Elrajtolt a Steam Kínában, mindössze 53 játékkal

Szerző: Pafry | 2021. February 11. | hír | 12 hozzászólás

Hosszú idő után elérkezett a pillanat, a Steam hivatalosan is megjelenhetett a világ egyik legnépesebb országában, amely egyben az egyik leginkább cenzúrázott ország is. Kínában eddig is hozzá lehetett férni különböző trükkökkel a játékáruházhoz, immáron azonban a hivatalos verzió is jelen lehet.

Apró szépséghiba, hogy a kínai Steam csupán 53 címet tartalmaz jelenleg, a legfontosabbak persze a saját címeik, mint a Counter-Strike: Global Offensive vagy a Dota 2. Összehasonlításképp, a nálunk elérhető verzió csaknem 20 000 címet foglal magába. A nehézségek és a szűk kínálat a kínai kormány szigorúságából fakad, minden egyes játékmegjelenést a kormánynak külön jóvá kell hagynia, hogy az országban játszhassanak vele.

Az áruház továbbá nem tartalmaz magában a vélemény kinyilvánítására alkalmas eszközöket, így fórumozni, és egy-egy játékot értékelni sem lehet. Idővel bővülhet a kínálat, ám az ottani törvényeket ismerve ennek igencsak lassú üteme lesz.

Hozzászólások: 12
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
wolf0914 avatar
sajnos akkora birkák hogy ezt hagyják ...
0
0
0
0
💬 2
csuz-li avatar
@wolf0914: Nem éltél még diktatúrában...
0
0
0
0
usbee avatar
@wolf0914: Azért ez nem így megy.
A magyarok is annyira birkák, hogy megannyi dolgot hagynak, de azért ez nem független attól, hogy akinek van már egy valamilyen egzisztenciája, bármilyen csekély is, azt félti, nem fogja kockáztatni a bizonytalanért cserébe. Akinek mindegy, mert úgy érzi, hogy nincs veszíteni valója, azok is inkább kereket oldanak. Ez mindig is így volt, aki annak idején az új világ benépesítésekor vándorolt el, amelyből később az Egyesült Államok jött létre, akkor sem a jól menő üzletekkel rendelkezők mentek el, hanem a nincstelenek, a jobb élet reményében, aztán vagy meg tudták csinálni a szerencséjüket ott, vagy nem, de ez már egy másik kérdés.
Visszatérve az eredeti témára: Feltételezem, hogy Kínában is, akinek már van valamije, az inkább ott próbál meg a rendszerben lavírozni, mert egyszerűbb, mint kivándorolni. Akit meg már ért sérelem, és veszélyben érzi magát, vagy nem boldogul, az inkább fog hajlani az elköltözésre, mint ahogy erre vannak is példák, nem véletlenül alakultak ki a kínai negyedek világszerte sok országban.
0
0
0
0
Warlordcommander avatar
Amíg nem tiltják be náluk a nemzetközi változatot, addig nem hiszem hogy bárki is ezt használná.
0
0
0
0
no avatar
Amilyen szigorú cenzúra van Kínában, egyáltalán nem számítottam komolyabb felhozatalra, legyen az játék vagy Steam-es feature.
0
0
0
0
Techthomas avatar
Érdekes! Kövezzetek meg de én ezt például nem is tudtam. Azt tudom hogy cenzúra meg miegymás elég radikálisan jelen van, de erre nem is gondoltam volna.
Azért amekkora lakossága van ez rengeteg kiesést jelent steam vagy akármelyik platform számára.
És akkor innen is lehet a kisebb legális jelenség hogy Kína is rá jött hogy ugye hatalmas pénz van a játék iparban főleg mostanság ugye.. Nyilván ők is vágni akarnak egy szelettel most.
Kíváncsi lennék azért mely játékokat engedélyezi kormány.

Hozzá tennem még, jó ilyen híreket is olvasni mert speciel ezt nem tudtam. Nem mellesleg nem kicsit be indult most tényleg az oldal. Ennyi hírt mint most a 2 napba egy hónapba nem láttunk. Minden el ismerésem csak így tovább 😀
0
0
0
0
💬 6
no avatar
@Techthomas: Kína eddig is vágott nem kis szeletet: tencent név mond valamit? És hogy mely fejlesztők - kiadók - techcégek mézecsupraiban van benne a mancsa? Enyhítés nem várható, lásd Hongkong.

Ott volt pl a World of Warcraft Wrarth of the Lich King balhé: Kínában később jelenhetett csak meg (kb fél-egy évvel), mert volt benne nem kívánatos jelkép-megjelenítés. Nem, nem náci élőhalottak voltak, csak derék northrendi hullák sétáltak, hanem pl Icecrown Citadel (utolsó, nagy, 25 fős, sztorilezáró raid) belseje mit ad isten, koponyákkal volt díszítve sőt, hovatovább az első boss, ami egy háromfejű csontváz volt, értelemszerűen a fejeit 3 koponya jelképezte. Na ez kib*szta a biztosítékot a száz holdas pagonyban, mert hát milyen az már hogy szórakozás helyett a fiatalokat 8 méteres koponyás csontvázlény verésére tanítja az elvetemült nyugati kapitalista csürhe, ahelyett hogy mao összest kellene begépelni a sikeres találatokhoz (van ilyen játék is ám, bizony, mármint gépelős a találathoz).
A nyugati és a kínai megjelenés közötti időszakban a blizzbácsi megragadta a tollát (vagy kína ...át; pontosan, ...javaslatát) és elkezdte átrajzolni az egészet, így a boss egy anorexiában szenvedő 8 méteres kaszás lett (elnézést kérek az anorexiában szenvedőktől), mert így megjelenhetett ott is...

De ilyen cenzúra nem ismeretlen az 1990-es évek Európájában sem. Igen, az akkori EU-ban is volt egy masszív cenzúra , mert bizonyos nyelvterületen nem lehetett a fentiekhez hasonlóan bizonyos dolgokat megjeleníteni. És megint csak nem náci és hasonló jelképről van szó, mert az kb 1995-ben simán kijött, hanem:
- Németországban nem lehetett olyan játékot és talán filmet sem megjeleníteni ami túlzottan véres. Namost a pl ezt olyan szinten fullba tolták, hogy a Carmageddon 1-et szintén át kellett rajzolni hogy ott megjelenhessen talán gyalogos helyett zombi volt zöld vérrel, a carma 2-ben is ez volt talán, sőt a C&C 1-et és kiegjét is átrajzoltatták (vörös vért kicserélték feketére - androidok; átvezető videókban sistergés volt Seth kivégzésénél; halálsikolyok ki lettek cserélve tompa robbanásra) a Westwooddal...és tucatjával vágták meg a filmeket.

És ha már filmcenzúra, ohohoó, ott aztán elszaladt a ló. pl az itthon annak idején népszerűnek mondható Végső visszaszámlálás cím filmet is megvágták, na de itt nem a németek miatt hanem Moszkvából érkezett a telefon hogy: - igen tudjuk, jugóból bevittétek a filmet de legyetek már szófogadók és vágjátok ki azon jelenteket amik az amerikai haderőt dicsőítik.
- De hát elvtárs akkor semmi nem marad a filmben max 4 perc.
- Na jó, akkor csak az orosz "ami nem kém" halászhajóra tevő összes utalást szedjétek ki.
És így történt. Semmi jelentősége az ég egy adta világon, mégis ki kellett vágni kevesebb mint 1p20m-et emiatt.
0
0
0
0
Tuhajohn avatar
@Palanova: A WoW cenzúra esete megváltoztatta a nemzetközi változatot is vagy csak a kínai változatból szedték ki a csontvázakat?
0
0
0
0
no avatar
@Tuhajohn: Csak a kínai verziót érintette, mi vígan bezúztuk Marrowgar koponyáit.
0
0
0
0
Tuhajohn avatar
@Palanova: Akkor jó. Kína kezd idegesítő lenni már.
0
0
0
0
no avatar
@Tuhajohn: Volt idő amikor ugyanez volt mondva az USA-ra is 😃
0
0
0
0
Techthomas avatar
@Palanova: Igen mond, kissé pontatlanul fogalmaztam. De gondolom értetted mire akarok célozni. De amúgy meg köszönöm a részletes választ e körben is kissé okosabb lettem. 😆
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció