Szubjektíven a Honor X8 mobilról

2022. June 10. | Szponzorált tartalom

Hosszú időn keresztül a Honor diadalmenettől volt hangos a szaksajtó; az almárka sok tekintetben volt képes felülmúlni a nagytestvért, amit nagyban segített az a tény, hogy Huawei-nek jó nagy gyomrost vitt be a jogi hercehurca és a Google támogatás hiánya.

A rokonság persze így is tagadhatatlan; a külső jegyek közötti hasonlóság számos ponton tetten érhető. A „honorosan” keskeny káva mindenképpen exkluzív hatást kelt. A 6,7 inches kijelzőjének köszönhetően inkább kézkezes eszközről beszélünk. Figyelmet fordítottak a készülék súlyának optimalizálására is, persze ez némi áldozatot követelt; a kategóriában megszokottnak mondható 5 Ah-s telepet 4 Ah-ra cserélték. Letisztultsága és masszív oldalélei eleganciát sugallnak. Összességében egy rendkívül igényes és megnyerő készüléket tarthatunk a kezünkben.

A Honor X8 telefon kijelző felbontása 1080x2388 pixel, ami a viszonylag méretes kijelző esetén is megfelelőnek mondható, a 90 Hz-es LCD panel azonban jelentős kritikával illethető. Oldalirányú betekintés esetén a kontraszt kifejezetten gyenge. Figyelembe véve, hogy maga a kijelző elsődleges jelentőséggel határozza meg a felhasználói élményt, e tekintetben nem lehetünk maradéktalanul elégedettek.

Ha a dolgok mélyére ásunk, egy Snapdragon 680 4G chipet találunk, ami rendben is lenne, de a 2,4 GHz-es Cortex-A73 és négy 1,9 GHz-es Cortex-A53 processzormag valójában érthetetlen kompromisszum a teljesítmény és az árcímke között. Nem spóroltak viszont az UFS tárolón.

Ki kell térni a hátlapi kamerarendszerre. A készülék egy 64 megapixeles főegységgel rendelkezik, ami korrekt minőséget képes szolgáltatni. Sajnos itt véget is ér a pozitív vélemény, ugyanis az ultraszéles kamera 5 megapixelre és f/2,2 mellett fixfókuszra képes. A makró és a mélységérzékelő 2-2 megapixeles. A fehéregyensúly teljesen rendben van. Az előlapi kamera felbontása 16 megapixel.

A készülék két nanoSIM-et fogad be, de 5G opciót ne várjunk. A hangszórók minősége értékelhető, háttérzaj esetén is jól hallható a telefonvonal másik vége.

Ahogyan már említettük a cikk elején, az akkumulátor 4000 mAh kapacitással rendelkezik, aminek valószínűleg takarékossági, illetve súlycsökkentési céljai lehettek. Ebben az árkategóriában manapság inkább 5000 mAh-t várnak el a felhasználók, de ez esetben 5-6 aktív üzemórával kell beérniük. A 22,5 wattos adapter szerencsére a csomagolás része, ami relatív gyors munkára képes; egy teljesen lemerült akkut két óra alatt képes maximumra tölteni.

Szubjektív véleményként elmondható, hogy a Honor X8 nem képes azt az ár-érték arányt szállítani, amit a gyártó a Huawei-féle közvetlen együttműködésben sikeresen abszolvált. A készülék tudáslistája hagy némi kívánnivalót maga után, ezért az X8-as nem feltétlenül a legjobb választás a 100 ezer forint körüli kínálatban. A csalódás elsősorban annak tudható be, hogy a Honor készülékektől korábban rendkívül magas ár-érték arányt szokhattunk meg, amit ennél a típusnál most nem érezhetünk. Ennek ellenére érdemes a pozitív eredményekre fókuszálni, mint a kialakítás, a készülékvédelem vagy az adatkommunikáció. Ezek alapján felmentést adhatunk a gyártónak.



Elfelejtett jelszóRegisztráció