Menu
Richie1212
Szint 14
Richie1212 avatar
28 éves, férfi
Budapest
Magyarország
Offline, itt járt 18 órája
7 éve tag
A XIV. század borzalmai és a testvéri összetartás
Írta: Richie1212, 2019. június 10., játékteszt
Játék: A Plague Tale: Innocence

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Plague Tale nagyon versenyben van az év játéka címért. Nem kifejezetten a játékmenet miatt, mert sajnos az hagy némi kívánnivalót maga után, de erről részletesebben a tesztben. Az előzetes Videók alapján már nagyon vártam, hogy a játék piacra kerüljön. Azt elöljáróban már most elárulhatom, hogy akik szeretik a kalandjátékokat jó sztorival, azoknak ez a game kötelező darab. A játék egy kitalált történetet mesél el, valós történelmi eseményekkel és helyszínekkel. A sztori a Francia királyságban játszódik 1348-ban a 100 éves háború idején. Itt él a De Rune család, akik nemesi származásúak. Két főhősünk Amicia és Hugo, akik testvérek.

A sztoriról, grafikáról,hangokról, játékmenetről:

A sztori elején főhősünk Amicia és édesapja Robert az erdőben vannak. Erdőben tartózkodásunk során megtanulunk bánni a parittyánkkal, ezt követően pedig a kutyánk Lion figyelmes lesz egy vaddisznóra. Ennél a résznél megtanulunk rejtőzködni és vadászunk. Kezdetben minden jól megy, de aztán a kutyánk beszalad az erdőbe a vaddisznó után, majd eltűnik. El kezdjük keresni, azonban azt meg kell jegyeznem, hogy már a játék elején egy fantasztikus látvány fogad bennünket. Az erdő annyira szépen ki van dolgozva, hogy egy szavunk sem lehet. Megtaláljuk Liont, aki sebesülten fekszik egy gödörben, végül elnyeli őt valami ördögi. A történtek után hazatérünk és megkeressük anyánkat, hogy elmeséljük neki az erdőben történteket. Azonban itt a kis családi idill félbe is szakad, ugyanis az inkvizíció egyik csapata rajta üt a De Rune családon és az 5 éves Hugot keresik. Az apát és a szolgálókat azonnal kivégzik, az anyának is mindössze annyi ideje marad, hogy saját életét feláldozva kimenekítse gyermekeit. Utolsó szavaival tudós barátjukhoz Laurentiushoz küldi őket segítségnyújtás reményében.

Hugo egy rejtélyes kórban szenved(nem lövöm le a sztorit, de ugye lényegében ezért keresik). Innentől kezdetét veszi a kaland a menekülés a bujkálás. A két testvér sorsát személy szerint nagyon átéreztem. Szüleiket elvesztették, mindenük odaveszett és minden lépésnél veszély fenyegeti őket. A játék hátborzongatóan érzékelteti a XIV. századi világot, a kort melyben gyakorlatilag mindenkit lemészároltak, legyen az nő, gyermek vagy idős. A higiénia abszolút hiánya és a pestis is jelen van. Utunk során rengeteg patkány kerül az utunkba, melyeknek a fény a legnagyobb ellenségük, így nem tanácsolom, hogy bárki is fáklya vagy egy darab bot nélkül éjszaka elinduljon. A játékban rengeteg mindent gyűjthetünk, fejleszthetjük a parittyánkat is (crafting). A kalandunk során segítők is hozzánk csapódnak, akik hasznos skilleket tanítanak meg nekünk.

A játék fejezetekre van bontva, melyekkel előre haladva szépen bontakozik ki a történet. Garantálom, hogy nem fogsz unatkozni. A hangok fantasztikusak lettek, minden pillanatban odaillenek, legyen az drámai vagy éppen egy szerethető pillanat a testvérünkkel. Hangok terén a szinkront is kiemelném, nagyon el lett találva. A grafika lélegzetelállító, realisztikus, egyszerűen ezen a téren nem volt hiányérzetem egy kicsit sem. Na de jöjjön a játékmenet. Na igen. Ezen a téren azért vannak negatívumok. Kezdjük a lopakodással. Kalandunk során számtalanszor kell elsurranunk egy-egy őr mellett. A lopakodás során az elterelés segíthet minket ( kövek, törhető váza), azonban a játék során nem egyszer előfordult, hogy elterelés nélkül is simán át tudtam jutni egy-egy részen vagy szemtől szemben sem tűnt fel az embernek, hogy hahó én vagyok az, akit el kell kapnod. Ez szomorú, mert lényegében ez a fizika gyakorlatilag nem létezik egyes részeken. A másik negatívum, ami nem is olyan nagy, de mégis meg kell említeni az az, hogy alapvetően a játék elég open world feelinget nyújt, azonban arra nincs lehetőség, hogy a gyönyörű tájakon csak úgy barangolhassunk. Csak is egy út létezik. Ez lehet, hogy csak nekem csalódás, de mivel a feeling meg van, így kár hogy ezt a részt nem maxolták ki a készítők.

Mindezektől eltekintve ez az alkotás megéri az árát és ha belevágsz az egyik legszívbemarkolóbb és legemlékezetesebb kalandban lesz részed egy kis érzelemmel, történelemmel és jó sok patkánnyal megfűszerezve. A képek magukért beszélnek azt hiszem! Köszönet az Asobo Studio-nak és a Focus Home-nak! Személy szerint ajánlani tudom a játékot, mert tényleg felejthetetlen kaland, amiben érdemes részt venni. Összességében: 10/9 :)

Értékelés:
Grafika:
██████████
10
Hang:
██████████
10
Design, művésziesség:
██████████
10
Zene:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
8
Újítások, ötletek:
█████████
9
Hossz, újrajátszhat.:
██████████
8
Történet:
██████████
10
Nehézség:
██████████
7
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 5
Slloyd avatar
56 napja | 2019. 12. 02. 03:29:50
#
Jó kis teszt :)
Bizony nálam az egyik legjobb játék címet nyerte el .
Simán ringbe ereszthetné az ember a sony exkluzív játékaival is.
Simán van olyan jó és élvezetes valamint sztoriban olyan erős mint egy last of us pl.
no avatar
4 hónapja | 2019. 09. 11. 22:45:53
#
Végre valami történelmi játék is.
asdlow92 avatar
4 hónapja | 2019. 09. 02. 16:38:49
#
Pont ma vittem végig nagyon versenyben van bizony az év játéka cimért nem játtszottam ehhez hasonló játékkal eddig hatalmas alakirás remélem lesz folyatatása is .. :)

https://www.youtube.com/watch?v=b_1fyWoCTCw&t=12s
Doge avatar
7 hónapja | 2019. 06. 16. 21:05:14
#
Szia, frappáns kis teszt lett, tetszett. A nyelvtanban viszont van egy pár észrevételem:
-"El kezdjük keresni, itt azonban meg kell jegyeznem, hogy már itt a játék elején egy fantasztikus látvány fogad bennünket." Szóismétlés, kicsit magyartalanabbá teszi a szöveget.
-Láttam benne helyesírási hibákat is amikhez lenne egy tippem, használj MS Word-öt, mert az rád szól ha hibát talál (én is így csinálom).
Várom a többi tesztet is :)
Richie1212 avatar
7 hónapja | 2019. 06. 17. 22:08:51
#
@Doge: Szia! :) Köszönöm szépen! Jól esik :) Javítottam, amit csak tudtam és köszönöm az észrevételt :)
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
5 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek


Lite versions: