Új információkat kaptunk az AMD RDNA 3 és RDNA 4 GPU-król

Szerző: xoki | 2021. September 20. | hír | 13 hozzászólás

Az AMD RDNA 3 és RDNA 4 GPU-k még egy kicsit odébb vannak, de az utóbbi időben egyre több információ szivárgott ki ezekről a termékekről. Egy ismert leaker, Moore's Law is Dead új videójában hívta fel a figyelmünket a legfrissebb pletykákra. Elsősorban az RDNA 3 GPU-król mesélt, de szóba került az RDNA 4 GPU is, mindkettő MCM chipdizájnnal készül.

A becslések szerint az RDNA 3 akár két és félszer is jobb teljesítményt nyújt majd az RDNA 2-höz képest, és Moore's Law is Dead szerint az AMD mindig is 50%-kal jobb teljesítménnyel számolt az RX 6900 XT-hez képest. Állítása szerint az AMD képes lesz 60%-os teljesítménynövekedést is elérni, de kiemelte, hogy az elméleti és a valós teljesítmény nagymértékben eltérhet.

Ahogy az RDNA 2, úgy tűnik, az RDNA 3 SKU is sokat változott az utóbbi évek során, vagyis már több változat is készült, de a V-Cache chiplet stacking technológia fejlesztése és tömeggyártása javított a következő generációs GPU-kat készítő csapat magabiztosságán a teljesítmény tekintetében. Az RDNA 3 hatékonysága és ray tracing teljesítménye is jelentősen megugrik, de ezzel egy időben a felső kategóriás termékek áramigénye is. Az RDNA 3 várhatóan 2022 második felében érkezik majd.

Egyelőre még korai az árakról beszélni, de a videós erre is kitért. Állítása szerint az AMD jelentősen megnöveli majd a termékek árát, mivel azok teljesítményben is több szinttel feljebb helyezkednek majd el.

Hozzászólások: 13
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Mesterlovesz avatar
Én nem félek az árnövekedéstől, mert a fogyasztói árat eddig sem az MSRP határozta meg. Ez mindössze annyit fog okozni, hogy nem a scalperekhez meg köztes kezekhez az elosztói láncban fog menni a legtöbb haszon, hanem a gyártó is kiveszi a jussát a lehúzásból. Az árat továbbra is az fogja meghatározni, hogy a bányászok mennyit fizetnek érte.
0
0
0
0
Omis avatar
Most nem azért de olyan jó akinek ilyen vga kártyára van pénze 😕💰
0
0
0
0
💬 2
santakigyo avatar
@Omis: Ez már az a kategória, hogy ha lenne se venném meg. Úgy alapból már az egész nem éri meg.... De, hogy erre még "jelentősen" emelik az árat az már őszintén szólva ezekért a sablon játékokért meg a GTA 5 huszadik remastered változatáért (szerintem) nem éri meg.Persze kinek mi.
3
0
0
0
Omis avatar
@santakigyo: Teljesen jogos 100%-ban amit mondasz.
0
0
0
0
norman81 avatar
Nyilván pletyka az egész, de az 50% vagy nagyobb performance az hihető és szukseges is. Az árazás az necces. Msrp közelében sincsennek a kartyák,persze sose voltak azon, de nem is volt ennyire elcseszett a helyzet. Az új termék altal nyujtott többlet teljesítmény magasabb áron meg netto szemetseg. Egy a vga piacon normalis elerhetőség esetén az volt ugye a szokas ,hogy az új vga-ak átvették az előző gen árait, vagy picivel fölötte indultak . Ez magyarázható a dragabb gyártástechel,de csak ennyivel, nem merték drágábban adni , mert akkor meg volt verseny es láthattunk még csodakat,az előző genes kartyakat alacsonyabbra pozicionálva+ ajandék játékkal megszorva kisöpörték a raktárkészleteket. Nagyon jó pelda volt az rx 500 asok, kb 80k indult az 570, 580 100k körül, alatt,felett modeltől függően. Majd 2 ajándék játékkal az Asrock phantom 570 8gb karit hozzam vagtak 51 k ért. Ez egy tök normalis folyamat volt évtizedeken át, azutan bejött a bányaőrület,a scalperek és ezt kihasznalva már a gyartók is szivatjak a jonepet, mint ahogy a 6k szerián is látszik hogy felé áraz az előző gennek és persze az 5k ryzeneknél is megfigyelhető volt,csak jóval szerényebb felárral. Látják hogy az msrp 3-4x ét is siman kifizetik, persze hogy vérszemet katak. Hol fog ez megállni? Visszater-e valaha a régi tendencia? Jo kérdések ezek,de egyenlőre ugy gondolom h nem. A másik érdekes dolog, hogy épkézláb alsó közép és közepkategoria az jelenleg megszűnt létezni. Talan 6600xt re lehet ráfogni h közép felső,de alatta semmi,és még ezek is igen brutal aron mennek.
1
0
0
0
💬 2
Mesterlovesz avatar
@norman81: Amíg lesz rá kereslet bányász oldalról, addig nem lesz alsó és középkategória, mert egyszerűen sziliciumkidobás olcsó kártyát gyártani. Miért gyártanának 100ezres kártyákat ha gyárthatnak 1milliósat is és megveszik? A generációról generációra történő árnövekedés pedig addig fog menni, amíg a kínálati görbéjük el nem éri a keresleti görbét. Amikor már a bányászok is azt mondjk ,ohgy bocsi ennyiért nem éri meg nekem, akkor fog beállni az ár. Kérdés hogy ez mikor és milyen árakon fog megtörténni.
0
0
0
0
norman81 avatar
@Mesterlovesz: Hátttt azert kiderült nemrég ez az,tsmc vezér által adott interjúból szépen kiderül h egyes megrendelőik mesterséges hiányt generáltak a piacon és elkezdtek szépen raktarkeszleteket felhalmozni... A bányászat is szépen felvedi az árakat,de szerintem nem csak és kizárólag ez a felhajtóerő,inkabb csak igyekeznek erre is fogni, cividra is stb. Na mindegy, egyszef csak eljön egy normálisabb időszak!
0
0
0
0
Kelori avatar
"Állítása szerint az AMD jelentősen megnöveli majd a termékek árát, mivel azok teljesítményben is több szinttel feljebb helyezkednek majd el"

Az tök menő, úgyis olyan olcsók ezek a mostani kártyák 🙄

Amúgy nem is érdekelne hogy mi folyik a felsőkategóriában ha lenne normális belépőszintű megoldásuk, csakhogy épkézláb budget opciót nem terveztek az RX 580 óta.
0
0
0
0
💬 5
no avatar
@Kelori: Engem azért érdekelne a felsőkategória, elvégre amennyiért ma megveszel egy rég elavult kártyát, kb. Azért tudtál volna már venni egy közép-felsőkategóriásat.
És ezt ugyan ne tessék már a teljesítménynövekedésre fogni.
0
0
0
0
no avatar
@Kelori: Eddig meg az volt a baj, hogy a felső kategóriába nem volt semmi XDXD
RTX-nek a megfelelője van már bennük a 6600 xt óta, és ezért nincs is értelme az 580-nal összehasonlítani, ez már teljesen más része mint eddig volt a sugárkövetés nélkül.
0
0
0
0
tivike avatar
@Kelori: Olyan lesz lassan a videokártyák világa mint a görög mitológia. Minden létezik, de semmi sem kézzel fogható.

Ki kéne adni "videokártya kártyákat". Lidl-ben kaphatnál egy csomagot minden 2000 forint után. 2 db rx580-as kártya erősebb lenne mint egy 5600xt. Vagy lenne matricás album! Csere egy 2070-es matricát ("gaming x - nagyon ritka") egy 1660ti-re!
Közelebb úgysem nagyon lehet jutni ezekhez. F*sz kivan.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@Kelori: 3 éve:
-Van egy RX580-am.
-Meh

Ma:
-Van egy RX580-am.
-AZTAK***A MICSODA GAMER PC!!! *using gt 1030*
0
0
0
0
SuperPuma avatar
@Mesterlovesz: RX580-al is ez volt. Létezett, de senki sem látott még élőben
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció