Videókártyákról minden

2009. February 01., téma
Fórum » Asztali PC
Na ez a téma azért jött létre hogy a "Milyen videokártyát vegyek" témát megkíméljük azoktól a kérdésektől amik nem szorosan a videokártya vétellel kapcsolatos.

Nyugodtan lehet kérdezni: pl: Mi az a GPU vagy PCI vagy PCI-E / Pixel Shader / AA ... vagy mi az a HDMI?
Vagy pl: Melyik a jobb 256 ddr3 vagy 512 ddr2? Mi a GPU órajele? Meg ilyesmik...

Ha az lenne a kérdésed hogy Milyen videokártyát ajánlotok akkor azt a "Milyen videokártyát vegyek?" téma tegyétek fel!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Funes avatar
Hardveraprón használtan.
0
0
0
0
xymano avatar
hol lehet gtx 650 et kapni 20 ért? 😃
0
0
0
0
SuperPuma avatar
15ért kapni viszonylag muszklis kártyát.
730am volt, ellehet vele játszogatni Spoiler!
GTA5 meg Crysis 3at is nyomtam vele
, de azért a pénzért tényleg kapsz jobbat is.
0
0
0
0
Funes avatar
Nem éri meg az a kártya semmiképp sem.
Inkább dobjál hozzá a 15 ropihoz még 5 ezret és vegyél egy 2gb-os Gtx 650-et !
0
0
0
0
higher19 avatar
Hát olyan sokat nem szeretnék költeni egy videókártyára maximum 15000FT.. Azért is írtam hogy olyan nagy elvárásaim nincsenek, gondolom ennyi pénzért olyan kártyákat nem tudok vásárolni amit felsoroltál. Azért köszönöm a segítséged akkor szerintem a GT 730-at fogom meg venni 😀
0
0
0
0
cseszka avatar
A kettö közül egyértelmüen a 730 a jobb,de egyik se játékra lett tervezve....a 64bit memó sávszélesség iszonyat visszafogja majd (volt szerencsém tapasztalni..)Nemtudni mennyi a kereted,ujan nézted e v használtan,de én mindenképpen (ha kell használtan vennék még garisan) gtx750ti,gtx660,HD7850,HD7870...ezek mérfüldekkel jobbak,és nem is olyan drágák már....
0
0
0
0
higher19 avatar
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy melyik videókártyát vegyem meg Geforce GT 720 1GB vagy Geforce GT 730 2GB??
Nagy elvárásaim úgy nincsenek h komolyabb játékokkal játszak csak FIFA 15-re szeretném használni.
És mivel nem értek ahoz amik a videókártya leírásaiba vannak ezért a véleményeteket szeretném kérni!
GT 720 1GB DDR3, DirectX 11.2, GPU óra jele: 797MHz, Memória óra jele: 1800MHz, 64bit memória sávszélessége van. Ventilátoros
GT 730 2GB DDR3, DirectX 12, GPU óra jele: 902MHz,Memória óra jele: 1600MHz, 64bit memória sávszélessége van. Passzívhűtésű

Melyik lenne jobb és használhatóbb szerintetek? A válaszokat előre is köszönöm!
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Konry: Lehet hogy gyárilag emelt órajelű a kártya. Nekem a 660-as gyártói oldal szerint 1072 boost-ol csak, de valójában 1110-re teszi magát mindenféle húzás nélkül alapból.
0
0
0
0
Pixx avatar
Konry : erre 2 válasz lehet 1. valami bekavar az órajelekbe driver vagy ha van fent tuning progi akármi
2. jó sikerült chippet fogtál ki és gyárilag ennyire boostol ebben semmi meglepő nincs annó a maxvellnél is voltak ilyenek hogy 100mhz-vel magasabbra boostoltak az átlagnál.Ezzel nem igen kell foglalkozni örülj neki egyébként ez kb fpsben +4-5 lehet átlagban én is 2075mhz használom a 1060-at én itt az alaphoz képest +8-9 fps-t kaptam pl ac syndicateban átlag fpsben a 62 ből lett kb 71 😃

https://kepfeltoltes.hu/161015/ss_www.kepfeltoltes.hu_.png
0
0
0
0
Konry avatar
reszler112233: Nekem csak az a bajom ezzel, hogy én úgy tudom, hogy a 2000 MHz-t csak húzással lehet kierőszakolni belőle. De lehet rosszul tudom, túl nagy rálátásom nincs a számítógépes dolgokkal kapcsolatban.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Konry: Amiket felsoroltál játékokat szerintem normális. Nekem is is maxon megy a 660-as is olyan játékoknál amihez egy kevesebb erejű kártya kéne.Eddig aminél nem vettem észre hogy fel tolja magát maxra az Need for Speed Underground 2 volt.
0
0
0
0
Konry avatar
Hali! Azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek az normális, ha a videókártyám szinte állandóan 2000 MHz-en pörög majdnem minden játéknál? A legalacsonyabb érték amit produkál 1600 MHz, de az is csak a játék menüjében, vagy olyan játéknál, aminek nagyon alacsony a gépigénye (játékok:AC Syndicate, FIFA 16, PES 2017). A kártyát nem húztam semmilyen programmal.
Ezek a maximum értékek: [LINK]
0
0
0
0
kami96 avatar
Igen, be van kapcsolva
0
0
0
0
Zoli73 avatar
A vertikál szinkron be van kapcsolva. De miért akarod kikapcsolni? A monitorod úgy sem tud több képkockát megjeleníteni. Akkor meg minek számoljon feleslegesen a Vga meg a Cpu.
0
0
0
0
kami96 avatar
Sziasztok! Van egy Asus Gtx 1070-es vidáokártyám. És az a gondom van vele hogy minden játék (leggyengébb- legerősebb) max 60 fps-en van nem megy fölé és alá sem. Arra szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan lehet ezt az fps limitet kikapcsolni? Ha viszont nem lehet kikapcsolni akkor mi a az oka a 60 fps-nek? Procim egy Intel I5-4690.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Adok helyette egy 8600GT-t...igaz szottyos képet ad és drivert sem nagyon kell rá tenni, de legalább van 😊
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Pedig 2 ismerősöm is akad aki adna érte 30-at, csak sajna azzal együtt sem lenne elég pénz egy 1060 6GB-os verzióra mivel most vettem szünetmentes tápot.Tudom erre az esetre van IGP a prociban, de inkább nem adom el a kártyát.Talán decemberben, de ha nem kell az egyik ismerősnek sem majd akkor marad majd tartaléknak.(Bár ha nem megy el lehet csúszik az új VGA érkezése is.)
0
0
0
0
Pixx avatar
Kétlem azt a 30 ezret annyiért már gtx 670 meg hd 7950 van ami sima 660-tól fényévekre jobb sajnos. ja meg r9 270x 😀
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Én 30-ra gondoltam, tehát nagyon nem lőttem volna mellé.Bár elgondolkodtat, hogy minél tovább várok annál lejjebb kúszik az ára.
0
0
0
0
Yezi_ avatar
reszler112233: 25-28 ezer körül.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Üdvözletem!

Kicsit gondolkodtam mennyit érhet jelenleg a VGA-m.Nem akarom most rögtön eladni, de érdekelne mennyibe lehetne eladni mostanság. Konkrétan MSI N660GTX Gaming OC kártya ami 2017. 08.04-ig garanciás.
0
0
0
0
DarthRoni avatar
Sziasztok!
Nemrég vásároltam egy rx460-as vga-t, nagyon elégedett vagyok vele. Annyi problémám van mégis, hogy csak az asztalon, vagy netezés közben néha elmegy a kép 1-2 másodpercre. Fekete képernyő, aztán minden helyreáll. Játékok alatt nem csinálja. 16.9.2-es Crimson driver van fent.
Valaki találkozott már ilyennel? Mitől lehet ez? Kell aggódnom miatta?
0
0
0
0
hashimoto avatar
https://kepfeltoltes.hu/161009/1231374053N_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.png
Ez mitől van?
És miért 15.8-as drivert ír?
0
0
0
0
xymano avatar
Bakker én hülye vártam. Volt hardveraprón 13000 ért de lekéstem.😉
Na majd legközelebb. Ha lesz legközelebb.
0
0
0
0
Hunork avatar
xymano
Pontosan, én nagyon élveztem, mikor még 660 volt a gépemben. 😂
0
0
0
0
cseszka avatar
Mint a 21...ég és füld a külömbség a 660 javára.
0
0
0
0
xymano avatar
hello
szerintetek megéri lecserélni egy gt 730 2gb gddr5 64 bit vaaagy gtx660 2gb gddr5 192 bit
0
0
0
0
cringeKid avatar
Értem, tuti, hogy a BIOS-ban kell turkálnunk, mert a drivert utána is fel lehet rakni nem? És köszi a választ!😀
0
0
0
0
csuz-li avatar
csgo123: Fel kell tenni a megfelelő drivert, és ha kell, a BIOS-ban be kell állítani, hogy melyik videovezérlőt használja a gép.
0
0
0
0
cringeKid avatar
Hali! Tudom, hogy ez nem ide tartozik, de nemtudom, hogy hova máshová tehetném fel ezt a kérdést...
Az egyik haveromnak van, egy ilyen gépe:

CPU: AMD Athlon 64 X2 5200+ 2.70GHz 
GPU: ATi Radeon 2100 128MB (ez az alaplapi)
RAM: Kingston 4GB DDR2 800MHz 
MB: Gigabyte GA-MA74GM-S2H v1
OP: Microsoft Windows 7 Ultimate SP1 X64

Hát nem egy mostani config, de nah...
Na de a kérdés az az lenne, hogy abba az alaplapba lehetne-e rakni egy ilyen gyengébb videokártyát?
Mert eladnám neki a nagyon régi kártyám ami egy ATi Radeon X1550 256MB DDR2 128bit Egyszer windows csere után belepróbáltuk, és egy sötét képernyő fogadott minket...
A válaszokat előre is köszönöm! 😀
0
0
0
0
Hunork avatar
Mondjuk egy kis pasztázás a GPU-nak sokat segít. Én holnapra tervezem MX4-el. Elvileg 5-10 fok mínusz. Korábban is működött ez NV kártyáknál is.
0
0
0
0
Sztrelok avatar
Nálam is így van a 4870-él. HL 2-be bele szeretne halni de a crysis meg minden más megy szépen és nem éri el a 80 fokot (Igen ez tényleg csodának számít ha nem éri el a 80 fokot 😂😉
0
0
0
0
Hunork avatar
De csak itt a Metro esetében, valamint Crysis 3 -nál, ott játék alatt is, igaz minden Very High volt, nem emlékszem melyik ott a legmagasabb beállítás. És hát akkor már az R9 is 35-50 fps-t produkált...
Érdekes, hogy VGA tesztprogramok meg nem akarják megsütni. 😀
0
0
0
0
Sztrelok avatar
94 fok? 😃 Nekem van egy Sapphire HD 4870-em ami HL 2 alatt felment 104 fokra 😆
0
0
0
0
Hunork avatar
Asus R9 390 kártyám Metro LL Redux benchmark-ban 1080p, minden max, és 94 fok 😂 Igaz, ez extrém, maga a játék már nem így viselkedik... (nem is értem) Amúgy átlagosan 65-80 fok között muzsikál, de hát R9...
0
0
0
0
Bronson avatar
teljesen normális, a vga-k bírják a meleget, 51c az szinte semmi! nem kell félned hogy 'kisül'...
0
0
0
0
martonszabika avatar
heló vadi új GTX 950-em fél óra használat után már 51°C-os. Az normális vagy valamit állítani kellene rajta? És hány °C-nál sülhet ki?
0
0
0
0
Hunork avatar
XFX jó videokártyákban, sokszor bizonyított, és vannak jó tápegységeik (itt mindig minden attól függ, ki adja a belsejét, és a ventilátort). Más termékeit nem ismerem, de vannak PC házaik még, ha jól tudom.
0
0
0
0
Schwin94 avatar
Köszi a felvilágosítást. Mint XFX márkájú (nem csak videókártya) mi a
vélemény ? Nem rég találtam tőlük pár dolgot ami meg tetszett, és mivel nekem ismeretlen, másnak van tapasztalata videókártya és más cuccokról?
0
0
0
0
Hunork avatar
Schwin94: egyrészt szívesen! Másrészt, gondolom a CPU-ra gondoltál, hogy AMD vagy Intel. 😀 Mert VGA kérdésed volt.
Na, láttam közben, hogy a másik topikban is te kérdeztél 😀 A lényeg, nagyon nem mindegy, hogy milyen processzorhoz milyen VGA kerül, hogy lehetőleg ne legyen limit, illetve ha van, akkor az olcsóbb egység későbbi cseréjével egyenesbe lehet hozni a konfigot. A másik topikban írtam pár megoldást, hol lehet spórolni. Más összetevőkön nem nagyon érdemes, mert a minőség az első, ne verjen le a táp, legyen egy jó CPU hűtő (a gyári kuka)...stb
0
0
0
0
Schwin94 avatar
Hunork: Egyikhez sem, új gépet akarok össze rakni, de már ott hibázik a dolog hogy nem tom and vagy Intelt. Köszi már ezt az infót is.
0
0
0
0
Hunork avatar
Schwin94: na, hát ez így elég szétágazó kérdéskör. Eszközeidnél melyik géphez kérdezed? Mindegyik után kérdőjel van...
1. Milyen felbontáson játszol?
2. Milyen CPU van a VGA mellett?
3. Mekkora a RAM mérete?
4. Milyen típusú játékokhoz kell? (már ha játék) Ha nem, akkor milyen alkalmazósokhoz?

Mert ennyi erővel az is lehet, hogy a gépednek egy 128 bites GTX960 is tökéletes 4GB memóriával.

Konkrétabban azért: ami fontos a memória sávszélesség, de nem biztos, hogy minden GPU esetén igaz, hogy minél nagyobb, annál jobb. (192 bit memória címzése pl)
Fontos NV kártyáknál a Cuda magok száma, míg AMD esetén a Stream processzorok száma. Fontos a Textúrázó egységek száma. Mindegyiknél a nagyobb érték a jobb.
És persze jön az órajel. Példa:
GTX 960 128 bit, 1024 CUDA, 1127 MHz, TU 64 4GB DDR5
GTX 1060 192 bit, 1280 CUDA, 1506 MHz, 80 TU, 6GB DDR5
R9 390 512 bit, 2560 Stream, 1070 MHz, 160 TU, 8GB DDR5
RX 470 256 bit, 2024 Stream, 926 MHz, 128 TU, 4GB DDR5

Ami nagyon fontos, mert a tápegység miatt érdekes, az a fogyasztás, angolul TDP. Ha mélyen belemegy az ember, akkor a gyártástechnológia, azaz, hány nm-es a GPU szerkezete.
A fenti négy közül pl az R9 lenne a legerősebb, de az újabb technológiáknak köszönhetően a GTX 1060 sok helyen megszorongatja, sőt az NV alá fejlesztett játékokban meg is előzi.

Fentiekből láthatod, hogy milyen sokrétű a válasz, épp ezért fontos, hogy milyen felbontáson, milyen játékokkal játszik, és milyen egyéb alkatrészekkel van ellátva az ember.

(lehet duplán ment át, de nem mutatta, mikor elküldtem külön)
0
0
0
0
Schwin94 avatar
Vga vásárlásnál mit érdemes figyelembe venni? Mire kell figyelni? Azt tudom hogy gddr5 neg 256bites legyen legalább. És mi a fontos még? Órajelnél mi számít jónak 2 - 4 gb-os kártyáknál?köszi
0
0
0
0
Hunork avatar
MaGYf513: GTA V alatt az a csoda, ha nem megy 70 fok fölé a hőmérséklet. De próbáld Crysis 3-al, Battlefield 4-el, azok is odacsapnak... Meg összességében az AMD kártyáknál ez teljesen normális. Metro LL Redux benchmark alatt (igaz, minden maximumon), a kártyám (R9 390) a 90 fokot is átlépte! 😲
0
0
0
0
vladtepes2 avatar
MaGYf513: Teljesen normális. De ha zavar, állíts be magadnak valamilyen venti profilt. Én a Sapphire Trixx nevű progit használom erre. Vagy ott van a Gigabyte progija a VGA - XTREME ENGINE, vagy MSI Afterburner.
Így beállíthatod a ventiket, milyen hőmérséklet mellett mennyi fordulaton pörögjenek. Az én kártyám is benyaldos úgy 72-75 körülre az erősen gpu igényes játékoknál.
0
0
0
0
H-ECTOR avatar
Sajnos én is így gondolom😞 pedig nagyon elférne a gépben a 470 😃
0
0
0
0
Hunork avatar
Hmmm. Akkor mindenképpen 8GB verziót vennék. A FHD miatt. És innentől te döntesz 😀 Persze lehet húzni a sima VGA-t is, ez szintén saját döntés. (ha behal, és kiderül, akkor ugrik a garancia, ezt jó tudni)
0
0
0
0
H-ECTOR avatar
Az előzőt 4.5 éve vettem, ezt is szeretném addig hajtani, pont ezért dilemmázok.
Kb mindenhol drágább, pont ezért csodálkoztam, hiszen az olcsóbb az oc-s. Más gyártóknál meg pont fordítva, ezért is gondoltam, hogy megoldom magamnak, ezért minek pénzt adni?
0
0
0
0
Hunork avatar
Milyen távra tervezel, milyen időközönként cserélsz VGA-t?
Mert már most számos játék van, aminek a 4 GB simán kell, és van legalább 8-10 játék, melyek már annál is többet zabálnak. Hosszú táv esetén a 8GB mindenképp. Ha mondjuk jövő karácsonykor cserélsz, akkor jó a 4GB, feltéve ha tényleg annyival olcsóbb. Különben meg 8GB. Szerintem.
Amúgy meg gondolom a beszerzési ár miatt, korábban jött, drágább besz. áron. És kell a magas haszonkulcs... Egyértelmű, hogy az O jelű jobb, az OC-t jelöli.
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció