Nagyot zuhant az AMD részesedése a videokártyák piacán

Szerző: xoki | 2021. March 09. | hír | 23 hozzászólás

Az AMD hosszú évek után végre előállt egy igazán versenyképes grafikus kártya architektúrával, amely rendkívül pozitív fogadtatást kapott a játékosoktól és a kritikusoktól egyaránt.

Sajnos a cég egyszerűen képtelen eladni ezeket olyan okok miatt, amelyekre nem tudnak hatással lenni, mint például a jelenlegi járvány vagy a TSMC gyártósorainak telítettsége. Az elmúlt év leforgása alatt az AMD részesedése mindössze 18%-ra esett vissza a grafikus kártyák piacán. A John Peddie Research legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy 2019-hez képest ez egyharmados visszaesést jelent.

A Radeon RX 6800 XT minden szempontból egy remek GPU, amely az RTX 3080 szintje körül mozog. Ha viszont megnézzük a legutóbbi Steam hardver- és szoftverfelmérés eredményeit, az AMD kártyáját olyan kevesen használják, hogy még csak a listára sem került fel. Az RTX 3080 esetében sem sokkal jobb a helyzet, de 0,77%-kal azért mégiscsak jelen van az oldalon. Persze a Steam nem a legpontosabb az ilyen adatok kinyerésére, de figyelembe véve a felhasználók számát, mindenképpen egy jó kiindulópont. Az Nvidia egyáltalán nem árasztotta el a piacot új kártyákkal, de úgy tűnik, jelenleg sokkal könnyebben hozzá lehet jutni az említett cég termékeihez, mint egy AMD alternatívához.

A Radeon RX 6700 XT március 18-án érkezik majd, amikor is előreláthatóan ismét egy minőségi, második generációs Navi kártyával bővül a kínálat.

Hozzászólások: 23
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Quadgame94 avatar
Remélhetőleg ebből az AMD (is) tanulni fog és valsmelyest másképp alakítja ki a jövőben a termékeik gyártását.
0
0
0
0
💬 3
xCube avatar
@Quadgame94: Addig, amíg nincsen elég gyártókapacitás az aktuális igények kielégítésére eléggé nehéz lesz az AMD -nek saját erőből bármit is változtatni. Ha a GloFo mégis tervezne kisebb csíkszélességű gyártósort, és a Samsung is bővítene, akkor javulhatna a helyzet, a TSMC -nél viszont nem várható javulás, mert nincs hely. Azt pedig kétlem, hogy valaki a semmiből felépítene egy félvezető gyártó üzemet.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@xCube: Igen, de a TSMC-re gyakorolhatnak nyomást hogy ez ne történjen meg újra. Egy nehéz és bonyplupt, valamimt drága folyamat, de ide új gyár(ak) kell(enek), mert.az 5 nm-re lesz nagy igény 2023-ra.
0
0
0
0
xCube avatar
@Quadgame94: Kellenek, de nem biztosított, hogy tényleg létesülnek. A fejlesztési és gyártási költségek olyan szintre emelkedtek, hogy a befektetők is százszor meggondolják a dolgot. A TSMC a Trump "határzár" vagy "embargó" idején játszott a gondolattal egy USA Fab építésével, ha szerencsénk van, akkor az erre kalkulált tőkét befektetik egy második helyi gyártelep létesítésébe Beiden égisze alatt. De rajtuk kívül csak a Samsung rendelkezik elég tőkével a termelés kiépítésére, mert az intel ugye csak belsős termeléssel dolgozik. Ez eléggé elrettentő helyzet, de lehetett kalkulálni vele, a gazdasági elemzők, a technológiai források és még maguk a gyártók is a 2010 -es évtized elején megmondták, hogy fokozatos drágulás lesz a piacon, elsősorban a PC piacon, mert eltolódnak az igények (amire az utóbbi három - négy év rácáfolt köszönhetően a Streaming -nek és az indie szektornak). Alapvetően nem kapacitásbeli hiányra alapozott a felvetés, hanem technológiai költség és lefedettségre, amit most live élünk meg.

A TSMC termelési allokációja erősen függ a kínai nyomástól és piactól, mindemellett próbálják teljesíteni a világigényeket.
A Samsung nyilván a saját mobil eszközeire fordítja az erőforrásokat, (Snapdragon 888 5nm és elődei), a 8nm -es node pedig nem csak az nvidia részére áll készen.
0
0
0
0
no avatar
Egyszerű lenne a története. Letíltani hardveresen hogy bányászatra lehessen használni és máris több lenne a játékosok körében. De amig megy direktbe a bányába így csak hírből fogják az emberek hallani, hogy ilyen kártya is létezik. Nekik mindegy ki adja érte a pénzt.
0
0
0
0
💬 7
no avatar
@kedveslehel21: Jah én is kizárnám a vevőtábor 50%át (ha nem több) 😂
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@kedveslehel21: Senki nem banyaszik RDNA2 kartyaval mert gyenge benne. Nyilvan tulzok, de nem a bánya miatt nem jut gamereknek RX 6000 kártya, hanem mert egyszeruen nincs! Nem tudnak gyártani eleget.
0
0
0
0
no avatar
@Quadgame94: Ez valami humbug csak. Ha nem használják bányászatra akkor hová tünnek? Régen sem volt hiány normál árazás mellett, most meg 3szoros áron még ha venni akarnál se tudsz mert nincs? A gyárak mennek, termelnek. Covid ide vagy oda, a vendéglátókon kivül semmi sem ált meg, mindenhol ugyaúgy zajlott és zajlik a munka. Na meg a vendéglátosok is megoldották. Ha minden megállt volna hogy az elő van adva, miért nem üresek a boltok polcai? Ja, tavaly egy rendben azok voltak a sok hülye miatt akik mentek wc papirt vásárolni, de pár napon belül az is potolva lett. Itt meg havonta megjelenik egy üzletbe egy-két kártya az online oldalon. Ez valami megszervezett dolog.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@kedveslehel21: Sehova nem.tunnek mivel nincs 😆 az a par ezer db az elfogyot 1 mp alatt. Ebay-en meg aprón megtalálod őket. Gyárak meg mennek cska nem 6000 szériát gyártanak, hanem.PS5/Xbox Series meg Ryzeneket és ez csak az AMD. Rengeteg dolog készül meg 7 nm-en. Nincs kapacitás egyszerüen.
0
0
0
0
no avatar
@kedveslehel21: Egyszerűen nincs gyártva, az a minimális mennyiség ami legördül a sorról az meg enyhén szólva is kevés. De ehhez még az is társul, hogy a Tajvanon vízhiány van ezért arra is korlátozásokat vezettek be. A chip gyártás meg amúgy is egy iszonyúan bonyolult folyamat és komoly szervezést igényel, hogy egyidejűleg meglegyen minden anyag ami ehhez szükséges.

A hátuk közepére se kívánják még azt pluszba, hogy külön megszervezzék miként lehetne hülyíteni a piacot, van elég bajuk jelenleg 😃
0
0
0
0
no avatar
@LordSzalko: Hát akkor nem valószínű, hogy a közeljövőben lesz itt bőségesen választék..Mi lesz velem? 😂 Mikor tudok egy rtx 6 vagy 12gb-os 3060-at venni vagy rx 6600xt-6700at?
0
0
0
0
no avatar
@kedveslehel21: Értelmes áron még egy jó darabig biztosan nem 😃
0
0
0
0
carl18x avatar
Sajnos ez most egy érdekes időszak, most hogy az AMD minden téren versenyképes nincs készlet.
Ez sajnos nem az ő hibájuk, ami volt szabad kapacítás azt legfoglalták. Többet nem lehet tenni az ügy érdekében, mert nincs alternatíva.

Azért vennének az emberek videókártyát, de senki se akarja dupla áron megvenni ezeket a kártyákat.
0
0
0
0
Aorus_Gaming_HUN_ avatar
Ahhoz képest, hogy a 6800Xt "lenne" a 3080 ellenfele a 6900Xt-t is 1-1 be szeretné cserélni akinek van eladó a 3080-ra. Csak még arra is rá kell jelen helyzetben fizetnie...
0
0
0
0
cabus26 avatar
Meg is érdemlik.Valami mindig történik a céggel.Régebben pocsék termékekkel álltak elő,most végre ütős kártya van a birtokukba,most a készlethiány miatt nem sikeresek.nagyon egy balfax cég,mert vmi mindig van körülöttük.
0
0
0
0
💬 4
Viktorinho avatar
@cabus26: Ilyet nem szabad írni. Ha csődbe menne az amd az intel meg az nvidia árai el szállnának. Nem az amd tehet róla,hogy a tsmc nem bír chipet gyártani nekik. Sőt nem csak nekik,másnak sem nagyon.
0
0
0
0
Scorn Face avatar
@Viktorinho:
Nem az amd tehet róla,hogy a tsmc nem bír chipet gyártani nekik. Sőt nem csak nekik,másnak sem nagyon.

Ez így igaz ahogy írod.
0
0
0
0
Scorn Face avatar
@cabus26: Azt észrevetted, hogy mostanában CPU és GPU gyártása belassult mindenkinél?
Nem ok nélkül...
0
0
0
0
cabus26 avatar
@Scorn Face: Az Intelnél gond nélkül van CPU,A TSMC túl nagyot vállalt,nagyot akart a szarka,most meg az egész világot szopassák. Ha nem lett volna a járvány,akkor is ez lett volna.
0
0
0
0
no avatar
Konzolok és procik mellett ez valahogy nem lep meg, igazából számítani lehetett rá.
0
0
0
0
💬 3
carl18x avatar
@LordSzalko: +1 Hát az biztos túl vállalták magukat! 😀 TSMC nem tud eleget gyártani.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
@LordSzalko: +1

Most.kellene egy jó GloFo 😃 asszem Ők törölték is a 7 nm node-jukat.
0
0
0
0
xCube avatar
@Quadgame94: Nem csak azt törölték, hanem a későbbi terveket is. Jelenleg mindössze három cég tervez 10nm alatt, a TSMC az intel és a Samsung.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció