background
avatar
Matej013
Szint: 35
11 éve tag, offline
2.2K 💬
1.7K ☀
1.5K ⭐
269 🎮
Zsiros Máté (Matej, Matejoka)
28 éves, férfi
Pap, Magyarország

Aliens vs. Predator - játékteszt

Írta: Matej013, 2012. March 18., játékteszt
Játék: Aliens vs. Predator (1999)

Para felsőfokon! Vadász, ragadozó, áldozat. Te ki leszel?

2001-et írunk. Általános iskola 1. osztályát már lassan 3 hónapja elkezdtem. Egy kis Pentium 1-es gépen lógott a család minden tagja, mivel nagyon nagy újdonság volt, igaz már lassan 3 éve meg volt. Aznap este mikor a legidősebb testvérem játszott a gépen, a szomszéd gyerek betoppan, hogy hozott pár új játékot, ami biztosan érdekelne minket. Én elmosolyodtam, mivel a Prince of Persia, a Blood, a Terep 2 és a Mortal Kombat 4-en kívül nem volt más játék a gépen. Be is tették a meghajtóba, az meg nagy nehezen felpörgette. Sosem felejtem el azt a zajt, ahogy szegény 8x-os CD-meghajtó próbálja beolvasni a korongot. Majd a Windows 98 képernyőjén feljön az ablak, ami a CD adatait tartalmazza.

Na, akkor próbáljunk ki egy játékot! -mondta a testvérem. El is indította az elsőt, ami a mappában volt, az pedig nem volt más, mint az Aliens vs. Predator, bár ezt még akkor nem tudhattam. A gyönyörű grafika levett a talpamról, el sem tudtam képzelni, hogy van ilyen lövöldözős játék, ami ennyire jól néz ki, bár egy kicsit sötétek voltak a pályák. Testvérem a tengerészgyalogos kampánnyal kezdte. Már az is félelmetes volt, hogy sötét elhagyatott folyosókon kellett barangolni, de amikor megláttuk az első ellenséget majdnem becsináltunk az ijedségtől, de akármennyire is félelmetes volt, mi nem adtuk fel, végigvittük, és büszkén mondhattuk, hogy mi megcsináltuk, mi nem félünk. Azóta 11 év telt el, a világ sokat változott, köztük én is, de egy dolog biztos nem változott: még mindig rohadt félelmetes egy játék.


Na, most, hogy elmondtam a játék ismeretének előzményét, kezdjük is akkor a jól megérdemelt játékteszttel! Nem nagyon vagyok képben a fejlesztővel, annyit tudok, hogy a Fox finanszírozta, illetve adta ki még 1999-ben, a szaksajtó pedig pozitívan fogadta. Később 2000-ben kiadták az Aliens vs. Predator Gold-ot, ami annyiban különbözött a sima verziótól, hogy tartalmazott egy képregényt, illetve rá egy évre 2001-ben kiadták a folytatást Aliens vs. Predator 2 néven.


A játékot tulajdonképpen 3 az 1-ben termékként is felfoghatnánk, de ez nem teljesen így van. Tény, hogy 3 kampányt tartalmaz a játék, de részben mindegyik csatlakozik a másikhoz. A Marine (tengerészgyalogos) kampány egy egyszerű kolónián élő katona történetét mutatja be, aki bevetés közben elvesztette az eszméletét, majd egy kórházban ébred fel, a vészjelző hangjára. Sehol senki, és nem tudja, hogy mi történt. Később a falon rögzített monitoron keresztül mondja nekünk az őrmester, hogy tűnjünk el onnan, mivel a karantén lezárja az egész létesítményt, és ott maradunk xenomorph tápnak. Parancsát megfogadva elindulunk az irányítószobába, hogy kikapcsoljuk a biztonsági rendszert, bár ez nem volt jó döntés. Idegenek hada lepi el a kolónia városának utcáit, az őrmester és katonái nem sokkal meghalnak, és már csak egy dolog lebeg a szemünk előtt: A túlélés.


Ha befejeztük a Marine kampányt, és úgy érezzük, hogy rövid volt, nem kell csüggedni. Még mindig ott van 2 kampány. Tengerészgyalogosunk megrázó kalandja után következzen a hajszoló, a vadász, a ragadozó: A Predator. Történetileg egy kicsit másabb. Itt nem a túlélés a szempont hanem, hogy felderítsük elveszett bajtársainkat, illetve kiiktassuk azon emberszemélyeket, akik felfedezték a ragadozók technológiáját, és ezt saját hasznukra fel akarják használni. Ennek legelső szerencsés (vagy inkább balszerencsés) felfedezője a Wayland Yutani vállalat, akik idegen bolygók kolonizálásával foglalkoznak. Azt hihetnénk, hogy mennyivel könnyebb Predatorral menni, mint tengerészgyalogossal, de tévedés. Tény, hogy más stratégiákat használhatunk, mint például tudunk láthatatlanul lopakodni, vagy éppen több életerőnk van, de később rájövünk, hogy mindez kevés, hogy legyőzzük a nálunk is erősebb Predalieneket, vagy Predatorianokat (xenomorph parazita + Predator).


És végül az utolsó kampány, ami kiskorom egy kedvence: Az Alien (Xenomorph idegen). Tulajdonképpen csak azért volt a kedvencem, mert itt nem kellett attól tartanom, hogy a képembe ugrik egy kis Alien pók.:) Na, de nézzük a történetet: A feltárt templom egy kis zugában ébredezik drága barátunk, miután teljesen kipihente azon fáradalmait, hogy idáig eljusson sérülések nélkül, miután kibújt a gazdatestből. A királynő telepatikusan szól nekünk, hogy valaki háborgatja drága lakhelyünket, így elküld minket azon élőlények felkutatására. És ebben a történet ki is merül.


Azt kell, hogy mondjam, mind közül az idegennek van a legvérszegényebb sztorija, bár mondjuk a Marine és Predator kampány után ezt nem nagyon fogjuk észrevenni, hiszen így is már több mint 10 játékóránk van az egész játékban, és ne is beszéljünk a multijáról, ami az egyik legjobb Co-op akciókat és Team Deathmatcheket tartogatja számunkra.

Most kitérnék egy kicsit a grafikára is. Nos az valami eszméletlen. Nem is gondolnánk, hogy ez még a legelső Lihtech motor generáció, annyira jól kombinálták a színeket a pályákon. Igaz, ha kivilágosítanánk a pályákat, akkor lehetne látni pár mosottas textúrát, de egy horror játékban az érdekelne minket a legkevésbé, hogy hány pixelből áll egy sarok. Ezenkívül a játék rendelkezik egy kis Ragdoll animációval is, ami annyiban ki is merül, hogy megcsonkíthatjuk ellenségeinket, bár az nagyon felemelő pillanat, amikor Predatorként levágod egy embernek a fejét.:) A hangokkal nincsenek gondjaim, tökéletesen passzolnak a játékhoz, az Alien pók mászásának hangja máig itt kísért a fejemben.

A játék egyik legnagyobb hibájának azt tartom, hogy nincsen mentés pályák alatt. Ha új pályára érkezel, és pont a közepén meghalsz, akkor kezdheted a pálya elejétől megint. Ezenkívül más negatívumot nem tudok mondani. Tény, hogy egy évtized alatt rémisztőbb horrorjátékok is megjelentek, de ha kíváncsi vagy, hogy mindez honnan eredeztethető, akkor ajánlom, hogy próbáld ki! Hidd el, a hatás garantált!;)

Utólag csak annyit hadd szögezzek hozzá, hogy a Steamen 3 euróért megvehető, ami alig kóstál 1000 Ft-ot, és egy ilyen klasszikust bűn nem birtokolni, ráadásul az a verzió Windows 7-en is fut.:)

Értékelés:
Grafika:
██████████
80%
Hang:
██████████
100%
Játékélmény:
██████████
100%
Összességében:
██████████
100%
Aliens vs. Predator (1999)
Aliens vs. Predator (1999)
Aliens vs. Predator (1999)
Megjelenés: 1999. May 25. (PC)
Hozzászólások: 15
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Matej013 avatar
NoFear_SCD: Hát akkor van egy kis korkülönbség, mert én csak most leszek 18.😆
0
0
0
0
Matej013 avatar
A Battlefield 3-at is a grafikája miatt játsszák, 3 év múlva az is eltűnik a feledés homályába. Maximum annyi marad fent róla, hogy "2011 legszebb játéka".
0
0
0
0
Kelori avatar
Jó kis teszt lett és tényleg anno nagyon nagy game volt csodaszép, korát meghazudtoló grafikával. Bár én inkább játszok Battlefield 3-al, de ez és még 1-2 játék olyan remekművek amiket az ember ha így 10 év után is levesz a polcról és betolja a gépbe, oda tud még mindig szegezni a képernyő elé.
0
0
0
0
no avatar
be kell vajjam némeik régi játék jobb mint ezek a vadi uj micsódák akkoriban ilyen grafika amikor megláátam ahogy a parancsok beszél na azon tényleg leesett az állam na még meg is kellet találnom
Igy utólag köszi matej csak a z a problem hogy én nagy vista meg w7 utáló vagyok és ezért van xp service pak 3-som (napersze egy w7 elfogadnék inygen😆😉és minden ok csak sötét a képernyö még azt is hallotam hogy szétlött a marine😀
0
0
0
0
Matej013 avatar
Spartan117: Egyébként az a hiba ami nálad jön elő a játék elindításánál az Windows 7-nél szokott jelentkezni, tehát ha Windows 7-ed van akkor vissza kell tenni az XP-t, vagy Steamen meg kell vásárolni a már Windows 7-el kompatibilis verziót.
MrDaRkAnGeLGaMeR: Bizony! Pláne, hogy még ezt a gépet használtam 2004-ig.😉
nexplo: Köszönöm a dícséretet!😀 Neked is ugyanazt tudom javasolni mint Spartannnak.😀
NoFear_SCD: Köszi!😀 Miért, te hány éves vagy?😃
Kos01: Köszi!😃 Bizony ez az, egy remek játék!😃
0
0
0
0
MrDaRkAnGeLGaMeR avatar
Hatalmas teszt! "Sosem felejtem el azt a zajt, ahogy szegény 8x-os CD-meghajtó próbálja beolvasni a korongot. Majd a Windows 98 képernyőjén feljön az ablak, ami a CD adatait tartalmazza."
ISTENEM!! Ez az a mondat amitől beugranak a régi emlékek!!
0
0
0
0
no avatar
tényleg dicsérni való gém csak miután leszedtem a goldot és nem indult el letöröltem na mind 1
ja és most ne nézzetek hülyének de én azthittem kiskoromban hogy ez eyg horror gém de tényleg van majdnem azon a szinten😀
0
0
0
0
nexplo avatar
Jó teszt és remek játék! 😉
Nekem a gold edition megvan eredetiben de sajnos xp és win7 alatt beakad a hang a menüben és játék alatt is...
ha valaki estleg tudna segíteni e hiba kiküszöbölésében azt megköszönném!
üdv
0
0
0
0
no avatar
Nagyszerű teszt! 😀 Külön dicséret részemről a teszt elején lévő kis nosztalgikus részért, szerintem kb. hasonló korosztály lehetünk 😀
Meghatározó játék volt gyerekkoromban, imádtam szerettem, ugyanakkor fostam is játszani vele, ugyanis én akkoriban csak este tudtam gép elé ülni, és mivel nem csak egyedül voltam a szobában muszáj volt fülessel játszanom EZT... Gondolhatjátok mennyit tudtam emiatt aludni éjszakánként 10 évesen.
Ha az emlékezetem nem csal akkor a gold-ban már volt save game opció, de leeht, hogy rosszul tudom.
Sajnos ezt nem tudtam online kipróbálni, de a 2. részét nagyon sokáig nyomtam, sajnos a Sierra leállásával megszűnt az AvP 2 multija is, amit nagyon sajnálok 😞

Remek teszt, ismételten gratulálok hozzá! 😀 Good Job!
0
0
0
0
no avatar
jaja jóra sikeredett 5 csillag de nekem gold edition nem indult el a gépemen fekete volt a képernyö és ha megnézitek a legjobb nevü gépemet akkor khm kéne hogy menjen aki tudja pls segitsen más játéknál si volt ilyen és nem segitett ha cserélgettem a beálitásokat

a játék is jó a maga korához képest és gameplay videót megnéztem nagyon sok különbség van az Avp2-höz képest és ha nem ismered az Avp2 primal hunt ot akkor neked kötelező darab. na a különbséget figyejjétek föleg hangbelieket az 1 be a hangok jobbak szerintem kivéve élienét de a 2 be a hangok tisztábbak
0
0
0
0
no avatar
Jó teszt ! Egy jó játékhoz 😃
0
0
0
0
Matej013 avatar
Viszont abban nincsen Predator, tehát nem Aliens vs. Predator!😆 És nagyon köszönöm a dícséreteteket!😃 Egyébként készítettem egy Gameplay videót, ha érdekel titeket, nézzétek meg!😉
0
0
0
0
ilosz avatar
Érdekes teszt,tetszett!😃
0
0
0
0
Matej013 avatar
Köszi!😀 Új része nem lesz, szerintem amire te gondolsz az az Aliens Colonial Marines, az fog jönni novemberben.😀
0
0
0
0
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
10
16 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek


Elfelejtett jelszóRegisztráció