Számítógép hűtése

Szerző: skinny, 2009. April 11., téma
Fórum » Asztali PC
A téma a gép vagy részegység hűtése.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Bronson avatar
afterburner az a vga hőmérsékletét mutatja...
0
0
0
0
hyperst avatar
heizerd: Core Temp,Real Temp😀
0
0
0
0
heizerd avatar
Felraktam most a Speedfan alkalmazást, az egyes proci magokra kb 30-34 fok közötti értéket mutat miközben az afterburner 50-et...
0
0
0
0
heizerd avatar
Sziasztok!
Vettem egy Cooler master seidon 120V univerzális CPU hűtőt az i5 4690emhez. Az MSI afterburner progit használom hőmérséklet meghatározására és itt vettem észre h alapjáraton (csak a böngésző megy) akkor is felmelegszik 50 celsius köré. Kicsit nagyobb hatékonyságot vártam mert terhelésen is eléri sőt gyári határ felé is megy. A beszerelést hozzá értő ember csinálta, lehet h valami gubanc van? vagy a program nem mér megbízhatóan? Esetleg valamilyen diagnosztikai lehetőség a működés helyességére?? Vagy azért lehet mert a szobába is meleg van és nem tud hűvösebb levegőt a venti szolgáltatni??Köszi előre is
0
0
0
0
Bronson avatar
nem szabályzó kell hanem normális légáramlás... gondolom csak egy gyári van elől... vegyél bele még egyet hátra is, így nem csoda ha melegszik...
0
0
0
0
adata4g avatar
Bronson: Hát alapból van a házamban egy így nem tudom pontosan hogy mekkora de az alap lapra van csalatkozva és azt szeretném felpörgetni!
roger1: Hát nem hiszem hogy piszkos lenne nagyon mert most lett kitakarítva kb 1 hónapja! Most le vette az oldalát hátha! Hát lehet vennem kellene bele ilyen szabályzót kogy könnyebb jobb lenne! 😀
0
0
0
0
roger1 avatar
Pl:Ezzel a programmal a VGA ventijét:
[LINK]

Easy Tune progival a CPU-ventit lehet:
[LINK]

Szabályzókkal és vezérlőkkel:

[url]https://www.google.hu/search?es_sm=122&tbm=isch&q=fan+mate&spell=1&sa=X&ved=0CBsQBSgAahUKEwjl76fjsorGAhUEPxQKHb3xAOM&dpr=1.75&biw=1097&bih=541[/url]

[url]https://www.google.hu/search?q=pc+venti+vez%C3%A9rl%C5%91&num=100&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIqKnh7LKKxgIVC7UUCh0uyACx&biw=1097&bih=541[/url]

Alacsonyabbra veszed a beállításokat játék közben.
Akár az oldallapot le is veheted,tisztítása is segíthet a jobb hőleadás érdekében akár.Újrapasztázás az olyan hozzáférhető helyeken.
Benzinkút ...akár kompresszoros pumpa ...sűrített levegő 1000-2000-ért az sok szerintem.

Ezekre gondoltam, meg vírusírtásra, mert ezek is csinálhatnak hőt internetre való csatlakozáskor online játék közben malware vírus,rendszertöltéskori,indításkori vizsgálat stb: [LINK]

Ha esetleg vásárolnál valami alkatrészt meg kérdezz bátran,szerintem normális gép az ami nem melegszik annyira.
0
0
0
0
Bronson avatar
milyen ventik vannak a házban?
0
0
0
0
adata4g avatar
Sziasztok! Szeretnék egy kis segítséget kérni hogy mivel tudom vagy hogyan tudom húzni a házamban lévő gyári ventilátort hogy egy kicsit jobban pörögjön vagyis megnövelni a fordulatszámát mert ahogy jelenleg most dolgozik nem mozgatja a levegőt egyáltalán! Választ előre is köszönöm! 😀
0
0
0
0
gabesz1024 avatar
Igen, majd szétnézek. 😀 Köszi a segítséget
0
0
0
0
Danys avatar
cirka 7500 Huf; csak ér annyit a gép 😀
0
0
0
0
gabesz1024 avatar
Ja, csak 25 euró egy komplett hűtés :/
0
0
0
0
Danys avatar
Penzessandor a ház legalább olyan fontos a hűtés szempontjából mint a ventilátorok légszállítása.
Egy komoly házat klímatechnikailag is tesztelnek. Én ezzel durván becumiztam. így lett a mostani házam, 2 ventivel tud olyat hűteni mint egy olcsóbb 4 el sem.
(a régi házam is 17000 ért volt sz*r 😞 )

gabesz1024

ebay és keres egy másikat 😀
0
0
0
0
gabesz1024 avatar
Szerintem meghalt, én is arra gondoltam. A proci az meleg 😃
0
0
0
0
Danys avatar
gabesz1024
Ez cumi 😃
Amúgy mindentől függetlenül, a cpu nem melegszik? mert ha megdöglik a hőcsöves rendszer, akkor már nem vezeti a meleget, és hiába fúj hideget, de közben rotyog a proci...
0
0
0
0
gabesz1024 avatar
Igen csak az a gonddom, hogy már vagy 5 órát beleöltem a bios visszaállításba, és sehogy sem megy. Ha UEFI-n keresztül akarom telepíteni a régebbit, akkor kér egy ilyen tanusítványt a bios fájl mellett, az viszont nincs benne a hivatalos hp oldaláról letöltött állományban és nem tudom. hogy honnan tudom megszerezni. Ha meg windows alól futtatom a telepítést, akkor nem telepíti fel, mivel a legfrissebb van rajta. Próbáltam már recoveryvel is, tehát hogy felrakom usb kulcsra, HP_TOOLS címkéjűvé formázom a pendrive-ot fat32-ben és arra ráteszem ugye a fájlokat. Elvileg amikor bekapcsolnám a gépet, nyomva kell tartani a Windows billentyűt+b-t, de csak fekete kijelző van, nem ad képet és a caps lockomon lévő led villog 😃 Valakinek van ötlete hogyan tudnám ezt megoldani? 😀
0
0
0
0
Danys avatar
gabesz1024 Állítsd vissza a biost a régire. Ha másnak bejött, neked is bejöhet 😀
0
0
0
0
gabesz1024 avatar
Sziasztok. Nem tudtam pontosan melyik témához kapcsolódik ez a dolog, de gondoltam ide írom le a problémámat. A helyzet az, hogy van egy Hp 250 G2 Notebookom, i3 3110m 2,4 ghz, 4Gb ddr3-as memória, integrált hd 4000 grafikus vezérlő. Na most a problémám az lenne, hogy elég rendesen melegszik a gép. Majdnem egy éves, múltkor már idegesített a hangos ventije, de teljesítménycsökkenésel nem járt (ugye korlátozza a teljesítményt, ha a CPU hőmérséklete eléri a 85 celsiust), azonban szétszedtem és megtisztítottam a ventijét (nem volt poros), mivel nem volt koszos, ezért gondoltam rossz a pasztázás a CPU-n. Megcsináltam azt is, mégse változott semmit, sőt mostanra viszont jelentős teljesítmény visszaesést tapasztaltam, oylan szinten, hogy a CPU-t képes lekorlátozni 30%-os teljesítményre, ami elég kellemetlen, pláne, hogy egy piti league of legends is ilyen 30 fps-el megy közepes beállításokon.Közben meg a hűtése pörög ezerrel, viszont csak hideget fúj ki, semmi meleg. Gondoltam arra, hogy esetleg BIOS hiba lehet? (Nemrég frissítettem) Olvastam a hp fórumon, hogy az egyik embernek volt ilyen problémája, és bios downgrade megoldotta. A segítségeteket kérném, hogy szerintetek hogyan tudnám megoldani ezt a problémát. Lehetőleg nem akarok külső hűtőt venni, mert ha tényleg olyat akarok ami ér is valamit az nem egy olcsó móka, ráadásul elég röhejes volna, ha egy ilyen gyenge harverű géppel hőelvezetési problémákkal kell szenvednem. 😀
0
0
0
0
kistiko07a avatar
Azt hiszem rájöttem a probléma forrására. Az input feszültség 1.950-re volt állítva. Visszavettem 1.100-re és most jónak tűnnek az értékek. Nagyjából 65 fokig megy terhelés alatt.
0
0
0
0
Danys avatar
Nekem gyanus a ház.
ha leveszed az oldalát nem javul a helyzet?
(Nekem a ház miatt fűtött mint egy kályha)

És ha jól látom VGA-ról szívja a meleget, az se szerencsés.
0
0
0
0
kistiko07a avatar
Pont ez az. Ideális. Akárhogy agyalok és nézem nincs oka a jelenségnek. A gép még nem jelzett be, hogy gond lenne pedig már terheltem nem is kicsit. Csak a hőfokok zavarnak mert sokallom őket. 😕
0
0
0
0
Dani46 avatar
paszta is normális?nincs rajta sok?vagy kevés?
0
0
0
0
kistiko07a avatar
A Core voltage maximuma 1.007-en áll meg. Az azért szerintem rendben van. Ezért állok értetlenül a dolog mellett. 😃
0
0
0
0
Dani46 avatar
én most asszem 1.080 használom!így nagyon terhelve is 1.1 alatt marad!De sokáig kell tesztelni hogy jó e,az hogy átmegy aidán,meg primen semmitse jelent, nekem is ment alacsonyabban is,aztá állandóan összeomlott csak a sima facé-tól pedig azokon meg elötte átment!
0
0
0
0
kistiko07a avatar
A hűtő szerintem oké. A feszültséget nem tudom. Aida 64-ben ha csak a magokat terhelem akkor 58 fok körül van viszont ha a a cache-t is terhelem akkor simán felmegy 75 fokig is. Milyen feszültséget tudnék adni neki kb?
0
0
0
0
Dani46 avatar
Normálisan rajta van?Én az enyémet alulfeszeltem,mer alapból kb annyit adott neki ami 4.5 ghz tuninghoz is elég lett volna!
0
0
0
0
kistiko07a avatar
Dani46: Bocsi, nem kötekedni akarok, de mielőtt válaszolsz nézd meg a gépem adatait. Egy Alpenföhn Brocken van a procin. 😀
0
0
0
0
Dani46 avatar
Ennyit tud a gyári hűtés,vegyél rá hűtőt ha zavar!
0
0
0
0
kistiko07a avatar
Hali mindenkinek!
Lenne egy érdekes gondom. Kb. 5 napja raktam össze az új masinám. Minden pöpec de valamiért magas a processzor hőmérséklete. A ventik rendesen dolgoznak, a feszültség is normális mégis terhelve eléri a 70-75 fokot a proci. Létezik, hogy az érzékelőkkel van a gond? Alapon 25-30 fok és elég nagy a difi a két állapot között. Köszi előre is! 😀
0
0
0
0
MaTpr0F avatar
Ha 1,5 éve vetted akkor az még vastagon garis(volt amíg szét nem szedted, mert onnantól ugrik a jótállás).
0
0
0
0
bUz4mokus avatar
Sziasztok!
Egy másfél éve vett FSP Raider 650-es tápomnak a ventije a gép bekapcsolás után egy ideig elég fura hangot ad..olyan mint ha súrlódna. Szét is szedtem h megnézzem mi lehet a baja, de a ventilátor belsejében van valami baj.
Arra gondoltam h kicserélem a ventit. Egy 12cm-es kell bele.
Tudnátok vmi jót ajánlani normális keretek között (2000ft körül)? Mert teljesen elvesztem a rengeteg ventilátor között.
0
0
0
0
lincoln_a_vandor avatar
matany001:baratnod laptopja milyen fajta terhelesnel erte el a 80celsiust?
0
0
0
0
Bronson avatar
akos : itt van pár példa, a házat hiába vágod szét, a gyári hűtő nem sokat ér nyáron... de ahogy már említetteék is, elől beszívjon egy venti-hátul meg ki. igy próbáld ki, sokat fog segíteni!

COOLERMASTER Hyper TX3 EVO -11k
ALPENFOEHN Brocken ECO -10k
SCYTHE Tatsumi -8k
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
Szerintem egy jó procihűtő már sok hőt el tud nyelni a táp elől. Nem hiszem hogy olyan nagy fogyasztást kapna az a táp ha csak nem süvít a ventilátor nagy baj nincs. Szerintem felesleges gányolgatni, nem lenne esztétikus az biztos. Esetleg úgy ahogy van kivágni egy kockát belőle és egy ilyen kíséretében [LINK] Felfogatni a ventit, de szerintem sok csodát nem okozna. Első körön egy proci hútő meg a gépházba hátulra is egy jobb venti és szerintem az megoldja a dolgokat. Egyékbét az az ideális ha elől valami beszívja ami hűti a merevlemezeket is hátul meg kiszívja a meleget.
0
0
0
0
akos328 avatar
Sziasztok, nem biztos h a legjobb topicot találtam meg ehhez a kérdésemhez, de vmennyire hozzákapcsolódik 😃
Első kérdésem mindenképp. Tudnátok-e nekem mondani 5-10K között, ár érték arányban jó, csendes, jó hlégmozgatásű és hűtésű proci hűtőt AM3+-os foglalatra. Méret túl nagy ne legyen, mert a memóriák miatt véges a hely, illetve félnék hogy nem férnek majd be bár sima mezei modulok.
Illetve 8 vagy 9,2 mm-es házhűtőt is tudnátok-e mondnai ugyan ilyen feltételekkel? világítani nem kell. mondjuk maximum 2K-ig terjedően.

Mivel a tápom és a procim melegszig nagyon, ezért azt gondoltam, hogy hátra teszek egy ventit hogy fújja a tápnak a friss levegőt, a gépház tetejére meg teszek egyet hogy elszívja a prociról a meleget, tehát a hátsó befele fújna a felső meg kifele.
eklőször is ez az elrendezés jó volna-e?
Mivel ilyen ventit (házhűtőt) még sose szereltem, fogalmam nincs milyen csavarokkal kell felfogatni, miket adnak hozzá stb. A gépházam tetején sincserre alkalmas slot, ezért gondoltam jómagam kialakítom a ventilátornak a helyet. 4db menetet fúrok a csavaroknak, meg pici lyukakat a levegő járásnak. Megoldható-e ez a fajta modding íly módón éls ha igen akkor kb mekkora fúrószár kell ezeknek h megfelelő méretű lyukat fúrjam a csavaroknak.
esetleg gumibakokkal kell felfogatni?
előre is köszönöm a választ
0
0
0
0
no avatar
Rendszerhűtővel és chipsethűtővel.
0
0
0
0
Yodadeejay avatar
egy alaplapot hogy tudok értelmesen lehűteni?
asus striker ii formula alaplapom van és elég meleg az egyik része, mcp 79 fok körül ingadozik :\
ház remélem nem fontos, a legszarabb, ami létezik, se oldala, se semmi hűtő benne.. egy codegen keret 😃
0
0
0
0
Bronson avatar
attól függ milyenek a hőfokok alapon... ha nem sok, akkor minél alacsonyabb, annál jobb...
0
0
0
0
no avatar
Meg van az arctic hütö már . Alapon 1200-1300 között pörög, dobozra 2000 van irva. Biosba fel is csavartam 2000re. Ki nyírom -e igy a hűtőt? Van 6 év gari. Erdemes 2000en járatni vagy inkabb maradjon a normal 1200 -1300 között?
0
0
0
0
CsehMedve avatar
BenjaminHun az sem tűnik rossz megoldásnak de valahogy nem sikerül rátalálnom sehol. Ami Alpenföhn vga hűtőt találtam az nem kompatibilis 290-essel.
0
0
0
0
csuz-li avatar
hyundai: Az alap irány az, hogy a gépház elején a venti beszívja a levegőt a gépbe, a hátulján meg kitolja. (Illetve a tetején is kifelé tolja, az alján meg befelé szív) A hűtőnek úgy kell állnia, hogy ezt a vonalat, ne törje meg. Azaz a levegő iránya továbbra is elölről hátra, illetve lentről felfelé menjen.
0
0
0
0
no avatar
Jó reggelt mindenkinek.

Arctic Freezer A11 AMD CPU hűtőt rendeltem a gyári hűtőm helyére.
https://kepfeltoltes.hu/150511/arctic-freezer-a11-amd-cpu-huto-ucaco-fa11001-csa01-199958_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szerintetek a hűtőt melyik irányba tegyem bele , vagy melyik módszer a jobb? (A házam alján van még két 12cm cooler venti ami "szívja" befelé a levegőt. )

Az alábbi videó szerint? 5:05 (Ugyan ez a ház van nekem is, a venti is ott van "szívja" kifelé a levegőt a házból.)

A másik módszer szerint meg így néz ki. (Igaz a venti már befelé szív a procira, és nem kifelé, és a cpu hűtő is már a másik irányban van)
1:51
0
0
0
0
BenjaminHun avatar
gyurmi ajánlom figyelmedbe higi08 gépet. [url]http://gepigeny.hu/profile.php?lookup=74795&sub=usercomp&comp=120195[/url]
0
0
0
0
CsehMedve avatar
Sziasztok! Egy referencia r9 290-en cserélnék hűtőt. Arctic Accelero Xtreme III vagy Rajintek Moprheus? Nálam ez a kettő ami szóba jöhet. De ha van még más alternatíva, arra is meghallgatom a tippeket.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Esetleg egy komplett új hűtés rá (bár az eléggé költséges).
Accelero Xtreme III hűtené elég komolyan.
0
0
0
0
horvat123 avatar
Köszi, a vga-m ventije automata, lehet hogy egy plusz venti lesz akkor.
Valamint egy vga-nak mi az a felső határ hőmérsékletet ami illeti ami még normális?
0
0
0
0
horvat123 avatar
Sziasztok.
Padlásszobában lakom (nyáron átlag hő 25-35 fok C), a gépemen van rendes hűtés, viszont a VGA(GPU) alaphelyzetben is melegszik (50 fok amikor csak böngészgetek) de ez csak ilyenkor nyáron van. Van e valami tipp, amivel letudom vinni a hőmérsékletét?
A gépben 2 külön ventil van egy előről huzza a levegőt, a másik pedig hátul dobja ki.
(EVGA GeForce GTX 460).
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
Hírtelen melegszik a HD 7770. 10 percig ssemmi baja 33-36 fok majd elkezd hírtelen megugrani, és nőni. 100%on pörög a venti és úgy is 58-62fok. CPU, Alaplap minden más normális. Hűtőpaszta is volt cserélve és ki lett tisztítva.

Tippek?
0
0
0
0
csuz-li avatar
deakzsolt: Az még normális hőfok a VGA-nál.
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció