyon sokat fogyasztanak és nagyon melegszenek azok a kártyák.
0
0
0
0
Outsider20 avatar
Sziasztok! Van nekem egy GTX 480 -as karim, használok hozzá MSI Afterburner-t mert anélkül felmegy 90C fokra. 1. kérdésem az lenne hogy mennyi lenne neki a normális hőmérséklete , mondjuk egy Battlefield 3 alatt? És mért van az hogy szinte minden kisebb játék is megpörgeti :S ? Ötletek véleményeket előre is köszi!
0
0
0
0
sily avatar
Talán az asus MARS II-nél látszik hogy mi lett volna ha nem vesznek vissza a GTX 590-es erejéböl
[LINK]
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
Gaboo7 írta:
Quadgame94 írta:
GTX580 durván 15%-ot ver a HD6970-re, ez stimm. HD6990 órajelt leszámítva ugye kétszerese a 6970nek, ez is stimm. a GTX590 meg a GTX580nak a kétszerese, ha a specifikációt nézzük. Akkor itt hova tűnik a "papírforma" Miért nem gyorsabb a GTX590? Specifikációt tekintve annak kéne lennie. Nyilván változtattak a két kártyán, de akkor is elviekben annak kéne lennie.

HD6990 100%
GTX590 100%
GTX580 74%
HD6970 62%

HD6990 a HD 6970 képest 38%ot mutat fel, GTX590 viszont csak 25%ot gyorsul a 580hoz képest. Lehet hogy a GTX680 hozza a HD7970 teljesítményét, de HD7990 a "papírforma" szerint már jobb lesz, mint a GTX690.

A GTX580 gyári órajelei 772/4000Mhz a GTX590 ezzel szemben 613/3420Mhz tehát itt 26%-al csökkentették a GPU órajelét és ezért hozza a 6990 sebességét ami 880/5500Mhz ami teljesen megegyezik a 6970 gyári órajelével. Ez biza tiszta matek! Ha a GTX590-ben mindkét GPU a GTX580 gyári órajelein menne akkor kb 25%-al lenne gyorsabb a 6990-nél. Épeszű ember nem vesz ilyen VGA-t, hangos, melegszik ráadásul lassabb is mint 2db GTX580 vagy 2db 6970 kb ugyanazon az áron. Konkrétan én 114k-ért vettem 2db új GTX480-at kb fél éve akkor a GTX590 220k volt a 6990 pedig 210k. A két 480 kb 15%-al gyorsabb mint az 590 vagy a 6990 ráadásul 85-90%-al olcsóbb is volt. 😀

Akkor ennyi? Csak az órajel miatt nem gyorsabb? Mármint azért mert visszább vették? Hát van benne ráció.
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
Quadgame94 írta:
GTX580 durván 15%-ot ver a HD6970-re, ez stimm. HD6990 órajelt leszámítva ugye kétszerese a 6970nek, ez is stimm. a GTX590 meg a GTX580nak a kétszerese, ha a specifikációt nézzük. Akkor itt hova tűnik a "papírforma" Miért nem gyorsabb a GTX590? Specifikációt tekintve annak kéne lennie. Nyilván változtattak a két kártyán, de akkor is elviekben annak kéne lennie.

HD6990 100%
GTX590 100%
GTX580 74%
HD6970 62%

HD6990 a HD 6970 képest 38%ot mutat fel, GTX590 viszont csak 25%ot gyorsul a 580hoz képest. Lehet hogy a GTX680 hozza a HD7970 teljesítményét, de HD7990 a "papírforma" szerint már jobb lesz, mint a GTX690.

A GTX580 gyári órajelei 772/4000Mhz a GTX590 ezzel szemben 613/3420Mhz tehát itt 26%-al csökkentették a GPU órajelét és ezért hozza a 6990 sebességét ami 880/5500Mhz ami teljesen megegyezik a 6970 gyári órajelével. Ez biza tiszta matek! Ha a GTX590-ben mindkét GPU a GTX580 gyári órajelein menne akkor kb 25%-al lenne gyorsabb a 6990-nél. Épeszű ember nem vesz ilyen VGA-t, hangos, melegszik ráadásul lassabb is mint 2db GTX580 vagy 2db 6970 kb ugyanazon az áron. Konkrétan én 114k-ért vettem 2db új GTX480-at kb fél éve akkor a GTX590 220k volt a 6990 pedig 210k. A két 480 kb 15%-al gyorsabb mint az 590 vagy a 6990 ráadásul 85-90%-al olcsóbb is volt. 😀
0
0
0
0
Osynho avatar
Gaboo7 írta:
Osynho írta:
Persze, mivel az nvidia 1gpu-ra koncentrál, az amd meg generációk óta a Sweet Spot stratégiát követi. Ennek ellenére most az amd az erősebb 1 gpu-nál is, de nem ez a mérvadó. 1 kártyát 1 kártyával kell összehasonlítani, tök mindegy, hogy 1, 2, 3, 100 gpu-ra épül, amíg nem drágább, mint egy 1 gpu-s verzió.

A gtx295 egy izzadságszagú megoldás arra, hogy csakazértisamienk a legerősebb vga. Drága, melegedős és minden egyes darabja veszteséges volt. Gyorsan fészliftelni kellett az 1 nyákos verzióval, de aztán gyorsan le is álltak a gyártással. Egyszerűen nem 2 gpu-s szörnyekre valók az nvidia óriáschipjei.

Ha viszont így nézzük akkor a 6990 vagy a gtx590 azonos/alacsonyabb áron hoz magasabb teljesítményt, egyenlőre értelmes ember ezen az áron nem vesz ilyen vga-t hanem vár egy kicsit... Jön majd az nvidia ismét egy kicsivel gyorsabb lesz és letöri az árakat, na akkor lehet hogy én is elgondolkodom egy 7950/7970 crossfire-en

Pontosan. 😀 Szerintem még nincs igazi létjogosultsága a 7970-esnek. Teljesen új architektúra, új gyártástechnológia, újdonsághoz mért árazás, érdemes várni. Az előző generációt se használják ki a játékok. Inkább a programozásra kellene ráállni, de amíg ki nem hozzák az új konzolokat, nem sok változás lesz.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar

HD6990 100%
GTX590 100%
GTX580 74%
HD6970 62%

HD6990 a HD 6970 képest 38%ot mutat fel, GTX590 viszont csak 26%ot gyorsul a 580hoz képest. Lehet hogy a GTX680 hozza a HD7970 teljesítményét, de HD7990 a "papírforma" szerint már jobb lesz, mint a GTX690.
0
0
0
0
Feki1991 avatar
cseszka írta:
Feki1991 írta:
cseszka írta:
Ez a kártya igy okés?
Ugyértem h azt irja DDR3-as,viszont DX11.
A DX11 karik nem DDR5 memoval vannak?
[LINK]

teljesen korrekt! van 450es ami DDR3mal van felszerelve s van ami DDR5el, gyártótól függ 😀

És megér 60Eut?

Nálunk a DDR3mas rammal szereltek 80Eurtól kezdődnek szal meg!
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
Osynho írta:
Persze, mivel az nvidia 1gpu-ra koncentrál, az amd meg generációk óta a Sweet Spot stratégiát követi. Ennek ellenére most az amd az erősebb 1 gpu-nál is, de nem ez a mérvadó. 1 kártyát 1 kártyával kell összehasonlítani, tök mindegy, hogy 1, 2, 3, 100 gpu-ra épül, amíg nem drágább, mint egy 1 gpu-s verzió.

A gtx295 egy izzadságszagú megoldás arra, hogy csakazértisamienk a legerősebb vga. Drága, melegedős és minden egyes darabja veszteséges volt. Gyorsan fészliftelni kellett az 1 nyákos verzióval, de aztán gyorsan le is álltak a gyártással. Egyszerűen nem 2 gpu-s szörnyekre valók az nvidia óriáschipjei.

Ha viszont így nézzük akkor a 6990 vagy a gtx590 azonos/alacsonyabb áron hoz magasabb teljesítményt, egyenlőre értelmes ember ezen az áron nem vesz ilyen vga-t hanem vár egy kicsit... Jön majd az nvidia ismét egy kicsivel gyorsabb lesz és letöri az árakat, na akkor lehet hogy én is elgondolkodom egy 7950/7970 crossfire-en
0
0
0
0
cseszka avatar
Feki1991 írta:
cseszka írta:
Ez a kártya igy okés?
[LINK]

teljesen korrekt! van 450es ami DDR3mal van felszerelve s van ami DDR5el, gyártótól függ 😀

És megér 60Eut?
0
0
0
0
Feki1991 avatar
cseszka írta:
Ez a kártya igy okés?
[LINK]

0
0
0
0
cseszka avatar
Ez a kártya igy okés?
[LINK]
0
0
0
0
Osynho avatar

0
0
0
0
Gaboo7 avatar
1gpu esetén az összes nvidia gyorsabb volt a 8800gtx óta 2gpu-nál a 295 ütötte a 4870x2-t a 6990 és az 590 kb egálban vannak. mondom ezt úgy hogy volt 4870x2-m 5850 és 5870 crossfire-em is!
0
0
0
0
Osynho avatar
Azzal vitatkoznék, hogy mindig az nvidia adta a csúcs kártyát. 😀 Mikor vizsgáljuk? Jelenleg 1 gpu-s kártyában az amd az erősebb, a 2 gpus meg még seholsincs. Hogy később mi lesz, az irreleváns. Persze, ha az nvidia fél év késéssel kiad egy erősebb vga-t, akkor ő lesz felül, de az késéssel lesz!

Egyébként, az amd régóta kisebb gpu-kra építi a termékpalettáját, mint az nvidia. Ez költséghatékonyabb az nvidia óriási chip-jeinél, ráadásul könnyebb több gpu-s kártyát gyártani, amelyek mindig is megállták a helyüket a csúcskategóriában. Az nvidia kihozta kényszerből a gtx295-öt, de a 2 nyákos verzió egy vicc volt, ráadásul totál veszteséges a gyártóknak, az 1 nyákos verzió meg épp hogy feltűnt a piacon. A 6990 is simán felveszi a versenyt a gtx590-el (amivel ugye előfordult 1-2 baleset oc esetén😀 ). Szóval nem érzem úgy, hogy le lenne maradva az amd. 😀

Véleményem szerint a 4000-es sorozat óta minimum méltó partnere a vörös oldal a zöldnek (de előtte is volt pár jó vétel... 😀 ). Az 5000-es
sorozatra pedig nagyon későn jött a válasz a gtx 470/480-al.

idén is hozza az nvidia a papírformát akkor kicsit később kijönnek egy gyorsabb kártyával

Vagy úgy is nézhetjük, hogy az amd kicsit később kijött a gyorsabb 7000-es sorozattal, ami veri az nvidia vga-it. Nézőpont kérdése, 😀 De ez már csak szőrszálhasogatás. 😆
0
0
0
0
Kornel77 avatar
Gaboo7 írta:
Kornel77 írta:
Gaboo7 írta:
Kornel77 írta:
Gaboo7 írta:
krutka írta:
szerintem ez a 7-es ATi széria jol megsz*patja az nVidiát 😂 😂

Ha idén is hozza az nvidia a papírformát akkor kicsit később kijönnek egy gyorsabb kártyával ahogy az tavaly, tavaly előtt és az előtt... is történt. 😀 Minden évben ez van szerintem idén sem kell csodát várni.

Ez nem olyan biztos,szerintem idén nem lesznek jobb helyen az AMD-nél

Szerintem idén sem kell csodát várni, ismét győz a papírforma.

Papírforma alatt azt érted hogy? :

később kijönnek egy gyorsabb kártyával ahogy az tavaly, tavaly előtt és az előtt..

Ha megnézed az utóbbi 4-5 évben ez történt, az utolsó versenyképes ATI VGA a 9800pro volt talán még az X1900XTX. Azóta csúcskategóriában mindig lassabb az ATI.

Mondjuk igazad van,nem is tudom miért kezdtem okoskodni 😀
Majd kiderül,én nem vagyok egyik párti sem,volt\van mind a 2 gyártótól karim,de örülnék ha az Ati lezúzná az 1 Gpus ellenfelét 😀
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
Kornel77 írta:
Gaboo7 írta:
Kornel77 írta:
Gaboo7 írta:
krutka írta:

Ha idén is hozza az nvidia a papírformát akkor kicsit később kijönnek egy gyorsabb kártyával ahogy az tavaly, tavaly előtt és az előtt... is történt. 😀 Minden évben ez van szerintem idén sem kell csodát várni.

később kijönnek egy gyorsabb kártyával ahogy az tavaly, tavaly előtt és az előtt..

Ha megnézed az utóbbi 4-5 évben ez történt, az utolsó versenyképes ATI VGA a 9800pro volt talán még az X1900XTX. Azóta csúcskategóriában mindig lassabb az ATI.
0
0
0
0
mirdyn avatar
szoftveresen lehet vga-t huzni? vagy csak biosban tudok hozzáirni memoriát a vga-mhoz? [ acer aspire 5930g Nvidia 9300m GS]
0
0
0
0
Kornel77 avatar
Gaboo7 írta:
Kornel77 írta:
Gaboo7 írta:
krutka írta:

0
0
0
0
Gaboo7 avatar
Kornel77 írta:
Gaboo7 írta:
krutka írta:

0
0
0
0
Kornel77 avatar
Gaboo7 írta:
krutka írta:

Ez nem olyan biztos,szerintem idén nem lesznek jobb helyen az AMD-nél.Csak az én véleményem egy nagy 0! 😃
0
0
0
0
Gaboo7 avatar
krutka írta:

Érdekességképpen i7 980X + HD7970 OC Crossfire eredmény 3DMark11-ben:

https://img444.imageshack.us/img444/8330/7970cf3dmark11p.png

Ez így a GTX480 SLI-mnél 20% gyorsabb.
0
0
0
0
no avatar
miért szopatná meg az nvidiát azt sem tudod hogy mi add ki az nvidia te barom
0
0
0
0
mirdyn avatar
wdavid írta:
mirdyn írta:
szeretném frissiteni a bios-t wdavid ajánlotta az asus utility-t, de előtte gondoltam megprobálom az acerhez kitalált programot, hogy frissitsem, a dolog már ott hibába ütközik, hogy az olvass el mappa szerint el kell inditanom az egr123.exe-t és kövessem a program által megadott lépéseket, de már magát a programot nemtudom elinditani, mert azt irja ki hogy "Open flash.sys Fail." mit tegyek hogy jó legyen ?? [acer aspire 5930g] vagy ha adnátok egy linket ahonnan tudok letölteni normálisat, vagy azt az asus utility-t megköszönném 😂😊

google a barátod 😃 de mivel nem látom milyen lapod van ha nem ASUS lehet nem is működik vele 😀

igen googlizok én itt ezerrel már 2 napja hogy valami okosságot találjak, de nem sült ki eddig semmi jó, amit az acer supportrol szedtem le az nem indul, amig gugliztam acer bios frissitő az sem jó :/:/:/
0
0
0
0
krutka avatar
0
0
0
0
twoKgames avatar
randal azért ha úgy nézzük hogy az 5870 erősebb mint a 6870 akkor nem számít a sacc 😃 de igazad lehet, ha az árakat is nézzük
0
0
0
0
randal avatar
7750 - kb HD6790
7770 - HD6850 szint
7850 - HD6870 és a 6950 között
7870 - HD6950 és 6970 között
7950 - kb GTX 580 szint

Én erre saccolok.
0
0
0
0
wdavid avatar
mirdyn írta:
szeretném frissiteni a bios-t wdavid ajánlotta az asus utility-t, de előtte gondoltam megprobálom az acerhez kitalált programot, hogy frissitsem, a dolog már ott hibába ütközik, hogy az olvass el mappa szerint el kell inditanom az egr123.exe-t és kövessem a program által megadott lépéseket, de már magát a programot nemtudom elinditani, mert azt irja ki hogy "Open flash.sys Fail." mit tegyek hogy jó legyen ?? [acer aspire 5930g] vagy ha adnátok egy linket ahonnan tudok letölteni normálisat, vagy azt az asus utility-t megköszönném 😂😊

google a barátod 😃 de mivel nem látom milyen lapod van ha nem ASUS lehet nem is működik vele 😀
0
0
0
0
mirdyn avatar
0
0
0
0
mirdyn avatar
wdavid írta:
ha windowsbol csinalod ASUS UTILITY-vel akkor lesz egy olyan lehetoseg h ½reset cmos½, elvileg utana eltunik a jelszo 😀

de miért asus utiliity-t használjak egy acer lapival?😲 bár ha resetelem akkor mindent vissza tesz az alapbeállitásra a biosban nem?😃 azthiszem kezdem érteni miért irtad, amugy következő kérdés, mivel az op. amit használok win 7 igy nehezebb találni drivereket, és az ujlenyomat olvasóval még midnig nemtudok mit kezdeni, de a tapipadnál ami van két nyomogomb jobb és bal klikk azok sem mennek, lehet hogy maga az a rész sz@r ugy ahogy van??? vagy driver hiba?? illetve jobb oldalt van egy multimédiás érintőgombos konzolrész, aztsem tudom életbe hozni? miért lehet ez?
0
0
0
0
cseszka avatar
7990 látttam,de az számomra elérhetetlen áronn.a 7790 gondolom joval olcsobb lesz.És a 7850? meik a jobb igy felsorolva?a 7XXX széria nem ismerem,a 7990 lesz a top,honnan kezdödik,mondjuk csak a 256 bitesek érdekelnek v attol felfele.
0
0
0
0
cseszka avatar
lEsz olyan kari h HD7790?HD7770 ([LINK])tuti lesz,viszont az csak 128 bites,viszont hozza a 6850 teljesitményt kb viszont 2gb memoval rendelkezik.Ha lenne 7790 az valoszinüleg 256bites lenne,ami verné a 6870 szerintem.V meik lenne ez a kártya?Erröl tud valaki valmit?
0
0
0
0
niteforce avatar
Egyre inkább szükséges az 1 GB-nál több VRAM, ha teheted, vegyél 2 GB-osat.
0
0
0
0
wdavid avatar
hát én max egy monitoron játszanék Full HDban (ha meglesz az új monitor) ott is jól jönne a 2GB? 😃 mert a tesztben az 1GBos is jó eredményeket adott full HDben 😃
0
0
0
0
niteforce avatar
a sok vram nagy felbontáson jön ki igazán.
Full HD-ban, vagy még magasabb felbontáson, többmonitoros rendszeren a GTA 4-ben nagyon észrevennéd 😀
0
0
0
0
wdavid avatar
http://www.tweak town.com/reviews/3865/sapphire_radeon_hd_6950_1gb_video_card_review/index1.html

ez a teszt mennyire megbízható? mert ezek szerint nem sok a különbség az 1GB és a 2GBos 6950 között 😜

ha csak ennyivel tud többet akkor maradok az 1GBos verziónál 😜😃😃
0
0
0
0
Rolando avatar
Sziasztok az lenne a kérdésem hogy most kaptam egy új monitort Philips LED 18.5" 196VLA.És most játszodtam egy kicsit és egyet villant és egy nagy csík van a monitor kijelzöjének alján.A egy ikonra ráviszem az egeret akkor ott is villan egyet minta visszatükrözné a villantást.Ez videókártya hiba vagy monitor?Teszem hozzá ez most nagyobb felbontásban van mint a régi.
U.I. Mostmár megy bevittem a szervízbe ahol vettük és kicserélték mert valami gond volt a képernyöjével
0
0
0
0
wdavid avatar
ha windowsbol csinalod ASUS UTILITY-vel akkor lesz egy olyan lehetoseg h ½reset cmos½, elvileg utana eltunik a jelszo 😀
0
0
0
0
mirdyn avatar
azt tudom azzal nincs tré, amugy nemtudok belépni a biosba mert le van kódólva, ma cseréltem el egy asztali gépre ezt a notit, viszont nem hiszem hogy az előző tulaj tudja a jelszót, ezt egy biosfrissitéssel kitudom ütni?😲 mert ha már bejutok a biosba onnan megoldom, csak hát jah
0
0
0
0
apetit1989 avatar
Ujjlenyomatolvasó hiba oka lehet driver hiány is.
Ami a vramot illeti, biosban kéne körülnézni de az is meg lehet, hogy szoftveresen kell beállítani egy programmal. Annyi biztos, hogy az az 1 GB vram nem dedikált memória hanem a sysem ram-ból fog lopni.
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció