Kivonják a forgalomból a blower hűtésű RTX 3090 kártyákat

Szerző: xoki | 2021. March 03. | hír | 16 hozzászólás

Az Nvidia több AiB partnere, köztük az MSI, Gigabyte, ASUS, Galax és az Emtek is kivonja a forgalomból az egyedi „blower” hűtésű RTX 3090 kártyákat.

Az említett gyártók már az RTX 3090 megjelenésekor előálltak a blower hűtési móddal ellátott kártyákkal, de úgy tűnik, már most lemondanak azokról. A VideoCardz értesülése szerint eddig öt modellt vontak ki a forgalomból, amelyek a következők: Emtek RTX 3090 24GB Blower Edition, Asus RTX 3090 24GB Turbo, Galax RTX 3090 24GB Classic, Gigabyte RTX 3090 24GB Turbo és az MSI RTX 3090 24GB Aero.

Ezek az AiB partnerek RTX 3080 és RTX 3070 GPU-kat is készítettek ezzel a hűtéssel. Az Asus esetében ott van például az RTX 3080 és RTX 3070 Turbo, amelyek még mindig elérhetők, de a Galax RTX 3080 Classicot az RTX 3090-es modell mellett szintén kivonták a forgalomból.

A legtöbben nem adtak ki közleményt ezzel kapcsolatban, de az MSI felvette a kapcsolatot a Techradarral, és megerősítették az RTX 3090 24GB Aero eltávolítását, viszont úgy fogalmaztak, hogy azzal nem zárták ki a kártya későbbi visszatértének lehetőségét sem.

Hozzászólások: 16
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Twist avatar
A bányászok nem értették egymás szavát... azért ez így mégsem maradhatott.
0
0
0
0
xCube avatar
A blower hűtők praktikusak szinte minden házelrendezésben. Az egyetlen probléma az, hogy csak magas légszállítással működnek optimálisan, ami zajjal jár, plusz ha a ventilátort nem megfelelően választják ki, akkor azok hamar pusztulnak.

Én blower vagy vízhűtő hívő vagyok annak ellenére is, hogy két másodlagos gépemben is axiális rendszerek dolgoznak.

Ezeknél a kártyáknál viszont maximálisan megértem a struktúra elvetését, mert a hőszállítás és zaj aránya teljesen szuboptimális. Annak idején a 8800 Ultra, de még a GTX 1080 idején is jól működött a rendszer, mert a TDP megengedte az alacsony fordulatszámot. Egy 300W -os kártyánál egy két slotos blower hűtő közel szerver specifikációkat kell, hogy elérjen a hatékony hűtéshez, és ezzel elérkeztünk a néhai GeForce FX generáció kezdeti felemás hűtőinek zajszintjéhez sokkal kifinomultabb hűtők mellett.

A probléma a disszipáció felülete. Hiába van vapor chamber a lamellák alatt, akkor sem tudja egy zárt, horizontálisan átfújó rendszerű hűtés elvezetni a keletkezett hőmennyiséget olyan hatékonysággal, mint az axiális rendszerek. Az nvidia referencia hűtője kompakt módon relatíve jól irányított rendszerben működik, de alapvetően az is az axiális rendszerek irányába megy, ami a hőt a normál gamer házak teteje felé szállítja. Ez akarva - akaratlanul a CPU és a MoBo VRM felé viszi a hőt, ami szerintem eléggé visszás. Ha a CPU -n AIO vízhűtő van, akkor is csak jobb esetben került a hőcserélő a ház végébe vagy elejébe, így a hűtő teljes egészében a VGA melegét kapja be. Teljes vízhűtésnél ez ugye lényegtelen de hőáramlástan szempontjából az axiális tower egy kazán a CPU körül... .
0
0
0
0
💬 5
Scorn Face avatar
@xCube: Ha helyesen értelmeztem a mondataidat, akkor ezen kártyánál már teljesen felesleges lenne ez a kiadás?
Vagyis, nem tudná hatékonyan végezni a hűtési feladatot...
0
0
0
0
xCube avatar
@Scorn Face: Gamer szinten nem tud már optimálisan működni egy ilyen hűtés.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Nem mintha kapható lenne ...
0
0
0
0
xCube avatar
@Lord_KROK: Nem mintha erről lett volna szó...

Btw te itt? Ráadásul már hat éve? Nem volt valami aktív hat év... 😂
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Hát igen, kicsi a világ :D
Én itt, de ritkán járok ide
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Vagy elromlottak, esetleg olyan hangosak voltak, hogy felszállási engedélyt kellett kérni, mert a tolóerő már megvolt. (Esetleg, mert a kutya nem vette a custom hűtős helyett 😊)
0
0
0
0
sunny474 avatar
Kezd lassan tényleg "mulatságos" lenni ez a sok GPU-s hír. A termék(ek) melyet csak hírből ismerünk! 😃
0
0
0
0
Scorn Face avatar
Vissza fog ő még térni mint, a janicsár menetoszlop...
0
0
0
0
💬 2
Scorn Face avatar
@Apor: Amit aztán szépen hátrálásra, majd futásra kényszerítenek. 😆
0
0
0
0
odinx avatar
Biztos nem bányászott elég jól.😆
0
0
0
0
Apor avatar
Amilyen dömping van kártyakínálatból ez most túl sokat nem oszt, nem szoroz.

Majd veszünk másmilyen 3090-et 😆.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@Apor: A magam részéről amennyiben feljebb váltanék sem vennék ilyet soha, sem 3090 - et, sem blower hűtésűt. Részemről egy 3080 lenne a max., 3060 Ti - ről talán az lehetne egy értelmes váltás, csak akkor mást is cserélnem kellene, tápot meg monitort 1440p - re. Ellenben úgy érzem, a jelenlegi VGA árak miatt ez nem igazán éri meg, jó ez így most ahogy van, én még 210k - ért vettem az EVGÁ - t, most meg 500k - ért is látni 3060 Ti - ket. Nem kicsit brutális.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció