Blackwell-alapú Nvidia TITAN készülhet

Szerző: xoki | 2024. July 24. | hír | 15 hozzászólás

A RedGamingTech friss videója szerint új TITAN RTX grafikus kártyán dolgozik az Nvidia, amely igazából az RTX 30 és 40 szériánál is tervben volt, azonban sohasem dobták piacra azokat.

Az Nvidia hardverekre szakosodott megbízható leaker, Kopite7kimi szintén megerősítette, hogy tényleg készül a Blackwell architektúrán alapuló TITAN. Mivel korábban terveztek egy Ada Lovelace architektúrán alapuló TITAN-t, ezért várható volt, hogy az új szériánál is megpróbálkoznak vele. Az Nvidia eddig valószínűleg a konkurencia hiánya, illetve a rendkívül magas gyártási költségek miatt mondott le róla.

A TITAN széria kezdetben a játékosokat célozta meg, de később a teljesítményük és a nagy memóriaméretük miatt a tartalomgyártók számára is remek választásnak minősült. Ez valószínűleg hatással volt az Nvidia RTX (Workstation) GPU-k eladásaira, miközben jelenleg a korszerű AI-eszközök jól teljesítenek a fogyasztói hardvereken, így a TITAN még jobb választás lenne a szakemberek számára.

Úgy tűnik, hogy az Nvidia az utolsó hivatalos TITAN RTX Turing kártya után elvesztette a széria iránti érdeklődését. Ugyebár azóta több árnövekedést is tapasztalhattunk a kriptovaluták és a COVID miatt, így nehéz elképzelni, hogy most mennyibe kerülne egy ilyen kártya, hiszen eddig sem volt olcsó mulatság.

Hozzászólások: 15
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
MrPAYER avatar
Hogyha a mindenkori Titan-ök specifikációját nézzük, akkor elmondható volt eddig az összesről, hogy az adott generáción belül abszolút a csúcsot képviselte, nem csak a sebességével. Mindig valamilyen furcsa vagy elborult design volt, nem kevés kísérletezéssel amolyan "techdemo" szinten.

Anno mikor szivárogtak a hírek, hogy lesz 3090 én azt hittem, hogy a Titan szellemi örököse lesz, aztán nyilván kiderült, hogy tévedtem, viszont a létezését nagyjából indokolta, hogy mégiscsak egy elborultabb verziója a 80-asnak, más chip, feleslegesen sok mem. stb.

De viszont most, hogy elérhető lesz külön-külön is a Titan és az XX90 is, így felmerül bennem a kérdés, hogy pontosan mi is validálja a 90-es létezését? Picit olyan ez nekem, hogy mesterségesen létrehoztak egy plusz price floor-t, igazából a 90-est 80-nak kellene hívni és 80-as árban adni és így szépen tovább lefelé. Szándékosan el vannak torzítva a kategóriák, hogy eggyel magasabb árat fizess az alacsonyabb szintű termékért.

A Titan meglehet, hogy munkakártya (valakinek), de mindig is az különböztette meg a Quadro-tól, hogy azzal szemben játékra is használható volt, sőt, a legjobb volt benne, verve az xx80Ti-t is nem kevéssel.
0
0
0
0
no avatar
Kutya nem fogja megvenni. 5090 ellen esélytelen.
0
1
0
0
💬 13
xCube avatar
@Kings Bounty fan: Mondod mindezt úgy, hogy semmit nem lehet tudni a teljesítményükről és a memóriakiépítésről. Bár csak hozod a szokásos formád... .
1
0
0
0
no avatar
@xCube: A 13-as verzió is brutál volt akkoriba.
0
0
0
0
xCube avatar
@Kings Bounty fan: Úgy másfél percig gondolkodtam rajta, hogy ez vajon mit jelent. Csak azután esett le, hogy az első Titan -ra gondolsz.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: 12 gigás volt 384 bites jah.
0
0
0
0
cabus26 avatar
@Kings Bounty fan: Pont azokat fogja,akiket a cikkben is megemlítenek.
Elárulok egy titkot.Az RTX 5090 se fogja a kutyát érdekelni,mert nincsen nagy szükség az erejére még jelenleg.
Feltehetően egy RTX 5080 is elegendő lehet játékra,de hát ezt köztudott,hogy az AI behozása miatt lesz ez is meg az RTX 5090 is.
5
0
0
0
no avatar
@cabus26: 8k-ba kihasználja. Ráköti a tévére azt mehet.
0
0
0
0
cabus26 avatar
@Kings Bounty fan: szted ez hány százalékot érint,amikor egy 4K kijelző se olcsó?
0
0
0
0
no avatar
@cabus26: Senkit, láttam azért a legolcsóbb is 790-ért lehet venni :D
0
0
0
0
Cyanosite avatar
@Kings Bounty fan: Csak annyi kell hogy több vramot tesznek bele mint az 5090-be és máris milliárdokat fognak kaszálni LLM inference miatt :D
0
0
0
0
xCube avatar
@Kings Bounty fan: Tudod egyáltalán, hogy mi az LLM inference?
0
0
0
0
raw_god93 avatar
@xCube: Szerintem nem nagyon, a számítógépekhez se ért, csak azokat majmolja amiket lát. Jön valami új cucc és azt majmolja. Az előtte lévő 30-as széria az 50-es után sz@r lesz neki. :D
0
0
0
0
Koldus Samurai avatar
@xCube: Nem hinném,de dc csoportban is hallottam,hogy régi pc alkatrészek kukába valók. Ő állítja ezt és azt írja,hogy semmire sem jók.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció