Fontos részletek derültek ki az Intel Alder Lake-S szériáról

Szerző: xoki | 2021. March 24. | hír | 0 hozzászólás

A VideoCardz hozzájutott az első Alder Lake-S platformmal kapcsolatos információkhoz, melynek köszönhetően kiderült, milyen fejlődésre számíthatunk az Intel következő asztali és mobil szériájánál.

Úgy tűnik, az Intel 20%-os egyszálas teljesítménynövekedést tervez az új Golden Cove dizájnnal, viszont egyelőre nem tudni, hogy a cég állításának a Rocket Lake vagy a Tiger Lake a kiindulási pontja. Többszálas munkafolyamatoknál pedig állítólag kétszer lesznek gyorsabbak az Alder Lake processzorok.

Ez a 10 nm-es Enhanced Superfin CPU széria az Intel hibrid technológiájával fog készülni, vagyis kis (alacsony fogyasztású) és nagy (nagy teljesítményű) magokból áll majd össze. A lenti képen látható 8 Golden Cove/nagy mag és 8 Gracemont/kis mag elhelyezkedése.

Az Alder Lake támogatni fogja a PCIe 4.0-t, a PCIe 5.0-t, illetve a DDR5 és DDR4 memóriát, vagyis a platform egy időben támogatja majd mindkét memória-technológiát. A mobil széria esetében pedig az LPDDR4 és LPDDR5 támogatása is beigazolódott.

Az Intel 600-as lapkakészlet első részletei is felbukkantak, ennek köszönhetően kiderült, hogy az új asztali CPU-k akár a dual-channel DDR5-4800 memóriát is támogatni fogják. A DDR4-re alkalmas alaplapok maximum 3200 MHz-es modulokkal működnek majd. A high-end Z690-es alaplapok például DDR5 támogatást kapnak, az olcsóbb modellek pedig maradnak a DDR4-nél. A 600-as szériával egy új socket, az LGA 1700 is érkezik majd.

Az Intel megerősítette, hogy az Alder Lake széria még az idén elérhetővé válik, de azt még nem részletezték, hogy ez az asztali, mobil, vagy esetleg mindkét szériára igaz lesz.

Hozzászólások
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást. Légy te az első hozzászóló!


Elfelejtett jelszóRegisztráció