Videókártyákról minden

2009. February 01., téma
Fórum » Asztali PC
Na ez a téma azért jött létre hogy a "Milyen videokártyát vegyek" témát megkíméljük azoktól a kérdésektől amik nem szorosan a videokártya vétellel kapcsolatos.

Nyugodtan lehet kérdezni: pl: Mi az a GPU vagy PCI vagy PCI-E / Pixel Shader / AA ... vagy mi az a HDMI?
Vagy pl: Melyik a jobb 256 ddr3 vagy 512 ddr2? Mi a GPU órajele? Meg ilyesmik...

Ha az lenne a kérdésed hogy Milyen videokártyát ajánlotok akkor azt a "Milyen videokártyát vegyek?" téma tegyétek fel!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
H-ECTOR avatar
Hunork: úgy is lehet hogy a gombelemet kiveszi és vissza, nem?
0
0
0
0
Hunork avatar
Alaplap Clear CMOS volt már? Nem tudom, említette-e valaki. BIOS default egy dolog, de a reset a tutibb.
Így: tápkábelt kihúzod. Elvégzed a CMOS resetet - van egy Jumper az alaplapon ezzel a névvel, áthelyezed a fedőkupakot a másik felére. Vársz 1 percet. Visszahelyezed a fedőkupakot az eredeti helyére. Tápkábel bedug, és bekapcsolod a gépet. Nézd meg így. Ha nem vagy biztos benne, alaplap kézikönyve szépen leírja, rajzzal együtt.

De lásd alább, ha nem vagy biztos benne, kérjél segítséget, ezt nem lehet távsegítséggel megoldani, ha nem vagy magabiztos.
0
0
0
0
cseszka avatar
A bios sok veszélyt is jelenthet,ha nem hozzáértö turkál benne,sajnos a lap tönkretételéhez is vezethet.Ha nemtudod mit,v hogy kell frissiteni,ne próbálkozz vele,ink kérj meg egy hozzáértöt,v ha nincs a közelben olyan,akkor vidd be egy szervizbe.Lehet elkérnek pár ezer forintot,de olcsobb mint egy uj alaplap.Próbáld meg egy elem kivételével resetelni a Biost,lehet megoldja a problémát.
0
0
0
0
chras0043 avatar
Hát szerintem nem is lehet rosszul rákötni a tápra, csak egyféleképpen megy bele és a pöcök a tetején rákattan. De amúgy igen, elég durva hogy 5-6 percig fekete képernyő, majd aztán mint a villámcsapás bejön a BIOS.
Ötletem sincs hogy most mit kéne tennem. 😀
0
0
0
0
Hunork avatar
Na, hát az nagyon nem normális, hogy 5-6 percet kell várni a BIOS-ra! 😲
Valami ott nem stimmel... Rendesen rá van kötve a tápra?
0
0
0
0
chras0043 avatar
Ezer kösz! 😃 Már csak ki kell várjam. 😀

Szerk: Na bejutottam a BIOS-ba, hát ez is érdekesen néz ki, a dolgok kb 80%-a nincs a helyén, és még a gombokra sem reagál. 😃 Egész vicces videokártyát vettem. 😃
0
0
0
0
Puffin avatar
A BIOS-hoz a DEL gombot!
0
0
0
0
chras0043 avatar
Hunork: Az 1060 drivere fent van. Azt a BIOS-os dolgot még megnézem, de nem lesz egyszerű dolgom, bekapcsolás után kb 5-6 percet kell várjak mire beadja a BIOS-t, és olyan gyorsan vált hogy eddig azt se tudtam kiolvasni hogy milyen gombokat kell egyáltalán megnyomni.
0
0
0
0
Puffin avatar
Ha úgy sem jó akkor nézd meg egy másik gépben a kártyát. Ha ott is ezt produkálja akkor hibás!
0
0
0
0
Hunork avatar
Igen, régi kártya vissza, telepítsd a drivert hozzá. Újraindít, mert úgyis kéri. Kikapcsolod a géped, kicseréled a kártyát, és bekapcsolod a gépet. BIOS-ban nézd meg mi az elsődleges VGA, és hogy mi van beállítva: Auto, GEN 3.0, utóbbi legyen.
0
0
0
0
chras0043 avatar
Piero:A régi kártyával minden jó.
NSD4rKn3SS:Windows 7 Ultimate x64.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
skyspider:
Melyik windows-t használod?
0
0
0
0
Puffin avatar
skyspider: a régi kártyát tedd vissza egyszer, nézd meg azzal mit csinál!
0
0
0
0
chras0043 avatar
Hát a windows lehet hogy betölt, de sok mindent nem lehet vele kezdeni, én csak láttam hogy beadja a "Windows indítása" képernyőt, nagy kihagyás aztán valószínűleg azt asztalt adja be, de sok mindent nem lehet belőle látni, és mintha nem is reagálna semmire, mozgattam az egeret de nem vettem észre hogy akármi is megmozdult volna a képernyőn. Aztán egyszer csak újraindul és kezdődik előről az egész.
Hunork:Igazság szerint először én is így jártam el, de csak fekete képernyő fogadott, aztán egyáltalán nem is volt kép. Utána mondom akkor inkább megkérdezem itt hogy mitévő legyek.

Szerk:Most már a windows se jön be, beadja a "Windows indítása" képernyőt egy fél percre, és utána újraindul.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Persze, így is lehetett volna, én a biztos megoldásokra esküszök ezért írtam a DDU-t, egy tiszta telepítés sose árt, és ha mégis lett volna további gond így nem lett, mellesleg az elején még nem lehetett tudni hogy Nvidia / Nvidia cseréről van-e szó 😃
0
0
0
0
Puffin avatar
Hunork: igen! Ez ennyi lett volna!
0
0
0
0
Hunork avatar
Tök felesleges volt a DDU. Mondtam, ha Nvidia / Nvidia, akkor kártya kivesz, betesz, újraindít, legfrissebb driver feltelepít. Mert minden driver csomag tartalmazza az összes kódot, a driver sys vezérlője választja ki, hogy az adott GPU-hoz milyen beállításokat enged.

Elég lenne kivenni a kártyát, de előtte táp is áramtalanít, Vársz, előtte egy BIOS default sem árt. Visszateszed a kártyát, indít, és be kell jönnie, ha más nem, 640x480 felbontáson, majd lehet a drivert telepíteni.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Nem, maradhat bent az új kártya ha bent vagy a windowsba 😃 csak telepítsd fel a drivert és elvégeztél 😀

Az alaplapodról való infókat csak tájékoztató jelleggel írtam, ha betölt a gép és minden megy akkor nem kell fáradnod a BIOS-szal, a legnagyobb gondod az lehet hogy minden indítás 10-15mp-el tovább fog tartani mert a BIOS panaszkodik egy kicsit gép indulásnál hogy "Ez így nem jó haver, de teszek rá..." 😃 B2 hiba ide vagy oda de menni fog 😉
0
0
0
0
chras0043 avatar
Akkor tegyem be a régi karit, telepítsem fel az új kari driverét meg az alaplapnak ezt a progiját és kész?
Ja és köszi a fáradozásotok! Igazán rendesek vagytok! 😀
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
A szétcsúszás azért van mert jelenleg nincs driver telepítve a VGA-hoz, ha feltelepítetted utána nem lesz gondod 😀

Utána olvasgattam közbe neked:
[list]a B2-es hibakód előfordulhat hibás bios beállításokból, pl újabb kártyák jobban preferálják az UEFI bootot a Legacy-val szemben,
valakinél bios-t kellett frissíteni mert még a gyári 2012-es volt fennt, legfrissebb a lapodhoz 2013-10-31-án jött ki 10.10-es verzió szám alatt [LINK] itt a link hozzá[/list]
0
0
0
0
csuz-li avatar
skyspider: Szóval akkor végül is bejön a windows?
0
0
0
0
chras0043 avatar
Közben ahogy itt állt magának addig betöltötte a windowst-t, de sokat nem látni belőle mert szét van csúszva a kép vízszintesen. Úgyhogy elvileg a BIOS-on tovább jut. 6-pin-es kábel rá van dugva. A rendszerhangszóró egyet csipog mikor bekapcsolom a gépet, majd mikor feketére vált a képernyő kb olyan 1 perces időközökkel csipog egyeket, de mintha más hangja lenne, kicsivel halkabb is.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Szóval ad képet, és a BIOS töltésnél nem jutsz tovább, 6-pin-es kábelt rádugtad a VGA-ra? rendszer hangszóró/sipoló rá van kötve az alaplapodra? ha igen ad ki valami csipogást?
0
0
0
0
chras0043 avatar
Hát valami nem stimmel. 😃 Bent van az új kártya, elindítom a gépet és fekete képernyő, jobb alul B2 felirat, bal fölül meg egy ilyen --> _
Hogy kicsit pontosítsak egy MSI B75A-G43 alaplapom van és egy ASUS GTX 550Ti lett kicserélve egy GIGABYTE GTX 1060 WINDFORCE OC 6G-ra.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
skyspider:
Igen, utána mehet be az új VGA
0
0
0
0
chras0043 avatar
Köszönöm a segítséget! 😀 Még nem végeztem. A DDU-ba mire kattintsak, tisztítás és leállításra?
0
0
0
0
csuz-li avatar
Igen. Nekem is volt már gondom egy Tesla - Kepler váltásnál.
0
0
0
0
Hunork avatar
Hát lehetséges, de én legutóbb sem használtam. Ha nem talál driver forrást (sys fájlt), már nem foglalkozik a Users tartalommal, csak feleslegesen foglalja a helyet. De lehet csökkentett módban is.
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Hunork:
Ha nagyobb generáció váltás van gyártón belül is, azért érdemes DDU-zni, találkoztam már pár ebből adódó hibával.
Lehet hogy tévedek, de pont az AppData-s tartalmak miatt ajánlott a csökkentett módban történő eltávolítás gyárilag, nem?

csuz-li:
Megesik ami megesik 😃
0
0
0
0
Hunork avatar
Attól függ. Ha a gyártó marad, akkor nem kell tenni semmit, max frissíteni a Drivert.
Ha más a gyártó, akkor én a DDU programot tanácsolom (Display Driver Unintaller), ez legyalul szinte mindent. Azért szinte, mert utána azért érdemes megnézni a Users/felhasználó/Appdata - Local - Roaming mappákat is. Itt kitörölni a gyártó nevével jelzett mappákat, majd gép leállít, jöhet a VGA csere. Miután megvagy, gép beindul és az új VGA driver feltesz.

Mennyi same vélemény 😆 😂 😉
0
0
0
0
csuz-li avatar
skyspider:
Ahogy én szoktam csinálni: Első lépésben leszedem a drivert DDU-val (Display Driver Uninstaller). Ez után kiveszed a régi VGA-t és mehet bele az új, majd az annak megfelelő driver telepítése.

Szerk: egyesek hogy megelőztek... 😀
0
0
0
0
NSD4rKn3SS avatar
Minden probléma elkerülésének a kulcsa pár lépésben:
[list]1) Meglévő kártyával elindítod a géped
2) Letöltöd előre az új kártyához a drivert hivatalos oldalról (AMD/Nvidia)
3) Letöltöd a DisplayDriverUninstaller-t (DDU)
4) DDU-t elindítod és ajánlott beállításokkal (Csökkentett módban) törlöd a meglévő Nvidia/AMD drivereidet és kikapcsolod a gépet
5) Eltávolítod a gépből a megúnt régi kártyád, ha már ott tartassz érdemes kiporolni a gépet, paszta csere, stb...
6) Újat behelyezed, kábeleket rádugod, leellenőrzöd hogy minden rendben van-e kétszer, majd össze szereled
7) Elindítod a rendszert, és feltelepíted az előre letöltött drivert[/list]

Körülbelül ennyi így dióhéjban
0
0
0
0
chras0043 avatar
Sziasztok!
Egy videokártya csere lépésről lépésre hogy néz ki? Biztos ki lett mér tárgyalva ezerszer, de nem találtam eddig. Konkrétan arra lennék kíváncsi hogy mikor és mit kell kezdeni a driverekkel.
0
0
0
0
Hunork avatar
xymano:
Teljesen jó vétel ennyiért. Általában 15-18k szokott lenni. És igen, jobban mennek majd a játékok (de csodát ne várj)
0
0
0
0
VeresAdam avatar
Azért aki nem kocka (pl én) is megmondja hogy a gtx bőven jobb mint a gt. 13k meg főleg jó. a 650 olyan mint nekem az 5770 (csak a tiéd 2 gb) Igazából annak elég 1gb is. De pl nekem is mennek az 5770-nel az új (4-primal)far cry részek is. a gt-vel ne is álmodj, sajnos.
0
0
0
0
xymano avatar
Szevasztok kockák😀
Az lenne a kérdésem, hogy van nekem egy gt730 gddr5 64 bites 2gb os kártyám, megérné ezt lecserélnem egy gtx 650 2gb 128 bitesre? 13000+posta lenne az ára.csak hogy jobban kockulhassak😀 leginkább 1280x720 ban szoktam játszani közepes/alacsony beállításokkal a 650 el tehát gyorsabban futkosnának a dogok ?
Köszi
0
0
0
0
Atti22 avatar
SuperSaiyanGotto és Hunork köszönöm a hozzászólást.
Memóriabővítésre én is gondoltam.

köszi. üdv.
0
0
0
0
Hunork avatar
Hmmm. Akkor passz. Nézd meg azért a BIOS-ban, hogy mi a beállítás, GEN 3 vagy 2.
És miért nem jó a 60 fps? Legtöbb esetben bekapcsolt Vsync-el játszok, ami azért is jó, mert nem akar többet dolgozni a GPU, így nem is melegszik fel annyira.
0
0
0
0
hashimoto avatar
Mindegyiknél 😃 Tehát, nem olyan mint egy folyékony kép, hanem recegősen megy. Nem az a nagyon durva, de másnál pl. nem ilyen. OC nélkül is ilyen.
0
0
0
0
Hunork avatar
Az 59,94, így normális. Most az R9 280 van? Ha van rajta OC, akkor tedd alapra. Más nem jut eszembe. Melyik játéknál csinálja?
0
0
0
0
hashimoto avatar
1080p/60Hz-en használom. De néhány játékban csak 59Hz-et enged. Lehet ez is gond?
0
0
0
0
Hunork avatar
bszilvagyi: Monitor felbontása / képfrissítés a mérvadó. Valószínű azért, mert másnál nem az alap 60Hz-es monitor van. Minél nagyobb a frissítés frekije, annál jobb lesz a kép, ha ki van kapcsolva a Vsync. Legalábbis én ezt tapasztaltam. Azaz a maximum fps-hez több kell, ha így jobb.
Továbbá a játék grafikus motorjától is függ. Frostbite alatt pl én nem érzem szétesve a képet kikapcsolt vsync-el.
0
0
0
0
hashimoto avatar
HDMI-vel van összekötve.
0
0
0
0
Puffin avatar
bszilvagyi: milyen csatlakozóval van összekötve a gép a monitorral?
0
0
0
0
hashimoto avatar
Lenne egy érdekes kérdésem.
Miért van az, hogy vSync nélkül nagyon szétesik a kép?(Jó, tudom, ha bekapcsolom nem lesz olyan.. De, olvass tovább. 😃😉 Másnak, vSync nélkül is szép, sima, folyamatos képe van, nekem meg még vSync-el is a fix 60FPS szemrákot okoz.. Miért lehet ez?
0
0
0
0
Hunork avatar
Atti22: van értelme, simán szétalázza a 650-et az új 1050Ti! És a jelenlegi géped rendben lesz vele, nem kell bővíteni. (bár én a memóriát megdupláznám, tehát még egy 8GB modul, de ez a videokártyától független)
0
0
0
0
GodSie avatar
gtx 650 gyenge..nagyon ...gtx 1050ti sokkal jobb lesz.
0
0
0
0
Atti22 avatar
Sziasztok!

Azért merem itt feltenni a kérdésem, mert tudom milyen kártyát szeretnék, csak bizonytalan vagyok. A jelenlegi gtx 650 2 gb -os kártyámat szeretném lecserélni a most megjelenő gtx 1050 ti 4 gb-os karira.
1. lehetséges-e?
2. van értelme?
3. Bővítsek mást is hozzá?

Válaszokat köszönöm.
üdv: Atti
0
0
0
0
Hunork avatar
Andris18:
Aqua, Extreme Digital, Rufus Computer még jók.
0
0
0
0
Andris18 avatar
Hát ilyet még nem néztem, de ha te mondod akkor megér egy próbát 😀 köszi neked is, eddig csak az ipon-t és a pcx-et ismerem.
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció