Júniusban érkeznek a 10 nm-es, 2021-ben pedig a 7 nm-es Intel CPU-k

Szerző: xoki | 2019. May 09. | hír | 13 hozzászólás

Az Intel több problémába ütközött a 10 nm-es gyártási technológiája során, ezért sokan azt hitték, lemondanak róla és rögtön 7 nm-re váltanak, vagy csak szimplán leragadnak a 14 nm-nél.

A kezdeti nehézségek és küszködések után úgy tűnik, az Intel készen áll a 10 nm-es CPU-k bemutatására, amelyek még ebben az évben debütálnak majd. A héten az Intel felfedte a legújabb ütemtervét, amelyből kiderült, hogy a 10 nm-es processzorok kiszállítására idén júniusban fog sor kerülni. Ezt követően pedig az év hátralevő részében, illetve 2020 folyamán további termékekre is számíthatunk, amelyek szintén ezzel a technológiával fognak készülni.

A legutóbbi szivárgások alapján arra lehetett következtetni, hogy az elkövetkező néhány évben a cég a 14 nm-es termékekre fog fókuszálni. Nos, mondhatni ez is igaznak bizonyult, ugyanis az Intel új ütemtervében egészen 2021-ig szerepelnek a 14 nm-es CPU-k, viszont a 10 nm és a 10 nm+ szintén jelen van, tehát több opció közül választhatunk majd.

Az AMD ezzel szemben még ebben az évben átvált 7 nm-re a CPU-k és GPU-k esetében egyaránt. Ez azt jelenti, hogy a konkurencia ebből a szempontból egészen 2021-ig megtartja vezető pozícióját, viszont teljesítmény szempontjából egyelőre nem tudni, mekkora különbségekről lesz szó.

Hozzászólások: 13
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
bybeni avatar
Eddig is értelmetlennek láttam leváltani az X99 platformot mert gamingben és egyben render munkákra tökéletes volt...
Most Core i9-el még értelmtlenebbnek látom a legújabb platformra váltani mert ami 14nm-en jó volt az az újabbakon szarabb :/ beleértve a tuningot, alaplapi kompatibilitást, stb... AMD oldalról is mindig feröppen a hír hogy jön az Intel gyilkos cpu....a Nvidia Killer vga... És eszembe jutnak mosolyogva az AMD "Bulldozer" cpuk nagy pofára esése....
Minden szezonban a ""na most jobb lesz, hú de jó lesz most!"" aztán marardunk inkább a bevált, igaz pár éves dolgoknál...
0
0
0
0
💬 1
YoRHa 2B avatar
@bybeni: Egy jóideig elég is lesz, akár még egy 5820k is 😃
0
0
0
0
Apor avatar
Nó komment, nem régen vettem új gépet....mind1 😆
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
Tyű micsoda ellenfele lesz ez a Zen2 nek: 4 magos proci, 10-nm en. Hát aranyos. Valamivel elő kellett rukkolni az AMD ellen, dehát ez nem hogy izzadtságszagú, de már az a szint amikor a mocsárban elsüllyedő ember a saját kalapjába próbál kapaszkodni. Az elmúlt 7 év láblógatása most jól visszaüt nekik.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
Egyébként az új desktop vonalra érkező procikjaik új foglalatot fognak kérni 😃 Hát a hülyének is meg fogja érni 😆
0
0
0
0
carl18x avatar
Nem lesz ebből semmi, max notebook megkapja a 10 nanométert. Az asztali szegmens 2021-ig 14 +++++++ nanométeren marad. Idén tuti nem jön asztali CPU 10 nanométeren 😃 És az mi volna 1151 V3?
0
0
0
0
xCube avatar
Kíváncsi leszek, hogy ez a különbség mekkora hatással lesz a termékekre. Volt már rá példa, hogy egy kisebb csíkszélességű technológia nem működött olyan hatékonyan, mint a nagyobb. Annyira miniatűr minden és annyira kicsi a váltás, hogy architekturális optimalizációval is sokmindent el lehet érni.
0
0
0
0
sunny474 avatar
Kicsit még ha a magonkénti teljesítményre is gyúrna az AMD igen komoly verseny alakulhatna ki.
0
0
0
0
Balu_kapitany avatar
Ha az amd-nek jól sikerül az új szériája akkor meg van a lehetősége arra hogy felülkerekedjen az intelen
0
0
0
0
Memento Mori avatar
Ha most az amd kicsit belehúz és az intel meg ugyanakkor ezzel a szériával elcsesz kicsit valamit, akkor már látok némi esélyt egy kis árversenyre. Aminek eredményeként végre mi is, a felhasználók jól járnánk. De szép is lenne. Én szeretem az intel+nvida párosítást, de most inkább az amd-nek szorítok.
0
0
0
0
💬 3
no avatar
@Memento Mori: Ki kell adni a 3. gent. a "belehúzni" már eléggé idejétmúlt.
0
0
0
0
xCube avatar
@LordSzalko: Mármint a szó?
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Ebben a szövegkörnyezetben igen 😜
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció