Új részletek szivárogtak ki a PlayStation 5 Pro konzolról

Szerző: xoki | 2024. March 19. | hír | 20 hozzászólás

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Sony idén ősszel tervez előállni a jelenleg Trinity kódnéven ismert PlayStation 5 Pro játékkonzoljával, amelyről már most több érdekesség is kiderült a különböző pletykáknak és szivárgásoknak köszönhetően.

Az Insider Gaming értesülései alapján az új konzolban szintén a jelenlegi modellben fellelhető 8 magos processzor kerül, viszont valamelyest gyorsabb lesz. Egy AMD Zen 3-alapú termékről van szó, amely 3,85 GHz-ig boostol majd High CPU Frequency Mode-ban.

Sony PlayStation 5 Pro (vs PS5):

• APU: Viola
• CPU: 8 Zen2 magok - 3.85 GHz (+10%)
• GPU: 60CU RDNA3 (+67%)
• MEMORY: 16 GB GDDR6 18 Gbps (+28%)
• AUDIO: Faster ACV (35%)
• STORAGE: 1 TB

Az oldal megerősítette a néhány nappal ezelőtt kiszivárgott GPU-specifikációkat is. A továbbfejlesztések jelentősek: a GPU most már állítólag főként az RDNA 3 architektúrán alapul, amely akár 45%-kal gyorsabb renderelési teljesítményt és 2-3x gyorsabb ray tracinget biztosít. A GPU állítólag 60 RDNA3 számítási egységet fog egyesíteni, amelyek 2,18 GHz-ig terjednek majd.

A GPU fogja működtetni a PSSR (PlayStation Spectral Super Resolution) nevű új felskálázási technológiát, amely várhatóan egy jövőbeli SDK-frissítéssel támogatni fogja a 8K felbontást is. A fejlesztői készleteken jelenleg az SDK 9.0 fut, miközben az SDK 10 várhatóan az új konzol előtt elérhetővé válik majd. Az Insider Gaming felfedte, hogy az integrált grafikus processzor a BVH8 traverzális shadereket fogja kihasználni, amely a jelenlegi 4-szintes hierarchia helyett 8-szintes bounding volume hierarchiát jelent.

Kepler, aki az elsők között nevezte meg a Viola APU-t, valamint megerősítette, hogy a PS5 Pro továbbra is a Zen2 architektúrára támaszkodik majd, hozzátette, hogy a BVH8 az RDNA4 RT architektúrához kapcsolódó funkció, tehát a PS5 Pro GPU-ja az RDNA3 és az RDNA4 funkcióinak hibridje lesz.

A leválasztható lemezmeghajtóval és 1 TB-os alaptárhellyel érkező konzol várhatóan 2024 őszén válik majd elérhetővé, előreláthatóan novemberben.

Hozzászólások: 20
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Zollee avatar
Csak sikerült Beszereznem egy ps5-öt slimet, hát lehet kicsit Boomer vagyok, de semmit nem találtam meg a user interface-en amit kerestem volna például hogy jelölsz vissza valakit aki bejelölt barátnak ? 😅

Egyébként kipróbáltam a Final Rebirthet és performancs smmoth-on szépen fut stabil 60fps, és nem is mosott szerintem nagyon jól néz ki.

A stellar Blade demo meg tegnaptól elérhető, és így azt is kipróbáltam és szerintem remek játék egy igazi "man of cultur game" nagyon jó "plot"-al (igen kerek popók) a harc igen reszponzív mivel súlya van a vágásoknak jól sérülnek az ellenfelek és a játékos is valamint a kivégzések nagyon jól meganimáltak, és az ellenfelek megtudnak fogni és hasonlóan ők is gyorsan elláthatják a játékos baját.

Úgyhogy az exklúzív címek nagyon jók, maga a konzol számomra hatalmas, sok helyet foglal és a lemez olvasó hangja nagyon hangos, illetve furcsa hogy még mindég "lemez" kell, a Switch kártyás megoldása sokkal jobban tetszik. A lemezről való talapítés az valami rémes, olyan mint már egy régi PC- van install disc és play disc a Final Rebirthez, ráadásul ha lemezes játékkal rendelkezel, felmásolja a háttértárra így gondolván hogy többé nem kell, de ahoz hogy elindíts kell.

A konzol az már inkább olyan ma mint egy korlátozott PC, nem olyan mint egy régi szabású konzol hogy bereakod a lemezt és egyből megy, sem update, sem telpítés csak a játék.

Itt plusz egy pont a switchnek, mert ott berakod a kártyát, és nincs update illetve ha van akkor meg 2mp és kész is a játékok kis mérete miatt.

Valamint egyszerre csak egy dolgot tud letölteni, ez miért van azt nem tudom. ps3-ez elment, de itt 2024-re ez valami szörnyű.

Viszont az pozitívum hogy maga a konzol az csendes még játék alatt is ha nem pörög a lemez az olvasóban. A hektikus visszajelzés a kontrolleren az jó pofa és a hátsó gombok ellenállása de az utóbbit leszámítva ez nem újdonság a switch tulajoknak mivel ott már ez a funkció meg volt.

Én nagyon örülnék ha ps6 már valami olyan adat hordozóval rendelkezne ami nem forgó-alkat részes, akár valami ps kártya mint a PS-vitán.

Egyébként maga a konzol támogatja a 120hz-es frissítési rátát, de csak akkor ha a játékban van ilyen mód, te nem kapcsolhatod ezt külön be végülis a játékok le vannak korlátozva 60- illetve 30 fps-re ha a felbontást súlyozod előbbre. Érdekes hogy 1080p-s monitoron nem látsz különbséget a resolution és performance mód között csak annyit hogy jobban fut performanceon, ami elengedhetetlen hogy jól tudj időzíteni a parry-hoz bizonyos játékoknál.

Végszóilag azt mondanám hogy számomra csak az Exkluzív címek miatt éri meg a vásárlást. (ami talán nem is igaz mivel idővel megjelennek PC-re ha minden igaz) Azért remélem lesznek még rá olyan címek amik érdekelni fognak.
0
0
0
0
no avatar
Nem vagyok egy nagy ps fan, de szerintem fölösleges kiadni egy pro verziót ebböl a konzolból, egyenlöre. Még hogyha azt mondanák hogy a ps5 pro tudna 6k meg 8k felbontást akkor talán, meghogyha több játék lenne átportolva-megirva rá akkor megéri. De persze ez is csak marketing az egész hogy lesz egy pro verzió. Kíváncsi leszek az induló árára hogy mennyiért adják el. Jelenleg nemtudom hogy menny egy ps5. Olyan 2-250K kb..?
0
0
0
0
raw_god93 avatar
Fölösleges még. Alig van játék rá ami tényleg használná is az erejét. Az megint más tészta, hogy egy adott hardverre se képesek normálisan kiadni játékokat. Mi lesz akkor a PS5 Pro-nál? Az is kevés lesz majd? :D Többnyire jóformán a ps4-es játékok kaptak 60 fps boostot, meg az újakból ami kijött az új gépre, ps4-en is játszható. Talán ha 10-12 db játék van ami csak és kizárólag PS5-öt érint.
Nincs bajom a konzollal, mert használom még most is, csak ezt a jujjci gyorsan adjuk ki az újat elvet nem értem.
Minek?
Ahogy lentebb írta is Zollee DLSS és társait nem lehetne megoldani erre a gépre is?
Engem a grafika sose érdekelt, a ps5 gépén se néznek ki sz@rul a játékok, de, hogy egy alig 4 éves hardver ne legyen elég, az már kicsit vicc. :D
0
0
0
0
Zollee avatar
Én most jutottam odáig hogy beruházok egy ps5-re, eddig kb semmi játék nem volt rá ami kizárólagosan csak ps5 konzolon játszható és érdekelt volna.

Most van rá :
Final Fantasy VII Rebirth
Final Fantasy XVI
Demon Souls
Stellar Blade

ezekkel a játékokkal már talán azt mondom tudnék vele egy darabig játszani, de valószínűleg ha kicsit türelmesebb lennék akkor idővel ezek mindegyike meg fog jelenne PC-re is.

Egyébként még mindíg röhejesnek tartom hogy például a final rebirth-nél ott tartunk válhatsz graphic módot 30 fps-el vagy performance módot 60-45 fps-sel mert az sem konstans 60 és itt már 1080p ről beszélünk.

Hiába az erős hardver meg benchmark teljesítmény pontszám, ha a developerek nehéznek találják rá a játékok fejlesztését vagy optimalizálását.

Itt megemlíteném hogy a ps1 képes volt több játékot is 60fps-el futtatni, holott ez akkor még nem igen volt rá jellemző például a tekken szériát.

ps2-nél is bőven akadt ilyen játék, valamint funfact: hogy komponens kábellel volt olyan játék ami futtatható volt 720p ben méghozzá a Gran turismo 4.

A ps3 1080p nál a wipeout játékot szintén 60fps -es mellet volt játszható.

Ezzel csak azt akartam mondani hogy ez a 60fps az nem távol keletű dolog ám.

Minden esetre kíváncsi leszek milyen lesz a fejlemény de szerintem csak annyi hogy bizonyos játékok kapnak egy Enchanted indítási módot ahol 4k- mellet is elérhető lesz a stabil 60fps.

Még zárás képpen megemlíteném hogy aki Ninendo Switch tulaj és kipróbálta már a Mario Odyssey-t Azt tudja hogy mekkora területekkel operál, és zseniálisan néz ki és azon a kis teljesítményű arm architektúra hardveren 60fps-el megy.

Itt is ugye ezek ellen példák, tehát tisztába vagyok vele hogy ez nem elmondható általánosságban a játékokról rengeteg ott is 30fps-re van korlátozva khm khm, Pokemon 🤣ott minden is történik.

Igazából csak azt nem értem ha már több módot is kiválaszhatsz miért nem implementálnak egy olyat is ahol framegenerációs technológiával oldanák ezt meg. az Nvidiá-é az remekül szuperál azoknál a játékoknál ahol elérhető.
0
0
0
0
Petraaa avatar
Ha fekete lesz és nem kapható majd hozzá fehér cover akkor semmiképp nem cserélem le a régit... :D Bár, mint ahogyan alattam is írták valóban feleslegesnek érzem én is és várok egy új generációt. Főleg, hogy nem multizok szóval az fps sem fontos. Elnézve a mostani telepített játékokat a PS-en 90%-nak igyis csak PS4 verziója van. Főleg amíg az xbox sem áll elő egy erősebb géppel addig biztosan jól lesznek optimalizálva a játékok a jelenlegi hardverre is. Max a GTA6, de ha jól láttam 45ezres kezdőára is lehet. PS6 esetén meg úgyis jön majd hozzá grafikai upgrade meg addigra akciós is lesz. :D
0
0
0
0
GamerFater82 avatar
Előbb tartalmat kéne gyártani nem gépet amin nincs mit játszani! Legtöbb mai címhez még a sima p5 is sok. 70%ban elfutnának egy ps4pro-n!
0
0
4
0
💬 10
Payphoner avatar
@GamerFater82: Helyesbítenék 90%-ban elég a PS4 :D Én 2 hónapja agyalok hogy a PS5-öt eladjam és vegyek egy PS4-et. Semmi értelme de semmi az egész mostani generációnak de már jönne az upragde. Minek?
1
0
0
0
Dwight Schrute avatar
@Payphoner: De akkor legalább már Pro lenne ha downgrade?
Játék kínálat szempontjából biztos jól járnál.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@Payphoner: Ezen jót nevettem.Szóval eladod a jobbat és veszel egy régebbit mert az újra nincs exluzív tartalom.
Adott egy gép amit használtan már garanciával 130-150 ezerért is lehet venni,és ennyiért minden játék játszható ami a piacon van szinte mind.De az a pár exluzív cím ami nem jelent meg elhozta a világ végét.
Nem kérdés egyébként,hogy gyengére sikerült a generáció,Eleinte nem jöttek magát a konzolt kihasználó játékok mondván,hogy a fejlesztőknek kikel ismeri,most meg már nem jönnek mert gyenge.
Vedd meg a PRO modellt majd az..... Hát eladni nem fogom az alapgépet de váltani se hiszem,hogy fogok.
0
0
0
0
no avatar
@santakigyo: Nem kell aggódni rá 2 év múlva úgyis jön ps5 PRO+ ez már szimplán csak a profit termelés szól.
1
0
0
0
Payphoner avatar
@santakigyo: Hát nevethetsz rajta :D Mert nincs annyi pénzem hogy itt álljon egy PS5. Viszont ha lenne itt egy PS4 amit ugyan olyan sűrűn kapcsolnek be mint az 5-öt akkor már nyerek. Amúgy annó volt PS4-em és mikor jött a PRO modell akkor én sem váltottam. a megjelenés után 2 évvel vettem meg a PS5-öt. De a Spiderman 2 kívül semmi mást előnyt nem érzek.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@Payphoner: Ebbe a témába csak bukni lehet.Főleg ha egy újonnan vásárolt konzolt adsz használtan.
0
0
0
0
Payphoner avatar
@santakigyo: Szóval bukok ha eladóm mondjuk 140-árt és 40-ért meg veszek egy régi PS4-et? értem
0
0
0
0
santakigyo avatar
@Payphoner: Gondolom a ps5 új ára amikor vetted nem 140 volt.Ott már bukol a különbözetet.
A 140 ből még veszel egy régi konzolt, amire ugyanúgy nem lesz játék, sőt lassan borítékolható, hogy semmilyen új. Na és akkor mire mentél?
Nekem egyébként mindeggy, de eladni valamit mert nincs rá exkluzív tartalom és venni egy még régebbi valamit amire úgyszintén nincs és esély sincs rá....
Hát Te tudod, Te dolgod én véletlenül se akarok rosszat.
0
0
1
0
Payphoner avatar
@santakigyo: Igazából elve a Spiderman 2 miatt vettem meg és mert bíztam hogy jönnek az exkluzív tartalmak. De szomorú látni hogy az előfizetésbe is csak olyan játék van ami PS4-re is. Persze a matek úgy adja ki hogy bukó, de ha nincs szükségem a PS5-re csak hogy néha játszak valamivel de azért legyen korszerű arró jó lenne egy 4 is, és most lenne + 100 ezer a zsebembe ami ma már nagyon nem mindegy sajnos :/

Amúgy meg kell a pénz mert épp nagy retro ps3 játék gyűjtésbe vagyok :D
0
0
0
0
santakigyo avatar
@Payphoner: Egyetértek. Éves előfizetésem van, de alig-alig akad benne számomra tartalom. Ebbe az évben ment vagy 30 órát a konzol.
0
0
1
0
no avatar
Mi értelme kiadni új masinát ha még az előzőre is alig vannak új játékok? Inkább a játékokra kellenek fókuszálni.
0
1
0
0
Dwight Schrute avatar
Ez mind szép és jó, de lesz rá értékelhető tartalom ami ki is fogja használni ezeket a hardveres képességeket? 😁
1
0
0
0
💬 2
no avatar
@Dwight Schrute: Alaphangon 2-3 év mire elkészül egy játék de most már van hogy 4-5 év is. Arról már nem is beszélek hogy alig jönnek új játékok.
0
0
0
0
Payphoner avatar
@Dwight Schrute: Semmi nemlesz rá :D Most sincs nem is lesz. Ami van rá az mind simán elfutna mostis PS4-en. De ezeket már beszéltük sokszor :D Átverés az egész játék ipar. De sajnos vele együtt az autó és vagy igazából minden de nem akarok politikázni :D
1
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció