background
avatar
Norczy
Szint: 26
11 éve tag, offline
2K ☀
Varga Norbert (Norczy)
41 éves, férfi
Mosonszentmiklós, Magyarország

Az utak királyai visszatértek!

Írta: Norczy, 2013. February 09., játékteszt
Játék: Euro Truck Simulator 2

Mindjárt éjfél, fáradt vagyok, hatalmasakat ásítok. Szakad az eső, alig látok valamit, pedig még 50 kilométer a cél. Gondolataim egy puha ágy felé kalandoznak. Egy tompa puffanás ránt vissza a valóságba. Egy műanyag útjelző karó volt, mely szétkenődött a lökhárítón. Egy enyhe kanyar lepett meg a semmiből, és kényszerít hirtelen irányváltásra. Ezt most megúsztam, lehetett volna rosszabb is. Mindjárt odaérek. Remélem egészben...

Aki hasonló izgalmakra vágyik a szobában, az próbálja ki az SCS Software tavalyi üdvöskéjét. Többszöri halasztás után október 19-étől a boltok polcain és on-line is elérhető. Akiknek telepítve van a demó, azoknak csak a kapott kódot kell megadni, és teljes lesz a játék, újratelepítés és újrakezdés nélkül.

A kezdetek

Indítás után első a profil kiválasztása, létrehozása. Név, nemi hovatartozás, profilkép, cégnév, céglogó, kedvenc kamionmárka. Gyárilag nem, de a hivatalos frissítésekkel képes különleges karakterek kezelésére is. Sajnos az első negatívum, hogy saját képet nem illeszthetünk be. Több tucat profilkép közül választhatunk, céges logóból viszont kevés van. Ezután beállíthatjuk az irányítás alapjait. Csak a főbb funkciókat, mint milyen perifériát használunk (billentyű, kormány), és milyen fajta váltót szeretnénk (pl. automata, H). Ezeket később is módosíthatjuk, valamint pontosíthatjuk a kiosztást.

Bent vagyunk, elénk tárul Európa! Valójában csak a fele, de legyen elég. Anglia, Lengyelország, Olaszország északi része, Franciaország, és ami közöttük helyezkedik el, az mostantól a játszóterünk. Keressünk egy szimpatikus várost, ott lesz a telephelyünk. Az oktatómód egy rövid fuvarral megtanítja, mit hogyan csinálj. Ha teljesítetted első fuvarodat, megkapod a jutalmad. Pénz, és tapasztalati pont (TP - erről később). Kapunk egy lepukkant garázst, és némi eurót.


Kijutottunk a főmenübe. Az egészet a háttérben látható kamion uralja, az elején választott márka alapján, illetve az, amit éppen vezetünk. Jobb felül láthatjuk sofőrünk, középen kamionunk, alatta cégünk állapotát. Alul fuvart szerezhetünk, térképet böngészhetünk, rádiót kapcsolhatunk, üzeneteinket olvashatjuk. A beállításokban testre szabhatjuk a játékot, grafika, hang, irányítás, stb. Ami fura, hogy nincs automata mentés menü, így nem lehet kikapcsolni...

A játékmenet

Válasszunk egy fuvart. Amíg nincs saját vontatónk, csak gyors fuvart tudunk teljesíteni. A pót rá van csatolva, csak indulni kell. A GPS mutatja, hogy merre a legrövidebb. Okos szerkezet, a pihenőidőt is számon tartja, valamint hasznos céginformációkat ad nekünk. Célunk pénz és TP gyűjtögetés. Több TP, magasabb szint. Szintenként egy extra képesség és több vásárolható alkatrész. Az extra képességek több választható fuvart jelentenek és magasabb díjazást. Ezek felhasználásával vihetünk veszélyes anyagokat, törékeny árut, sürgős fuvart, de a hosszabb fuvarok eléréséhez és a kisebb üzemanyag fogyasztáshoz is elengedhetetlenek.

A "napi" ciklusunk 20 órás, 11 óra vezetés, 9 óra pihenés. Érdekesség, hogy ha idegen kamionba szállunk, a 11 óra újraindul, így heteket lehet végighajtani pihenés nélkül. Ha kifutunk a 11 órából, aludnunk kell. Érdemes előre tervezni, mert nem állhatunk meg akárhol, csak kijelölt pihenőhelyeken. Ha túllépjük megbüntetnek a zsaruk, vagy akár el is aludhatunk, és csak nézhetjük hogy fut a táj körülöttünk, de irányítani nem tudjuk a gépet. Pénzbüntetés jár továbbá a gyorshajtásért, piroson áthajtásért, forgalommal szemben haladásért, világítás hiányáért, baleset okozásáért. Utóbbi esetben ráadásul sérülhet a vontató és a rakomány is, ami újabb mínuszokat jelent. Ha már van saját gépünk, mehetünk barangolni a nagyvilágba, és a fuvarokért is nekünk kell elmennünk. Ránk hárul továbbá a karbantartás, tankolás és azok költsége.

A márkakereskedőkre utunk során találunk rá, van MAN, Scania, DAF, Renault, és még néhány valós alapokon nyugvó fiktív márka. Rengeteg lehetőségünk van vásárláskor testre szabni a kedvencünket, a szervizekben később úgyszintén (itt lehet névtáblát venni). Javítás, alkatrészcsere, egyedi festés, teljes átépítés, amit kínálnak.


Kevés a pénzed? Kérj a banktól! Két konstrukció van, többször is fel lehet venni őket. Építhetjük a cégünket. Lehet saját kamionunk, bővíthetjük telephelyünket, terjeszkedhetünk másik városba, vehetünk még járműveket, és alkalmazhatunk rá személyzetet. A sofőrjeink szintén fejlődnek, ennek megfelelően egyre több pénzt hoznak, de többet is kérnek. Kezdetben előfordulhatnak veszteséges fuvarok, nem kell mindjárt meneszteni őket.

Grafika

Elsőre: szép. Másodikra: gyönyörű. Harmadikra: láttam már szebbet is. A táj lenyűgöző, csodaszép a messzeség. Látszik, hogy sokat dolgoztak vele, megérte. Legszebb szimulátor táj! Kár, hogy a kormány kicsit szögletes, hogy a távolban pixelesek néha az objektumok, hogy látom ahogy rajzolja előttem a hegyeket, és komplett erdők válnak semmivé a visszapillantóban. Kár, hogy éjjel előbb látom meg az előttem haladó autó kasztniját, mint a lámpáinak a fényét. De láthatunk vonatot, arató kombájnt, landoló repülőt, hajót, gyalogosokat.


Hang

Kellemes halk zene fogad minket, és ez az érzés végigkísér a játék során. Mármint az, hogy alig hallani valamit. Az effektek rendben lennének, van mindenféle környezetzaj, ipari zörgéstől állatbőgésig, helyszínnek megfelelően. A motor hangja is élvezetes, mást hallunk belső, és mást külső nézetben. Sziszeg a fék, visít a turbó, morog a kipufogó, de sajnos nagyon halk.

A.I.

Nem vagyunk egyedül az utakon, vannak személyautók, más kamionok, vasúti szerelvények, frissítés után megjelennek a buszok is. Mindegyikben ülnek, utaznak, az egyetlen "szellemjárat" a miénk. A közlekedési szabályokat betartják, sárgán nem mennek át, hanem hirtelen megállnak. Sebességkorlátozó táblánál képesek 10-20 km/h-val kevesebbel is haladni, hirtelen lelassítani. A körforgalmat nem szeretik, ott már többször nekem jöttek.


Meglepő, de udvariasak is tudnak lenni. Képesek feladni elsőbbségüket, hogy elengedjenek, és ezt villogással jelzik. De találkoztam iskolapéldával is, 4 irányból 4-en akartak balra kanyarodni, és nem tudták kitalálni, ki legyen az első. Előfordul torlódás, dugó, melyekben órákat veszíthetünk értékes időnkből. Az ilyen helyzeteket erővel gyorsan meg lehet oldani, inkább bevállalok egy büntetést baleset miatt, mint egy késést-elalvást.

Fizika

Aki valósághű vezetési élményekre vágyik, válasszon másik játékot. Az idő gyorsan ketyeg, a távolságot szinte falni lehet, FFB pedig nincs. Ez a játék nem kifejezetten a vezetést szimulálja, hanem a kamionos életet, a teljesített fuvar élményét, a cégünk irányítását. Persze így is rengeteg játékidőt fogunk a kormány mögött tölteni, a többi csak mellékes izgalom.


Értékelés

Sajnos az optimalizálás szelleme messze elkerülte a fejlesztőket, kell a vas a folyamatos játékhoz. Hiányolom a visszajátszást is, jó lenne végignézni, hogyan teljesítettem egy-egy nehezebb szerpentines szakaszt. Mindezek ellenére a játék kiváló szórakozást nyújt, várható a későbbiekben további fejlesztés, a térkép bővíthető, remélem lesznek évszakok is.
A sok lelkes rajongónak köszönhetően rengeteg nem hivatalos modot találunk a játékhoz az interneten, a lehetőségek majdnem végtelenek, használatuk nem igényel szaktudást.

Ajánlom mindazoknak, akik akár gyerekként, akár felnőttként eljátszottak a gondolattal, hogy egyszer ők is kamionnal akarják keresni mindennapi kenyerüket.

Értékelés:
Grafika:
█████████
90%
Hang:
██████████
70%
Játékélmény:
█████████
90%
Összességében:
█████████
90%
Euro Truck Simulator 2
Euro Truck Simulator 2
Euro Truck Simulator 2
Megjelenés: 2012. October 19. (PC)
Műfaj:
Fejlesztő: SCS Software
Hozzászólások: 6
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
Remekül bemutattad a játékot grat!
0
0
0
0
Breeze0329 avatar
Nagyon jó teszt ment a felűlmúlhatatlan! 😃
0
0
0
0
sisko avatar
Jó kis teszt lett,gratula 😃.Szerintem megérte dolgoznod vele ,ne is add alább(se rövidebbre) 😃
0
0
0
0
Norczy avatar
Kösz, hogy elolvastátok. Első tesztem, sokat dolgoztam vele, majd a következő talán rövidebb lesz. 😀
0
0
0
0
Gerdzso avatar
Még mindig a KotR a legjobb, de ez is nagyon ott van a szeren! 😀 kb 80-90 óránál tartok, ez az a játék amit még full idegesen, másnaposan is élvezek, csak bekapcsolom a rádiót és falom a kilométereket! 😀 Nekem csak az volt a fura hogy a munkagépek világítás nélkül is dolgoznak a vaksötétben 😀

A teszt is jó lett, az alcímek kicsit furák és a képek sem a legjobban lettek elrendezve. 4/5
0
0
0
0
sunray20 avatar
szép hosszú teszt. Nekem nem tetszenek az ilyen játékok amiket úgymond nem lehet átvinni. Meg sajnos (kinél menyi idő) nekem egy olyan 20 óra után monotonitásba fulladt az egész. :/
0
0
0
0
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
18 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek


Elfelejtett jelszóRegisztráció