Az Nvidia RTX 2070-nel veheti majd fel a versenyt az AMD Radeon RX 3080 XT

Szerző: xoki | 2019. May 07. | hír | 32 hozzászólás

Néhány érdekes információ bukkant fel az AMD Navi alapú kártyáival kapcsolatban, amelyek közül az egyik az AMD Radeon RX 3080 XT grafikus kártyát említi meg. A Tweaktown szerint állítólag ez a kártya lesz majd a GeForce RTX 2070 vetélytársa, és körülbelül 330 dolláros áron fogják piacra dobni. Szintén ezen az oldalon az AMD Radeon RX 3090 XT is említésre kerül, amely pedig várhatóan 2020-ban érkezik, és 499 dollárért lesz megvásárolható.

Az oldal forrásai nem ismertek, ezért természetesen nem szabad szentírásnak venni mindezt. Amit biztosan tudunk az az, hogy az AMD hivatalosan 2019 harmadik negyedévére lőtte be ezeket a termékeket. Az AMD Radeon RX 3080 XT állítólag ott lesz idei E3-on, tehát június folyamán lesz először látható, és a bemutatót követően valószínűleg néhány héten belül meg is jelenik.

Az AMD Radeon RX 3080 XT alapja egy 7 nm-es Navi 10 GPU lesz, 56CU-val és 8 GB GDDR6 memóriával fog rendelkezni, a TDP pedig 190W lesz. A kártya ára, ahogy korábban említettem, mindössze 330 dollár lesz, és ha tényleg ennyiért kerül majd a boltok polcaira - miközben az RTX 2070 valódi versenytársa lesz -, akkor az a piaci versenyre is kihat majd, hiszen az RTX 2070-ért jelenleg 599 dollárt kér az Nvidia.

Hozzászólások: 31
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Danikika94 avatar
Ez mennyire szánalmas lépés amúgy az AMD részéről? Kiadnak egy olyan kártyát aminek a megnevezése erősen megtéveszti a vásárlót és csak egy kicsit nézi félre és azt hiszi hogy nvidia kártyát vesz aztán AMD na mindegy ez csak szőrszálhasogatás de a másik tény hogy ha tényleg igaz hogy nem veszi fel a versenyt a 2070-el akkor ott komoly gondok vannak.... Nem elég hogy megtévesztő a neve de még teljesítményben se hoz nagyon sokat. GG WP AMD de még mindig egy rakás szar amit GPU piacon csinál. 😃 CPU téren ***ós és innovatív de a GPU piacot sztem hagyják 😃
0
0
0
0
💬 12
tivike avatar
@Danikika94: Ha valaki ennyire balga, hogy összetéveszti, annak szerintem teljesen mindegy is. Ha ettől eltekintünk akkor meg kb annyi, hogy az Opel ne írja mar, hogy kabrió a nyitott kocsijára, mert a Renault már úgy hívja a nyitott autóját, hogy cabrio. Kb... A legnagyobb baj inkább az, hogy lassan reagálnak az nvidia kártyáira. Mire kiadják a kártyákat addigra a zöldek simán kiadnak még 2 másikat. Jó, ez talán túlzás, de felhasználói szempontból nem mindegy. Ha most jatszani akarok egy ma megjelenő aaa játékkal, akkor nem fogok várni 2020-ig. Ha meg már megvettem a zöldet akkor az lesz. Nem fogom azonnal kidobni mert megjelent egy hasonló teljesítményű amd. Ugyanezek miatt lehet, hogy inkább nvidia-ra lesznek optimalizálva a játékok. Akkor meg már minek megint? Személy szerint szívesen vennék amd kártyát, de a fentiek miatt szinte biztos, hogy marad az nvidia. Ilyen ütemű fejlődés mellett úgy gondolom megengedhetetlen ez a piaci lassúság.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@Danikika94: Azt azért halkan megjegyzem, hogy a GPU piacon innováció szempontjából az Nvidia van lemaradva úgy 2 évvel... Persze teljesítményben verhetetlen, csak ugye az egy másik történet. Autós példával élve: egy 0,9 literes 90 lóerős benzinmotor innovatívabb, mint egy V8-as HEMI motor, aminek a teljesítménye akár 3-4000 lóerő is lehet.
Ettől még tény: ha csúcskártyát akarsz játékra, akkor Nvidiát veszel. Ha középkategóriában gondolkodsz, ott már érdemesebb AMD-t is nézegetni, mert sokszor olcsóbban kapod ugyan azt a teljesítményt.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@csuz-li: Az nVidia nincs lemaradva innovációban, csak felesleges lenne a költségesebb 7nm-en gyártani, ha így is sok százalékkal vezetik a teljesítménypiacot.
Aztán ott van még a deep learning, MI, nvidia önvezető autó, okos-város, rákkutatás, csillagászat. Nem innovativabb az AMD.
0
0
0
0
Memento Mori avatar
@kolbaszkarika: +1

Dettó ugyanez a helyzet cpu téren is.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@Memento Mori: Az Intel 2010 óta ugyan azt a dizájnt használja. Ez idő alatt az AMD már a harmadikat vezeti be.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@kolbaszkarika: Hát nem ugyan arról beszélünk. Nem a gyártástechnológia az innováció maga, csupán része annak.
Itt többek között a hardverközeli API-k támogatása, fejlesztése, meg hasonlók vannak porondon. Illetve azt se felejtsük, hogy az Nvidia nem állt elő új technológiával évek óta, csak a meglévőt fejlesztgeti tovább, ami persze eredményes, csak nem innovatív.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@csuz-li: "Az nVidia nem állt elő új technológiával évek óta" 😲😲😲
Picit tessék túltekinteni a gamingen. Kicsit komolyabb utánajárást igényel, mert túl kell hozzá menni a techguru-s híreken. Az nvidia perpill a top5 cégben van akik valóra válthatnak egy dolgot, amit nevezzünk most Skynet-nek, hogy mindenki értse. És én nem védeni akarom őket, félreértés ne essék. Erre az egészre negatívan gondolok. Én nem azt akarom Neked bizonygatni hogy fújAMD, hajráNV. De igazából tényleg az van, hogy az NV egy tech-óriás akik elképzelhetetlen dolgokat fejlesztenek, az AMD meg egy cég ami vesszőfutásban van hogy legalább az NV egyik szegmensét utolérjék. Ott már nem ilyen API-kkal megy a gurigázás...
Ha a "deep learning" keresőszóval elindulsz, tudsz angolul,
és többet szánsz rá 5 percnél, be fogsz szarni az összes nadrágodba.

A másik, nem nekem szóló "Az Intel 2010 óta ugyan azt a dizájnt használja. Ez idő alatt az AMD már a harmadikat vezeti be." hozzászólásodra pedig: ez inkább egy negatív dolog. A kutyák szoktak ennyiszer próbálkozni, amikor....
És ennyi "dizájn" váltás után is még csak most kezdték el kapargatni az Intel 2010-es fejlesztését teljesítményben. Oké, talán nem is kapargatják hanem megvan nekik, és minden különbség kizárólag abból fakad hogy szinte mindent Intel-re optimalizálnak, ugyanis mindent azon fejlesztenek.
Azért a PS5-be várom az AMD cumóit, mert én a PC-bizniszből már kiszálltam mint vásárló, szóval tényleg ne értsd félre, nem fanboykodok. De ez van.
0
0
0
0
csuz-li avatar
@kolbaszkarika: https://www.amd.com/en/technologies/deep-machine-learning
Az, hogy egy cég milyen kutatásokat folytat az eszközeivel, egy dolog. A másik, hogy milyen fejlesztéseket hajt végre magán az eszközökön. Én az utóbbiról beszélek.
Az Inteles témára: Az nem fejlesztés, ha egy előre meghatározott ütemterv szerint kiadsz egy új számmal ellátott, kicsit erősebb, ugyan olyan processzort, ami legfőképp abban különbözik az elődjétől, hogy drágább. Néha van egy nagyobb ugrás, amikor sikerül gyártástechnológiát is váltani, de ez még attól mindig ugyan az a lényeget tekintve.
0
0
0
0
PotykaPal avatar
@kolbaszkarika: Valahogy én is így látom. No meg persze RTX 2070 12 nm 175W TDP, az új "versenytárs" 190 TDP 7 nm-en... kisebb fogyasztást várnék ilyen csíkszélességen, nem vagyok se AMD se nVidia párti, de ha már 7 nm akkor azt a fránya fogyasztást is megoldhatná az AMD.
0
0
0
0
norman81 avatar
@csuz-li: Az nv a 2k széria óta hajlandó asszinkron gpu-.t gyártani, míg az amd már a hd 7000-óta, de mivel laza 70% rohan nv káryát venni, így nem is igazán élrdekelte az nv-t, hogy váltson szinkron gpu-ról, hisz a fejlesztések dx11-ben mentek leginkább, hisz ott a legtöbb eladott gpu. Ha vették volna a fejlesztők a fáradtságot a dx12/vulkan api-ra optimlazálásra, akkor csúnyán odabsztak volna az nv kártyáinak... Persze nem ez történt...

Egy kis érdekesség a témában: https://www.youtube.com/watch?v=R1IhsZn1RKs
0
0
0
0
csuz-li avatar
@norman81: Igen, ilyesmiről beszélek én is...
0
0
0
0
carl18x avatar
@Danikika94: Nem szánalmas lépés, komolyan aki agyilag azon a szinten van hogy nem tud egy egy AMD/Nvidia kártyát megkülönböztetni az meg is érdemli. Ezt csak nagyon nem hozzá értő vásárlónál tudom elképzelni, amúgy meg ugyan mindegy ha jó áron nyújt jó teljesítményt a többi kit érdekel.

Lehetséges az nvidia a következő 3000 szériát az AMD miatt ki felejti és egyből 4000 szériával válaszol az amd-re 😃 Micsoda szám háború lesz itt alvilág 😃
0
0
0
0
VPetya avatar
Plusz egy ezres, plusz egy tízes? Nem hiszem el hogy tényleg az befolyásolja az embereket, hogy "annak a nevében nagyobb a szám, az tuti jobb"...
0
0
0
0
💬 1
Memento Mori avatar
@VPetya: Ezer éves marketinges húzás. Kiválóan működik.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
😂 Nvidia Válasza a RTX 3080 lesz 😆 meg az RTX 3080Ti 😃
0
0
0
0
💬 1
Danikika94 avatar
@MaximumGame: [img]https://***/img/instances/66637237/this-is-getting-good.jpg[/img]
0
0
0
0
odinx avatar
Nekem tetszik ez az árazás, nagyon szemezek azzal a 330$-al. 😃
0
0
0
0
💬 5
MaximumGame avatar
@odinx: + 27% áfa 😃 + kiskeredelmi nyerészkedés még rá 😃
0
0
0
0
odinx avatar
@MaximumGame: Persze, túl szép is lett volna áfa nélkül. Kalkulátor nekem kb. 118.144 Ft-ot adott ki. Szerintem ez is elég baráti ár, nem vészes.
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@odinx: Igen az nem rossz.. de ha azt nézzük Amcsiba mennyit keresnek és ott csak 80-85ezer 😃 akkor az elég gáz..
Jah és a ref hűtéses lesz ilyen áron 😃 szóval + 20-25k a 2-3 ventis csoda majd rá 😃 140k ért már nem olyan nagy biznisz 😃
0
0
0
0
odinx avatar
@MaximumGame: Majd meglátjuk. RTX-et nem akarnék venni, ha nem muszáj. 😀
0
0
0
0
Csicso avatar
@MaximumGame: Valahogy úgy, egyszerűbb úgy számolni, hogy a vetélytársa kártya - 20% vagy esetleg 30.
0
0
0
0
sunny474 avatar
A marketing osztályát is igazán újra gyárthatná az AMD, ha ilyen nevekkel rukkolnak elő. Komolyabb "stratégiát" szerintem felesleges keresni mögötte.
Na mind1, lényeg, hogy hozza az elvártakat és ámen.
0
0
0
0
Balu_kapitany avatar
Remélem tényleg ennyi lesz. Ugyis kell már egy új videókártya
0
0
0
0
no avatar
Nem kellene késleltetni azt a "túl jól sikerült" Navi 20-as 3090 XT-et legalább lenne olyan kártyájuk amit össze lehet mérni érdemben egy 2080Ti-al, ha igaz az a hír, hogy VII+10%, igaz az sem elég, de az ára tudná kompenzálni. 😜
0
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
@kolbaszkarika: Apa kezdődik 😆
0
0
0
0
Rocky12 avatar
@TheMenkuPocok: 😊 3080 az egy jó név
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció