Új elnevezést kaptak az Intel gyártástechnológiái

Szerző: xoki | 2021. July 29. | hír | 2 hozzászólás

Az Intel úgy döntött, megváltoztatja gyártástechnológiáinak elnevezési sémáját, és ennek köszönhetően pedig két meglévő node is új nevet kapott. Ezenfelül a cég felfedte a 2023-2024-es termékekre vonatkozó ütemtervét is, ráadásul közel egy évtized után egy új tranzisztor architektúrával is előálltak.

Az ütemterven pontosan látható a node-ok új elnevezése, amelyek a következők: Intel 7, Intel 4, Intel 3 és az Intel 20A. Az Intel 7-et eddig Intel 10 nm Enhanced SuperFin néven ismerhettétek, amely az Intel szerint wattonként 10-15%-kal jobb teljesítményt fog nyújtani a 10 nm SuperFin technológiához képest. Ez a node még az idén, a fogyasztói Alder Lake CPU-kkal debütál majd, illetve az adatközpontokhoz tervezett Sapphire Rapidsnél is használni fogják.

Az Intel 4 korábbi megnevezése Intel 7 nm volt, amelynél a cég beveti az EUV litográfiát, illetve 20%-kal jobb teljesítményt ígérnek a 2022-es évre. Az Intel 3-nál az EUV megnövelésével további 18%-kal fogják megnövelni a wattonkénti teljesítményt az Intel 4-hez képest. Ez lesz az Intel utolsó FinFET processzora, amely 2023 második felében várható.

Valódi újításokkal a 2024 első felében esedékes Intel 20A szolgál majd. A megnevezésben szereplő „A” jelentése angström, amely egy hosszúság-mértékegység: egy angström a nanométer tizedrésze. Ezzel a node-dal pedig bemutatkozik majd két új technológia is: a RibbonFET és a PowerVia. Az Intel egyelőre nem részletezte, hogy mely termékek használják majd az Intel 20A gyártástechnológiát.

Hozzászólások: 2
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Csicso avatar
Döbbenet, hogy közel 10 év fingreszelés után végre "talán" lépnek valamit, én eldöntöttem ténylegesen 10nm-es vagy annál kisebb procit fogok venni csak ameddig ilyen nincs addig nem veszek.
0
0
0
0
bukta2 avatar
Durva ami az elmúlt 20 évben történt a számtech piacon! Kíváncsi leszek mi lessz itt 20 év múlva

2024 az pont jó mert egy ideig biztos nem tervezek hozzányúlni a géphez (persze aztán majd meglátjuk....) max ramot kap majd újakat abból is valami 32gb 3600-3800 Cl16 ot amivel el lesz a ryzen végre.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció