Menu
dispPaP
Szint 13
dispPaP avatar
(Haseo)
férfi
Tokyo
Japán
Offline, itt járt 3 hónapja
5 éve tag
Battlefield 3 - Játékteszt - Only Multiplayer
Írta: dispPaP, 2015. február 03., játékteszt
Játék: Battlefield 3

Személyes véleményem a Battlefield 3-ról!

Azért csak a Multiplayerről készítem, mert egy teljesen Multiplayerre készült játék a Battlefield 3, van ugyan Singleplayer része, de lassan szokássá vált hogy az FPS játékoknak nem kell komolyabb story, rá kell állni a Multiplayer részre, hogy sikeres legyen a dolog. Megjelenése után másfél hónappal vettem meg a játékot, és bár huzamosabb időket hagytam ki, a mai napig néha felnézek egyet-egyet Team Deathmatch szerverekre, már ha a battlelog enged. (Korai..)


A játék a CoD széria mellett a mai nap is a leghypoltabb szériák közé tartozik, véletlenül? Nem igazán. Azt mondjuk leszögezném, hogy nem vagyok se CoD se BF párti sem. Van meg CoD játék is, a két Black OPS rész, meg fogom említeni még a CoD-ot, de nem igazán szeretnék bele menni a “melyik jobb” háborúba. A legnagyobb gond szerintem a Battlefield 3-mal, hogy bár tényleg egy igazi háború szimulátor akar lenni, nem az, mert túl gyors annak. Egyszerűen túl pörgős az egész ahhoz, hogy az legyen, így például a taktikai részek nagyja elveszik, és akár tetszik akár nem ebből is egy sima lövölde lett, és lényegében kisebb TDM mapon nem is különbözik szinte a CoD sorozattól, maximum grafikailag. Nagy pályán más a helyzet de ott is vannak szerény véleményem szerint bajok. Igazából a Battlefield inkább egy realisztikus FPS akar lenni, taktikai elemekkel, tankokkal, dzsipekkel, vadászrepülőkkel, helikopterekkel stb. De őszinte leszek, valahogy a taktikai dolog papíron szépen néz ki, de gyakorlatban közel sem ilyen rózsás a helyzet. Jó ideje amióta játszok például nem tudtam megtanulni egy Vadászrepülőt vezetni, egyszerűen irányíthatatlan, lehet hogy én vagyok béna, de ez van.


Általában vagy nagyobb pályákon lévő Conquest matchekre járok, vagy kisebb pályákon lévő TDM-re. Őszintén szólva, a nagy map, tényleg nagy map, sőt igazából óriási, brutális méretű pályák vannak, ami szép meg jó, megint csak papíron. Viszont egyszerűen frusztráló, hogy akkora a map, hogy a 64 player kevés rá, szó szerint. Nem egy, nem kettő… nem száz olyan meccsem volt ahol két percig futottam, vagy jobb esetben gurultam, majd egy Recon lekapott 5-600 méterről. Sőt igazából volt, hogy egy-másfél kilométeröl kapkodtak le, ami azért vicces mert a játék fegyverkezelése miatt brutálisan nehéz lőni. De lehet csak simán ennyi profi van, én imádok sniperkedni, de a TDM map néha túl kicsi, a nagy map meg brutálisan nagy, így általában nincs nagy sikerélményem, ami sokszor ahhoz vezetett, hogy letöröltem a játékot mert csak idegesített. Feljebb kifejtettem mi is a gond a TDM pályákkal, ehhez még hozzátennék valamit, illetve belevenném az Operation Metro pályát is. A baj, a fejetlenség, állóháborút látni a legtöbbször, sniper csata az egyik lanen, RPG csata a másik lanen, középen meg 2×2 ember a csapatából a Pechengerrel szórja az ólmot a lyukakba. Tehát egyik helyen kimész egyből lekapnak, másik helyen felrobbansz, harmadik helyen meg kilyuggatnak, nagyon ritkán sikerült a Controll Point-ra kirusholnom, vagy egyáltalán bárkit is tisztán meglátnom a sok robbanás miatt.


És ha már fegyverkezelés, próbál realisztikus lenni, igen próbál, de állítom, hogy közel sem az. Az szép dolog, hogy a fegyver keményen visszarúg, az viszont már kissé nevetséges kategória, hogy egy sniper 100 méteren – kis túlzással – fél métert lefele hord, így igazából mindenki fölé kell célozni jóval, hogy eltaláld. És akkor még arról nem is beszéltem, hogy eltalálni mozgás közben valakit művészet a játékban, itt első sorban a sniperekre gondolok. Fegyvereket egyébként én keveslem, körülbelül 100 van a játékban kiegészítőkkel együtt, de a legtöbb fegyver nem valami jó, egyszerűen szar vele lőni. A kiegészítők, vagy DLC-k szerintem pofátlanságok, olyan sok mindent nem tesznek hozzá, anno elkértek egyetlen egy DLC-ért 10 eurót, amiben van 4 új fegyver, 4 új challenge, 4 új map, meg 1 új játék mód. Lehúzás szagot lehetett érezni, tudom, hogy más játékok is ezt csinálják, sőt van akik pofátlanabbul, de könyörgöm ennyire csóró lenne az EA(/Dice)? Illetve beleraknak olyan “új” játékmódokat, amivel együtt teljes a játék, olyan érzésem volt mintha az alap tartalmak miatt még le akarná húzni az embereket az EA és a Dice is. Akárhogy szeretem a Multiplayer FPS játékokat, valahogy a Battlefield 3 nem lett az ideálom, köszönhetően ezeknek a dolgoknak, így is háromszor annyit játszottam vele mint a CoD részekkel, de azt másért hagytam abba. Bár a CoD-ban míg harmad idő alatt több Prestige-t megcsináltam, itt még 30-as szintű sem vagyok, és nem is hinném, hogy feljebb kerülök, nagyon lassú a szintezés. Meg őszintén? Nincs is nagyon ami vinne, sajnos a legtöbbször kudarc amikor bemegyek játékba, néha van egy kis sikerélményem de az sem tart sokáig, így az egész csak frusztrál és nem ad okot tovább játszani.


Bennem még mindig a Counter-Strike 1.6 által felállított zsáner áll, a sima klán warok ahol lehetett 5 fős csapatokba verődni, és harcolni hogy nyerjünk, és jobbak legyünk. De itt most komolyan mit akarok 5 emberrel? Azt sem tudom, hogy van-e egyáltalán komolyabb ranked system a játékban, de elég esélyes, hogy ha van is valami alibi bedobós mint a legtöbb. A különbség a legtöbbször túl nagy a játékosok képességei között, és nem is nagyon osztja szét a dolgokat, hála a BattleLog nevezetű “csodának”. E dolog miatt van jelenleg letörölve a játék, a valaha volt legrosszabb rendszer a BattleLog, buggos, nyavalyog mindig van valami hiba, vagy lassú, vagy plugint kér. Régen nem volt gondom vele, illetve ritkábban, de mostanság konkrétan soha nem éri el az EA szervereit. Amit még megemlítenék és engem zavart, az a zseblámpa, ami inkább volt egy reflektor mint lámpa, napos pályán kilométerről kiégeti a retinádat ha belenézel kb. A grafika szép lett, nagyon is, sőt hajaz a realisztikusra, igazából nagyon kidolgozott egy-két dolog. Külön tetszett, hogy a Frostbite Engine miatt még rombolható is a környezet, még ha földig rombolni nem is lehet. A Grafikát illetően egyedül a fegyverek kinézete az ami zavaró, a legtöbb fegyver úgy néz ki, mint valami műanyag fegyver, egyedül amik jól néznek ki az az AEK, illetve az RPG-k, a többi egykutya. Azt megjegyezném, hogy jól van optimalizálva a játék, kell hozzá vas, de nem pörgeti nagyon, in game laggot sem nagyon látni, és ahogy hallottam volt aki Low-End PC-n is játszott vele multiban.


Őszintén szólva, megvenni bőven megérte, van benne nem egy szórakoztató órám, de ahogy egyre többet szeretnék, igazából már csak frusztrál az egész. Hypolt cím, de közel sem olyan taktikus mint mondják, a nagy map irreálisan nagy, a kis mapokon meg nagyjából ugyanaz mint a CoD, illetve szerintem nagyon nem találta el a realisztikusságot, köszönhetően a pörgős játékmenetnek. A Battlefield 4 megbukott, nyugodtan lehet mondani, és szerintem a Hardline is meg fog, én egyetlen FPS-t fogok várni, a Rainbow Six-et, ami tényleg ad valami taktikusságot, ha nem fullad fejetlenségbe az is.

Értékelés:
Grafika:
█████████
9
Hang:
██████████
6
Játékélmény:
██████████
4
Összességében:
██████████
5
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 12
Manyik75 avatar
2 éve | 2015. 03. 22. 14:44:40
#
Jó cikk gratula.
Nagyából hasonlóan vélekedem a játékról mint te. :)
no avatar
2 éve | 2015. 02. 16. 13:55:10
#
Csak tudnám ki a jó Isten mondta nektek, hogy a Battlefield katonai szimulátornak készült? Egyetlen egy rész sem készült annak, csak a sok nagyokos (önjelölt szakértők) ezt állapították meg első ránézésre. Jó a grafika, élethű fegyverek, rombolhatóság? SZIMULÁTOR! Ez a cikk meg egy akkora ....... hogy már vallatni lehetne vele. Kedves szerző, a játékban nincsenek "tdm mappok" a játékban vannak térképek és azokon elérhetőek különböző játékmódok. ,, egyedül amik jól néznek ki az az AEK, illetve az RPG-k, a többi egykutya." Ez a mondat megér egy misét, nem csak szerkezetileg.. De mi az, hogy RPG-k? A szerző tisztában van vele, hogy mi az az RPG? Mert ahogy elnézem nem igazán..
Striker0002 avatar
2 éve | 2015. 02. 14. 21:44:15
#
Az igen hang 6 Játékélmény 4 Összesség 5. Atya isten ki az a barom aki ennyire lehuzza ezt a jó játékot és a COD me az nagyon jó mert ot minden 10 hát kik ezek te. A hang 6 pont az ami szinte
az öszes BF ben kurva jó de szerintük 6 helyet 10 adhattál volna. Játékélmény meg 4. Jó hagyjuk nem is érdekelnek. :o :-/ nem értem!!
Az igen most olvasom hogy neki az nem háborús szimulátor hogy pörgös meg gyors de te gyerek nem hallottál a villámháborúról?? Mert van olyan is! Az gyors menettel lemegy az egész 2-3 nap alatt gyalogsággal!! De azzal egyetértek hogy sok a HACKER!!
BlueDea avatar
2 éve | 2015. 02. 13. 10:20:40
#
Hát srácok nemszoktam írni sehova de most muszály.Komolyan 10 meg 20 óra játék után lehuzzátok az egész játékot nekem több mint 300 órám van benne ugyhogy mondhatom elég sok időt játszottam vele tehát tudok reális véleményt alkotni a gameról és véleményem az hogy jó aki csak a team death machekért él az cod-ozzon itt a conquest a lényeg az hogy egy tankal vagy helivel szitává lövök egy épületet és aki bent van az nem röhög rám hogy ugyse halok meg hanem szépen kifekszik azt kész.Teszt egyébként jó bár nem értek vele mindenhol egyet de jól összeszedett.
griff55 avatar
2 éve | 2015. 02. 13. 00:24:39
#
A hangra 6 pontot adni?? Pont hogy kiválóak lettek a hangok. Bár függ attól, hogy milyen füles+hangkártya kombóval használod. Játékélmény 4 pont? Oké ez szubjektív, de nekem pont a bf multija jön be a stílusra. Minőségibbnek tartom egy codnál, amit évente sz@rnak ki a kiadók.
HakuDragon avatar
2 éve | 2015. 02. 07. 23:26:45
#
Én épp azért adtam ezt a játékot oda egy itteni tagnak, mert nem volt sikerélményem. 3/35ös statokkal nem volt kedvem. Eddig a legjob statom is 1:1 arányú volt. (Talán egyszer volt7/3as statom, de akkor meg kickeltek valamiért...szerintem ping miatt)
Amúgy ez nem is akar szimulátor lenni. Arra ott az ARMA.
19951207 avatar
2 éve | 2015. 02. 05. 00:34:10
#
jó lett a teszt!
annó még drágán megvettem én is... visszagondolva kár volt... ma már annyi a cheater, meg a gyökér camper, hogy egyszerűen borzalmas... nem lehet játszani tőlük... nem is fogom többet visszarakni a gépre!
az meg, hogy a 10-es szintűt összedobja a 100-as szintűvel, nos... SZÁNALMAS! komolyan... egy 10-es szintűnek k..vára nincs semmi kiegészítője a fegyverekhez, sőt normális fegyvere sincsen! sec-perc alatt ledarálják... nagyon-nagyon élvezetes...
ebarnabas6444 avatar
2 éve | 2015. 02. 04. 14:48:07
#
ezek szerint nem csak nekem volt ezekkel bajom
winrar avatar
2 éve | 2015. 02. 03. 23:31:59
#
Jó kis teszt, sok dologban egyetértek. A játékban van 22 órám, igazából múlt nyáron játszottam vele úgy többet. Noshrar Canalst nagyon megkedveltem, azon a mapon TDM-et nyomatni qrva jó, de számomra ennyiben ki is merül a játék. Optimalizálás tényleg jó és 200-as pinggel is bőven játszható. De az Origin+Battlelog páros valami borzalmas. Elmagyarázok egy átlagos szitut; megjön a kedved a játékhoz, elindítot az Origint, persze van egy több perces patch, majd ezután elindul a battlelog ("Download and install the latest Browser Plugin",
már megint új plugin, ami csak 100x-szorra jó), megpróbálsz csatlakozni szerverhez. Ekkor van, hogy elindul a játék, majd pár perc után kidob a Punkbuster, hogy: PunkBuster kicked player (for 0 minutes) (itt megjegyezném, hogy nem tudom mi a tökömnek ekkora védelem, főleg ha van már tört multi is) és még sorolhatnám. Egyszer nem sikerült még úgy elindítanom a játékot, hogy ne ütköztem volna hibába. Mindenesetre szerintem a Battlefield 2 ezerszer jobb, régi gépen rengeteget játszottam vele, full lowon és nagyon élveztem. Normális méretű map és nagyon jól érződik a különbség cod és bf között.
dispPaP avatar
2 éve | 2015. 02. 03. 22:00:53
#
Sokat már nem tudok elvárni, de a bétát most szedtem le, kipróbálom. :D
mikej95 avatar
2 éve | 2015. 02. 03. 19:20:28
#
Fegyvereket tényleg sokszor rebalanszolták, nem véletlenül, de a végeredmény tényleg egy rakat sz@r lett. A pörgős játékmenetet és a realizmust nem lehet kombinálni (sajnos), elég megnézi az Arma-t, ott minden reális(nem csak kidugod a fejed a fal mögül, de cirka félszáz pozíciót vehetsz fel), a bullet drop is az(nem ilyen eltúlzott baromság), de a játékmenet sokkal lassabb.

Sajnos csak 10 órám van az egész játékban, anno amikor előrendelve megvettem(kicsit gyorsabb vagyok Season Pass-t kaptam volna ajándékba), netem olyan rossz volt, hogy szaggatva laggoltam és átzuhantam állandóan a padlón. Később elővettem párszor, de már nemigen érdekelt a dolog.
fiokregisztracio avatar
2 éve | 2015. 02. 03. 16:11:27
#
Egyet értek a cikkel, ha nem is a teljes tartalmával. Egy dologban viszont egyáltalán nem adnék igazat. A Battlefield 4 kis milliószor jobb mint a 3. Zseniális az egész menete, ha akarsz kidugod a fejed a fal mögül, ha akarod kirohansz a vesztedbe és a hardline is zseniálisra sikeredett tudom mert játszom vele a zárt béta óta. (febr. 3-8 nyílt béta van próbáld ki) A járművekkel olyan csavart vittek a játékba mintha egy need for speed, gta, battlefield keverék lenne. (A GTA nyom a legkevesebbet a latba, de érezhető kissé annak a hatása is)
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
6
12 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek