Közeleg a DDR5 memória

Szerző: xoki | 2017. March 31. | hír | 33 hozzászólás

Sokan még mindig DDR3 memóriát használnak DDR4 helyett, de ez nem jelenti azt, hogy az újabb, gyorsabb és effektívebb modulok fejlesztése félbemaradna. Készülnek a DDR5 memóriák a JEDEC (Joint Electronic Devices Engineering Council) jóvoltából, amelyekre jobb energiahatékonyság és a DDR4 sávszélességének duplája lesz jellemző.

A Ryzen és a Kaby Lake processzorok megjelenése után sokan váltottak DDR4 memóriákra. A DDR5 csak valamikor a jövő év folyamán várható, ezért nem kell aggódni, nem történt felesleges vásárlás.
A JEDEC több fejlesztést is végez. A DDR5 mellett készül például a következő generációs NVDIMM is, és állításuk szerint mindkettő esetében gyors az előrehaladás.

A JEDEC közleménye itt található.

Hozzászólások: 30
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
MaximumGame avatar
Nah én ezért vártam még a DDR5 re 😃 így most aki menőzni akart hogy DDR3 lecseréli DDR4 re 😃 az menőzhet majd amikor vált a DDR5 re is 😃
0
0
0
0
💬 1
GURU89 avatar
@MaximumGame: Sokan nem szimplán "menőzèsből" válltottak ddr3-ról ddr4-re, hanem ahogy èn is socket váltással együtt.DDr 4 pedig elhiheted mèg sokáig jelen lesz!
0
0
0
0
no avatar
Hát bevallóm nekem is elég a DDR3! Nem érzem hogy váltani kéne! DDR5 meg szerintem olyan 2020-21 táján fog kezdeni terjedni. Nem lesz olcsó mulatság szerintem.
0
0
0
0
santakigyo avatar
Ismételten áldom az eget,hogy nem építettem új gépet az idén.Talán még jövőre se fogok.Nagyon megy a vergődés a procik terén a videókártyák is futószalagon jönnek és most a memória is beállt a sorba.
Érdemes megvárni mi sül ki ebből és majd akkor jöhet aminek jönnie kell.
Mondjuk pár értelmes játék se ártana............
0
0
0
0
xeon pc game avatar
A DDR3 bőven elég átlag felhasználóknak a DDR4 nem túl sokat hozott mindennapi felhasználásban semmi különbséget nem lehet észrevenni.Tesztprogramokkal mérhető némi különbség. DDR5 - 2020 előtt nem lesz kezelő CPU +lap még láthatáron sincs tehát nyugodtan lehet DDR4 memóriát vásárolni de aki a DDR3 ra voksol az sem marad le semmiről.
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Igazából a DDR4 pont hogy hozott újításokat a korábbi generációkhoz képest (bank csoportok ,idő alapú multiplexelés), nem (csak) az addig megszokott trendet erőltette a fejlődés terén. Egyszerűen arról van szó, hogy a CPUk nem igényelnek ekkora sávszélességet az átlag munkájukhoz, így ugyan úgy futhat egy játék ddr2 800mhz mellett is mint ddr3 1600mhz mellett. Ezért nem nagyon van szükség az újabbra. Ha egy trabantba berakok egy 200 literes tankot attól még nem fog jobban menni, és ez nem azt jelenti, hogy ugyanannyit tud a 200 literes tank mint a régi. Viszont ha pl megnézitek a GDDR memóriákat a modern GPU k mellett ott már 10 Ghz körüli frekvenciák is vannak és ki is van használva. Meg a ryzen procikról most az a hír járja hogy meghatárózó tényező a memória frekvencia a teljesítményükben.
0
0
0
0
reszler112233 avatar
Én tavaly hatodik havában léptem DDR2-ről DDR4-re platformváltás végett. Különbséget játékok alatt nem tapasztaltam memória ügyben a kettő közt. Igaz DDR2-ből csak 6 GB-om volt most 2x4 GB, de bánom hogy nem 2x8-al indítottam. Nem azért mert nem elég a 8 GB jelenleg, hanem azért mert azóta duplájára emelkedett az ára. A mostani 2x4-esemet 10716 Ft-ért vettem most meg 21661 Ft-ba fájna ugyan ott ahonnan az első kitet is vettem.
0
0
0
0
ppista avatar
Minek DDR5,mikor még most is sokan DDR3-t használnak. Nem hinném,hogy annyival jobb lenne mint a DDR4,hogy megérje majd megvenni.
0
0
0
0
no avatar
Azért azt tegyük hozzá, hogy ha annyival jobb lenne a DDR4 mint a DDR3 akkor mindenki kifizetné a felárat, de mivel nincs mögötte kellő fejlődés, nagyrészt csak átnevezés, senki se azért fogja venni mert, hogy jaj DDR4 mekkora teljesítmény lesz. Azért fogják venni mert az alaplap azt kívánja.

Szóval ja, van helyen a DDR5-nek, mondjuk ott is lehet jó ideig várni az időzítés miatt.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Tavaly vettem 2*4GB DDR3as HyperX Fury-t. Nyilván csak teljes platformcserével lesz új ram is. Nem hiszem, hogy mostanában fog megtörténni a csere.
0
0
0
0
MrApollo avatar
Én fél évvel ezelöttig kihúztam a DDR3-al, most DDR4 24giga, X99-es alapokkal.
Sztem simán elmehet ezis jó 4-5évig.

Moon_Breaker6
Nemértem mi a baj ezzel...aminek belekell mennie az belemegy😃
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Szerintem nem igaz, az én gépem most került össze rakásra, Kingston 2x8GB DDR4 2133MHz HyperX Fury Black ram dolgozik benne, és össz vissz 40-be fájt, az szerintem egészen jó ár érte 😃

Hát egy fél évvel ezelött 10k körül mentek a 8 gigás modulok, szóval a leglassabb 2133as modellből egy párért 40k az végülis egészen jó....

Zolee: A memória sávszélesség határozza meg, hogy mekkkora mennyiségű adattal tud dolgozni a procid, a háttértár sebessége az egy külön dolog. Az a betöltés idejét határozza meg.
0
0
0
0
vkristof01 avatar
katonacst5571: Az inkább borzasztó, én nyáron vettem amikor az 1600as regisztrált ecc gigabájtonként 500ft körül ment, 64gigát 35ezerért. Újonnan Hynixet. Persze nem itthon kell keresgélni, meg az PC-be nem is jó de látszik, hogy milyen irreálisak az árak, föleg azóta, hogy föl is mentek.
0
0
0
0
Moon_Breaker avatar
Érted, hát a vinyóról mennek bele a ramba !? 😂
0
0
0
0
Zollee avatar
Valaki elárulhatná hogy játék közbe mi szerepe van ennek a "szélesebb sávszélességnek" úgy nevezett DDR5-nek.
Mitől lesz jobb ha gyorsabb.

Javítson ki valaki ha tévedek, a játékok a winyórol mennek bele a ramba nos ha winyó adatáviteli sebessége eleve lassabb mint a ramjaid-é akkor mire jó ez az egész obelevanc.

de felteszem hogy az emberek nagy töbsége nem SSD ről játszik és egy hagyományos winyónak kb 90MB/s a le fel sebesség át vitele.

Én még mindég DDR2 (666Mhz) őt használok és nem érzem azt hogy ezen változtatnom kellene.
Jó nyilván nem a Forza Horizon III a cél játékom de például a következő játékokkal nem volt lag problémáim 1080 / magas beállítások mellett.

Neir Automata
Witcher III
Dishonored II <-- A texturák magasan a többi médiumon
Doom
GTA V
Resident EVII.
subnautica <-- ez egyébként akadozott random időnként de ritkán
0
0
0
0
hashimoto avatar
Bocs főnök, Én darabját 16-ért vettem, és már ez is sok volt.
0
0
0
0
no avatar
Szerintem nem igaz, az én gépem most került össze rakásra, Kingston 2x8GB DDR4 2133MHz HyperX Fury Black ram dolgozik benne, és össz vissz 40-be fájt, az szerintem egészen jó ár érte 😃
Minek? A többség még mindig DDR3-at használ, DDR4 még mindig elég drága.
0
0
0
0
vkristof01 avatar
Hát reméljük tényleg tréfa.
0
0
0
0
metalzoa5 avatar
Most lett kész a gépem normálisan(i7 16gb Ram meg erős vga ) erre jővőre vegyek újra mindent a vga-t leszámítva, hát hogy is ne...... és csak DDR3-am van.
0
0
0
0
hashimoto avatar
Sajnos én a sabertooth 990fx-be, meg a 8350 mellé pakolgathatom a DDR4-et... 😃
0
0
0
0
Fenimor avatar
Egy újabb épril1 tréfa! Ha-ha-ha haaaaaaaaa, jót nevettünk!
0
0
0
0
hashimoto avatar
Minek? A többség még mindig DDR3-at használ, DDR4 még mindig elég drága.
0
0
0
0
gigazte avatar
Ez jó, mert akkor fokozni fogja a pénztárca biztonságát is. Ha nincs pénz, nincs lopás!😂
0
0
0
0
Thomaz avatar
DDR5 fokozni fogja a sávszélességet és csökkenteni fogja az energiafogyasztás, de valószínű hogy szükség lesz új alaplap és CPU-ra hogy ne legyen tele a pénztárcád 😉
0
0
0
0
YoRHa 2B avatar
én még jövőhéten fogok DDR3 at venni, ráérnek azzal 😂
0
0
0
0
Kelori avatar
Olyan feleslegesen pusholják a ram fejlesztését... Mintha bármikor is az lett volna a szűk keresztmetszet. Az órajel hiába megy felfele ha vele együtt tolják fel az időzítéseket is. Egyedül az APU-knál van nagyobb szerepe ezeknek a fejlesztéseknek, de azok meg önmagukban olyan gyengék egyelőre hogy még high end rammal se jutsz vele messze.
Egyedül a fogyasztás terén van lényegi változás a generáció váltásoknál, de az se számottevő. Az egész konfig fogyasztásának nagyon kis hányadát viszi el a memória.
0
0
0
0
Sicu33 avatar
Szerintem is,most vettem meg a 2x8-as 4-es modulokat 😃 így is most váltok DDR2-ről 4-re de már be van jelentve az 5 😃
0
0
0
0
gigazte avatar
Bőven várhatnának még ezzel!
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció