Kismértékű a javulás a vállalati felhőberuházások megtérülése terén

2020. December 18. | Szponzorált tartalom

Az Accenture globális szolgáltató vállalat friss kutatásában mutatta be, hogy a több éves befektetett munka ellenére sok vállalat továbbra is nehezen hozza ki a maximumot felhőberuházásaiból. De vajon mi tartja vissza a vállalatokat felhőprogramjuk megvalósításában és üzleti céljaik elérésében?

Az Accenture frissen megjelent tanulmánya szerint, amelyben 17 ország 11 iparágában, 750 vezető beosztású üzleti és informatikai szakembert kérdezett meg, a vezérigazgatók a többi felsővezetőtől igen eltérően ítélik meg a felhő eredményeit és a kapcsolódó problémákat, mintha csak élő foci lenne a téma. A vezérigazgatók 54%-a teljesen biztos abban, hogy szervezete képes lesz a kívánt előnyökkel a kitűzött határidőre lebonyolítani felhővel kapcsolatos céljait, míg az informatikai és pénzügyi vezetők körében mindössze 34%, illetve 28% ugyanez az arány.

Átgondoltabb és holisztikus szemléletre lenne szükség

A vizsgálat meglepően kismértékű javulást mutat az elmúlt két évben a vállalati felhőberuházások megtérülése terén, ami arra utal, hogy átgondoltabb és holisztikus szemléletre lenne szükség az ebben rejlő lehetőségek teljes körű hasznosításához – derül ki többek között a cég felmérésének eredményeiből (Sky High Hopes: Navigating the Barriers to Maximize Cloud Value). A kutatás azt is vizsgálta, vajon mi tartja vissza a vállalatokat felhőprogramjuk megvalósításában és üzleti céljaik elérésében. A vezetők három fő akadályt említenek, amelyek közül a „szakképzettség hiánya” volt a leggyakoribb (54%). A „biztonsági és megfelelési kockázat” szintén nagy arányban (46%) szerepelt a válaszok között, majd a „régi infrastruktúra és alkalmazások kiterjedtsége”, valamint az „IT és az üzleti terület összhangjának hiánya” következett (mindkettőt 40% említette).

Karthik Narain, az Accenture Cloud First globális vezetője azt mondja: „A Covid19 és azt követő időszak komoly kihívást jelent majd versenyben maradás szempontjából, ami még nagyobb nyomás alá helyezi a cégeket a ’cloud first’ stratégia megvalósítása terén. Ennél a stratégiánál, a vállalati működés minden területén hasznosítják a felhő lehetőségeit. Sok szervezet számára a felhő kínálja a legjobb megoldást a bizonytalanság leküzdésére és az üzleti célok teljesítésére.”

Mit javasol a szolgáltató?

A világszerte 120 országban jelen lévő vállalat több mint félmillió munkatárssal rendelkező szolgáltató vezető szerepet tölt be a digitalizáció, a felhő és a biztonság terén, továbbá stratégiai és tanácsadási, interaktív, technológiai és működési szolgáltatásokat nyújt a világ legnagyobb technológiai és intelligens operatív központok hálózatának támogatásával.

Az Accenture javaslata szerint a felhőtechnológiákban rejlő üzleti érték teljes kiaknázásához a cégek alapvetően új munkamódszerekre és működési modellekre álljanak át, alakítsanak ki új szerepköröket, és sajátítsanak el új készségeket. Miért is ne tennék, ha a hétköznapi életükben is képesek haladni a korral, és egyre többen már a sport-fogadásukat is online adják fel.
A szolgáltató szerint a vállalatoknak továbbá az alábbi négy fő területre kellene fókuszálniuk: „központban az üzleti érték, „munkaerőt érintő és a kulturális változások kezelése”, „adatok és mesterséges intelligencia” és „partnerkapcsolatok kialakítása”.



Elfelejtett jelszóRegisztráció